1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Совети, искуства од мајки за бебиња од 6-12 месеци

Дискусија во 'Бебе' започната од francais, 16 јануари 2013.

1. FreeMind

FreeMind Форумски идол

Се зачлени на:
    2 јули 2018
    Пораки:
    6.948
    Допаѓања:
    40.038
    Добро утро @Spidy баш ме радува да иде како подмачкано.

Родендени да честитаме запишете кој кога е или пофалете се слободно. Да не ве барам кој кога се породи. Само Лаки и хепи беа на 10ти Декември ако не се лажам. Во Декември има бајаги во Јануари јас завршувам па после идат 'маливе' :D:*

На paleska3, happygirl, lackygirl и 6 други им се допаѓа ова.
  2. babydust

babydust Популарен член

Се зачлени на:
    2 август 2017
    Пораки:
    621
    Допаѓања:
    1.730
    Денешниот ден за мене нсјреќен, на моето цицалче роденден.Најубавата година со сите нејзини предизвици, плачки, смешки, хормонски испади, први запчиња, први насмевки, први гушки и уште мноогу први работи.Да ни се живи и здрави и уште многу години да ни го збогатуваат животот со незаборавни мигови кои ќе ги паметиме цел живот.
    Уште се опоравуваме од вирусов ама до славењето во сабота ќе се оправиме:party::party::party:.
    Ве гушкам и сакам.Тортата денес е од мене. :hug::^::hug:

На Bupalu, Sexybaby86, Puffy2019 и 16 други им се допаѓа ова.
  3. Happyinlove

Happyinlove Популарен член

Се зачлени на:
    19 септември 2011
    Пораки:
    2.871
    Допаѓања:
    10.838

Среќен родендееен:^:
    Уште многу,многу години да ве радува.
    Да е само живо и здраво:l:
    Еве од нас :e::hug:

Добар ден на сите,станати сме од вчера,само неможев да пишам со него во раце,а така ми се спие ми се плаче.
    Одам да го победам денов:coffee:

Ова неспиење ке каже нешто може забче,кој знае како и да е не спие ич. И тоа што го спие немирно го спие.
    Јас јануар ке се вратам на работа после 21,после празниците. Да заличам на човек :makeup: се само со овие три влакна во ластиче фатени,хеланки,тренерки .

Сакам што сум 24/7 со него , но навистина ми фали време за мене,ми фали да му се посветам на мм. Се надевам празнициве т.е на 8 месеци менуваат на подобро и ке бидеме во кристмас спирит @FreeMind не издавај што ме чека,остави ме да се изненадам :party::rofl:

На babydust, paleska3, happygirl и 6 други им се допаѓа ова.
  4. LoveHope

LoveHope Популарен член

Се зачлени на:
    25 февруари 2015
    Пораки:
    1.371
    Допаѓања:
    4.172
    @babydust Најсреќен роденден на твојата крофна. Да е жива, здрава, најсреќна!
    @Spidy среќен нов репочеток!
    Многу повеќе нерви и полесна работа :)
    Навечер поголема мака за спиење. Плаче од сон станува и презаспивање за некој час.
    Фри мислам дека нашите беа една недела разлика.

На babydust, happygirl, BabyT* и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  5. Milaаа991

Milaаа991 Популарен член

Се зачлени на:
    9 февруари 2018
    Пораки:
    2.915
    Допаѓања:
    11.385
    Среќен роденден се најубаво да ја следи во животот. :party:

На babydust, BabyT* и Spidy им се допаѓа ова.
  6. FreeMind

FreeMind Форумски идол

Се зачлени на:
    2 јули 2018
    Пораки:
    6.948
    Допаѓања:
    40.038
    @babydust среќен нека е! Како да знаев дека денес има некоја бебушка роденден.
    @Happyinlove твоето е исто како на @hello-kitty.90 ти сестро имаш долг пат гледам на филџанов.

Да. И Вагата е тука негде.

На babydust, @Verba, hello-kitty.90 и 2 други им се допаѓа ова.
  7. BabyT*

BabyT* Популарен член

Се зачлени на:
    3 јуни 2019
    Пораки:
    4.517
    Допаѓања:
    17.622
    Среќен роденден на бебка :hug:

@Spidy среќен почеток на работа, мило ми е што се чувствуваш по убаво и даваш инспирација на нас што до прва не следува тоа :)

Јас денеска сум наспана, го ситниме 10тиот месец, каде летна времето луѓе:x

На babydust, paleska3, hello-kitty.90 и 3 други им се допаѓа ова.
  8. lackygirl

lackygirl Форумски идол

Се зачлени на:
    24 септември 2010
    Пораки:
    7.208
    Допаѓања:
    24.622
    @babydust Среќен роденден на малата кукличка, голема да расти, само среќни денови да има :inlove::hug::^::party:
    @FreeMind на 10.12 е синко мој и од Хепи исто, на 09.12 беше на @Vennera.aa ама неа ја нема во скоро :) уште малку и година, не ми се верува :o
    @Spidy среќен почеток, и мене не ме бараше и уште не ме бара синко дури сум на работа, поќе се радува со татко му :rofl: со сите си стои, кај да го оставиш мирен е.
    Ноќеска само 1 стана во 4ч, дадов прво вода ама не опали :D па и цице мораше и си стана наспаб во 8ч.

На Vennera.aa, babydust, paleska3 и 5 други им се допаѓа ова.
  9. Vaga~

Vaga~ Истакнат член

Се зачлени на:
    7 декември 2017
    Пораки:
    234
    Допаѓања:
    454
    @babydust нека и е најсреќен роденденот! :^::inlove::party:

@Spidy лесно враќање на работа:)
    Мене искрено паника ме фаќа кога ќе треба да почнам на работа, како ли ќе седи во градинка ова дете што е толку врзано за мене (или јас за него повеќе:wasntme:) , ама ми фали и мене време за себе, маж ми го жалам, вика не сум го сакала веќе, само син ми сум си го сакала:rofl:

Инаку @FreeMind ние сме на 10ти фебруари:) стварно не ми се верува како лета време..
    Сакав да прашам цртани им пуштате ли? Мојов ги обожава, а и за да завршам нешто по дома морам да му пуштам, ама имам грижа на совест:smirk:

На babydust, FreeMind и lackygirl им се допаѓа ова.
  10. Spidy

Spidy Форумски идол

Се зачлени на:
    19 ноември 2009
    Пораки:
    5.949
    Допаѓања:
    14.689
    Почни уште од сега да го оставаш, саат два полека зголемувај. Јас од скоро и по цел ден ја оставав со мајка ми, од 9 сабајле до 8 вечер. Да си знам дека нема да ме бараат од работа.

А цртани повеќе пуштав кога нејќеше да јаде, на скоро секој оброк. Сега последниве 2 недели дали 2 пати сум пуштила, кога нешто многу викала од нигде никаде, па да и одвлечам вниманир. Значи кога како. Генерално повеќе сака играчки или некој да ја занимава отколку да гледа во телевизорот.

На Bupalu, babydust и Vaga~ им се допаѓа ова.
  11. @Verba

@Verba Истакнат член

Се зачлени на:
    24 септември 2017
    Пораки:
    710
    Допаѓања:
    2.214
    Среќен роденден @babydust. Живо и здраво бебче.
    И ние сме тука, како сега се сеќавам колкава фама се крена кога ме снема. А јас лежал ли лежам во болница...
    И мене не ме бара бебе, ја учев со месеци претходно да се прилагодува без мене. Среќа!

На babydust, Bella*, FreeMind и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  12. Vaga~

Vaga~ Истакнат член

Се зачлени на:
    7 декември 2017
    Пораки:
    234
    Допаѓања:
    454
    Немам на кого да го оставам, тоа е лошото, во германија живеам и лепенка жива за мене е :) едино за празнициве кога ќе одам накај мк малку да здивнам да поседи со некој :)
    Мојов па со играчки мн малку се заигрува, само до него да си и да го анимираш.

13. Spidy

Spidy Форумски идол

Се зачлени на:
    19 ноември 2009
    Пораки:
    5.949
    Допаѓања:
    14.689
    Па тоа е добро, во градинка колку деца ќе има да го занимаваат, ич нема да му текне на тебе. :)

14. happygirl

happygirl Форумски идол

Се зачлени на:
    27 јули 2010
    Пораки:
    4.712
    Допаѓања:
    24.195
    @babydust среќен роденден!!! Само радости да ви носи :*

Моето, на @lackygirl и на уште една феминка ми се чини се родени на 10.12.2018. Ама не ми текнува која беше третата. Се сеќавам како вчера да беше кога пишавме во исто време со Лаки дека сме примени во болница за пораѓај :)

Бебо синоќа заспа околу 23ч, стана сабајле во 5:30, цицаше заспа во 6:20 со нишање. Сабајлево станал во 9:30, и еве сега тера дремка после појадокот.

Моето иако 10м беше нон стоп со мене и мм, оти нема баба сервис, сепак не е залепено за нас. Без проблем се навикна со жената што го чува да си седи. Без проблем седи со сите всушност, и со бабите кога (ретко) се чуваат, и онака е дружељубив оди во сите луѓе кои го задеваат.

На babydust, Milaаа991, lackygirl и 2 други им се допаѓа ова.
  15. paleska3

paleska3 Популарен член

Се зачлени на:
    19 март 2013
    Пораки:
    1.206
    Допаѓања:
    3.161
    Среќен нека е роденденот @babydust, живи и здрави :party:

Леле луѓе кога летна времево, ни растат бебушите.

@Spidy среќно враќање на работа, цело време така да си се чувствуваш:clap:

На Bupalu, babydust и Spidy им се допаѓа ова.
  16. babydust

babydust Популарен член

Се зачлени на:
    2 август 2017
    Пораки:
    621
    Допаѓања:
    1.730
    Последна измена: 19 ноември 2019
    На Happyinlove, FreeMind, happygirl и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  17. FreeMind

FreeMind Форумски идол

Се зачлени на:
    2 јули 2018
    Пораки:
    6.948
    Допаѓања:
    40.038
    Изгуглај имаш во општината krabbelgruppe два саати неделно до 14 месеци.Тоа е за да се социјализира со други деца и да не му падне тешко во градинка. Многу позитивна ствар за детето, многу досадно за нас кои мора да слушаме други таму како си лечат комплекси али за свое дете и тоа ќе го правиш. Ако немаш кај што си во близина за со бус 5 минути сигурно имаш. Не знаеш која радост и е кога оди. Така да ќе одам додека не почне во градинка па има таму месец дена прилагодување али мислам се ќе биде во ред. И онака сме им досадни. Нема дете кое само си игра, мора да се анимира. Сама си игра кај мене наутро кога станува некаде саат време. И после преспивање веројатно кога има енергија, потоа мора да ја играш.

Цртани пуштам од кога е родена. Сега и пуштам кога треба да направам ручек, а морам да ја фиксирам на едно место. Ми помагаат многу кокомелонци. Али зараза и се невидена. Така да во денови кога не готвам не и ни пуштам, а такви се повеќе дена во неделата. Сендвич ти е главен оброк. Цртани пуштам и во кола кога е подолг пат за да седи во седиште. Пуштам и кога сама ја возам за да не плаче назад.
    Телевизорот дома не ни е изгасен нон стоп е пуштен. Најчесто е јутјуб па не го ни забележува. Веќе ги знае песните на Дејвид Боуви на памет и знае да ги распознава. Пуштам и златно славејче од нашите Никола Никола.
    Докажано е штетното дејство од цртаните врз развојот. Докажано е дека и јазик се учи преку цртани. Е тука сум на средина во придобивки и загуби во размислување. Докажано е и за телефоните дека носат штета, али новите истражувања покажаа дека претходните истражувања не ги земале параметрите правилно односно не го ставле интернетот како маст ту ноу. На тој начин доаѓам до заклучок деа во следни десет години ако детето го ограничуваме од телефони тоа ќе заостане во однос на другите деца и ќе го ставиме на пиедестал за булинг кој е огромен насекаде, особено на социјални мрежи за деца. Широка тема е оваа може да ја разглабаме следна година. Сега се сеуште бебушки табула раса.

@happygirl мислам дека @PeachGirl беше со вас во ист ден. Сите наеднаш се породивте.

На Bupalu, paleska3, PeachGirl и 5 други им се допаѓа ова.
  18. Emma2

Emma2 Популарен член

Се зачлени на:
    9 октомври 2018
    Пораки:
    2.331
    Допаѓања:
    5.771
    Ми повратија вчера,еднара 3 пати,другата еднаш... им дадов за ручек батат,морков,карфиол и компир... ама бевме надвор спиеја и кога се вративме 2 саата беа поминати,кенкаа ,мислев се гладни и одма шишињата со млеко ...таа едната претходно голема количина изеде од ручекот...педијатаров вика вода требало да им дадам а не млеко, и јадење ма 2 саата веќе забрането бидејќи не се веќе новороденчиња.. е ама водава тешко ја примаат...има ли некое чаре вода да се пропие? :(
    И да, се упрпав вчера ептен...денес ми се на палента и јаболко...и сеа мислам хип инстант каша од микс житарици плус круша...и толку за денес...до спиење уште млекце 2 пати и толку...

19. Milaаа991

Milaаа991 Популарен член

Се зачлени на:
    9 февруари 2018
    Пораки:
    2.915
    Допаѓања:
    11.385
    Добро само мојава не ја интересираат цртани подолго од 10 секунди и тоа во тие секунди кога се менува една песничка со друга? Мене мислена именка ми е да ја седнам во хранилка или порано во релаксатор, да пуштам цртани и да и успеам до вц да појдам, а не да сработам нешто. Значи не знам како успева, веднаш низ каиши дека ситна се измолкнува и станува. Вчера додека ја ранев стана, и тоа не ми е нишш ново, најчесто станата јади, но сакаше да скокне од неа, среќа бев веднаш до неа и ја фатив. Што значи досега со цртами и во хранилка ни еден оброк нема изедено до крај, па се префрламе и на маса, па во скут и шлакаме низ цела куќа. Повеќе сака да си игра со играчки, ама и јас да сум до неа. Па ми носи кукли да ги раниме и заспиваме, книги да гледаме, па покажува како ав ав правело кучето. Па да играме ринге раја, тапшини, пекк а бу и слично. Сака песнички и да игра како децата или да ја држам јас во раце а таа мавта со рачиња и се радува. Така да јас не сум од тие среќнички чии деца ги анимираат цртани. Премногу е хиперактивна да застане 5 мин на едно место и да гледа тв. :(

На paleska3, babydust, lackygirl и 2 други им се допаѓа ова.
  20. srekice

srekice Популарен член

Се зачлени на:
    2 ноември 2013
    Пораки:
    4.105
    Допаѓања:
    10.418
    Ве читам со успивањево на малите. Е да ви каже дада што направи вчера.
    Ај ќе ја учам сама да заспива во креветче, ја легнав и се сокрив(facepalm)
    Која будала значи еј:rofl::rofl:

Кога рече плаче, рика. И ја земав. кога рече ме кубе и тепа, аууу:rofl:никад више

На Bupalu, Emma2, Happyinlove и 8 други им се допаѓа ова.