Совети, искуства од мајки за бебиња од 6-12 месеци

Дискусија во 'Бебе' започната од francais, 16 јануари 2013.

1. FreeMind

FreeMind Форумски идол

Се зачлени на:
    2 јули 2018
    Пораки:
    6.948
    Допаѓања:
    40.038
    Оној страв дека заминувам денес е на најјако. Не смеам ни чекор да се оддалечам. И чудно гледа и се отвори нов поглед од денес поинаку ги доживува работите отколку претходно. Допира се како прв пат да ги гледа работите.
    Се засилува скоков биче јако.

На Vennera.aa, pepapa, LoveHope и 3 други им се допаѓа ова.
  2. Bella*

Bella* Популарен член

Се зачлени на:
    16 април 2018
    Пораки:
    2.344
    Допаѓања:
    14.626
    :rofl::rofl::rofl::rofl::rofl:

На aceee99 и happygirl им се допаѓа ова.
  3. srekice

srekice Популарен член

Се зачлени на:
    2 ноември 2013
    Пораки:
    4.105
    Допаѓања:
    10.418
    И магнезиум и Б6 3*2 на ден.

Еј, комарец еден решето ме направи:bandit:

На Bupalu и paleska3 им се допаѓа ова.
  4. Bella*

Bella* Популарен член

Се зачлени на:
    16 април 2018
    Пораки:
    2.344
    Допаѓања:
    14.626
    Денес бевме на педијатар
    Брекнати биле непцата за 4ки :О
    Првин терале 4ки па после 3ки..детево до 1 година како тргнало сите заби ќе ги истера :D се друго и е супер,ми ја изнафалија дека била многу паметница
    И јас одма на мама :emo: :makeup:
    И земаа брисче демек зелени мрсули може било од бактерија |( неверувам ама ај да си дадеме како што е редот
    Како и да е мнг сум задоволна од Марина како објаснува се детално баш како што треба :l:
    Во меѓуредови и се пофалив дека летоска ќе има уште едно бебе за прегледување :) ми испочестита ама и ме здрма дека несмеам да ја дигам беба иначе сум ја предзивикувала судбината :(

На Bupalu, Vennera.aa, pepapa и 10 други им се допаѓа ова.
  5. LoveHope

LoveHope Популарен член

Се зачлени на:
    25 февруари 2015
    Пораки:
    1.371
    Допаѓања:
    4.172
    @AlicaInWonderland среќен роденден за зетко :) жив, здрав и безгрижно детство. Тој збор е најсоодветен и најубав.

Ми се повраќа од што ми се спие. Малата ја оставив доле кај свеки, синоќа будна, барем кога си идам од работа да преспијам ама нема смисла. Биче...
    Во рок од 1час се удри 20пати и врескаше како некој да ја коли со зајдување.
    За јадење, сеуште протестирање, што е тоа лажица? Дај млеко ваму... 3 недели сме веќе на кравјо млеко домашно. Супер е сега за сега, деновиве на систематски ќе ја носам па крвна слика да видиме баш.
    Добра ноќ мајки :*

На Bupalu, Vennera.aa, AlicaInWonderland и 4 други им се допаѓа ова.
  6. thinkerbell

thinkerbell Популарен член

Се зачлени на:
    20 ноември 2010
    Пораки:
    2.359
    Допаѓања:
    13.114
    @lackygirl, @happygirl со што ги заменивте подоите додека сте на работа? Мојава преку ден цица во 1 и во 5 и еден подој ќе рипа во зависност која смена сум. Пројаде кисело млеко, ама сепак дека заспива тогаш сака да цицне. Купив и адаптирано, ама не ми се дава ич, знам дека нема да сака да јаде ич така. Деликатна цвеќка на мајка.

На srekice и babydust им се допаѓа ова.
  7. happygirl

happygirl Форумски идол

Се зачлени на:
    27 јули 2010
    Пораки:
    4.715
    Допаѓања:
    24.243
    Моето има ужина наместо подој помеѓу појадокот и ручекот, обично кисело млеко со некое овошје, или банана со бисквити, или пудинг Хумана. Не сум дала и јас АД уште.

На Bupalu, srekice, lackygirl и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  8. lackygirl

lackygirl Форумски идол

Се зачлени на:
    24 септември 2010
    Пораки:
    7.212
    Допаѓања:
    24.630
    Пробав и АД и кравјо но не ни голтна, со 2 ужинки и вода, мн вода пие моево, а сега еве недела, две уназад мајка ми му дава јогурт од шише и по 150мл си пиел. А сега 2, 3 дена му правам чај со 6,7 зрна ким и малку нане домашно без шеќер и така пие 150мл ова наместо вода.
    Од прво ќе бара да цица дури се навикни, после нема да имате проблем. Првите 2, 3 недели одвај ме чекаше кога ќе си дојдев дома, одма му давав да цица, сега си одам и не бара, дури пред заспивање му давам :) цицаше на сабајле ко ќе станеше, сега не му давам, за да намалам лактација.
    Вака е сега неколку дена, ако сум 2ра смена, станува 7,8 јади одма по пола саат, после цица кон 10,11 и заспива, па следно цицање вечерта после 20ч кога си одам од работа и ноќе само 1 му давам да цица, некогаш и ниеднаш.
    Ако сум прва смена, цица ноќта кон 4,5ч и после дури во 15ч кога се враќам од раб и после дури вечерта пред заспивање. Не е зависен од цицање повеќе. Мн хаотично го напишав постов :rofl:

На babydust, Vennera.aa, Gaga.sk и 3 други им се допаѓа ова.
  9. Nenna97

Nenna97 Истакнат член

Се зачлени на:
    10 октомври 2018
    Пораки:
    357
    Допаѓања:
    2.256
    Само јас ли пуштам на тв популарни дестинации за патување? :lol:
    Надја само нив ги гледа, не сака да погледне цртан.
    На тема стоење/породување можам само да се пожалам:(
    Беба има 8ипол месеци, од пред пола месец почна да седи во количка, сама на кревет никако не сака, почна пред 2 недели по 2-3 минути на стомак, повеќе не сака, плаче, рика. Баш кога бевме на преглед спомнавме на педијатарот, ама се е ок.
    Многу е млитаво, мрзеливо само со нозете работи, како да возе велосипед.
    Почнав и парчиња храна да и воведувам, Боже како се дави, и не ги сака тие каши, како ли ќе биде со загризакот:doh:а немаме уште ни забче. Од кога почнавте со покрупни парчиња во храната, кога го добивте првото забче или?

На Vennera.aa му/ѝ се допаѓа ова.
  10. derjus

derjus Истакнат член

Се зачлени на:
    13 ноември 2018
    Пораки:
    422
    Допаѓања:
    470
    ние сме 10 месеци исто немаме забче многу е нервозен не спие исто во креветче, храна само пасирано ако има парченца нагон на повраќање има ќе почекам да имаме забче па ќе почнеме

На Vennera.aa и Nenna97 им се допаѓа ова.
  11. slavica999

slavica999 Популарен член

Се зачлени на:
    27 декември 2009
    Пораки:
    4.327
    Допаѓања:
    5.342
    Јас силом прилике почнав, уствари овошјето го рендав на ренде а зеленчукот го пасирав со вилушка се додека еден ден ми снема струја а мевце (пилешко) варено со зеленчук (уствари го доварив на плинско) за ручек. Струја не дојде за да пуштам сецко т.е месото да го пуштам, бебчо почна да вришти за јадење и така ситно го издробив мевцето а зеленчукот испасирав со вилушка колку можев и тој си се најаде.
    На почеток имаше гроги фаца ама колку беше гладен си изеде се. Инаку има долни 2 единици само и е 7+ мес.
    А со првото што да ти кажам искршив 2 блендера за да зверчето пројаде па уште 2 пасатора за да научи да џвака (facepalm)...до детето си е, сите се различни и нема некои правила освен јаки нерви и да сервираш и нудиш па кај и да е ќе се научи

На Vennera.aa, lackygirl, thinkerbell и 2 други им се допаѓа ова.
  12. Nenna97

Nenna97 Истакнат член

Се зачлени на:
    10 октомври 2018
    Пораки:
    357
    Допаѓања:
    2.256
    @slavica999 леле јас во последно време само фрлам оброци не блендирани оти не ги јаде, само плука и се дава.
    Се надевам дека кога ќе никнат запчињата подобро ќе јади не блендирена храна.
    Баш денеска и направив ориз со кисело млеко скоро цело го изеде, ама пак на блендер.

На slavica999 му/ѝ се допаѓа ова.
  13. slavica999

slavica999 Популарен член

Се зачлени на:
    27 декември 2009
    Пораки:
    4.327
    Допаѓања:
    5.342
    Прави пола блендирано пола пасирано така почни и полека полека намалувај блендирано а зголемувај пасирано, можеби ќе ти запали овој трик ;) па тек потоа малку по малку парченца во храната

На lackygirl и Nenna97 им се допаѓа ова.
  14. thinkerbell

thinkerbell Популарен член

Се зачлени на:
    20 ноември 2010
    Пораки:
    2.359
    Допаѓања:
    13.114
    Исчупана, среден брк, тазе фарбана. И пак не ми фати фарбава и сум шарена. Униформа спакувана, баш безвезе ми стои, ама тоа е, мора. Повели фамозен петоку, влези си.

На babydust, Happyinlove, paleska3 и 7 други им се допаѓа ова.
  15. BabyT*

BabyT* Популарен член

Се зачлени на:
    3 јуни 2019
    Пораки:
    4.517
    Допаѓања:
    17.622
    Лесен почеток :) Пиши како ќе минувате со бебе.

16. FreeMind

FreeMind Форумски идол

Се зачлени на:
    2 јули 2018
    Пораки:
    6.948
    Допаѓања:
    40.038
    https://telma.com.mk/30-dneven-pritvor-za-dadilkata-koja-tepa-dvegodishno-dete/

Се наполнив со бес и агресивни чувства. Само да ми ја дофатат рацеве ќе ја газам под нога додека мрда без ни грам чувство на вина. Не дај боже да е моето дете јас ќе и бидам судија на лице место. Гнаси човечки!

Само што го видов видеово гледајте на кого оставате деца и камери и проверки на децата кога ќе си дојдете дома од модринки. Светов е гаден многу гаден.

А сакав убави чувства да пренесам али заминаа во бестрага. Кај го отворив линков кај се запустив.

На Bupalu, babydust, Bella* и 2 други им се допаѓа ова.
  17. AlicaInWonderland

AlicaInWonderland Популарен член

Се зачлени на:
    26 ноември 2010
    Пораки:
    3.624
    Допаѓања:
    9.805
    Јас на неколку пати денес налетувам на линкот ама немам срце да отворам да видам. Веќе читам дека е ужасно и ќе ми остане во глава и очи.
    Добро е што е споделно, многу да внимаваме со кого ги оставаме децата. Ама стварно многу

На Bupalu и Happyinlove им се допаѓа ова.
  18. FreeMind

FreeMind Форумски идол

Се зачлени на:
    2 јули 2018
    Пораки:
    6.948
    Допаѓања:
    40.038
    Не го отварај ич ќе се наполниш јад.

На Bupalu, Happyinlove и AlicaInWonderland им се допаѓа ова.
  19. Emilimi

Emilimi Истакнат член

Се зачлени на:
    25 октомври 2018
    Пораки:
    139
    Допаѓања:
    163
    Jas fa se pozalam barem ovde se spremav se spremav so meseci psihicki za na rabota doma drzammpredavanja kako da jade kako da zaspiva sin mi deneska se javuvam na rabota deka treba naredna nedela da pocnam i gazdite minreko ama popolneto e mestoto v kancelarija nema mesto za tebe sega:!: e ajde sega nerven slom doziveav aj so ne e zakonski ne e ama koj bezobrazluk i prostorilok e toa ne mozam da razberam administrativna firma koja raboti so godini jas tamu vrabotena 6 godini mi vika nema mesto OMG ne e temava za tuka ama da pisam zasto ke eksplodiram od nervoza

20. AlicaInWonderland

AlicaInWonderland Популарен член

Се зачлени на:
    26 ноември 2010
    Пораки:
    3.624
    Допаѓања:
    9.805
    а со каков договор беше вработена?