Совети, искуства од мајки за бебиња од 6-12 месеци

Discussion in 'Бебе' started by francais, Jan 16, 2013.

1. zuto

zuto Форумски идол

Секако, се мачев и со зеленчукот повеќе од еден месец, ама еве зеленчук пројаде. Овошје само кога ќе вкуси се нервира. И комбинирано и посебно и сокче и парче да му дадам се лути, стега вилица и се трга. Ама јас упорна секој ден нудам и сама си ги јадам после (да не оди зијан :D)
    Во било кој дел од денот да му понудам отвора уста и кога ќе проба одма знае дека е овошје и после не можеш да го прелажеш.

2. leona83

leona83 Популарен член

Па во зеленчукот ставај овошје по малку па зголемувај ја количината постепено.

3. zuto

zuto Форумски идол

Па имам пробано само јаболко и круша да помешам со морков и тиква со компир и не сакаше ниедна комбинација. Други комбинации не ми текнува. Мислам дека не сака благо...не знам :^)

4. snegulkata

snegulkata Форумски идол

@zuto Прави комбинации овошје и зеленук во кој ќе доминира зеленчукот, како да кажам 70-зеленчук, 30- овошје. И се полека наголемувај количината на овошјето а намалувај на зеленчукот.

zuto likes this.
  5. TIGARCE86

TIGARCE86 Популарен член

@slimy многу ми е жал за вас душо се изнамачивте со бебушот,ајде ќе помине и тоа биди јака Мајка си ние мајките мора се да трпиме за нив,само тие да се добри можеш со камилица да го одмиваш нема да наштети ако му е отворено убаво чисти му го,и јас забележувам кај син ми дека треба да се чисти малце му е подотворено него,не се секирај ќе пројде ќе пораснат па се ќе заборавиме кај нас овие 2-3 дена е мн.нервозен навечер плаче вришти од 9-12ч.може да се грчеви ама си викам ако се грчеви бели звуци ни помагаа фен,аспиратор сега и тоа не помага секој ден нов предизвик со нив да се здрави и живи само па ќе им кажуваме за маките кои сме ги тргале со нив и ќе се смееме заедно ве поздравувам побрзо да оздрави бебушко со лесно пиши како сте...поздравче :*

slimy likes this.
  6. slimy

slimy Популарен член

mnogu ti blagodaram @TIGARCE86 malku podobro sme sega barem ne place tolku silno koga treba da moca, i podobro mu e sega zabelezuvam koga go mackam so kremata. makite nemat kraj eve denska primetuvam zatnat mu e nosot i kiva i kasla ponekogas i se cudam kako toa koga pie antibiotik epa sve e mozno so dete ne znaes sto te ceka nikogas.
    kaj vas sega grcevite se poretki no posilni se i povekje go boli stomakot barem taka bese kaj nas do 4,5 mesec taka ni rece doktorot, i mojot sin gi imase navecer i placese se dodeka ne se olesnuvase od gasovite.
    probaj davaj mu sekoj den po 150ml caj od hipp so komoraca i kamilica sto e zadno imase malku efekt em kje gi smiri grcevite em ke se smiri toj od kamilicata.

pozdrav

TIGARCE86 likes this.
  7. joy1

joy1 Форумски идол

Slimy а да не е алергичен на нешто?Нели пошто често кива,кашла...сте биле во Козле досега?

8. slimy

slimy Популарен член

ne ne sme bile vo kozle a kako moze na bebe da se utvrdi da ne e alergicen na nesto posto neli kaj nas zemat krv od vena i toa povekje i sega za bebe kako moze se prasuvam? i dali samo vo kozle se pravi toa?

9. joy1

joy1 Форумски идол

Slimy денес зборував со докторка невролог е ,не педијатар.Но имам доверба во неа и она ми рече за мојата дека доколку има шлајмови,нос растечен,наод на гради а нема Т значи станува збор за алергија.Ми рече да го прекинам антибиотикот и да правам дренажа,аспирација и инхалација.Ми спомна за др.Благица во козле дека е најдобра од сите.Да земам упот и да одам таму.Вика ке си го труеш детето џабе со лекови кога е алергија.И мојата плус и очите ги трла често а и носот.Така да држи вода се ова.Јас ке прашам детално за алерго тестовите и ке те известам.

TIGARCE86 and slimy like this.
  10. slimy

slimy Популарен член

ti blagodaram @joy1 iizvesti me za se kako dte pominale tamu

11. Sunshine3

Sunshine3 Истакнат член

Joi1 штo се пoдрaзбирa пoд дренaжa, тaпкaње нa грпче?

12. joy1

joy1 Форумски идол

Да

13. LaDyDoLl

LaDyDoLl Форумски идол

@joy1 алеρго тестови не се пρават на деца мислам деκа до 4год.возρаст(таκа беше до пρед неκоја година),пρашај си пρовеρи. За антибиотиκот и нам исто ни κажа дρ од Сκопје,штош нема Т и си цица,оρганизмот сам тρеба да се боρи. Моево сρеќа,шлајмчето го повρаќаше и κаκаше па немаше маκа. А чешањето и ние го имаме исто во очи и носе.

14. joy1

joy1 Форумски идол

И мојава денес конечно го исповрака.Исто и цица подобро и повесела е :)

LaDyDoLl likes this.
  15. leona83

leona83 Популарен член

Е мајки....кога се вратив од работа што да видам, плаче малата, ја фаќам на гради и се осеќа дека има шлајмови, ниска т...и одма ја однесов кај матичната. Среќа нема спуштено на гради, ја примети др.дека си го искашлува и голта шлајмот, вика ќе го искака, а вчера и поврати, нема црвено грло. И ништо не ни даде, само почесто да цица, топли купки. А цела ноќ спие на цицка.
    Е па како ќе ни побели косата? Дај Боже сите да ни оздрават.

TIGARCE86, joy1 and LaDyDoLl like this.
  16. girl-miri

girl-miri Форумски идол

Od vcera vecer malava nekako ne e dobro,ne mozese da spie oti nosleto i e zatnato i samo placese,T nema mnogu ama ja gledam ne e raspolozena.
    Mozebi e nekoj virus,ne i dadov nisto protiv firus samo kapki vo nosleno.
    Denes pocna i da kiva,nosleto i cedi cel den,voda ne saka nikako i so hrana namali.

Sto me sovetuvate?
    Se nadevam nema da se vlosi ako ne ke mora na lekar.

17. joy1

joy1 Форумски идол

Кај нас исто така почна па и се спушти на плука секретот.Немаше Т.А се почнс со растечено носе.Појди си на лекар подобро.Бебе е незнае да каже што осекја.

Leona83 вие подобро ли сте?

girl-miri likes this.
  18. girl-miri

girl-miri Форумски идол

Mene mi e tesko od istovo zatnat nos :| ke vidam kako ke bide do posle pa ako bide tesko ke ja nosam na lekar.

19. slimy

slimy Популарен член

epa majki nie samo sto se vrativmo od lekar idnata nedela kje treba da se napravi hiruska intervencija kaj sin mi treba da se pravi sunet. e sega kje treba da stegam zabi i da sobereme sila da go nadmineme i ovoj period :(

20. joy1

joy1 Форумски идол

Ајде со лесно.Тоа што се мора мора.И мојата имаше како бебе операција.За еден ден дома не пуштија ,за една недела ко нова беше.Денес веке не се ни секава на тоа.Само храбро .

slimy likes this.