Совети, искуства од мајки за бебиња од 6-12 месеци

Дискусија во 'Бебе' започната од francais, 16 јануари 2013.

1. pepapa

pepapa Популарен член

Се зачлени на:
    30 јули 2012
    Пораки:
    1.149
    Допаѓања:
    911
    Majki izvinete sto vi upagjam vo muabetite ama mi treba vasa pomos.Bebe 11m pocna cesto da kacuva tt, minatata nedela duri do 39.3 a sinojka 38.5 Brisevi negativni. Crp 46. Vo urina nema bakterija.Krvnata slika vo prilog.Maticnata vika virusno i plus zabi megjutoa jas sum mnogu zagrizena.Bebe e veselo i aktivno i so tt koga e

Прикачени фајлови:

2. duffi

duffi Форумски идол

Се зачлени на:
    14 април 2011
    Пораки:
    12.797
    Допаѓања:
    145.361
    Со вакво ЦРП не ќе да е вирус.

3. BabyT*

BabyT* Популарен член

Се зачлени на:
    3 јуни 2019
    Пораки:
    4.517
    Допаѓања:
    17.622
    Не е многу долго време за да е вирус, една недела? Кај нас траеше 2 дена само.

4. Milaаа991

Milaаа991 Популарен член

Се зачлени на:
    9 февруари 2018
    Пораки:
    2.915
    Допаѓања:
    11.385
    Не верувам толкава т од заби. Ете ноќеска моево качи 37 со 8 и денес веќе беше пробиена уште едната 4ка и веќе не крева. Барем засега. Минатиот пат итсо кога вадеше заби крена тт ама повисока и траеше 3 дена и тогаш беше од вирус, бидејќи матичната ни кажа дека толку висока т не се крева од заби. Ама кај нас крвната слика укажуваше на вирус, имаше ниски леукоцити и некои параметрии беа обратно пропорционални кај лимфоцитите.

5. pepapa

pepapa Популарен член

Се зачлени на:
    30 јули 2012
    Пораки:
    1.149
    Допаѓања:
    911
    Loso se izraziv, ne trae edna nedela, dena dva ke ima tt pa ke nema cela nedela pa posle pak eden den tt

6. @Verba

@Verba Истакнат член

Се зачлени на:
    24 септември 2017
    Пораки:
    710
    Допаѓања:
    2.214
    Ние кога бевме со вирус црп беше под 2.
    Јас би го носела со оваа кс на второ мислење. Веднаш....

7. thinkerbell

thinkerbell Популарен член

Се зачлени на:
    20 ноември 2010
    Пораки:
    2.361
    Допаѓања:
    13.124
    Помина прв ден на работа. Одлично поминале со татко и цел ден, освен кога дошло време за цицање и спиење во 1. Оставив мое млеко, не сакала никако ни голтка да испие. Се утепала од вриштење и на крај после 40 минути вриштење заспала гладна со липање. Маж ми вика она липа, мене срце ми се кине. Кога си дојдов ми беше многу лута, не сакаше да ме погледне и да дојде кај мене. Плачеше се тегнеше накај татко и. Па јас си поплакав малку и така во круг.
    Настрана тоа, не беше лошо. Добро ми дојде мала промена, да не менувам пелени и да се молиме за јадење. Ама ми недостигаше бебето, душава ми трепереше. Си прецупкав на работа.

На Bupalu, S.J.Parker, Heidi и 8 други им се допаѓа ова.
  8. hello-kitty.90

hello-kitty.90 Форумски идол

Се зачлени на:
    15 октомври 2013
    Пораки:
    2.978
    Допаѓања:
    21.188
    Слично поминавме и ние кога ја оставив да ја чува мајка ми,а ние да одиме на свадба.
    Мајка ми дојде порано да го чува за да можеме ние да се спремиме. Баш убаво си се играа и си седеа,ниту еднаш не заплака,му оставив мое млеко,јогурт и и дадов инструкции на мајка. Ништо не укажуваше дека плачката допрва следи. Отидовме во 20ч на свадба,мали и баба супер се сложуваат и играат. Биднало скоро 21 и обично бебе тогаш заспива и почнал да плаче. Мајка ми му го давала млекото,ама неќел ни да отвори уста. Му дала јогурт,испил малку и оправил да плаче. Море да вришти. На секој можен начин пробала да го смири,ама откако безуспешно го смирувала неколку минути ми се јави во 21 да си одам дома. Веднаш си тргнавме. Бебе без престан плачело 15 мин. Кога си дојдовме,бебе липаше,немаше сила веќе да вришти,мајка ми плаче,очите и крвави,притисок 160/100,а куќата само што не проодела. Во обид да го смири,хаос направила,секоја соба посетена,оспревртена,сите можни играчки фрлени на земја,количката возена низ ходник,сите пластични од крем извадени од фиока и расфрлани низ петоседот,крпите од вц расфрлани.... Кога немало веќе што да му понуди,нашла мушмули во кеса во ходник, па и тоа му дала да го залаже (facepalm) Цела дневна со мушмули :D
    Пробала и надвор да го изнесе
    ( ова секогаш пали кога плаче), ама не се смирувал. Кога дојдовме не знам кого попрво да тешам 8-| .
    Бебе луто,плаче скоро без глас, го зедов,ама не се смирува. Му нудев одма и да цица,неќе :shake:
    По долго правдање и ветување дека веќе не го оставаме,се смири :whew: . Божем разбира :rofl:

Видов дека бебето и не ми е баш за оставање :emo: . Барем не во време кога треба да спие. Без мене ретко да заспие,освен кога е ептен уморен,нацицан,па така прилегнат на рамо случајно да заспие гледајќи песнички на тв.

Многу подобро да го зедов со мене,или пак ич да не одев.

Се расприкажав ептен,ама вака успивајќи го можам да пишувам повеќе. Да не ми е досадно,со оглед на тоа што успивањето ни трае цел саат,а некогаш и повеќе. И заспива на цицка,да го нишам,шетам низ соба,пеам аааааааааа и во позадина приспивна песна.
    Пред некој ден ве читав се жалите ве болат рацете и зглобовите од нишање,моево 10 ипол месеци така заспива,а немам приметено ниту грб,ниту зглоб,ниту рака,ниту нога да ме боли :| . Дали нешто нетокму сум или па стварно немам време да се позанимавам со себе и да видам дали нешто ме боли и ми фали. Откако станав мајка,не можам ниту да се преиспитам дали нешто ме боли,а не пак да се пожалам. Е,ама за разлика од мене,мм пред некој ден настина,3 дена се уби од жалење колку бил малаксан,му било тешко,не можел да стои на нозе,секое косче го болело |( Уште што не рече,дека не може да живее.

Аман бе,ние мајките од кај ја црпеме оваа енергија и издржливост.
    Ебати посилниот пол 8)

Се изнакажав. Поздрав лавици :hug:
    Се надевам на мирна ноќ,со врзани барем 2 саати спиење,не барам повеќе :o:
    Лека ноќ |-)

На srekice, Bupalu, Emma2 и 12 други им се допаѓа ова.
  9. thinkerbell

thinkerbell Популарен член

Се зачлени на:
    20 ноември 2010
    Пораки:
    2.361
    Допаѓања:
    13.124
    @hello-kitty.90 ова не ми се случило до сега. Ова лето куп свадби и прослави имав и секогаш на мајка ми ја оставав. Без проблем од шише си пиела и заспивала. Денес не знам што се случи. Очигледно почна да разбира повеќе. Абе душата ме болеше колку тоа мало прцле ми беше луто.
    И немој да се навредиш, ама те читам вака тебе, Лаки, Фримајнд (добро Емили е веќе девојка голема очигледно и почнува да се однесува како дама) , па се тешам понекогаш. Еве и сега се тешам со ова што го кажуваш.
    Кога ќе сум втора смена полесно ќе биде, ама тоа е, мора да се работи, мора да се навикне и она и јас.

На paleska3, FreeMind и hello-kitty.90 им се допаѓа ова.
  10. aceee99

aceee99 Популарен член

Се зачлени на:
    1 март 2017
    Пораки:
    901
    Допаѓања:
    1.150
    20191122_222926.jpg znam nd e za tuka ama pomosh na 3 septemvri udrivme vakcina za bsz za beleg ne i se pojavi pa na 9 meseci pak i od septemvri ni rece na 22 11 da dojdite na kontrola denes,bevme i vika keja bockame pak ja vikam za sto e nema vrska so belegot druga i na 24 12 ke dojdite uste 1 ima i nema poveke e nemozam da svata imame rodnina na ista vozrast 1 den razlika zosto toa ne prima nz sto da misla pomos?

11. FreeMind

FreeMind Форумски идол

Се зачлени на:
    2 јули 2018
    Пораки:
    6.948
    Допаѓања:
    40.038
    @thinkerbell јака ти душа. Веројатно се навикнува подоцна тоа е ден два три. Душа планина за прв ден.

@hello-kitty.90 @lackygirl ве гушкам. Веројатно не е до скокот веќе 22 дена во 9ти месец пу пу не можам збор да кажам. Преку ноќ сврте и трае така да веројатно ве оставив сами. Сеуште не ми е за верба али убаво се навикнав. Заспива на цицка и следно будење во 6.30/7.30 на утро без цицка за појадок и почнува денот. Неверојатно.

Инаку седнува експертски толку и е добро увежбано седнувањето од лежечка позиција само тоа го покажува. Седни легни седни легни. И се крева на колена исправена држејќи се за нешто, но вечерва се исправи на колена и без да се држи на ништо. Па кога се возбуди бебе одвај заспа.

За една недела бодињата број 92/98 што и беа точни од вечерва заминаа во кутија. И решив ја префрлам на маици не можам веќе бодиња да барам и да купувам. Ме изморија и мене и неа. Ја гледам црвена кај што ја стегало денес. Ама до вчера и беа точни баш реков шуќур потеравме еден месец со една бројка и оп демант. Со бројкиве жива нервоза. И за нозе и за облека. Ништо не и пасува таман. Сега нозете и се пораснати долги и рацете. Гарант ни пантолони ни блузи нема да ја соберат од утре. Килажа од кога реков дека оди нагоре замрзна. Ни грам нема плус дури и вагата ми кажува 100г полесна. До година не смее минус да прави али си велам лошо сме мереле прошли пут.

Викендов сум речиси по цел ден сама господата има семинар. А денот е многу долг и динамичен, не можеш две секунди да ја оставиш. Сака да го гали Ози, а уствари го кубе и не ја оставам сама. Така да учиме галење деновиве. Плус како што нема осет со што да и дојде при рака фрла накај него да си играат. Не знам по кого да трчам, а да останат неповредени. Ози секогаш седел на софа горе сега сака доле со неа. Има мече кое лази оно оди прво, Ози му душка гз и оди по него, а Емили по на Ози опашката. Он има куќарка со играчки она баш таму сака да влегува. Он нејзините играчки ги сака и лудница. И тоа правам по цел ден еден доле еден горе за мир у куќа. Две деца наеднаш.

Сакав да кажам дека сум уморна али се подразбира тоа :)

На lackygirl, The Unicorn, paleska3 и 11 други им се допаѓа ова.
  12. aceee99

aceee99 Популарен член

Се зачлени на:
    1 март 2017
    Пораки:
    901
    Допаѓања:
    1.150
    Hahahaj vo pravo si jas sum na 28 12 godinka pravime i tamu so bolki vikav mi e strav stravot mi e nesto golemo hahah

На Bella*, Vennera.aa, hello-kitty.90 и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  13. LoveHope

LoveHope Популарен член

Се зачлени на:
    25 февруари 2015
    Пораки:
    1.371
    Допаѓања:
    4.172
    Генерацијо од 9ти месец како сте со заспивање? Абе саат ипол се заспиваме.. Очите и паѓат, она вреска. За се едно нешто се лути кога не е по нејзино, буквално ечи по дома.

На Vaga~ му/ѝ се допаѓа ова.
  14. Lolipop23

Lolipop23 Форумски идол

Се зачлени на:
    21 март 2010
    Пораки:
    5.517
    Допаѓања:
    27.302
    Новата за Пнеумокок ве боцнале денес, а во декември имате ревакцина на истата.

15. aceee99

aceee99 Популарен член

Се зачлени на:
    1 март 2017
    Пораки:
    901
    Допаѓања:
    1.150
    A moze da ja prima sega oti na drugoto dete ne mu dojde koga toa ke ja prima nemozam da svatam toa

16. Spidy

Spidy Форумски идол

Се зачлени на:
    19 ноември 2009
    Пораки:
    5.963
    Допаѓања:
    14.720
    @thinkerbell @hello-kitty.90
    Да ви се умешам во муабет. Од старт ќе кажам ова го кажувам без конкретно искуство на темата, ама сакав да кажам мислење, си викам ај може ќе биде од помош.

Затоа што Тинкербел била на работа и не можеле да и се јават да дојде да го успие детето, тоа се изнаплакало за сите пари и заспало. Утре пак, и третиот ден веќе ќе сфати дека тоа е тоа, џабе плачам, и би требало да се навикнува дека се заспива без мама. А Хелокити била во можност да си дојде, и нејзиното срга знае дека ако доволно плачам ќе дојде мајка ми од некоја страна. Ги мислиме дека се мали и појма немаат, ама секој ден се чудам колку разбира, како сунѓер е.

Јас кога реков нема цицање ноќе, нема и готово. Она станува, прета, нејќе ни во раце, ни кај мене ни кај татко и, ама еднаш чим знам дека може да спие пример 8 саата на спиење, не може да ми станува на секои 2 саата дека е гладна. Знам дека не е. И се заинатив, не може да цица. Плаче еднаш 40 мин, плаче вторпат 20 минути, третпат не плаче. Сфаќа дека не вреди.
    Се додека сте упорни, ќе има ефект. Кај некои од првпат, кај некои од трет пат, кај некои од 7ми пат. Ама има верувајте.

На srekice, slavica999, Bupalu и 10 други им се допаѓа ова.
  17. Vaga~

Vaga~ Истакнат член

Се зачлени на:
    7 декември 2017
    Пораки:
    234
    Допаѓања:
    454
    Исто сме и ние ако ти е за утеха:D нишкам по саат време и пеам, едино овие последниве два дена некако помалце рика, инаку уши дупнува а му се спие му се плаче.

На тема оставање, и кај мене чим дојде време за успивање нема шанси да заспие без мене(а не цица).
    Инаку деновиве е толку активен, цел ден е на нозе по гарнитура оди, цепа, и се заборава на моменти и се пушта тргнува сам, и така се треска на земја по не знам колку пати во денот:rofl: мн ми е смешен :)
    Со станување навечер мислам нема никогаш да се опраиме, редовно по 2-3, некогаш и повеќе пати станува ама тоа е, се надевам ќе смени на подобро.
    Поздрав мајки :*

На hello-kitty.90 и FreeMind им се допаѓа ова.
  18. Vennera.aa

Vennera.aa Популарен член

Се зачлени на:
    30 април 2014
    Пораки:
    1.188
    Допаѓања:
    7.590
    Мојата станува во добри денови еднаш за млеко, ретко двапати, е сега излети за повремени журки и желба за ноќен живот не ги рачунам.
    Бевме вечерва кај моите па се смееше мајка ми како секој ден месец дена пред термин истиот муабет готово денес е денот се пораѓам, па вика и сите се пораѓавме со тебе.. Денес ја дотеравме роденденката па сега сум нестрплива за роденденот слично како за породувањето :rofl: само што сега денот е веќе познат.
    Маза ми е, научи да бакнува па само не шлапка. Најново и е мама, мама, мамааа и само лази по мене, се исправа по моите нозе и мамаа цел ден, по неа и синко се посмалува па и тој лази ме фаќа за другата нога и мамаааа.. Дали непрекинато мамаа 500 пати на ден помножено по 2 влегува во семејно насилство :lol: му праќам видеа на мм вели препуштај во социјално може одмор ќе ти уплатат на пуст остров :rofl:

На slavica999, S.J.Parker, hello-kitty.90 и 6 други им се допаѓа ова.
  19. paleska3

paleska3 Популарен член

Се зачлени на:
    19 март 2013
    Пораки:
    1.206
    Допаѓања:
    3.161
    Со среќа новиот почеток @thinkerbell, за брзо бебка да се навикне.
    И кај мене малата имаше сличен настап, летото бевме на свадба но во друг град, оставив млеко. Бебе задоволно, заиграно со баба и дедо. И одеднаш плачки, рикање, урлање кога дошол периодот за спиење. Млекото не сакала никако да го испие и на крај после дооолго плачење се изморила и заспала гладна. Може требаше тогаш и следниот ден да ја оставам кога стана да се научи дека нема млеко ноќе. Мене ми станува 1-2 пати во ноќта па може затоа не сум упорна, издржливо е.

@FreeMind сега може и второ да си направите, да биде уште позабавно :lol:

На FreeMind му/ѝ се допаѓа ова.
  20. FreeMind

FreeMind Форумски идол

Се зачлени на:
    2 јули 2018
    Пораки:
    6.948
    Допаѓања:
    40.038
    @paleska3 абе можно е @Happyinlove да ме подрече дури и ми дојде пред Нова година :^)

Братучедка ми е бремена али психо исто како мене ја минува. И вчера ми се јави вика во 26та недела сум што ми требаше овој луксуз не можам да издржам, не спијам со месеци, нервозна и на раб на депресија. Велам чекај трите последни се најдосадни не паѓај уште од сега. Ми ги наврати емоциите, али пак кога ќе ја погледнам малата во тие големи очиња свет се отвара. Вредела секоја секунда од тој кошмар.

Прашав претходно али денес на ѕидот ќе заковам од оние за јога вежбање чергичиња од сунѓер. Целиот стан ни е со ќошеви доста опасни и не знам што да направам друго да ја обезбедам следната фаза проодување.

@Vennera.aa :rofl: пријави ги за семејно насилство!

На Happyinlove, lackygirl, paleska3 и 1 друга личност им се допаѓа ова.