Совети, искуства од мајки за бебиња од 6-12 месеци

Дискусија во 'Бебе' започната од francais, 16 јануари 2013.

1. Spidy

Spidy Форумски идол

Се зачлени на:
    19 ноември 2009
    Пораки:
    5.963
    Допаѓања:
    14.722
    Колку што сум приметила, внатре секако е поинаква боја. Не би рекла црвено, само потемна розева боја. Црвено само внатре немала, кога се зацрвенувала на надворешниот дел сум приметувала.

На BabyT* му/ѝ се допаѓа ова.
  2. BabyT*

BabyT* Популарен член

Се зачлени на:
    3 јуни 2019
    Пораки:
    4.517
    Допаѓања:
    17.622
    Инаку не е толку јака бојата, сега баш ми падна во око. Се надевам не е ништо страшно, ќе следам овие денови.

3. FreeMind

FreeMind Форумски идол

Се зачлени на:
    2 јули 2018
    Пораки:
    6.948
    Допаѓања:
    40.038
    Какво кошмармо заспивање. Не знам што и стана насилно тргна да ме гризе за града. Ајде еднаш два пати али ме закачи многу јако. И се повлеков не и давав да цица. Свикав силно не и нејќеше ни сама на цицка бегаше. Такво плачење не сум видела до сега рикаше. Ја шетав низ соби не се смири и пуштив цртани на телефон и се опушти. И дадов пак да цица овој пат без касање и сега заспа.

Денес не каса по нозе, раце, образ кај стигне. Не знам што и стана и како ќе продолжам со доењево страв ми наби. Некој вакво искуство?

На Bupalu и LoveHope им се допаѓа ова.
  4. thinkerbell

thinkerbell Популарен член

Се зачлени на:
    20 ноември 2010
    Пораки:
    2.366
    Допаѓања:
    13.127
    Исто ми направи пред некое време. Така јако ме гризна, струја по тело осетив, очи ми се насолзија. Ја скарав и и свикав не, па кога ја оправи да си вришти, сигурно 20 минути без престан. Па бегаше од мене, се пружаше по татко и, па вриштеше кога ќе ја земев, не сакаше цицка да фати. Едвај ја смирив.
    После тоа веќе не и се повтори.

На FreeMind му/ѝ се допаѓа ова.
  5. FreeMind

FreeMind Форумски идол

Се зачлени на:
    2 јули 2018
    Пораки:
    6.948
    Допаѓања:
    40.038
    Не и е прв пат тоа ме плаши. Порано ќе речев не и прекинуваше ама вечерва буквално со намера одеше. Од вчера на пладне почна и после не сака ни цицка ни мене и како да се плаши потоа да цица.
    Ова вечерва не сакам пак да го доживеам, мислев ич да не и дадам повеќе али пак не заспива бебе.

Може до скокот да е. Заби не гледам на повидок освен ако се местат.

6. Spidy

Spidy Форумски идол

Се зачлени на:
    19 ноември 2009
    Пораки:
    5.963
    Допаѓања:
    14.722
    Еднаш ми го направи ова на заспивање. Викнав гласно "не" и се тргнав. Пробав уште еднаш да и дадам да цица, пак проба истото. И толку беше од цицањето. Веќе бев во фаза на одбивање, па така тоа и беше последно доење навечер. Да ми го направеше ова и порано, ќе ја одбиев и само заради ова. Среќа касно извади заби.
    Искуството ми е минимално. Совет немам. Интересно им е дека забите им се нови и пробуваат што можат да направат. Да не болеше ќе ти речев ќе и пројде. Кога може да ти ја откине градата, ништо друго не ни можеш да направиш освен да ја тргнеш кога ќе проба да го прави пак. Во секој случај фаза е, ќе пројде ако ја преживееш. :)

На Happyinlove и FreeMind им се допаѓа ова.
  7. FreeMind

FreeMind Форумски идол

Се зачлени на:
    2 јули 2018
    Пораки:
    6.948
    Допаѓања:
    40.038
    И така ми свиснаа може и со откинати пупки да шетам.

Шала на страна спремна е за одбивање кај и да е ќе биде. И онака и служи само за заспивање.

На Happyinlove му/ѝ се допаѓа ова.
  8. Spidy

Spidy Форумски идол

Се зачлени на:
    19 ноември 2009
    Пораки:
    5.963
    Допаѓања:
    14.722
    Тоа е најтешкото одбивање. Јас малата од прв ден не и давам да заспие со цицка, затоа сега одбивањето многу лесно ми е, само давам шише, нејзе и одговара дека тече поише, а за спиење секако заспива без тоа. Е сега малку се нишкаме, тоа попуштив после толку време, ама трае една минута, брзо заспива кога и е време за спиење.
    Јас такви болки не можам да трпам, и онака доењето не ми беше некое специјално искуство, а и малата веќе јаде 3 цели оброка. Сега и на работа кога одам, не ни сум дома за заспивање вечер пола од времето, и некако се си се собра, таман време за одбивање.

На Happyinlove, babydust, FreeMind и 2 други им се допаѓа ова.
  9. AlicaInWonderland

AlicaInWonderland Популарен член

Се зачлени на:
    26 ноември 2010
    Пораки:
    3.624
    Допаѓања:
    9.805
    Јас со малиов немам проблем, ќе се одбие без проблем. Ама со главата си имам проблем :| многу ми е убаво коа се гушкаме на доење, не можам. Мислам дека во скоро нема да се решам.
    А пред да имам дете велев дека повеќе од 6 месеци не доам :D

На Happyinlove, babydust, lackygirl и 3 други им се допаѓа ова.
  10. BabyT*

BabyT* Популарен член

Се зачлени на:
    3 јуни 2019
    Пораки:
    4.517
    Допаѓања:
    17.622
    Иста сум и јас :)
    Посебно кога ќе ме погледне со очките така унесена:x
    А и моментот колку се радува на нив ми е врв:D Не се пресоблекувам пред неа оти одма има онака хепи фејс^_^ и подава раци, мама, мама:smirk:
    Ќе си се доиме до прво одделение :rofl:

На Happyinlove, babydust, lackygirl и 4 други им се допаѓа ова.
  11. happygirl

happygirl Форумски идол

Се зачлени на:
    27 јули 2010
    Пораки:
    4.717
    Допаѓања:
    24.275
    Здраво друштво :)
    Синоќа одморив и се наспав, не се жалам денеска :)

За доењето, јас не го сметам за некое големо чудо, посебно па откако јаде убаво 3 оброци и по некоја ужинка.
    Мислам дека нема да е голем проблем и за бебо искрено. Планирам после роденденот да го одбијам. Не заспива на града навечер, цица и после пола саат или саат заспива со нишање.
    Така да, мислам дека ќе пие АД за навечер. Ќе му ги укинам и другите два подои, насабајле пред и после работа ама постепено ќе намалувам од 3 на 2 па на 1 :)

На Happyinlove, babydust, lackygirl и 4 други им се допаѓа ова.
  12. paleska3

paleska3 Популарен член

Се зачлени на:
    19 март 2013
    Пораки:
    1.206
    Допаѓања:
    3.161
    И јас истото го мислев пред да се роди и на почетокот, си велев само да издржам до 6 месеци. Потоа ми стана убаво доењето :). Нормално освен во моменти кога имам грутки, болки, разранети брадавици.Од пред некој ден полека и воведувам трет оброк 8 + е, па подоите се вкупно 4 во 24 часа. Не заспива на града, туку саат време потоа со нишкање. Сакам најмногу до годинка и да заврши и тоа поглавје.

На Happyinlove, babydust, happygirl и 3 други им се допаѓа ова.
  13. lackygirl

lackygirl Форумски идол

Се зачлени на:
    24 септември 2010
    Пораки:
    7.225
    Допаѓања:
    24.650
    И јас си имам сама проблем, во главава :D заспива на града навечер, еве го и ноќе обавезно по 1 цица, не е многу зависен ама сака, кога ќе му текне се пика во мене и со главчето се гали на гради кај мене :inlove: неможам тоа задоволство да му го прекинам. Неможам никако да се решам, да пресечам :| сите од страна ми велат, доста му е, голем е, јади, ова она ама јас уште имам желба да го дојам :P
    Пред да имам дете и јас си велев барем до 6 месеци ама еве година ја направивме.

На AlicaInWonderland, Milaаа991, Happyinlove и 3 други им се допаѓа ова.
  14. babydust

babydust Популарен член

Се зачлени на:
    2 август 2017
    Пораки:
    621
    Допаѓања:
    1.730
    Мене пред две недели ме гризна така силно, што ми се направи рана.Потоа ме болеше кога ќе цицаше од таа града.Па, ајде, ланолин мачкав 4 дена дур да зарасне и мењавав пози за цицање.Од раѓање немав користено ланолин.Тоа со гризањето и се случува на периоди, трае 2-3 дена и после престанува.Кај мене, секогаш било поврзано со заби.Еве,сега пак е у тој фазон и ме подгризнува по малку.

Јас кога немав бебе ,велев, нема шанси да дојам бебе со заби.Па тоа е веќе дете што јаде,па да ме гризе, незамисливо ми беше.Ама и велев дека доење до 6 месеци е доволно.Е сега на годинка дојам бебе со заби и уште не сум спремна да ја одбијам.На два ума сум.Ама ја гледам веќе не е толку зависна.Дури два пати оваа недела ми заспа со нишкање,што не се случило од кога беше 3 месеци.Па оставам да видам како ќе се одвива натаму.Битно ја пробувам да ја дистанцирам по малку.

Фри,мислам дека се забите.Четворките се местат во тој период.Ѕирни ја во уста кога ќе се смее гласно.На мојата се веќе месец време набабрени.

На AlicaInWonderland, paleska3, Milaаа991 и 2 други им се допаѓа ова.
  15. Happyinlove

Happyinlove Популарен член

Се зачлени на:
    19 септември 2011
    Пораки:
    2.871
    Допаѓања:
    10.838
    Јас планирам (но плановите никогаш не ми се остваруваат) да го дојам до годинка само поради зимно време ,вируси и настинки.
    Слабо сме со хранава,ептен ништо нејќе да јаде дури и се мислам дали му е доволно само мајчино млеко,нели 7+ повише троши. Неможам да рачунам оброк од 70гр само јаболко ,или 3 лажички варен компир...
    Па се мислам и од глад да не е нервозен и да не спие,денски повејќе од 20 мин не врзува,ноќе на саат и пол на цицка.
    Денски и слабо цица по 2 мин и се трга.
    Не сум паметна дали да давам млеко. На контрола сме за една недела па ке прашам.

Не сум воопшто емотивно поврзана со доењево.

На FreeMind и srekice им се допаѓа ова.
  16. Milaаа991

Milaаа991 Популарен член

Се зачлени на:
    9 февруари 2018
    Пораки:
    2.915
    Допаѓања:
    11.385
    Добро друштво, само ние наполниме година и немаме абер да се одбиеме? Ни она ни јас сакаме. Тие сини унесени очички и поглед мамо те сакам, рачиња кои ме галат и главче кое се тутка во мене.... Не можам да се откажам од тоа. Емотивна сум, слаба сум како сакате наречете ме, но кога цица имам чувство како да правам нешш свето и како да го држам цел свет во прегратки. Ете така ми е, а кичма боли, не сум спана како човек со месеци, но ете не можам.. Таква сум...
    Гинекокогот ми вика цело девојка е, има 8 запчиња и трча со месеци, не и треба веќе дај одбиј ја. Сите од страна ме убедуваат дека не ми јаде затоа што цица, не и треба веќе, може да јаде се, но таа среќа, спокој и задоволство не може да ги добие од ниедна друга храна освен од мајчината прегратка, па додека може, нека си цицка.

На Bupalu, hello-kitty.90, thinkerbell и 7 други им се допаѓа ова.
  17. Minnie 1

Minnie 1 Форумски идол

Се зачлени на:
    5 декември 2014
    Пораки:
    2.373
    Допаѓања:
    27.411
    @FreeMind И мојов каса,по раце,нога дури,преку тренерки ме здоболува.. Среќа што не го дојам бар.:sweat:

На FreeMind му/ѝ се допаѓа ова.
  18. FreeMind

FreeMind Форумски идол

Се зачлени на:
    2 јули 2018
    Пораки:
    6.948
    Допаѓања:
    40.038
    Изби и дијареа од 16 ч до сега три пати. И сменив д витамин мора да е од него. Од капки сменив во таблети друга фирма. Друго што може да е стресот од синоќа. Цел ден е на цицка одби и појадок и ручек. Али не ме касна. Така спиеше на гради со цицка во уста. Дури два пати преспа.
    @babydust проверив и заби али нема ништо ново само тројки набабрени оддамна. Се местат и они. Се и се собра.

Во врска со доењето ми беше многу убаво додека доев први шест месеци. После паднав на кондиција со неспиењето и доењето ми премина во нервоза. Сега цица три пати на ден али гриза полна и е устата со заби. Некако успат ги изгубив емоциите за доењето. Помило ми е да ја гушкам цел ден и да ја гњавам со бакнежи него да ја дојам. Ќе го запомнам како најемотивен контакт кој сум го имала во животот и никогаш нема да заборавам како почна се во болница кога учев да дојам и кога прв пат ја ставив на гради. Ниту погледите кои ги добивав и оние нежни галења. Се е тоа запишано длабоко во мене. Време е да отворам нова врата за неа и овој бебешки период да го затвораме полека со сите елементи од кои се состои. Можам роман да напишам со чувства и настани за годинава.

На srekice, Vaga~, happygirl и 10 други им се допаѓа ова.
  19. Natasa87

Natasa87 Популарен член

Се зачлени на:
    29 октомври 2018
    Пораки:
    203
    Допаѓања:
    1.007
    Здраво и од мене :hai:
    Сакам да ве прашам имам 9 месечно бебе и пред неколку дена имаше температура 39 со 7 и не сакаше да пие млеко, инаку адаптирано млеко пие и докторите ми рекоа да не и давам млеко додека има температура и не и дадов. И приметив дека и тоа млеко не го сака, па докторите ми рекоа кога ќе и помине температурата да и дадам битолско ако нема никаква реакција, и дадов нема. Одкако и помина температурата еве неколку дена не сака да пие млеко само со бебешки бисквити и чоколино го пие, сок пие само и леб и давам, манџа се јаде. Дали може да го отпила млекото? Бидејќи мм кога бил бебе многу пиел млеко и понатаму го отпил и ден денес не може да пие, а она претходно пиеше многу млеко. Кажете ми што да правам? :)

20. FreeMind

FreeMind Форумски идол

Се зачлени на:
    2 јули 2018
    Пораки:
    6.948
    Допаѓања:
    40.038
    Леј еј кој дојде на темава :rofl::hug: Абе кај си ти?
    Нато сите муабети ми испаднаа пред очи, свекрвата ти ја мислам уште добра ли е?

На srekice, Spidy, Natasa87 и 1 друга личност им се допаѓа ова.