Совети, искуства од мајки за бебиња од 6-12 месеци

Дискусија во 'Бебе' започната од francais, 16 јануари 2013.

1. Milaаа991

Milaаа991 Популарен член

Се зачлени на:
    9 февруари 2018
    Пораки:
    2.915
    Допаѓања:
    11.385
    Среќен роденден на малата. :inlove:

На @Verba му/ѝ се допаѓа ова.
  2. @Verba

@Verba Истакнат член

Се зачлени на:
    24 септември 2017
    Пораки:
    710
    Допаѓања:
    2.214
    Мене ми стигна дојава дека си ме означила, така што мирно спавај, лепо сањај, означила си ме ;)
    Извинување до модераторите, забегавме простете

На FreeMind му/ѝ се допаѓа ова.
  3. BabyT*

BabyT* Популарен член

Се зачлени на:
    3 јуни 2019
    Пораки:
    4.517
    Допаѓања:
    17.622
    @@Verba среќен роденден на малата:)
    @Spidy и ние имаме расправии околу тоа, јас влечам, мм ме гледа како да ја малтретирам. Ама за нејзино арно е.
    @paleska3 да е за утеха, не е. Облекувањето станува се по невозможно, бега, писка, плаче со крокодилски солзи, дур облечам 2та ногавица, првата ја соблекла. Кога иде време за пресоблекување ми се лоше|(
    Мачкај ја градата со ланолин и суши ја, разголена. Мене на секој нов заб, ми се разранува и ужасно боли :doh:
    @FreeMind нека поминува брзо на малата. Среќа вакви вируси имаат сила 2,3 дена. Не го карај мт, не избежни се тие вируси.
    @simona_baby среќна крштевка :)
    @LoveHope се гали кога сака да спие, сака да цица или и е досадно. Инаку за бељи е прва:D

На Happyinlove, Spidy, paleska3 и 4 други им се допаѓа ова.
  4. Happyinlove

Happyinlove Популарен член

Се зачлени на:
    19 септември 2011
    Пораки:
    2.871
    Допаѓања:
    10.838
    @@Verba да и се множат годините,жива и здрава да биде.
    Јас како благајник да предадам поклонот
    :e::f::hug::party:

На paleska3, @Verba, FreeMind и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  5. babydust

babydust Популарен член

Се зачлени на:
    2 август 2017
    Пораки:
    621
    Допаѓања:
    1.730
    @@Verba нека е најсреќен роденденот,да те радува бескрајно.
    @simona_baby среќна крштевка
    @Happyinlove :Dод тебе секој ден се смеам.

На Happyinlove и @Verba им се допаѓа ова.
  6. hello-kitty.90

hello-kitty.90 Форумски идол

Се зачлени на:
    15 октомври 2013
    Пораки:
    2.978
    Допаѓања:
    21.188
    @@Verba среќен роденден на малата :hug:
    Почнаа родендените :^::^::^:
    Полека ќе почнеме и ние да се спремаме,помалку од месец ипол (waiting)
    Замисла имам и волја за декорација,дали ќе дозволи мали се мама да среди како што замислила,останува прашање :lol:

Излеговме од скокот,излегоа и горните заби. Генерално е добар,не досаѓа толку,иако си има свои моменти. Ама далеку подобар е. Спиењето сеуште ни е болна точка. Значи ист е и во скок и без скок и со заби и без.......
    Се буди и се буди..... 5-6 пати сигурно :x
    Па некогаш и му текнува да си се заигрува меѓу спиење.

И мене многу ме изморува со ноќното доење, па на моменти на очај,си викам ќе го одбијам. Ама само на муабет останува. Сеуште не јаде асално,повеќе е по млекото,иако веќе цела недела како е подобрен со јадењето,па не би ризикувала да му скратам цицање. И јас некако не сум спремна да му скратам цицање, и јас сум тежок емотивец (facepalm)

@FreeMind побрзо да оздрави :hug:
    @Spidy побрзо да оздрави и твојата ќеркичка :hug:
    @simona_baby среќна крштевка :hug:
    @Happyinlove прави тест ;) Таман да го изненадиш мт,може ќе почне да си ги собира трошките со второ :D
    Може и не е лоша идеја да си чуваме второ. Како не спиеме навечер од батковците,ќе истераме и бременост и ќе исчуваме сестрички. На еден рачун се ;)
    Уште 2 години ќе истрпиме неспиење,па после ќе уживаме :?:
    Ме ставивте на мисла :rofl:

Последна измена: 28 ноември 2019
    На Happyinlove, Spidy, Milaаа991 и 5 други им се допаѓа ова.
  7. lackygirl

lackygirl Форумски идол

Се зачлени на:
    24 септември 2010
    Пораки:
    7.226
    Допаѓања:
    24.653
    Тебе те дружам цело време :hug::hug: и јас така си велам, 2те заедно секако не спие синко, па можда другото ќе спие :) имам една пријателка првото и било вака лошко, кога имало 3 години се родило второто, бебето спиело немале ич мака со него, а големото станувало и плачело ноќе, јас вака се замислувам во иднина (facepalm) двете се женски. Па на крај и 3то си имаат машко па и тоа мирно.
    @simona_baby среќна крштевка :l:
    Verba среќен роденден :party::party:
    Се најубаво кај сите :inlove:
    @FreeMind i @Spidy побрзо оздравување :mm:

На Happyinlove, Spidy, paleska3 и 2 други им се допаѓа ова.
  8. paleska3

paleska3 Популарен член

Се зачлени на:
    19 март 2013
    Пораки:
    1.206
    Допаѓања:
    3.161
    @FreeMind, почна и сама да седи неделава, сега ми е многу смешна, право мали човече :). Плус кога ќе дофати нешто пробува и на коленици да се исправи. Навлегуваме во 6 скок, собирам сили за раздрман месец.
    Побрзо оздравување на малите @FreeMind и @Spidy.

На Happyinlove, LoveHope, Spidy и 2 други им се допаѓа ова.
  9. Milaаа991

Milaаа991 Популарен член

Се зачлени на:
    9 февруари 2018
    Пораки:
    2.915
    Допаѓања:
    11.385
    Ја фати мојата изгледа некој вирус. Вади пак одеднаш 4 заби, не јаде и неизбежно беше. Еве ја од вчера со т. Башка пред 4 дена бевме во игротека на роденден за прв пат. Си ја предизвикував сама судбината и си ја добив.
    Ми се чини за еден ден се стопи дете. А види лажичка има уплав, плаче до заоѓање, мислам и од тоа дополнително крева т.
    Денес изеде само 2 смутиња од бејби лове (само нив ги сака, ни еден друг бренд), 1 пудинг Нестле, неколку компирчиња печени и 1 кроасан. А фрлив неколку манџички и кашички, за на крај кроасан да јаде бе. :emo: Срце ме боли кога гледам на шо глупости живи, ама поарно тоа од ништо :x

Последна измена: 28 ноември 2019
    На lackygirl, Happyinlove, BabyT* и 2 други им се допаѓа ова.
  10. babydust

babydust Популарен член

Се зачлени на:
    2 август 2017
    Пораки:
    621
    Допаѓања:
    1.730
    Ајде побрзо да и пројде и на @FreeMind куклето да и оздрави побргу.
    Форсирај витамин ц од цедени сокови,мандарини,портокали.Нека јаде што сака,само нека јаде.И знам дека ја доиш, па нека си цица колку сака.Ќе пројде за 2-3 дена,само нерви да имаш.Врие од вируси со топлово време.Кај и да се свртам,сите деца се измрсулавени.Само нека проаѓа.

На FreeMind и Milaаа991 им се допаѓа ова.
  11. Milaаа991

Milaаа991 Популарен член

Се зачлени на:
    9 февруари 2018
    Пораки:
    2.915
    Допаѓања:
    11.385
    Ти благодарам. Ех да пиеше барем... Ама не... Едвај некоја голтка вода и лепенка на цице ми е.
    Се надевам ќе помини за некој ден, бар првиот пат кога имаше вирус така помина.
    Утре правиме крвна слика и урина и со сигурност ќе видиме што е.

На babydust му/ѝ се допаѓа ова.
  12. Spidy

Spidy Форумски идол

Се зачлени на:
    19 ноември 2009
    Пораки:
    5.963
    Допаѓања:
    14.722
    Ја ставиле во када со топла вода, од влажност и топло и се растекол носот. Па колку толку се исчистила. Подобро него ништо. А маж ми уште ми иде со муабет како мене ми плачела кога ја пресоблакам, а на бабите не плачела. Груба сум била. Да бе, јас цел ден ќе изигравам полицаец, а бабите ќе тераат кејфови, и на крај јас лоша. Глупости. Вака не сум се напнала ни кога новородено беше. Едвај чекам да си тргне во градинка наместо со баби. За овие 2 недели како сум на работа одма научи да се треска од земја ако не и е по незина желба.

Што би рекол брат ми, сакам да си најдам жена како баба ми :D Тој што рекол една е мајка, очигледно немал баба да види што е исполнување желби.

На Bupalu, hello-kitty.90, lackygirl и 5 други им се допаѓа ова.
  13. PeachGirl

PeachGirl Популарен член

Се зачлени на:
    24 јули 2011
    Пораки:
    821
    Допаѓања:
    2.073
    Да се надоврзам на муабетот со бабиве. Кај мене не го чува само бабата, туку со свекор ми заедно сложно го чуваат.. Зошто? Затоа што замислиле дека детево не смее да има незадоволени желби. Од 8 саат до 16ч тие двајца се само наведнати и го паткаат буквално цел ден. Не им седело на под, кемкало за в раце, од раце кемкало да префаќа по сите можни предмети и сл. Им спиело само по 20 мин, а го заспиваат пред термин за јадење. Па кој сака да спие гладен? Не знаат да го заиграат, не знаат да му одвлечат внимание... Тоа, си ги вози како сака. Јас им кажувам како јас го играм, на под со играчки, како го заспивам и сл... Ама џабе. Тие така знаеле, така ќе го гледале. Ама каде и да е ќе им попушти кичма.. Мене ми е жал и за нив, ама кога не знаат поинаку нека се мачат. Барем уште пола година додека не го пуштам во градинка. Во однос на воспитување и тука зезаат... Удри го бабе тато, удри го деде.. Немој тука мајка ти ќе те кара, мама лоша, мама кара.. Абреее веќе пукнав... Ама ќе се издржи некако. Бабиве се нужно зло. Ни мајка ми не е подобра.. Она е прича за себе.

На Bupalu, hello-kitty.90, lackygirl и 5 други им се допаѓа ова.
  14. Spidy

Spidy Форумски идол

Се зачлени на:
    19 ноември 2009
    Пораки:
    5.963
    Допаѓања:
    14.722
    Исто прави свекрва ми. Ако треба да чува внуче, моето или на деверот, повеќе од 2 часа, мора и свекорот да е тука. Мајка ми се снаоѓа сама, ама исто само на земја со детето и играат се што постои на светот.
    Сме го правеле муабетов, дека кај баба се живее во нереален свет. Децава имаат чувство дека се е возможно, се е дозволено, се е нивно и се е играчка. И јас сум им рекла дека сколиоза ќе развијат додека прооди детето, ама на кого кажуваш... Утре стварно ќе ми треба за нешто, физички нема да се способни.
    Барем за спиењето ме слушаат. Во толку да легне, во толку да стане, си фатија ред со тоа.
    Абе се си има позитивни и негативни страни. Ама во вакви денови кога ми се спојуваат жичките ми иде да ја пуштам во градинка уште утре. Барем таму имаат ред. Ама ајде, со маж ми се исценкавме на пролет да почне. Ќе ја преживеам зимава некако.

На Bonnie Top, Bupalu, hello-kitty.90 и 3 други им се допаѓа ова.
  15. LoveHope

LoveHope Популарен член

Се зачлени на:
    25 февруари 2015
    Пораки:
    1.371
    Допаѓања:
    4.172
    Побрзо опоравување мајки ^
    И јас ич не ги сакам игротеките, барем не во општество каде многу работи не се контролирани.
    Можда ќе бидам old fashion mother или јас ќе си носам се. Само локалот би го искористила.
    Околу чувањето, сите сме свесни дека на моменти мора да си преќутиме пошо од голема помош се старите... Свеки ја чува океј, солидно, ама се нервирам околу јадењето. Јас гледам секогаш да измешам нешто, а таа тарана, тарана, тарана. Наутро би сакала да јаде храна која доликува на појадок, а не храна за ручек. Ама кај ќе се насмееш, кај ќе преречиш, мора баланс. Нормално, зависи до луѓето. Свеки ми е добра..
    Некогаш сите правиме киксови, ама многу ми помага. Ручек не е моја обврска, малата ја чува, понекогаш со нив спие кога сме преуморни со мм.
    А за галење, ја галат... Син единец, прва внука може да се замисли...
    Само најважното, дека јас сум го гледала детето како што пишувало по интернет, по книгите, така сум го хранела, дека сме си измислувале нешто ние модерните мајки, бла бла бла,. Посебно свекорот ме нервира дека никогаш не почитува мое мислење, и секогаш пререкува за секоја моја постапка кон детето.
    Ќе се скараш, ќе премолчиш, време мине, ама помагаат.

На hello-kitty.90, lackygirl, BabyT* и 2 други им се допаѓа ова.
  16. srekice

srekice Популарен член

Се зачлени на:
    2 ноември 2013
    Пораки:
    4.105
    Допаѓања:
    10.418
    @PeachGirl, @Spidy заклучок, да не се трудам ништо да си го учам малово на ред, зашто ако баба и дедо ја чуваат ( а се местат за тоа само директно не ми кажуваат) нек им искочи нив душата, и така ке ја разгалат.

Вчера ми викаат, кој ке ја чува вака во градинка :D

На PeachGirl и Happyinlove им се допаѓа ова.
  17. Spidy

Spidy Форумски идол

Се зачлени на:
    19 ноември 2009
    Пораки:
    5.963
    Допаѓања:
    14.722
    Очекував дека вака ќе биде, ама не мислев одма дека ќе се смени. До минута си има ред, тогаш јаде, тогаш спие, знае сама да си игра, знае што е нејзино а што не смее да фаќа. Ама ова дома со мене. А со баба нема ред, како бебето свири, така сите играат околу неа. Еве само што станавме, доаѓа до мене и ме фаќа за раче да ја паткам. Детето прооде, веќе пушта по 3-4 чекора, воопшто не сум ја паткала. Сега можам да замислам што прават цел ден за да малово прво што и текнува насабајле е да фати некој за рака да ја шета. И уште и се лути, плаче зошто не ја шетам. Јас разбирам да го шеташ детето, ама мислам дека воопшто не седнува цел ден и затоа е вака.
    А децава ко сунѓер, одма си пофаќа што и е убаво, и сега сите треба како баба и да ја тинтраме.
    Нече мочи ове ночи :D

На PeachGirl, Happyinlove, Gaga.sk и 3 други им се допаѓа ова.
  18. srekice

srekice Популарен член

Се зачлени на:
    2 ноември 2013
    Пораки:
    4.105
    Допаѓања:
    10.418
    Е, од таа причина сакам само дете да иде во градинка. Да се игра со деца, да го анимираат, а не со баба и дедо да ја тинтраат и очајнички да бараат начин како да ја смират.

Ама на кој му зборам кога не се разбира :rofl:

Инаку да се пофалам. Мали веќе три дена, дневнитр дремки ги спие во креветче. Тоа за нас е огромен напредок:clap:

На Bupalu, PeachGirl, lackygirl и 3 други им се допаѓа ова.
  19. FreeMind

FreeMind Форумски идол

Се зачлени на:
    2 јули 2018
    Пораки:
    6.948
    Допаѓања:
    40.038
  20. Spidy

Spidy Форумски идол

Се зачлени на:
    19 ноември 2009
    Пораки:
    5.963
    Допаѓања:
    14.722
    Омг! Ова! Од ова се плашев уште додека бев трудна, за ова се спремав пред да се породам. И многу ме нервираше кога некој ќе ми речеше "па бебе е, нормално е да не спие"... не, не е нормално да поминеш месеци и години со 45 минути сон. Симнувам капа на вас три, и сите останати кои ова ги издржуваат, јас би се оболела да бев во вашата ситуација. Само на подобро нека иде.

И за сите мајки со бебиња што не спијат, има начин, има решение, само ви треба помош. Дали е тоа некоја нова техника, некоја финта што баш за вашето бебе што функционира, или можеби физички да го трне некој бебето од вас за да поспиете неколку часа, не можете да бидете функционално човечко суштество на толку малку сон. Бебето е секогаш на прво место, ама кога личноста која се грижи за него не гледа прст пред око од умор, тоа не е добро ниту безбедно за бебето.

На Dina911, hello-kitty.90, Vaga~ и 11 други им се допаѓа ова.