Совети, искуства од мајки за бебиња од 6-12 месеци

Дискусија во 'Бебе' започната од francais, 16 јануари 2013.

1. FreeMind

FreeMind Форумски идол

Се зачлени на:
    2 јули 2018
    Пораки:
    6.948
    Допаѓања:
    40.040
    @happygirl ела ми:hug:

Да не те плашам али барем уште некој месец држи се. Сега ти се 5ти и 6ти скок потоа ќе олабави и ќе врзеш некој саат плус.

На srekice, *Sara*, Happyinlove и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  2. Happyinlove

Happyinlove Популарен член

Се зачлени на:
    19 септември 2011
    Пораки:
    2.871
    Допаѓања:
    10.838

Леле дадооо,па иста судбина имаме иста скроз.:sweat:
    И за помош,и за маж и за дете.
    Штета што немам грам @Spidy во мене па да си ги наредев коцките со време.
    Попуслива особа сум па на време не ги затегав конците.
    Некогаш мислам не ме бидува за ништо во врска со мајчинство.
    Ни да го наранам како што треба,ни да заспие како што треба....
    Хаос мачке.

На Milaаа991, BabyT*, srekice и 3 други им се допаѓа ова.
  3. Spidy

Spidy Форумски идол

Се зачлени на:
    19 ноември 2009
    Пораки:
    5.965
    Допаѓања:
    14.726
    Сум ви пишала и претходно, спиењето е научена вештина. И не е доцна, книгата по која се водам има верзија од 6-15 месеци за тренинг на спиење. Ако некој се охрабри да проба ќе ви ја пратам ;)
    Ние се вративме во ред. Малце физиолошки, намалија мрсулите, намали кашлањето, ноќеска воопшто не кашлаше. Не сакам да ви турам сол на рана, ама заспана во 9, стана во 7:10. Наскоро изгледа и на една дремка ќе префрлиме денски, ќе видиме таа промена како ќе оди кога не сум дома да и го воведам новиот ред. И млекото помалце ми го сака, ама си јаде храна. Пушта и по 3-4 чекори. Сега чекам нова тура заби после настинкава.

На Bupalu, Someday, Happyinlove и 8 други им се допаѓа ова.
  4. lackygirl

lackygirl Форумски идол

Се зачлени на:
    24 септември 2010
    Пораки:
    7.229
    Допаѓања:
    24.660
    Јас одвај во 23ч го заспав, уствари мм в раце го заспа после јако плачење, 3 пати цицаше ноќеска, 3 пати, а беше на само 1 подој или ниеден, сега наместо да намалува зголемува подои :^) ако не му даев цицка ќе се разбудеше, значи вака прави се разбудува, плачи со замижани очи дури не лапни цицка ако не ќесе рассони и ќе си седиме 2,3ч....морав да му дадам за колку толку да поспијам, денес сум на работа. И мене ми иди од тараса да го фрлам во вакви моменти 8)
    А кај мене цело време е вака, значи еве 1 година, само 1 месец беше подобар, сега пак е во најлоште денови :sweat:
    Како ли да се решам за да го одбијам :wasntme::wasntme:

На Happyinlove, babydust, FreeMind и 3 други им се допаѓа ова.
  5. Gaga.sk

Gaga.sk Истакнат член

Се зачлени на:
    6 јануари 2019
    Пораки:
    377
    Допаѓања:
    499
    Moite se 12+ i ne znam sto se slucuva so niv. Koga sme vo sk, tie stanuvat (masko uglavnom) na sekoj sat, placat, rikat. Nemam svrzano nkk od koga se rodeni. Ama koga sme vo Srbija, kaj moite, tie spijat najnormalno. Eve vcera, zaspali vo 8ipol i do 6 spijali, popili mleko i do 8 pak spijali. Sto gresam jas? Se prasam sekoj den. Nemam sila ni zivci poveke koga sme doma. Vie so edno, ama jas so dvete sekoj den. Mm spie, samo koga go razbudam so vikanje stanuva. Tuka mi e polesno, majka mi e od golema pomos i super gi gleda, ucat sekoj den nesto novo. Vo sk, svekor i svekrva se katastrofa. Citam tuka i drugite imat toi problem. Koga se navecer sami nekogas so niv, tie gi patkat celo vreme i ne mozam da objasnam deka ne treba toa da pravat. Ke poludam od niv nekoj den. Ne mi se sviga kako gi gledat, ni za hrana ni za ostanato. Sreka sama so decata to nakaj 6, taka da jas gi hranam i poveke ucam se.
    Site imat tie problemi, sreka pa majka mi e normalna, ne mi dosaduva so 'vo naseto vreme bla bla bla'.

На Spidy, Milaаа991, FreeMind и 5 други им се допаѓа ова.
  6. happygirl

happygirl Форумски идол

Се зачлени на:
    27 јули 2010
    Пораки:
    4.718
    Допаѓања:
    24.278
    @lackygirl ама моето не цица воопшто навечер, не се буди за доење, не сака. Само да ми е во раце. Не знам зошто се буди всушност. :(

На FreeMind и lackygirl им се допаѓа ова.
  7. srekice

srekice Популарен член

Се зачлени на:
    2 ноември 2013
    Пораки:
    4.105
    Допаѓања:
    10.418
    Ај добро утро и од нас. Мали ја спие првата дремка за денес.
    Синоќа заспа во 21 но се будеше сто пати да цица, кенка, плаче. Дефинитивно е од петтиот скок. Нит уплашена нит урочена|(
    Ми се спие, ми зе гризе. Ноќните смени на работа не ми биле волку напорни без неспиење, како што ми е ова.
    Инаку, пробав пак со шише и со млеко по кој знае кој пат до сега. Вода пие од шише, млекото го плука(facepalm) ни Ад, ниту моето го сака. Да се надевам кога ќе почнеме со вкусови барем кашите да ги јаде.

Убаво прави јатрва ми, свеки и го чува за спиење. Само го храни со Ад и измолзено. Цицка не дава:D
    Еее, ја осудував, ама гајле и е, не се замара. Наспана и свежа секој ден. Јас пак бабарога сум:|

Калимеро, нема правда8)

На hello-kitty.90, paleska3, Spidy и 4 други им се допаѓа ова.
  8. lackygirl

lackygirl Форумски идол

Се зачлени на:
    24 септември 2010
    Пораки:
    7.229
    Допаѓања:
    24.660
    И мојов така правеше, ќе го кренев в раце ќе презаспиеше, ама сега 2 дена пак цица оти ако не ми се разлошува и ќе се рассони па така полошо после. А иди вечер ние со мм уплав имаме :worried: абе се пробавме, значи се и пак истото е...јас го препишувам сево ова на заби, уште нејќам да се помирам дека лошо е детево :D
    @Gaga.sk што да ти речам тебе незнам, со 2 е дупло потешко се, неможам ни да замислам да имав 2 вакви што ќе правев, досега ќе си бев "в комшии" (лудница) однесена :) :hug::hug::hug::hug:
    @srekice е*ати мајката таква, ова за јатрвати, само тоа ќе речам.....

На hello-kitty.90, paleska3, srekice и 4 други им се допаѓа ова.
  9. BabyT*

BabyT* Популарен член

Се зачлени на:
    3 јуни 2019
    Пораки:
    4.517
    Допаѓања:
    17.622
    Иста е и мојата. Ја успивам, остави ја, плаче. Во раци одма презаспива. Ако успеам да ја легнам после некое време кога ќе осети, вриска.
    Скокот можеби? Ние ја почнуваме 46 недела утре. Длабоко сме во него ама па и се гледа крајот.

За цицање се буди и цица ама сега се врати на 3 пати. Да помине скокот и ќе пробам со техниката од Спиди, ако не попуштам.

Инаку мојата единствено јаде ако тоа го прави сама. И тоа храната директно во хранилка, без сад.
    Кога и давам со лажичка плука,водиме борби за капките кои ни се насобраа многу, вигантол, ваја, пикофер и плус сирупот за имунитет.

Весела, брборлива, ах да и ќе заборавев го научи зборот цице, па моментално и е актуелен, додека сите мислат дека вика чиче:D.
    Кога и се спие е неподнослива :sweat:

За чување од страна на баби и дедовци, се согласувам дека се разгалуваат и се прават работи што не се добри за нив, затоа секаде си ја носам :)

На cinderella5, hello-kitty.90, paleska3 и 3 други им се допаѓа ова.
  10. lackygirl

lackygirl Форумски идол

Се зачлени на:
    24 септември 2010
    Пораки:
    7.229
    Допаѓања:
    24.660
    И синко вели цице :) хахаха и одма ме трга, др што ми е мн смешен, му велам Кај ти е к*рето и се фаќа со рачето покажува :rofl: па свекрвами вели срамота е (facepalm) синки тој големиот маж па срамота било. А го слечам само го фаќа, го тегни ми се чини ќе го искини некој ден и обавезно се моча гол ко ќе е.
    Мајки на машки бебиња, дали вака прават сите со к*руњата?

На hello-kitty.90 и BabyT* им се допаѓа ова.
  11. BabyT*

BabyT* Популарен член

Се зачлени на:
    3 јуни 2019
    Пораки:
    4.517
    Допаѓања:
    17.622
    Срамота бе|(
    Па убаво е да си ги знае деловите од телото, полека ќе ги научат сите, и папок, и деловите од лицето. Ти па кажи и педијатарот така ми рече, одма ќе престане со замарање :D

На lackygirl му/ѝ се допаѓа ова.
  12. Happyinlove

Happyinlove Популарен член

Се зачлени на:
    19 септември 2011
    Пораки:
    2.871
    Допаѓања:
    10.838

Мојов 7+ е па не секое слекување си го тегне:D и тоа замисли какан кога е... смешки:whew::rofl: и во бањање.
    А за мочање не збори сто пати не има помочано. Дури и ортопедот го измоча. Лом :)

А јас заприметив го преслекував и си го зеде далинското му се направи тврдо:$ незнам дали толку мали имаат ерекција...

На babydust, BabyT* и lackygirl им се допаѓа ова.
  13. Milaаа991

Milaаа991 Популарен член

Се зачлени на:
    9 февруари 2018
    Пораки:
    2.915
    Допаѓања:
    11.385
    Женски треба да частам, конечно добив. Освен главоболка и мала болка додека ми пробиваше др не сетив.
    Туку малава еве ја 3 ден со т. Крвна слика се супер. Урина еве втор ден се борам да соберам никако нр ми успева. А како бебе мн лесно и собирав, сега или не моча со часови, или моча непосредно пред да ја залепам или ќе се измести ќесичката па моча врз мене... ЕКСИК

На Bella*, paleska3, BabyT* и 2 други им се допаѓа ова.
  14. FreeMind

FreeMind Форумски идол

Се зачлени на:
    2 јули 2018
    Пораки:
    6.948
    Допаѓања:
    40.040
    Колку температура има?

Кај мене 4ти ден со дијареа. Ја исцеди скроз, денес подобра утринава сега пак продолжи. Среќа мокри и успевам со млеково да ја хидрирам. Уклучив и храна као ајде помина и еве...

15. Milaаа991

Milaаа991 Популарен член

Се зачлени на:
    9 февруари 2018
    Пораки:
    2.915
    Допаѓања:
    11.385
    До ноќеска 38 со 5 и и давав антипиретик. А денес до 37 со 3 немам дадено нишш. Ама и ми кака доста, веројатно дека на потечна храна. 4 столици си велам не е дијареја, башка и не се скроз течни.
    Ајде само со помин.
    Мојава јаде само бејби лове каши, кисело млеко и ноќни. И секако глупости како кроасан и маслинка.
    Нема уринарна, конечно успеав да соберам, така да се надевам беше вирис и помина.

На babydust, srekice и FreeMind им се допаѓа ова.
  16. lackygirl

lackygirl Форумски идол

Се зачлени на:
    24 септември 2010
    Пораки:
    7.229
    Допаѓања:
    24.660
    Да му се стврдува и на моето одамна :$:D нормално е.

На Happyinlove му/ѝ се допаѓа ова.
  17. FreeMind

FreeMind Форумски идол

Се зачлени на:
    2 јули 2018
    Пораки:
    6.948
    Допаѓања:
    40.040
    Нараквици како да и ставам на рака кога не сака? А ладни мраз и се рацете и плачки чим ставам нараквици и нормално за секунда ги вади. Да не има некоја финта или некој тип што не се вади?

18. BabyT*

BabyT* Популарен член

Се зачлени на:
    3 јуни 2019
    Пораки:
    4.517
    Допаѓања:
    17.622
    Јас и зедов поголем број јакничка и и ги покрива и рачињата. Така ме со советуваа во продавница и дефинитивно испадна добро.

На paleska3, FreeMind и Milaаа991 им се допаѓа ова.
  19. hello-kitty.90

hello-kitty.90 Форумски идол

Се зачлени на:
    15 октомври 2013
    Пораки:
    2.978
    Допаѓања:
    21.188
    @lackygirl и јас прашував пред некое време, мислев дека има инфекција или го боли :rofl:и моето си го тегне,пипка,а тргнам памперс,раката е таму :mm: Го растегнува како мастика.

@Happyinlove исто му се прави како антена :rofl: Посебно ноќе кога менувам пелена во спиење,упрчен,едвај ја местам пелената,страв ми е да не го боли.

@BabyT* моето ниту капа,ниту шал,ниту ракавици сака. А ако му се подолги малку ракавите ги тегне и се нервира. Се надевам дека кога ќе му студи,ќе ги засака.

На lackygirl и BabyT* им се допаѓа ова.
  20. FreeMind

FreeMind Форумски идол

Се зачлени на:
    2 јули 2018
    Пораки:
    6.948
    Допаѓања:
    40.040
    Многу паметно. Само што јакната и е кнап и дел од прстите и искачаат надвор. Земав со едно прсте и цела шака не земајте ич ако некој е во план не стојат ни две секунди.
    И за нозе сеуште не ја најдов добитната комбинација. Значи буквално се може да соблече од кенгур па дури и чорапи дупли. Како и успева не знам.

Од новитети почна чао да прави. Знае дај и повели, знае што е не, уста не затвора цел ден збори по нејзино, сака да игра на музика. Мечиња и такви гушкала не сака бебето мое. Зошто не и се интересни не знам. Од играчки поминуваат само оние кои играат и пеат, за друго нема интерес.

Во последно време не и се шета никаде и во кола не издржува повеќе од пет минути. Верувам дека ќе смени али сега е во таа фаза надвор да кемка цело време. И дома кемка не велам не, али барем надвор беше океј.

Овие четири дена е само на мајчино млеко и ме искаса али морав да молчам бидејќи мораше да цица. Се намачкав крема рани сум.

Првев бурек сабајле и колачи божиќни. Колачите со готово тесто ги изгорев, а бурекот го погодив. И си купив готови колачи и не правам никад у животу .

Мојот бивши шеф кој го обожавам ми прати понуда за друга фирма каде се префрли како шеф. Местово е во Минхен со преубава плата и нормално со луд шеф како него. Ги гледам црвциве по дома да ги преселувам или не. Читам и си размишљам колку ми е битна кариера и професионално остварување сега. И дојдов до заклучок дека ич не ми е битна ама ич. По радо ќе си правам некои ситни стварчиња за декорација или ќе си главам на сајтчиња за идеи отколку да се докажувам пред светов. Колку само се изменив не ми се верува. До 30та година достигнав се што сакав да достигнам и бев на сите позиции кои ми беа замислени да ги остварам. И потоа нула емоции за работа. Сега со бебе пак ич нула не постои тој дел од мене. Ви се деси вам истото?

На AlicaInWonderland, paleska3, lackygirl и 7 други им се допаѓа ова.