Совети, искуства од мајки за бебиња од 6-12 месеци

Дискусија во 'Бебе' започната од francais, 16 јануари 2013.

1. Vennera.aa

Vennera.aa Популарен член

Се зачлени на:
    30 април 2014
    Пораки:
    1.188
    Допаѓања:
    7.590
    Таков и е растот, додека има апетит, расположена е, нема место за грижа. Синко на 6 месеци имаше 12кг, малава сега година нема ни цели 10. Ич да не се секираш:*
    Туку додека сме кај јадењето кога и давам блендирано или пасирано јаде околу 200гр од оброк и знам дека што сум намислила изела, кога давам на парчиња јаде само по неколку залаци и се мислам гладна е па преферирам блендирано и пасирано но ми се чини ја уназадувам. Како изгледа еден оброк и колку треба да јаде #прашањакоимемачат

На lackygirl му/ѝ се допаѓа ова.
  2. BabyT*

BabyT* Популарен член

Се зачлени на:
    3 јуни 2019
    Пораки:
    4.517
    Допаѓања:
    17.622
    И со мојата ја имав оваа мака. Блендирано 220гр, а парчиња никако повеќе од пола овошка, зеленчук или слично. Е сега ништо не јаде ама тоа не е за муабет:(
    Јас правев вака, 200гр каша блендирана/пасирана и плус парченца овошје, ем најадена ем се вежбаше да џвака и да фаќа со прстиња. :)

На Vennera.aa му/ѝ се допаѓа ова.
  3. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.935
    Допаѓања:
    203.218
    Оти го споредуваш детето? Ако е здраво, право, активно, ете и јаде, не е битна килажата. Ако ти е утеха, мојот поголем син на годинка имаше 8600. Ама цврсто, здраво, жилаво дете. И денес, на 8 години е таков, слаб, со килажа за четиригодишно дете. Е сега, со јадење - јаде се, не колку порано, ама јаде. Мене најбитно ми е да е здраво, цврсто, активно дете. Има кога да се дебелеат.

На pepapa, Lolipop23, Gili B. и 4 други им се допаѓа ова.
  4. FreeMind

FreeMind Форумски идол

Се зачлени на:
    2 јули 2018
    Пораки:
    6.948
    Допаѓања:
    40.040
    Ја повтори дијареата денес. Резултат од примерок е дека нема ни вирус ниту бактерија. Овие прашоци за дијареа не ги пие со сила не можам да ги давам. Јадења банана,компир и ориз не ги јаде.
    Некој друг лек да се пробам @Annath?

Тројката на лево е бел, тројката ја мачи.

5. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.935
    Допаѓања:
    203.218
    Може од забите течна столица, ама дијареја не. Ако не е вирус, ни бактерија освен пробиотик друго не знам. Двопек да дадеш? Чај од кора од калинка? Стегаат ептен. Варен морков, печено јаболко исто помагаат за дијареја. Варен морков особено, запек прави. Има и еден домашен лек, ама не знам дали ќе ти го пие, дали ти би и дала такво нешто - лажиче прашок за пудинг било каков, да се раствори во малку вода да го испие. Ефикасно е.

На Bupalu, Vennera.aa и FreeMind им се допаѓа ова.
  6. Vennera.aa

Се зачлени на:
    30 април 2014
    Пораки:
    1.188
    Допаѓања:
    7.590
    Можеш да свариш ориз и од оризовата вода неколку лажички, кај мојава тоа е спас

На FreeMind му/ѝ се допаѓа ова.
  7. Vennera.aa

Се зачлени на:
    30 април 2014
    Пораки:
    1.188
    Допаѓања:
    7.590
    Ма ни пола овошка не јаде буквално три четири залачиња и со остатокот си игра гмечи и фрла, после тоа ако пробам со лажица не отвора уста, а ако дадам прво каша со парчињата си игра. Да пробам со ужинка така на парчиња ама ми се чини мала е за меѓуоброк. На која возраст се почнува со ужинка?

8. happygirl

happygirl Форумски идол

Се зачлени на:
    27 јули 2010
    Пораки:
    4.718
    Допаѓања:
    24.280
    Јас почнав на 10ипол месеци со првата ужинка. Втора уште немам воведено, цица измеѓу ручекот и вечерата.

9. BabyT*

BabyT* Популарен член

Се зачлени на:
    3 јуни 2019
    Пораки:
    4.517
    Допаѓања:
    17.622
    Јас 8+ давав една ужинка. Пробај дај и ако ти намале со ручек значи многу и е ужинката.

10. lackygirl

lackygirl Форумски идол

Се зачлени на:
    24 септември 2010
    Пораки:
    7.229
    Допаѓања:
    24.661
    Моево има 2 ужинки од 9-10 месеци.
    Го мерев на домашна вага облечен со памперс, 13кг и 300г беше :o се зачудив, очекував 14+, на 9 месеци толку беше па и поќе :D ама сега е издолжен, а и мнооогу активен, па и добро е што запре малку :$ иначе до кај ќе одеше, а си јади се машала.

На BabyT* и happygirl им се допаѓа ова.
  11. Vennera.aa

Се зачлени на:
    30 април 2014
    Пораки:
    1.188
    Допаѓања:
    7.590
    Нормално е да стагнира плус како стануваат поактивни така не ставаат на килажа, еве на 3г и 5м синко е 19кг сега извиши и дури е слаб на изглед, а сите ми викаа не му давај да јаде ќе биде дебел

На lackygirl му/ѝ се допаѓа ова.
  12. Spidy

Spidy Форумски идол

Се зачлени на:
    19 ноември 2009
    Пораки:
    5.970
    Допаѓања:
    14.729
    Ич да не се секираш, мојата е 7700 на 10ипол месеца. Ама струја е, ништо не ја сопира.

На paleska3, Lolipop23 и Gili B. им се допаѓа ова.
  13. S.J.Parker

S.J.Parker Популарен член

Се зачлени на:
    3 јули 2014
    Пораки:
    1.086
    Допаѓања:
    7.348
    Мајки хелп!! Антонија пак е нафрлана долу кај дундето. Првиот пат беше во вторникот и баш пишав тука дека мислам дека и е од боранија зошто тоа проба за прв пат а беше нафрлена и на образите. Вчера и завчера се повлече скоро па цело црвенило и скоро сите брунчиња од пеленската регија, ја мачкав со кремата на бекутан со цинк оксид што е. Денеска и менувам памперс и што да видам уште поцрвена од првиот пат. Сега не беа како брунчиња туку како флеки црвени, како контактна реакција, а какана беше. Од вторникот нема јадено ништо ново. Пелени немаме сменето плус го користиме истото пакување од саботата. Од што би можело да биде?

14. aceee99

aceee99 Популарен член

Се зачлени на:
    1 март 2017
    Пораки:
    901
    Допаѓања:
    1.150
    I mojata se lravi taka samo odma menuvanje pelena od koga e kakana malku da otstoi m9java 2 do 5 min poveke i odma e crvenaaaa odmaaaa samo pelena odma menuvanje i gotvo i na freyziderm kremata koristija mn e dobra

На FreeMind му/ѝ се допаѓа ова.
  15. FreeMind

FreeMind Форумски идол

Се зачлени на:
    2 јули 2018
    Пораки:
    6.948
    Допаѓања:
    40.040
    Од каките. Денес е мојата исто црвена како флеки и брунчиња од дијареата. Се познава кога кака менувајте и ја најбрзо што може и под чешма миење и сушење добро со крпа и крема со цинк.
    За два дена ќе се смири.

На Bupalu, S.J.Parker и Lolipop23 им се допаѓа ова.
  16. thinkerbell

thinkerbell Популарен член

Се зачлени на:
    20 ноември 2010
    Пораки:
    2.381
    Допаѓања:
    13.175
    Уште температура. Ми доаѓа да вриштам, да цркнам. Па и два пати едно по друго попладнево повратила во млаз. Мислев преувеличува маж ми, ама кога ги видов покиснатите алишта полни со поврќаници ми се стемни. Ми е жал и за него, блед беше кога си дојдов, исплашен, никогаш не повраќала така, плус многу кратко и делувал сирупот, па ја масирал, ладел... Пред само 3 факинг недели беше болна.

17. TeddyGrey

TeddyGrey Форумски идол

Се зачлени на:
    13 октомври 2010
    Пораки:
    8.072
    Допаѓања:
    72.409
    @FreeMind моево дете од заби имаше пролив.
    Ама не често. Туку тој период така какаше. Ако редовно кака 2 пати на ден, тие денови може какаше и по 4 пати течно. Баш и пишував во некоја тема.
    Ни вирус ни бактерија исто.
    Ништо не ја стегна, правев и чај од кора од калинка, банани, ориз. Све од тоа јадеше/пиеше.
    Исто и се исфрли кај дундето од каките.

Извади 8 заби наеднаш, сега ги има сите тројки и четворки.
    Од коа излегоа забиве еве немала, а тогаш 2 недели скоро траеше со прекини течната столица.

На Milaаа991 му/ѝ се допаѓа ова.
  18. FreeMind

FreeMind Форумски идол

Се зачлени на:
    2 јули 2018
    Пораки:
    6.948
    Допаѓања:
    40.040
    Две недели до среда. Преку десет пати на ден има столица. Најчесто зелена. Вчера 14 пати.
    Два пати на педијатар ја носиме денес повторно, ја прегледува редовно.

Наеднаш изби дијареа. Немам сменето ништо освен водата и земав на Хип вода. Од денес ја тргам да не е од неа случајно. Друго е се исто и исхрана и се.

Исто извади 7 заби наеднаш. Сега изгледа ќе искочат горни 3ки и 4ки. А само 10 месеци е. Стварно ова со забиве е немогуче.

@thinkerbell стомачните вируси се во подем. Однесете ја повторно чим повратила.

На Bupalu му/ѝ се допаѓа ова.
  19. Milaаа991

Milaаа991 Популарен член

Се зачлени на:
    9 февруари 2018
    Пораки:
    2.915
    Допаѓања:
    11.385
    И мојава има течна столица неколку дена пред да избие забче. Баш пишев тогаш дека имаше 5 столици и др ден оп запче. И пред другите заби секогаш исто, течна столица, па заби. Ама не е прилив тоа. И не трае долго, 2 до 3 дена.

20. Happyinlove

Happyinlove Популарен член

Се зачлени на:
    19 септември 2011
    Пораки:
    2.871
    Допаѓања:
    10.838

На сестра ми малата летото исто ,беше нафрлана на дундето и према газето,што се не пробаа и испитуваа и урина,па антибиотик и даваа за џабе,испадна дека е некој вид на пеленски осип и дадоа травадерм крема (содржела кортико) не ја сакаше сестра ми,па и рече педијатарот да проба со судо крем,но доколку не де смири да ставаат травадерм.
    За 3 дена немаше ништо,се повлече.
    Дури и пелени не смена,си продолжи она дајперс користи.
    Годинка и пол е малата.
    И јас сега го мачкам со судо,задоволна сум

Да се едитирам,исто немаше брунчиња него како подкожни точки црвени

Последна измена: 7 декември 2019
    На S.J.Parker му/ѝ се допаѓа ова.