Совети, искуства од мајки за бебиња од 6-12 месеци

Дискусија во 'Бебе' започната од francais, 16 јануари 2013.

1. S.J.Parker

S.J.Parker Популарен член

Се зачлени на:
    3 јули 2014
    Пораки:
    1.086
    Допаѓања:
    7.348
    @FreeMind @aceee99 @Happyinlove еве сабајле немаше ништо, брунчиња останати ама не се црвени. Кога какала не и го миела газето свекрва ми, и да бидам искрена може и не ја добришувала убаво. Тоа е, мајка тргна на работа и нормално е дека никој друг не може да мие газе по 5 пати на ден :(

На Happyinlove, Bupalu, Suzzicka и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  2. FreeMind

FreeMind Форумски идол

Се зачлени на:
    2 јули 2018
    Пораки:
    6.948
    Допаѓања:
    40.040
    Спукај погласно ќе го мие и десет пати на ден. И претходно ти реков ти го држи детето подолго во пелена речи и нека не штеди и да менува.

На Bupalu, Milaаа991, Spidy и 2 други им се допаѓа ова.
  3. *Sara*

*Sara* Истакнат член

Се зачлени на:
    17 март 2017
    Пораки:
    341
    Допаѓања:
    399
    Дали имал некој искуство со рефлукс кај бебе и ако да, кога се среди сето тоа? Бебе е 6+, воведена цврста храна и сеуште бљуцка и повраќа ама редовно, нон стоп по не знам колку пати дневно и тоа непосредно после јадење/цицање а и после 2 до 3 саати од оброк. Мир немам веќе од тоа повраќање, а докториве као рефлукс е цело време и не не праќа никој на дополнително испитување. 7,5 кг е бебе, 68 см, родилна 3100, 50 см. Ве молам да споделите искуство доколку некоја од вас го имала. Каде да се обратам?

4. maja8

maja8 Популарен член

Се зачлени на:
    3 јануари 2010
    Пораки:
    2.847
    Допаѓања:
    2.159
    Ако е скината при миење ќе влегува вода и внатре ќе мувлоса. Затоа не треба да се користи.

@Happyinlove ако добро гледам ова е малата, може да му ја земеш големата сега :)

На LoveHope му/ѝ се допаѓа ова.
  5. happygirl

happygirl Форумски идол

Се зачлени на:
    27 јули 2010
    Пораки:
    4.718
    Допаѓања:
    24.280
    Бебо качи темп попладнево 38.2. Од нигде никаде. Нема мрсули, не кива, не кашла. Столица нормална.
    Му дадов Далерон, сега мерев 37.2.
    Белки нема да се разболи сега баш пред роденденот :(

6. paleska3

paleska3 Популарен член

Се зачлени на:
    19 март 2013
    Пораки:
    1.206
    Допаѓања:
    3.161
    Знаев дека мора да е затишје пред бура, толку мирно бебе како што беше претходните денови, не била од кога се роди. Овие два дена ми наплати и за тие. По еден саат се успиваме нишкајќи, стоејќи и таман ќе ја ставам во креветче плаче, се буди. Плус синоќа на еден саат стануваше, не е од глад, само два пати цицаше. Се менувавме цела ноќ со сопругот, на едно станување јас, на едно тој. Плус заспа тек во 12 и пол ноќта, никогаш не и се случило тоа, нормално освен првиот месец. И тоа како се буди, мижејќи веднаш се исправа и неможеш да ја презаспиеш во креветче :whew:. Заб мислам дека уште нема во најава, не е ни до тоа. Преку ден е полна со енергија, цело време се бркаме низ дома.

Побрзо оздравување на сите болни дечиња. Почна периодот на вируси и настинки :worried:.

На Bupalu, Milaаа991, Ringishpil_ и 2 други им се допаѓа ова.
  7. BabyT*

BabyT* Популарен член

Се зачлени на:
    3 јуни 2019
    Пораки:
    4.517
    Допаѓања:
    17.622
    Вирус е Хепи, исти бевме и ние пред околу недела. 2дена траеше, само еднаш ми поврати, битно не крена повеќе од 39.
    Нека поминува брзо:hug:

Ние да не се подречиме. Господе те молам да не се подречиме:worried:. Се каам што пишам ама да си кажам да не се дуам од мисли :D
    Помина скокот, т.е вика уште некоја ден, ама бебе се врати на старата. Навечер спие без плачење, и НАЈБИТНО почна да јаде од вчера. Да си остане вака :smirk:
    Почна неколку секунди да стои без држење. Издржавме ЖЕНСКИ во скокот, да не се повтори :hai:

На Vennera.aa, Bupalu, Milaаа991 и 7 други им се допаѓа ова.
  8. t-sweet

t-sweet Популарен член

Се зачлени на:
    25 април 2012
    Пораки:
    580
    Допаѓања:
    6.155
    Исто и мојата рефлукс има уште сме на ар формула(адаптирано млеко)од обично повраќа обилно зашто е ретко а исто и вода повраќа,среќа не ми го повраќа оброкот(ретко знае да бљуцне ама и ѕоа е малку ако и направам нешто поретко.Уште некој ден 7м ќе прави.Демек се регулирало после 6м ама еве кај нас уште не е.

9. happygirl

happygirl Форумски идол

Се зачлени на:
    27 јули 2010
    Пораки:
    4.718
    Допаѓања:
    24.280
    Мерев сега 38.5. По совет од матичната му дадов Блокмакс. Во истата секунда го поврати само сирупот, веројатно му се згади.
    Пак му дадов Блокмакс, се надевам ќе симне.

Поврати во четвртокот вечерта, ама мислам дека тоа беше оти му се згади, мн работи набрзина изеде/испи тогаш. И сега ова сирупот. Мислам дека се работи за изолирани случаи. Ќе дежураме со мм секако ноќва, само нека мине.

На Vennera.aa, Milaаа991 и hello-kitty.90 им се допаѓа ова.
  10. *Sara*

*Sara* Истакнат член

Се зачлени на:
    17 март 2017
    Пораки:
    341
    Допаѓања:
    399
    Мојава и од АР формула повраќа. Пробав и да и го згуснувам млекото со инстант ориз, пак исто.

11. t-sweet

t-sweet Популарен член

Се зачлени на:
    25 април 2012
    Пораки:
    580
    Допаѓања:
    6.155
    Која ар формула?Мојава пие аптамил ар и знае да бљуцне малку ама не е тоа ништо обилно.Со обично ад го пие и после цело мислам го повраќа.

12. *Sara*

*Sara* Истакнат член

Се зачлени на:
    17 март 2017
    Пораки:
    341
    Допаѓања:
    399
    Хип АР.

13. happygirl

happygirl Форумски идол

Се зачлени на:
    27 јули 2010
    Пораки:
    4.718
    Допаѓања:
    24.280
    Да пишам додека дежурам. Од Блокмаксот скоро ич не му се намали темп, од 38.5 сега после 5ипол саати има 38. Оти така?
    Чекам уште пола саат и да дадам Далерон. Ич не сака да ги пие сирупиве, борба е.

@BabyT* и кај вас ли беше само со темп? Како вирус е ова без никакви други симптоми?
    @Alishan30 @Annath докторки?

14. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.935
    Допаѓања:
    203.218
    Искрено, не знам зошто не намалила тт, јас Блокмакс давам само ако ми качат над 39, на пониска не, ми е страв од нагло намалување. Ако била 38, нема потреба од сируп, само ладење, чорапчиња со оцет, туширање, полесна облека. Јас сируп давам ако качува над 38.5, на пониски тт само ако детето е омалаксано, плачливо и нервозно.
    Има вируси само со температура без друга симптоматологија, брзо поминуваат.
    Се надевам подобри сте утрово.

На BabyT*, Alishan30 и happygirl им се допаѓа ова.
  15. Alishan30

Alishan30 Форумски идол

Се зачлени на:
    16 јуни 2018
    Пораки:
    7.084
    Допаѓања:
    119.232
    Исто како Анат, блокмакс само над 39 температура, на 38,5 може и парацетамол или чепчиња ефаралган, туширање, масирање со алкохол, оцет на чорапи и доста течности и електролити. Има вирус со високи температури кај деца, ама битно е да не е дехидрирано и малаксано.

На happygirl и BabyT* им се допаѓа ова.
  16. BabyT*

BabyT* Популарен член

Се зачлени на:
    3 јуни 2019
    Пораки:
    4.517
    Допаѓања:
    17.622
    Кај малата беше постојано до 38.5,во два дена само се качи до 38.9 и дадов сирупче. Пред тоа не, само ја мачкав со разреден вински оцет, по комотно облечена.
    Ќе и се спуште од оцетот ама многу брзо пак креваше, постојано имаше таква температура ама беше весела. Е само еднаш ми поврати. Друго ништо немаше. Веќе 3тата ден само сабајле слаба тт до 37.5 и толку.

На happygirl и Alishan30 им се допаѓа ова.
  17. happygirl

happygirl Форумски идол

Се зачлени на:
    27 јули 2010
    Пораки:
    4.718
    Допаѓања:
    24.280
    Го разладував претходно ама со ништо не симна и затоа почнав да давам сирупи. Плус тоа, цело време е малаксан, плачлив и нерасположен. Се гледа дека се мачи од нешто.
    Продолжив само со Далерон, очигледно Блокмаксот не му делува. Сабајлево пак почна да качува 37.7. Појадокот го поврати уште додека јадеше, му се згади.
    Столицата уште му е кашеста, давам Провен пробиотик.
    Не знам дали е вирус, дали се забите и зошто поврати 3 пати досега. Си го сакам здравото и весело дете назад.
    Капак на се, мм го повтори дијареата, 7ми ден нема абер да запре и покрај апчињата што ги пие. Мислам дека ќе полудам од грижи.

А што убаво си имав замислено да ја китиме елката викендов додека се печат кифлите во рерна.

18. LiliBoz

LiliBoz Форумски идол

Се зачлени на:
    13 јули 2017
    Пораки:
    18.307
    Допаѓања:
    226.936
    Дај електролит веднаш. И дур даваш ништо измеѓу за да не поврати.

На happygirl му/ѝ се допаѓа ова.
  19. BabyT*

BabyT* Популарен член

Се зачлени на:
    3 јуни 2019
    Пораки:
    4.517
    Допаѓања:
    17.622
    Јас давам од Хип електролит како сок што е, во ваков случај . Од кога поврати не и давав да јаде беше само на цицање и една банана ја грицкаше цел ден. Сигурно е вирус. Ќе помине , ајде уште денеска:hug:

20. paleska3

paleska3 Популарен член

Се зачлени на:
    19 март 2013
    Пораки:
    1.206
    Допаѓања:
    3.161
    Дојдов да се пожалам пак дека трет ден, бебе ич не спие навечер, на секој саат се буди со плачење, па мора да се нишкаме во раце за да заспие. Но кога ве прочитав за настинките, сватив дека ова не е ништо, се се издржува додека малото ти е здраво. Нема потешко од тоа да го гледаш беспомошно. @happygirl , за брзо да мине периодов :hug:.