Совети, искуства од мајки за бебиња од 6-12 месеци

Дискусија во 'Бебе' започната од francais, 16 јануари 2013.

1. Vaga~

Vaga~ Истакнат член

Се зачлени на:
    7 декември 2017
    Пораки:
    234
    Допаѓања:
    454
    И ние се пријавуваме во групата болни дечиња:( пред да го легнам вчера го осетив потопол, и качи до 38.5, од нигде никаде нити да кашла нити носе само темп...

Да прашам има ли разлика во точност кај живин топломер и оној на чело што се мери? Цела вечер различно ми покажуваа:| и уште нешто, електролити давате само доколку повраќа детето или и при висока темп?

На happygirl и Spidy им се допаѓа ова.
  2. babydust

babydust Популарен член

Се зачлени на:
    2 август 2017
    Пораки:
    621
    Допаѓања:
    1.730
    @happygirl нека минува побрзо и кај бебе и кај маж.За повраќањето, убаво ти одговорија, повеќе течности и електролити да не дехидрира.За јадење можеш малку двопек или соленки без сол,крекери,банана.Не форсирај оброк туку преку цел ден по малку да каснува,а течности повеќе што сака тоа.Вода,сок, цедени сокови било што.За маж ти да напоменам ако сакаш пробај ентерофурил во комбинација со дуобиотик или дармфлора.Кај нас тоа се покажало ефикасно.И чоколадо со 70 или 90 посто какао.
    Вирус е изгледа и би требало после третиот ден да се подобри и двајцата.
    За @FreeMind само да дополнам дека мора некој пробиотик да дава.Ако не го сака тој,пробај друг.Ги има многу, од капки до прашоци што се мешаат во храна.И една членка имаше пишано оризова вода.Да свариш ориз во повеќе вода,да ја процедиш водата и да ја пие место обична вода.Докажано ефективно.

Нека минува на сите малечки бебенца побргу,да си бидат пак здравички и безгрижни.Ве гушкам сите мајкички на болни дечиња:hug:

П.С.Електролити се дава при дехидратација.Ако бебето си пие нормално течности,нема потреба.Ако има пролив или повраќа, ако не прима на уста течност или има зелена кака од дехидратација,тогаш се дава.

За топломерите,јас мерам со безконтактен и сега за сега сум задоволна.

На paleska3, Bupalu, Vaga~ и 4 други им се допаѓа ова.
  3. Milaаа991

Milaаа991 Популарен член

Се зачлени на:
    9 февруари 2018
    Пораки:
    2.915
    Допаѓања:
    11.385
    Побрзо да помине. Вирус има таков. И на мојата за 2 - 3 ден и помина. Исто само т кррваше 38 со 5. После почна да и тече малку нос, ама и мн нови заби извади и сеуште вади, па можи и затоа и тече носе.
    Со помин само да е на сите дечиња.

На BabyT* и happygirl им се допаѓа ова.
  4. FreeMind

FreeMind Форумски идол

Се зачлени на:
    2 јули 2018
    Пораки:
    6.948
    Допаѓања:
    40.040
    @babydust од вчера уклучив би гаја денес до сега само 5 пати, не е дијареа туку како после секое јадење/подој искача. Се надевам утре подобра ќе биде. Особено после доење е како дијареа. Зошто овие промени од моето млеко не знаеме.
    За греови ја измалтретирав со одмивање црвена е жар плаче ако види дека е време за пресоблекување.
    Се пробав од оризи и моризи тоа не помага во случајов. Останува уште би гајава редовно да ја прима и да видиме што ќе се деси.

Ако не помогне ќе ја носам на испитувања. Наеднаш изби од нигде никаде од кога добив. И вода сменив на Хип. Друго се исто.

5. babydust

babydust Популарен член

Се зачлени на:
    2 август 2017
    Пораки:
    621
    Допаѓања:
    1.730
    Според ова до сега што го пиша,значи се намалија.Штом намалува ќе биде подобро.Од нешто и се пореметила цревната флора и сега треба време дур се изрегулира.Печено јаболко не спомнав исто богато со пектин,многу помага.Избегавај млечни производи,свежо овошје или зеленчук.Обарувај или вари се.Крекери со малку сол или бисквити и сува храна.Ако не се зелени веќе,значи се рехидрира.

Ете , не знам, ако некој знае да каже од која возраст се дава медицински јаглен.Знам за бременост и доење е дозволен.

П.С.За газето пробај со веледата за пеленска регија.Многу сум задоволна од неа.

На lackygirl и FreeMind им се допаѓа ова.
  6. Gili B.

Gili B. Истакнат член

Се зачлени на:
    18 јуни 2018
    Пораки:
    148
    Допаѓања:
    477

Pobaraj vo apteka infectosoor zinksalbe, mene doktorot mi go prepishuva, za najmalku 12 casa ke i pomine, a toa shto cesto ima dijareja e od zabite. Probaj barem 10min bez pampers otkako ke ja izmiesh, pa stavi i od lekot.
    Dodeka da probie zab, posle ke bide podobra. Brzo da i pomine:hug::hug::hug:

На FreeMind му/ѝ се допаѓа ова.
  7. hello-kitty.90

hello-kitty.90 Форумски идол

Се зачлени на:
    15 октомври 2013
    Пораки:
    2.978
    Допаѓања:
    21.188
    Што стана бе мајки :(:(:(:(
    Аман веќе и овие вируси ]:) Побрзо оздравување на сите бебуши :hug:

Синко ептен умен беше денеска.
    И ноќеска врзуваше по 2 сата спиење,па се будеше за цицање. Можеби знаеше дека ми е роденден па да ме почести :wasntme: Се разбуди 4 пати,што за мене е супер.

Прв роденден прославив со бебе,дувавме свеќички,ама бебе ептен чудно ги гледаше.
    Баш некако мирен беше денеска :^) Па дури и не кинкаше по мене додека го држеа други,ич не досаѓаше. Дали денот само му се погоди или ќе смени на подобро останува да видиме.

Баш сега видов 49 недела ќе ја почнеме,има разведрување ;)сигурно од тоа е,па од наредна недела ќе се бориме со осмиот скок. Велат тантрумите биле далеку пострашни од скоковите,ако толку лошо минувавме до сега,ич не ми се мисли за понатаму :tmi:

Мирна ноќ,мајки.

На Happyinlove, happygirl, paleska3 и 5 други им се допаѓа ова.
  8. FreeMind

FreeMind Форумски идол

Се зачлени на:
    2 јули 2018
    Пораки:
    6.948
    Допаѓања:
    40.040
    @hello-kitty.90 среќен нека ти е!

Чим гледал чудно поинаку ги доживува работите. Ќе смени ќе видиш.

Инаку тантрумите јас ти и Лаки ќе ги однесеме. Ич да не мислиш.

Од вчера и моево гледа како прв пат да ги гледа работите и се замислува. Денес речиси и стана сама правејќи мост. Само станување вежба набрзо ќе ја совлада техниката.

На hello-kitty.90, Happyinlove, happygirl и 3 други им се допаѓа ова.
  9. pepapa

pepapa Популарен член

Се зачлени на:
    30 јули 2012
    Пораки:
    1.149
    Допаѓања:
    911
    Od koga do koga trae osmiot skok? Mojot e vo 49 nedela naj uzasen od koga e roden, noke se budi po sto pati, place, cica, se prevrtuva od edna na druga strana, voda bara da pie i po celo sise pie, uzas e, ne se izdrzuva a i zabite go macat mislam ama nekako mnogu dolgo trae se ova

На lackygirl му/ѝ се допаѓа ова.
  10. lackygirl

lackygirl Форумски идол

Се зачлени на:
    24 септември 2010
    Пораки:
    7.229
    Допаѓања:
    24.661
    @hello-kitty.90 среќен роденден биди здрава и жива :^:
    @FreeMind Јас нз моево ко да почна тантруми да има, прав збеснат е плачи 1час сега одвај заспа, 2, 3 ноќи заспиваше порано без плачење и сега еве пак по старо :whew: па ме каса мн на пупка, ме скапа :( веќе не ми се зборува на темава, стварно ова е претеризам :@ со мм се в дневна 2 недели немам 2 сати врзано не се издржува

На Happyinlove, hello-kitty.90, FreeMind и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  11. Milaаа991

Milaаа991 Популарен член

Се зачлени на:
    9 февруари 2018
    Пораки:
    2.915
    Допаѓања:
    11.385
    Среќен роденден душо. :f:
    Мислам кај нас почнаа тамтрумите. Кога сака нешто, а не може да направи прво стенка како голем кога крева нешто тешко и ме гледа дали одам, доколку не и го дадам/отворам/остварам науменото, вади еден глас, куќа крева. Доколку сака надвор, оди на врата и чука и вика, абе циркус е, како пубертетлија. :D И буквално се разбира и се знае. Вака веќе е полесно, си се заигрува сама. Пренесува играчки од едно место на друго, си брбори, рани кукли со лажичка, мечиња, ги гали, им дава да пијат од шише и со устата прави звук како за цицање или мљацкање, си гледа сликовници, го шета кучето и на дајлинско го пушта да лае, па го кара, му прави пст и со прстерто на нос како голема, па се паѓа од смеа, абе исто како големо детенце. Научи и да покажува дека има 1 годинка конечно од пред 2 недели. :lol: Ама со зборење уште е многу слаба, само си брбори нешто по нејзино, ретко сега да рече ајде, ете и мама, тата, баба, деде. Порано некако повеќе збореше. Патронажната ми вика штом составува по 3 букви супер е, и штом си брбори цело време. А вака знае дека колата брави бррр додека си игра со играчки, кучето ав ав, патката пат пат, дека микробрановата кога работи бучи и прави бууу, и слично. И мечињата кога ги гали вади едно милозвучно аааа, како ние кога ја галиме неа, или кога се гушка со нас. Покажува каде и се носе, усте, очи и на неа и на мечињата. Кога ќе и речам дај му да јаде на медомму дава дирекно во усте или на тато, му дава на татко и, или мене, ми дава мене. Исто знае која играчка како ја викаме и точно ми ги носи. И викам ај дај ја Пипи и точно неа ми ја подава или кај е медо, оди и го гали. Абе буквално веќе мислам се знае и разбира, само да отвори да збори и да си се изнамуабетиме. :D Едвај ја чекам. :lol: Па, после ќе ме отепа од прашања, оти ова вака, а ова што е, а зошто е? :( Ми порасна бебето, девојче е сега. :inlove:
    Од која возраст веќе немаат скокови, туку тантруми? :tmi:
    13 м е, ама уште со вас се дружам, некако не ми се оди без вас во другана тема. Ве чекам групно да се селиме. :sun:
    Туку налет децава со вируси и мене ме фати, ама не си обрнав внимание, па вчера цела ноќ ме тресеше и утрото станав со еден херпес колку мене голем. Само да не и го премесам. :worried: Та за мене повеќе и не обрнивам внимание кај ме боли, што ме боли и како се чувствувам. А порано каков хипохондрик бев, страшна работа. Сега некако немам време за тоа.
    Инаку за течна столица на бебка и помага соленки да грицка. Нели порано се жалев дека се течно ми кака, не многу често, по 3 до 4 пати ама не оформено. Епа сега, се тепа по соленки и и давам по 3 - 4 на ден, исчистени од сол и си има нормална столица по 2 до 3 пати. Макар кога вади заби, уште си оди зачестено и кашесто. Така да @FreeMind мислам можно е и забчиња да се кај вас. Но секако давај пробиотик и слушај педијатар оти и вирусиве беснеат како луди. :worried:

Последна измена: 9 декември 2019
    На babydust, hello-kitty.90, Happyinlove и 4 други им се допаѓа ова.
  12. happygirl

happygirl Форумски идол

Се зачлени на:
    27 јули 2010
    Пораки:
    4.718
    Допаѓања:
    24.281
    Ај добро утро.
    Бебо синоќа пак почна да качува темп, дадов Далерон и еве добар е досега. Се надевам нема да има пак темп.
    Трите пати во три дена што поврати мислам дека не беше поврзано со вирус, туку од храната и сирупот што не му се допаднаа.

Вади 5 заби во моментов, па мислам дека е до тоа. Горните двојки се веќе пробиени, а кецовите скроз отечени и воспалени. Како може првин двојките да излезат?
    И долната една двојка исто се спрема.
    Го боли ептен, се удира по устата со рачето дури.

Денес сум на работа, со татко му сами ќе се чуваат. Мм уште е со пролив и некоја слаба темп, пие Ентерофорил и Провен, електролити исто така. Се исцеди човекот цела недела.

Утре е роденденот на бебо, само да ми бидат добри и двајцата.
    Поздрав до сите :*

На paleska3, babydust, hello-kitty.90 и 7 други им се допаѓа ова.
  13. Gili B.

Gili B. Истакнат член

Се зачлени на:
    18 јуни 2018
    Пораки:
    148
    Допаѓања:
    477
    Srekjen rodenden:^:

На hello-kitty.90 му/ѝ се допаѓа ова.
  14. Milaаа991

Milaаа991 Популарен член

Се зачлени на:
    9 февруари 2018
    Пораки:
    2.915
    Допаѓања:
    11.385
    И на мојава прво двојките горе и излегоа, па единиците. Исто и тогаш имаше 2 дена т. Им паѓа имунитетот и подложни се на вируси. Ајде само со помин.

На happygirl му/ѝ се допаѓа ова.
  15. drugarka

drugarka Популарен член

Се зачлени на:
    9 октомври 2011
    Пораки:
    1.438
    Допаѓања:
    4.995
    За некој ден сум тука, во ова група. Па да си кажам. Јaс воопшто не го форсирсам да седне. Му правам вежбички. Седи под агол, ама на под ни глава не крева. Инстант се врти на стомак. Крева глава така, се бутка да лази, уште не знае со рацете, што ќе успее со нозе да се бутне, па се врти на грб и се рола така кај стигне по цел стан. Не стои 5 секунди мирен. Невозможно е да го облечеме, пелена ми бега да сменам одма на меше оди. Само онака си споделувам што ми е на ум. :D:D:D

На cinderella5, paleska3, hello-kitty.90 и 3 други им се допаѓа ова.
  16. lackygirl

lackygirl Форумски идол

Се зачлени на:
    24 септември 2010
    Пораки:
    7.229
    Допаѓања:
    24.661
    Еднаш го намачкав со бело вино на непцата се смири, иначе Осанит гранулите најмногу му делуваат, давам на пола час по 8 некогаш кога е многу нервозен.
    Добро утро
    Сношти синко спиеше в дневна и не станал ич до 8ч, продолжуваме така, ќе спие пак со мм в дневна, дефф станува за да се гали со мене, не дека му се цица, ете кога не сум до него спие, само никако да се решам да го одбијам :( неможам, 100 пати помислувам ама никако д пресечам :worried: знам дека тој побрзо ќе се навикне од мене.
    Денес му е именден, утре роденден за убо нека е :inlove:

На paleska3, FreeMind, babydust и 4 други им се допаѓа ова.
  17. happygirl

happygirl Форумски идол

Се зачлени на:
    27 јули 2010
    Пораки:
    4.718
    Допаѓања:
    24.281
    Вечно име на Ѓорги :*

Имам и јас Осанит, а не ми текнало да му дадам. Арно ме потсети,уште кога ги купив пред неколку месеци ги кренав и ете, ги заборавив.
    Како и по колку се даваат?

На lackygirl му/ѝ се допаѓа ова.
  18. FreeMind

FreeMind Форумски идол

Се зачлени на:
    2 јули 2018
    Пораки:
    6.948
    Допаѓања:
    40.040
    До 46,5 трае седмиот. Осмиот најизразен е од 51,5 до 54,5. Околу 55та недела тоа е после роденден е најлошата форма од осмиот скок.

@Milaаа991 заби се али трета недела е ова веќе со околу десет столици на ден и наеднаш после цицање или јадење. Многу сум загрижена сите мисли ми поминаа низ глава. Имаме термин во 12 денес повторно ќе идеме до клиника на испитувања. Може и само го малтретирам детето, но морам да се осигурам дека не е сериозно ништо.
    Ни пробиотик не делува еве до сега 4 столици за два саати. Вчера со седум заврши.

@lackygirl вечно име!

На lackygirl, pepapa и Milaаа991 им се допаѓа ова.
  19. Milaаа991

Milaаа991 Популарен член

Се зачлени на:
    9 февруари 2018
    Пораки:
    2.915
    Допаѓања:
    11.385
    За мирна глава нека се испита. Верувам дека не е ништо сериозно.
    Со помин да е.
    @lackygirl вечно име.

На lackygirl и FreeMind им се допаѓа ова.
  20. BabyT*

BabyT* Популарен член

Се зачлени на:
    3 јуни 2019
    Пораки:
    4.517
    Допаѓања:
    17.622
    @hello-kitty.90 среќен роденден :hug:
    @lackygirl вечно име на Ѓорѓи, уште 100г да си го дочекате заедно :inlove:

Нека е со помин на сите дечиња. Ако се зимски деца, реално ова му е прво зимо што го дочекуваат будни и свесни за светот околу нив. Со тоа и многу настинки и вируси:doh:

Малата изгледа ќе вади 4ки,оцртани се и побелени. Плаче во сон, се мава кај увото и си го чеша носето. Нека се вадат лесно(fingers)
    Убав ден мајки:coffee:

На Bupalu, lackygirl, Milaаа991 и 4 други им се допаѓа ова.