Совети, искуства од мајки за бебиња од 6-12 месеци

Дискусија во 'Бебе' започната од francais, 16 јануари 2013.

1. thinkerbell

thinkerbell Популарен член

Се зачлени на:
    20 ноември 2010
    Пораки:
    2.381
    Допаѓања:
    13.181
    Кај мојава розеола испадна дека е. Три дена постојно температура макс до 38.7 и вчера и изби осипот. Гледам денес веќе почнува да се намалува.
    Марфи. А баш фини планови имав за продолжениов викенд.
    После сме на ортопед, едвај чекам да видам што ќе ми каже за детево. Ве читам вас и се загрижувам сериозно. Нема обиди за исправање никакви.
    Од друга страна па супер се развива. Покажува со глава кога ќе ја прашаме каде е тато, дедо, баба... Точно знае кој е кој. Одамна прави чао, од вчера и да пукне знае да прави. Тапшин тапшин исто одамна прави. Крева ќебе и вика ѕееее. Ја учам и да дава кога ќе и речам дај, ама слабо тоа некако.

На LoveHope, lackygirl, paleska3 и 3 други им се допаѓа ова.
  2. Gaga.sk

Gaga.sk Истакнат член

Се зачлени на:
    6 јануари 2019
    Пораки:
    377
    Допаѓања:
    499
    На lackygirl му/ѝ се допаѓа ова.
  3. Happyinlove

Happyinlove Популарен член

Се зачлени на:
    19 септември 2011
    Пораки:
    2.871
    Допаѓања:
    10.838

Исто беше и син ми пред 5 дена,тт мах до 38 и по два дена изби осипот. Два дена траеше и толку. Вирус.|(
    Ајде не се секирај, се ке си е најдобро. Затоа постојат ортопеди па кога ке те тапне по рамо ајде мајка терај се е во ред полесно се дише.
    Јас воопшто не го споредувам со други дечиња во однос на седење,лазење и проодување о зборување затоа што мислам дека е многу индивидуално. Се вадам и јас од памет кога ке слушнам/видам врсници што прават еве мојов абер нема од лазење нејќе. Ако го оставан на зејма седи,ке падне и само се врти на стомак и кемка:emo:. Ни јас не сум лазела,а ако го исправам на нозе нема шанси да го седнам се така си подклекнува:D. Скоро 8месеци е и уште не седи стабилно,знае да тресне.
    Но има ли врска што е 3 недели пред термин роден,па затоа пример не лази уште а бебе родено исто со него во термин си лази? Или нема и за тоа правило?

Ве гушкам:hug:

На lackygirl и thinkerbell им се допаѓа ова.
  4. derjus

derjus Истакнат член

Се зачлени на:
    13 ноември 2018
    Пораки:
    422
    Допаѓања:
    470
    со помин на сите дечиња и ние сме со тт до 38 скок 44 недела немаме ни едно забче пред еден месец лежевме во болница незнам дали се заби или пак е болен :(

5. Spidy

Spidy Форумски идол

Се зачлени на:
    19 ноември 2009
    Пораки:
    5.970
    Допаѓања:
    14.729
    Има некоја од вас искуство со воспаление на уво? Најверојатно си правам некој филм, ама малава цело време си ја скубе косата над десното уво и си ја вади обетката од таа страна. Вака да ја стиснам околу увото не реагира, ништо друго проблем нема. Пројдоа мрсули и кашлица, и тоа поврзувам со заби зошто исто беше првите заби кога излегоа. И деснак е, се прави со десна рака, претпоставувам затоа се од таа страна се фаќа за коса и уво. Ама пак викам да ве прашам, има некој друг знак како да знам ако си има мака со увото?

6. BabyT*

BabyT* Популарен член

Се зачлени на:
    3 јуни 2019
    Пораки:
    4.517
    Допаѓања:
    17.622
    Сега баш погоре пишав. Мојата се удира и куби кога ваде заб. Мислам дека ако ја боли уво ќе плаче.

На Spidy му/ѝ се допаѓа ова.
  7. paleska3

paleska3 Популарен член

Се зачлени на:
    19 март 2013
    Пораки:
    1.206
    Допаѓања:
    3.161
    @hello-kitty.90 среќен роденден :^:, да си жива и здрава, синко се така умен да биде :f:.
    @lackygirl вечно име на Ѓорѓи, да си го славите уште мнооогу години :inlove:.
    Многу родендени следуваат во групата, ме фаќа и мене еуфорија за нашиот, ако имам уште 3 и пол месеци. Торта и тема си имам одбрано, списокот со гости е направен :), треба уште детали за декорацијата. Се активирам после нова година (hollest)

На hello-kitty.90 и lackygirl им се допаѓа ова.
  8. FreeMind

FreeMind Форумски идол

Се зачлени на:
    2 јули 2018
    Пораки:
    6.948
    Допаѓања:
    40.040
    И мојата се мава со рацете по глава и ги тегне ушите.

Немаат одговор до кога ќе трае се случувало ваква честа столица кај бебиња. Од денес без додатно млеко во исхрана да не е случајно од шеќерот во млекото вклучувајќи и го моето мајчино.
    https://www.vamida.at/antibiophilus-beutel.html
    Ова да се внесе за рехабилитација на цревна флора и да се види за една недела како ќе биде. Нема знаци за дехидратицја и болест, весела, килажа иста ни плус ни минус, спие, јаде. Ми велат нема потреба од грижи, а јас се убив од плачење да не испадне нетолерантна кон млеко многу ќе треба да се пази во исхрана со лактоза фрај.
    Ми препорача и ваква храна да јаде не знам на македонски како би дошло, али е млеко лактоза фрај:
    https://www.google.com/search?client=firefox-b-d&q=heilnahrung
    Мојата не пие млеко нема да и давам никакво, ниту да мешам една недела.

А ноќните и се омилени каши и сега не знам што ќе правам. Цел ден одбива храна само на цицка е. Не јаде оризи моризи и тоа што го јадеше е во состав со млеко, сега и без тоа останав. Ниту банани јаде ниту овошје со житарки. Ќе си пукнам.

Да не ве трујам со негатива чус.

На paleska3, LoveHope, hello-kitty.90 и 3 други им се допаѓа ова.
  9. Gaga.sk

Gaga.sk Истакнат член

Се зачлени на:
    6 јануари 2019
    Пораки:
    377
    Допаѓања:
    499
    Ima vrska toa, moite se 8 nedeli porano rodeni i dadicka kasni malce. Batko ne, ama taa da. Pocna da lazi sa 11 meseci, sega na 12 se ispravuva ama uste se ne pusta da odi.

10. lackygirl

lackygirl Форумски идол

Се зачлени на:
    24 септември 2010
    Пораки:
    7.229
    Допаѓања:
    24.661
    Среќен роденден на малата кукличка, да е здрава и жива, да ве радува цел живот :party::^::party: @Vennera.aa
    Фала на сите за честитките :l: сега утре главното :makeup:

На Vennera.aa, Milaаа991, happygirl и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  11. FreeMind

FreeMind Форумски идол

Се зачлени на:
    2 јули 2018
    Пораки:
    6.948
    Допаѓања:
    40.040
    Да, да @Vennera.aa е денес, среќен роденден на малата мор!

На Vennera.aa му/ѝ се допаѓа ова.
  12. thinkerbell

Се зачлени на:
    20 ноември 2010
    Пораки:
    2.381
    Допаѓања:
    13.181
    Одлично си било детето, се си правело како што треба, нема потреба од грижи. Ми олесна.
    Туку кои се "симптомите" за одбивање? Некако ми одбива цицање гомцево. Еве неколку дена навечер се тегне од цицка, а и насабајле цицањето е со плачки иако е гладна. Вчера на пример беше гладна, не сакаше да цица, а се изнајаде кисело млеко.
    Не сакам да се одбие, не јаде уште како што треба, а за внесување други течности па не правам муабет. Катастрофа.
    Од друга страна, можеби себично е, ама ќе ми олесни доколку ја завршиме оваа етапа. Мислам ќе си се вратам старата јас.

На Bupalu, FreeMind, Vennera.aa и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  13. slavica999

slavica999 Популарен член

Се зачлени на:
    27 декември 2009
    Пораки:
    4.327
    Допаѓања:
    5.343
    Моето кога ги вадеше првите запчиња не сакаше да цица а јадеше цел оброк па се исфилмав дека ќе ми се одбие, ама не, пробија забчињата и се закачи на цицка пак :).
    Да не му излегуваат забчиња :?:

На Bupalu и BabyT* им се допаѓа ова.
  14. thinkerbell

Се зачлени на:
    20 ноември 2010
    Пораки:
    2.381
    Допаѓања:
    13.181
    Да, сите 4 двојки очигледно одеднаш ќе и излезат. Горните се готови за ден-два, а и долните ќе бидат тука некаде. Единиците претходно кога ги вадеше не правеше вака.

На slavica999 му/ѝ се допаѓа ова.
  15. BabyT*

BabyT* Популарен член

Се зачлени на:
    3 јуни 2019
    Пораки:
    4.517
    Допаѓања:
    17.622
    @Vennera.aa среќен роденден на малата!
    @slavica999 исто и мојата. Си викам лесно ќе биде одвикнувањето:wasntme:. Аха, да:|

На Vennera.aa и slavica999 им се допаѓа ова.
  16. slavica999

slavica999 Популарен член

Се зачлени на:
    27 декември 2009
    Пораки:
    4.327
    Допаѓања:
    5.343
    Баш тука нели пишував дека не сакаше да цица,па правев акробации ама џабе и цела се потресов ,,дека мочкото на 7,5 мес ќе се одбие,, што и чудно ми беше, ама за 2 дена се врати во нормала така да thinkerbell не се нервирај за џабе, ќе излезат забите и пак ќе се закачи на цицка :D

На BabyT* му/ѝ се допаѓа ова.
  17. hello-kitty.90

hello-kitty.90 Форумски идол

Се зачлени на:
    15 октомври 2013
    Пораки:
    2.978
    Допаѓања:
    21.188
    Женски благодарам на честитките :hug:
    @lackygirl среќен именден на Ѓорѓи :*
    @Vennera.aa среќен роденден на малата :^::party::hug:
    Чекаме слики од декорацијата за роденден од тебе,Лаки и од @happygirl .

@Spidy и моето се удараше по глава и си го тегнеше десното уво,секогаш кога му излегуваа заби. Еве го и сега си ја треска главата,изгледа горните двојки ќе му излезат. Кога ги боли уво,нема ни да ти даде да го допреш позади увцето,од што го боли.

Инаку,само за роденден ме почасти со будење 4 пати,или па јас го урочив :drunk: ноќеска се будеше на 30 мин,како 16 пати да стана. Главата денеска ме кида,вака ми иде да ја трескам :headbang: .
    Тантруми и кај нас како да се почнати,иако не се. Пишти ако нешто не е по негово,ако не може да дофати некоја играчка писка додека не му ја дадам,ако види нешто на маса што му фаќа око,исто мора или да му се даде или веднаш да се тргне од маса да не го гледа. Ако го изнесам во ходник,мора да го носам и во вц и во другите соби,ако не пак плачење 8-| . Ако ја здогледа влезната врата,вришти да го водам надвор. Пелена менување без трескање и викање не поминува,а исто и кога треба да го пресоблечам или јакна да му облечам.
    И во глобала,мора да се игра како тој ќе ни свири |( Незнам како е најпаметно да се реагира во наведените ситуации 8)
    Отсекогаш ме нервирале поалени детишта и кога со вриштење издејствуваат се да е по нивно, дали и моето ќе е такво :x ?

Навечер не знам да си легнам порано,дремам,а сабајлето станувам ненаспиена нормално |-) , а пак тоа што цела ноќ ми е легни/стани дополнително ме исцрпува и ми создава главоболка.

Па што немирно спие :doh: ,цело време само се вртка и чеша очи, што дете ќе беше?!
    Требаше да ја прашам матичната за тие апчиња/сирупи/витамини или којзнае што се,што се давале на деца за спиење/помирен сон демек. Можеби тоа ќе ми е спасот,секако ако се добри и препорачливи,вака уште долго не знам дали ќе можам да терам,додуша доста и издржав до сега. Ама пак,само за тоа да отидам да прашам,може ненормална ќе ме направи :emo:

На happygirl, FreeMind, paleska3 и 6 други им се допаѓа ова.
  18. BabyT*

BabyT* Популарен член

Се зачлени на:
    3 јуни 2019
    Пораки:
    4.517
    Допаѓања:
    17.622
    Многу слатко се изнасмеав:D
    Ја пронајдов во се мојата што пиша. Сега кога те читав, се смеев, истовремено ми е преслатка и ме живцира:smirk:
    Што знам,вака по муабет сите тоа го поминуваат овој период, мислам дека е битен делот колку ќе му дозволиме такво однесување за во иднина.
    Ако се вакви, кај ни е крајот :^)

На happygirl, hello-kitty.90, paleska3 и 3 други им се допаѓа ова.
  19. pepapa

pepapa Популарен член

Се зачлени на:
    30 јули 2012
    Пораки:
    1.149
    Допаѓања:
    911
    Kako jas da sumgo pisuvala postov, se pronajdov celosno.Mali e ista prikazna, neznam do koga ke trae, budenje po 1000 pati noke, se po negovo ako ne se treska od zemja ili tepa, pampers edvaj menuvanje i sto uste ne.Dali ke bide tolku los ili zabite go macat ostanuva da vidime

На hello-kitty.90 и lackygirl им се допаѓа ова.
  20. LoveHope

LoveHope Популарен член

Се зачлени на:
    25 февруари 2015
    Пораки:
    1.371
    Допаѓања:
    4.172
    Ве читам, деновиве некако нервозни и напнати за повеќето мајки..
    Тридневната грозница со осип во акција повторно.
    @Vennera.aa среќен роденден! Многу здравје, среќа и гордност најголема!!
    @happygirl @FreeMind како сте вие сега?

Што да кажам за нас.. Лази, за јадење тук там, ама слабо ептен.
    Луѓе падна од спална. Спиеше во спалната, сите гледавме тв во дневна. Наеднаш трес и силен плач. Животот ни се скрати. Се изнаплакавме дома. Добра е...

На Bupalu, lackygirl, FreeMind и 3 други им се допаѓа ова.