Совети, искуства од мајки за бебиња од 6-12 месеци

Дискусија во 'Бебе' започната од francais, 16 јануари 2013.

1. Jagoda123

Jagoda123 Популарен член

Се зачлени на:
    26 април 2012
    Пораки:
    2.467
    Допаѓања:
    11.107
    Мојот син денеска прави 9 месеци! :l:

На ubavka1, TIGARCE86, leona83 и 8 други им се допаѓа ова.
  2. ddevojce

ddevojce Популарен член

Се зачлени на:
    25 јуни 2013
    Пораки:
    3.492
    Допаѓања:
    4.549
    Eve go aspiratorot, raat sme so nego. Podebeliot del se stava vo crevoto na pravosmukalkata, a potenkiot do noseto na deteto. (prikazano e na kutijata)Ako se tecni mrsolite nema potreba od kapki, celata cevka se polni (delot sto se stava do noseto), ja vadis ja poparuvas so vrela voda i spremna e za naredna upotreba. Ima i rezervna cevka. Sosema bezbedno i olesnitelno za deteto. Vi go preporacuvam aspiratorot.

Прикачени фајлови:

3. MacenceEna

MacenceEna Форумски идол

Се зачлени на:
    8 декември 2010
    Пораки:
    3.115
    Допаѓања:
    43.539
    Моево веќе месец дена сам се исправува по кревети , се држи за што најде . Оди по работ од креветот .
    Лази веќе на сите четири :) па и брз неможеш да го стигнеш.
    Секое дете си е посебна приказна,ама сепак сметам тоа што од мал го оставав на под да си лежи , без никакви помалага дубаци и сл сам си наоѓа начин да дојде до тоа што сака. Дали со лазење , со исправување и сл.
    Моментално неможам да го оставам сам , има една и единствена цел деновиве а тоа е елката :nod:
    Како да ги дофати лампионите . (facepalm)

На bittersweet, bambusce, TIGARCE86 и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  4. leona83

leona83 Популарен член

Се зачлени на:
    14 февруари 2014
    Пораки:
    2.548
    Допаѓања:
    1.980
    @slimy и вас ве помислив, ајде штом не плаче ќе ги поминете и празниците.
    @ddevojce читам и на др.форуми за овој аспиратор, ама треба правосмукалка на која ние и ја регулираме јачината? Некако многу ми е како да кажам 'страшно' самиот поим дека се вклучува на правоамукалка:) а мислам дека ги нема низ мк.

На slimy и joy1 им се допаѓа ова.
  5. ddevojce

ddevojce Популарен член

Се зачлени на:
    25 јуни 2013
    Пораки:
    3.492
    Допаѓања:
    4.549
    Bez razlika dali ja reguliras ti ili ne, na kutijata pisuva od 800-1800W. I mene mi bese nepoimlivo i strasno, prvo probav na sebe kolku "silno" vlece, recisi ic, ama pak gi vadi mrsolite. Nie vojna vodime doma so pumpicata, dur gi izvadime od ednata, pa kenkavi i nervozni od drugata nozdra, site ke ne razberat. I sega place i vojuva, ama toa trae 20 sekundi. Potoa noseto i e slobodno. Koga ke se napolni pak vadime.

6. leona83

leona83 Популарен член

Се зачлени на:
    14 февруари 2014
    Пораки:
    2.548
    Допаѓања:
    1.980
    Значи добро смислен апарат е:) ние засега сме ок со аспираторот со кој јас ги влечам мрсулчињата:)

На TIGARCE86 му/ѝ се допаѓа ова.
  7. Cacuvche

Cacuvche Популарен член

Се зачлени на:
    8 март 2013
    Пораки:
    997
    Допаѓања:
    325
    На колку дена ги капете малите на ова ладно време? Јас преку еден ден а вие?

8. girl-miri

girl-miri Форумски идол

Се зачлени на:
    19 октомври 2011
    Пораки:
    7.698
    Допаѓања:
    19.882
    Jas na dva dena a inaku ja mijam nadole sekoj den,racinjata i lice posle sekoja kasa :D bidejki ubavo znae da se izvalka,ako veke se izvalka poveke na banjane vednas,togas ne gledam koga prethodno sum ja banjala :)

Inaku mamicki SREJKNA NOVA GODINA :)da ste mi zdravi i zivi so veselite decinja :)

На Cacuvche му/ѝ се допаѓа ова.
  9. mila25ve

mila25ve Истакнат член

Се зачлени на:
    28 октомври 2012
    Пораки:
    454
    Допаѓања:
    1.090
    и ние преку еден ден ама сега изгледа ќе направиме исклучок, ептен ни е свежичко дома па ќе го бањам утре иако ни беше денеска ред

На Cacuvche му/ѝ се допаѓа ова.
  10. anina

anina Популарен член

Се зачлени на:
    17 март 2011
    Пораки:
    1.141
    Допаѓања:
    5.239
    Не сум сигурна дали треба да пишувам на оваа тема ама малечката моја расте со брзина на светлината. Некако како да не ми остануваат спомени од неа, за разлика од син ми. Не знам зошто ама се чувствувам виновна што не паметам ништо од неа. Имам сликовита меморија, така да се сеќавам на облеката и мирисот, гласот во даден момент. Ама не можам да се присетам на ништо од изминативе 10 месеци:(. Дали кога ќе порасне, јас нема да се сеќавам на неа како бебе? Многу ми е лошо. Колку и да сакам, не ми влегува ништо во меморија.
    Таа веќе прави тапшин- тапшин, еци пеци пец, игра со газето на музика, се чешла со чешел а и кажува по некој збор. Ајде, дај, на, ало.... Душичка на мама. Некако како да не и обрнувам внимание како на на син ми. Навистина се трудев да не спие со мене и да биде посамостојна, да седи во дубакот или во креветчето за играње, ама не мислев дека нема да осетам дека имам дете.
    Зошто не ми е измачување тоа што не спие до 01? Зошто не ме мачи тоа што, некогаш, цел ден е будна и плачлива? Сакам да се сеќавам на моето мајчинство. Па нели сум мајка?

На marchi-cool му/ѝ се допаѓа ова.
  11. joy1

joy1 Форумски идол

Се зачлени на:
    14 август 2012
    Пораки:
    20.110
    Допаѓања:
    328.794
    Anina зар треба да се измачуваш за нешто па да се осетиш како мајка?Детето е по самостојно и тоа има позитивна страна верувај си завршила добра раб.Уживај секој дневно со неа ,мирисај ја,сликај ја и не мисли мн на тоа што ке памтиш а што ке заборавиш.Со вторите деца сме поискусни ,порелаксирани и затоа побргу ни растат децата :)
    Исто е и кај мене.Ко вчера да ја родив а веке има 5 месеци.Животот тече они ке растат ние ке старееме.
    Срекна ти нова год и само убавини да те пратат

На marchi-cool, TIGARCE86 и anina им се допаѓа ова.
  12. НаталиЛили

НаталиЛили Популарен член

Се зачлени на:
    5 ноември 2014
    Пораки:
    1.389
    Допаѓања:
    8.354
    Ви посакувам Среќна Нова Година на сите.

Одамна не сум ве читала, па да се доврзам на муабетот за времето на спиење.
    Малава ја легнувам секоја вечер во претежно истото време, 21:30 - 22:30 најкасно, и си спие по 12 часа. Арно ама се буди за цицање повеќе пати во текот на ноќта.
    Мислам дека никој не треба да осудува никого во врска со ова. Секое семејство си има свој ритам и начин на функционирање. А и секое бебе е различно. Секоја мајка се труди да ја пружи најдобрата нега на бебето, секоја на свој начин и како што мисли дека е правилно.

Инаку се приклучуваме и ние на клубот на растечено носе и шлајмови. Се надевам дека на вашите бебушки им поминало веќе.
    Првите два дена и течеше само носето, а дента бевме со поголемото на доктор и успат ја виде и неа, супер си беше и грло и гради.
    Е на 30 вечерта кога засипна дете, кога почна да кашла како стар човек, ретко поткашлуваше, ама ептен тешко.
    Утредента се јавивме на др. ама не работеше и рече само капки и сируп од бел слез. Па сега ќе чекаме до утре. Среќа нема температура.
    Вашите бебушки колку време ги држеше настинкава?

13. joy1

joy1 Форумски идол

Се зачлени на:
    14 август 2012
    Пораки:
    20.110
    Допаѓања:
    328.794
    Нас околу една недела не држеше.

14. ubavka1

ubavka1 Истакнат член

Се зачлени на:
    13 јули 2013
    Пораки:
    759
    Допаѓања:
    784
    мене ми рекоја сируп од бел слез не пред годинка затоа повторно прашај си пред да дадеш

15. НаталиЛили

Се зачлени на:
    5 ноември 2014
    Пораки:
    1.389
    Допаѓања:
    8.354
    Па матичната ми рече да и дадам, два пати на ден по два мл.
    Вчера и денес и давам.
    Утре ќе одиме на преглед.

Едит
    Сега ми текна дека и претходно има пиено од бел слез, лунац.
    Тоа беше пред два-три месеца.

Последна измена: 1 јануари 2015
  16. ubavka1

ubavka1 Истакнат член

Се зачлени на:
    13 јули 2013
    Пораки:
    759
    Допаѓања:
    784
    И нас ни го даде матичната ама го однесов и на приватно тогаш и таму педијатарот ми кажа никако пред годинка бел слез а сега кога бевме преед некој ден со кашлица матичната ми вика земи му проспан ама јас обично кога купувам лек пак прашувам и во аптека и аптекарката ми вика никако и за него пред година отидов и во друга аптека чисто информативно и го добив истиот одговор и не му дадов па се смири кашлицата.
    Немој да ме сватиш погрешно ти си знаеш најубаво ама сепак консултирај се и со друг педијатар

На НаталиЛили му/ѝ се допаѓа ова.
  17. НаталиЛили

Се зачлени на:
    5 ноември 2014
    Пораки:
    1.389
    Допаѓања:
    8.354
    Не те сфаќам погрешно, само ете незнаев дека не се дава.
    300 доктори, 300 различни мислења.
    Во ординацијава каде што ја носам има три докторки и која ќе начекаш. А сите три различно кажуваат.
    Сепак два дена давам, се надевам дека нема да има некоја последица. Утре ќе гледам на смена да е постарата, највеќе доверба имам во неа, па ќе видиме што ќе каже.

18. anina

anina Популарен член

Се зачлени на:
    17 март 2011
    Пораки:
    1.141
    Допаѓања:
    5.239
    Постојат два различни видови сируп од бел слез. Најдобро е да ги прашате фармацевтите во аптеката во која купувате. Има едни кои содржат поконцентриран екстракт од бел слез и други кои се поразредени. Мислам дека добро објаснив:)
    Едните не се даваат до годинка а другите се даваат и од три месеци. И на нивното упатство пишува. Јас земав еднаш во Зегин, ама не ми текнува од која фирма беше.

19. НаталиЛили

Се зачлени на:
    5 ноември 2014
    Пораки:
    1.389
    Допаѓања:
    8.354
    Lunac, така е името и тој ни го препорача педијатарот.
    На упатството го има следново Дозирање: Деца од 1 до 6 години: 3 пати дневно по 5 мл сируп.

А нам ни рече 2мл, 2 пати на ден.
    9.5 месеци имаме.

Последна измена: 1 јануари 2015
    На anina му/ѝ се допаѓа ова.
  20. bambusce

bambusce Истакнат член

Се зачлени на:
    3 октомври 2014
    Пораки:
    249
    Допаѓања:
    594
    Среќна нова година мамички и што повеќе насмевки оваа година да има :) Ние за новата си бевме дома а на гости ни беа сестрами па денес ги испративме:) Бебушко се разбуди откако си честитавме нова година па и он да ни честита(го разбудија многуте петарди и огномети ).Инаку денеска бевме на вакцина третата доза на хемофилус инфлуенца и сега ќе сме раат до јуни.Докторката рече дека нема да има реакција од вакцината па малце порелаксирано ќе биде денес.Сега докторката ме советуваше жолчка може после 8 месец а глутен после 9 месец.Искрено некако се изморив тие денови па сега викендот се надевам ќе се одморам малце.