Исто со јајцава, цела бременост ич не каснав јајце, а месо на крајот почнав да јадам стек иначе си јадев пред тоа, сега пак несмеам заради камчињата во жолчката Хемоглобин на синко 117, пред 3 месеци мислам 114 му беше, добар е така? Месо само 1 или 2 пати неделата јади, јајце 4, 5 пати, сега не јади мн количински ама јади повеќе пати во денот, дури бев дома се знаеше кога јади, сега со бабите не се знае, мајка ми му дава повеќе и се, а свекрва ми помалку секогаш, со мајка ми мислам дека се прејадува, а со свекрва ми цело вреже си мислам гладен е па за 2,3 месеци в градинка ќе го пуштсм па можи ќе фати некој ред.
И јас исто викам за бабите. Мајка ми не знае за доста јадење, класична баба, само ја нуди нешто, а детево иако количински не јаде, стрвно е за се, барем ќе проба, а може и бајаги да изеде ако гледа дека и баба и јаде од истото. А свекрва ми мислам дека спротивниот проблем го има. Оставам 120мл млеко, ми вика си го испи само малце и остана. Еднаш го најдов шишето неизмиено, останало 50мл. Стварно изгледа малце на дното на шишето, ама тоа е скоро пола од целото млеко. И затоа на двете им спремам се однапред, пишувам колку мора да изеде/испие, а колку максимум може да дадат ако се разјаде за да не претераат. Свекрва ми обавезно враќа јадење, мајка ми обавезно кажува дека и дала плус овошје/сокче/кифличка. Се помирив дека тоа е тоа, од кога почнав на работа им реков го гледате детето секој ден, фатете си сами ред како знаете. Уште им кажувам за спиење, тоа не смее да ми реметат, за да не ми расипат нешто со ноќното спиење, ама за јадењето веќе не ни прашувам, како знаат така нека прават.
Одамна не сум ве посетила, од кога тргнав на работа ич немам време да отворам да пишам нешто. Ова ми се последните три недели во темава, ќе полни годинка. Ц ц ц, ми порасна бебето Сакав да се исконсултирам за давањето цитрусни овошје а и за белката. Вчера и дадов малку мандаринче, мислам дека нема потреба да чекам точно 12 месеци да направи, па сакам да и давам по малце портокал па и лимонче, преку викенд (кога сум преку ден дома). А за белката, мислев кога ќе правам кифлички за роденденот да и дадам малце, дали е во ред така да ја воведам? Среќен роденден на сите батковци и дадички што наполнија годинка. Да се живи и здрави и големи да растат
Белка уште на 8-9 месеца и дадов, а мандарина сега поскоро, на 10 месеца мајка ми и дала иако не мислев да давам цитрусни до година. Кога беше на цицање уште, јадев портокали и нејзе и се вцрви газето, ама сега немаше проблем. Малата денес прави 11 месеца, тука некаде сме блиску.
Дружи не почесто Цитрус дадов сега на неколку дена пред 11м.Давам најчесто портокал, мадарина и ретко лимон да шмука. За јајца незнам немам дадено ни жолчка
Исто белка на 8 месеци дадов, а мандарина и лимон сега проба на 1 година. @Spidy исти случај со бабиве не опишав детално ама така е до збор, за заспивање јас поќе имам мака со свекрва ми, таа неможе да го заспие,многу тежок е за заспивање, плачи многу и таа се откажува, неможи ни в раце да го држи и тежи, после ко ќе помини времето за спиење знаете какво е дете
Имам чувство дека поголем дел од денот сум ваква: Дете не мирува. Ако не ме гледа мене јаде, ако јас сум сама дома не јаде. Дали ми води инат детево еве не знам. И тоа што ќе и дадат тоа јаде не да пребира како со мене. Али ќе ја средат во градинка за некој месец. Не знам кои се фазите на проодување али моево вака прави по цел ден Софата е пред неа воопшто не се фаќа за неа. И ставив душек да се искачува бидејќи сака и застанува и ласта се траска од земја. Знае некој колку трае фазава? Не можеш да се поместиш од неа да не се тресне лошо.
@FreeMind , кај мене малата е цело време во ваква положба, само што се искачува на мене. Јас седам на под со неа и лета кај мене да се исправи на моите нозе. И ставив една табуретка па почна и на неа да се исправа, но морам постојано да ја држам и табуретката да не летне главечки. На кревет уште не може да се исправи, пробува но не и оди, високо и е. Али кога ќе се исправи скрос, леле кои радости се, цика, вика, се смее .
@Vennera.aa @lackygirl @happygirl @Dina911 @monik55 @Minnie 1 Се надевај некој не заборавив девојчиња убави.Да им се среќни родендените на дечињата,да растат големи,живи здрави,весели,а на вас мајка ви посакувам полесно да ги поминете тантрумите Мене нешто периодов крш,ама тука сум чат пат ве читкам,еве и да пишам. Добра ви ноќ
Среќен роденден и од мене на сите лепотички и лепотани,да бидат здрави и среќни засекогаш! И јас сум малку офф не пишувам многу немам време,што попрво а и брзо се заморувам па легнувам рано Преокупирана сум со роденденов наш Колку била поголема радоста да славиш роденден на детето твое него што одвај го чекав порано мојот роденден гушки до сите
Среќни да им се родендените на сите славеничиња, гушки од тета Венера и ви благодарам на сите за честитките. Ние сме во фаза каде од секаде се пушта и сум само по неа ја оставам да паѓа, се пушта на газе или ќе се задржи на раце но сепак сум пред неа по неа од страв да не падне лошо. Навечер стабилизира со спиење станува по еднаш за млеко но сакам да ја одучам од вечерново млеко но додека не го добие не презаспива, пие млеко пред спиење, околу 3 после полноќ и сабајле околу 8 кога ќе стане, и уште еднаш преку ден пред второто преспивање. Ми се чини дека е многу а количински пие по 120мл освен навечер 150мл.
Хаха ти благодарам многу. Супер поминуваме. Еве се навикнамве и на временската разлика фативме ред за спиење. Дури ми е чудно како од втори ден веќе спиеше по цела ноќ. Ама изморен е по цел ден шетање, како нема да спие. Пресреќен на топло и по надвор. едвај чекамда видам како ќе ги прославувате родендените што следат
Фала на прашање срце Да не се урочам супер сум,исто како предходната бременост не повраќам,не ми е лошо,само жива ненаспана сум и немам толку сила како предходно ама не се жалам дај боже исто да терам до крај како лани другото е се добро За некој ден сум на прв скрининг кога летна 3 месец сум... Ајде вие другите што чекате,придружете ми се
3 дена мали денски нејќе да цица навечер на 2 и пол саати ама денски не и не. Ова се случи баш после редовна кпнтрола на педијатар,се јавив кажав значи се нервира се трга воопшто не бара ни во темно,ни во тишина никако освен успан кога е ноќе па го земам цица и продолжува. Ми рече да давам ад но и него од 120мл само по 80 пие некогаш ни толку,и вака изгледа цица послено во 5 и пол савајле па во 8 пие ад,11 ке голтне 50-70мл оброк овошен во глобала. 13:00 ке пробам да цица нејќе се трга вика па упорна сум и може ке се умори од тегнење и цица 5-6 пати и вика истовремено,па 14:30 накај 15:00 давам ручек телешко со зеченчук или ориз што и да имам спремано или посно без мевце така поминува горе доле ручекот. 17 па обиди до 18 за да цица не и не па па пие ад. И во 20:30 се успиваме со цицање. Заби вака на повидок нема освен дали го мачат до толку што нејќе да цица можеби. А и градиве бидејќи не цица готово ми спласнаа више. 8 месеци е а не е во скок. Се мислам малце да не е млеко без разлика што не цица. Не пие ни 120 мл.