Совети, искуства од мајки за бебиња од 6-12 месеци

Discussion in 'Бебе' started by francais, Jan 16, 2013.

1. ddevojce

ddevojce Популарен член

Nie deneska polnime 10 meseci :inlove::l: presrekna sum, kolku brzo minuva vremeto. Inaku uste sme so zatnato nose,Pa go vadime sekretot so placenje. Cinam na nosot megju ocite e sina od mrsolite. Strav mi e od sinusi, nedaj Boze. Kako gi inhalirate malite, so posebni aparati za inhalacija ili???
    Veke eden mesec kako spie nemirno, nemozam da otkrijam od sto. Dali i e sklet ili nekoj si skok vo razvoj, ke se raskenka vo sonot i da ja dignam od krevetce celata ke se optegnuva ke kenka ke si ja optega glavata na zad, pa ke se vie, i na spalna edvaj ke ja stavam od sto se optega nazad, vakva se pravi " S " . I aj ke zaspie, posle nekoe vreme pak. Sega pa i jas sum celata zatnata, me dere grloto kaslam pa i ja budam malata. Mnogu e ladno, sega ovie denovi ne vrne sneg, ama pak uste stoi ne stanuva i nemozeme da izlezemw na svez vozduh da prosetame, samo na terasa da ne fati vozduh.

anina likes this.
  2. slimy

slimy Популарен член

@ddevojce da nemate ndkoja alergija sto nosot vekje podolgo vreme e zatnat a vaka neve nastinata?da nemas nesto novo vo sobata nekoe cvekje ili ako si go smenila detergentot ili omeknuvacot moze i od toa e. mene taka posleden pat mi rece doktorot za sin mi ama ovde ne ni napravija alergo test seuste sme mali.

3. slimy

slimy Популарен член

i zaboraviv srekja nova godina mamicki sve najubavo vo 2015 so vasite najmili :)

TIGARCE86, leona83, girl-miri and 2 others like this.
  4. ddevojce

ddevojce Популарен член

Ne sum smenila ni detergent, ni novo cveke nisto. Vo sabotata ja izbajnav, a vo nedela sabajle mi stana zatnata a ne bese tolku, ama od ponedelnikot epten. Bebe se maci nemoze da jade ubavo i da cica. Mn se nerviram. Taa si e vesela si igra ama zosto da e zatnata :( zatoa da mi preporaca nekoja majka ako ima inhalator, da ja inhaliram so kamilica ili fizioloaki rastvor.

5. НаталиЛили

НаталиЛили Популарен член

Ние бевме на доктор утрово. Ја прегледаа, гради и грло во ред.
    Рече дека можеби и растат нови заби и затоа се создава секрет.
    Не пратија на ОРЛ, и направија аспирација, еден тон секрет излезе. Треба и наредните два дена да одиме.
    Терапија само со физиолошки раствор.

Сакам да прашам дали и какви аспиратори за носот користите и колку се ефикасни?
    Една пријателка има од тој како цевче што се допира до нос и со уста се влече и вели дека е добар.
    Само незнам колку нам би ни помогнал зошто секретот е подлабоко, така рече докторот на ОРЛ.

6. ddevojce

ddevojce Популарен член

Svrti dve tri stranici nazad ke vidis jas kakov aspiratir koristam, se prikacuva za pravosmukalkata i go vlece sekretot, cela cevka se polni ama pak se sozdavaat.

НаталиЛили likes this.
  7. leona83

leona83 Популарен член

Јас имам таков и е супер.

8. Rabbit

Rabbit Форумски идол

И јас исто имам таков со цевче од Зегин го земав и кога беше малава бплна пред недела дена многу ми заврши работа. И јас сум задоволна :)

НаталиЛили likes this.
  9. TIGARCE86

TIGARCE86 Популарен член

Девојче ние се инхалиρаме со 2,5 мл.физиолошκи ρаствоρ си κупивме инхалатоρ, еднаш на ден син ми е помал, од твојата цуцκа ама дозата мислам деκа не би тρебало да е поголема,на физио.ρаствоρ инхалиρај ја 3,4дена κаκо нова ќе биде може да спρечиш со инхалација поголема настинκа, не дај боже многу помагаат,син ми беше многу настинат сега е супеρ од 2 дена инхалации поздρав :)

ddevojce likes this.
  10. ddevojce

ddevojce Популарен член

Fala ti mila, mozes li da mi pratis slika koj inhalator go koristis??

TIGARCE86 likes this.
  11. TIGARCE86

TIGARCE86 Популарен член

@ddevojce Мила еве го нашиот италијански е околу 50 е го платив,во Аптека имаше 2 типа италијански највеќе ми ги фалеа тие, овој и уште еден јас го одбрав овој бидејќи има 3 г.гаранција ти си во Германија сигурно ќе најдеш и подобар позз :)

12. ddevojce

ddevojce Популарен член

Fala srcka, ke pobaram. Samo dali malata ke stoi da ja inhaliram.

TIGARCE86 likes this.
  13. TIGARCE86

TIGARCE86 Популарен член

Не би тρебало да имаш пρоблем знам по внуκ ми од 9 месеци се инхалиρа, без пρоблем со смешκи интеρесно им е деκа им пушта паρеа ,исто и син ми аκо е 3 месеци се смее и ужива :)

ddevojce likes this.
  14. anina

anina Популарен член

Почнавме ние да даваме знаци за лазање:lol:
    Седи па се врти и се мести како за да лазе ама и паѓа газето и оп легнува на меше. Душа мала и тежи мешлакот:D. Туку се трудам да и помогнам некако. Кај и да е ќе тргне за недела-две;)

joy1 likes this.
  15. snegulkata

snegulkata Форумски идол

Колкави бевте вие @anina ? Од кога почнуваат да лазат?
    Ние сме 8 месеци и ги дава истите знаци за лазење ама никако да тргне...Поточно наназад се влечка и малку смешна е. Многу ми се слатки бебушките во положба на лазење и баш сакам моето да го видам како лази!!!

16. ddevojce

ddevojce Популарен член

Ooo i nie bevme taka, eden cekor ke se izmori i opp na mese ke se izvleci. Sega pocna da lazii
    mojata isto pravese, a pocna da lazi otkaj 9 ipol meseci. Uste ne e stabilna a na laminatot se lizga. Gledam saka da se ispravuva na krevetot. Nekoi porano, nekoi pokasno.

snegulkata likes this.
  17. leona83

leona83 Популарен член

Ако не пред проодување после тоа ќе се научат:)
    Син ми прво прооде па почна да лази. А ќерка ми лази наназад:)

TIGARCE86 likes this.
  18. НаталиЛили

НаталиЛили Популарен член

Среќни Божиќни празници

Azzra, Rabbit, ubavka1 and 3 others like this.
  19. mila25ve

mila25ve Истакнат член

значи јас веќе незнам на кој начин на мојата ми "мила" свекрва да и кажам да не го учи син ми на глупости уште сега. 100пати и имам речено и она како по инает да ми иде еве подолг период. Го учи син ми да кашла и тој од што многу се напрега да кашла и обавезно или се засркнува и помодрува цел, или повраќа, и тоа она го гледа и пак продолжува. Ете и денес јас во кујна правам кафе за мм а таа се качи ко демек да го видела внукот (па и редно беше после 5дена) и одма почна да го учи да кашла. И дете многу разбира си повторува по неа и се засркна поцрвене цел во очи. И мм и рече немој мамо не го учи така гледаш се засркна. После 5мин мм испадна до вц јас спремам каша за малиот и она пак ама потивко го учи да кашла, и притоа се смее. Јас кога ја слушнав ми зовре ама незнам веќе како да постапам со неа и преќутев

Last edited: Jan 5, 2015
  20. zuto

zuto Форумски идол

Мајки дали некоја од вас има искуство со меки ушиња кај бебињата?