Совети, искуства од мајки за бебиња од 6-12 месеци

Дискусија во 'Бебе' започната од francais, 16 јануари 2013.

1. srekice

srekice Популарен член

Се зачлени на:
    2 ноември 2013
    Пораки:
    4.105
    Допаѓања:
    10.418
    И ние живееме одвоено. И мојот план е таков. Али, баба је баба:D

2. PeachGirl

PeachGirl Популарен член

Се зачлени на:
    24 јули 2011
    Пораки:
    821
    Допаѓања:
    2.073
    Мене многу ќе ми е криво ако ептен се врзе за нив.. Сакам јас да сум број 1 за моето дете, ама бидејќи некој мора да е Баба Рога,во случајов јас, знам дека кога ќе ја карам ќе трча кај нив

3. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.936
    Допаѓања:
    203.219
    Кое дете ја бара баба кога ќе падне и ќе се удри? Кое дете ја бара баба кога е болно со температура? Кое дете ја бара баба кога е гладно?
    И да се приврзе за баба и дедо, никогаш нема да ги стави пред мајката и таткото.

На marchi-cool, kukla21, Makedonka007 и 12 други им се допаѓа ова.
  4. lackygirl

lackygirl Форумски идол

Се зачлени на:
    24 септември 2010
    Пораки:
    7.238
    Допаѓања:
    24.686
    Не цитирам никој, само да кажам дека иста ситуација и кај нас е, сега е на одмор свекрва ми, има да се искараме дури сме дома до Божик :D неможам да ќутам повеќе немам трпение, се велам. Ајде некој пример од деновиве.
    1. Си идам од работа и синко одам да си го гледам, иди и таа и ми го зема од раце, значи јас одвај чекам да си го гушнам, да си поиграм таа ми ги зема, одма после ова му правам палента да јади, таа му дава банана, се изнервирав, ја искл ринглата и велам не му правам сега нема да јади, ако касни така нешто не јади друго. Ами ми вели демек не прај. Одам му давам јогурт попара, тој бега се трга не сака да јади, ова сега дека е настинат ништо не јади пишав и назад во др пост, и таа го зема и неможев повеќе и велам, не оди кај баба ти (на синко) не барај спас, има да јадиш и го зедов в скут...и таа можи се сети и замина.
    2. Вчера му вели, мајка ти не ти дава, ќе ја караме :!: е ова најмн ме нервира. Чекам само да речи мајка ти е лоша :@ е тогаш само ќе и речам, Ќе видите сега кој е лош :devil: само тоа го чекам.
    3. Јадеше вчера супа, и двете свекрви беа тука (и мојов свекор е ко свекрва) и ја дојаде и велам ќе му направам уште ете уште сака, јади и тие двата, не доста му ќе се подуе, јас му реков, што ќе се подуе од супава жити се, лесна храна е, и плус уште му се јади и заминав му направив уште и и го дадов, му го додаде цело и си го изеде синко. И велам гледаш му се јадело, како да го оставиш гладен, ништо не рече.
    Ми е мака да пишам имам преку 30 вакви сл примери, значи се како што опишале погоре членките, само на инает ми оди, цело време се инати, ако речам јас ќе спија, не ќе речи види го не му се спија |( значи на се обратно.
    Сега таа ќе си го чувала, дури била дома, ќе почека малку, еден ден дома, др ден кај мама ќе го носам :D
    Ајде и јас да си ја олеснам душичкава :rofl:
    @FreeMind не чекавме именден за синко, само роденден, ние се си плативме за роденден сега тие се си платија за славава :D
    Денес беше брачед му на гости и мн беа интересни двајцата, го галеше мојов.

На Makedonka007, TeddyGrey, PeachGirl и 4 други им се допаѓа ова.
  5. Spidy

Spidy Форумски идол

Се зачлени на:
    19 ноември 2009
    Пораки:
    5.971
    Допаѓања:
    14.733
    Кај мајка ми е, дека кај свекрва ми е другото внуче од деверот, за да сите ние возрасни си прославиме.
    Овој муабет баба-баба сакав да го кажам на некој, дека малово само баба кажува ако тропне врата нешто, и знам дека мисли на мајка ми, ама што џабе ќе ја брецкам свекрвата. Кај нејзе кога иде само деде кажува :D

Него не се разврзувајте тука на темава за баби/свекрви, ќе не примети некој админ дека си праиме лаф муабет, ќе не бришат :lol:

Среќна слава на сите што се веселат денес, мене ова ми е поише мака него слава, дека маж ми уште прави журки како ерген, не е баш класична слава кај нас. Се надевам од догодина ќе прекратиме со поблиските само, а не вака 25 мажиња (30-35 годишни ергени) да ми прават по диско дома. Ама ајде атер за маж ми, кејф му е да прослави, ќе му простам уште годинава.

Бебе денес првпат цел ден не ме гледа, баба ќе ја заспие и јас ќе одам покасно натака за спиење. Не сакам да ја носам дома сред ноќ. Ќе видиме како ќе помине. Се помислив и скроз на спиење да ја оставам таму сама, ама уште цица насабајле, а и ако стане ноќеска, само јас и го знам редот, со мајка ми може само да се забавуваат сред ноќ. Се надевам нема ни да сети дека е на друго место и ќе си преспие како дома, ама ќе видиме... (fingers)

На Makedonka007, Happyinlove, hello-kitty.90 и 3 други им се допаѓа ова.
  6. Gaga.sk

Gaga.sk Истакнат член

Се зачлени на:
    6 јануари 2019
    Пораки:
    377
    Допаѓања:
    499
    Da otvaram i jas dusata, koga pocnavte so svekrvite. I jas gi imam 2 (svekor uste pogolema svekrva od taa). Zieveme vo stan zajedno i sekoj den se nerviram, ne odam na rabota, so decata sum sama dodeka tie ne doagat od rabota. Se pravat od inat meni, se sto jas kazuvam deka e dobro za decata, Ne, ne valja. 'Vo naseto vreme nie davavme sarma...' slusam od koga pocnav so cvrsta hrana i me poludam eden den.
    Imam 100 situaciji koga se pravat suprotno od sto treba. Ne znaat nisto da gi naucat, samo gi patkat (sega dadicka, batkoto proode koga bevme kaj moite). Sega imam problem so taa, bidejki ja patkat a ne e prvo znaela sama da se ispravuva. Sega se plasi da napravi eden cekor sama, samo bara race.
    Pred nekoj den, bevme mm i jas da kupuvame nesto i se vrativme doma, a tie ni kazuvat deka davale tursija na maskoto. 'Ama taka zalono gleda koga jademe...'
    Isto kako i kaj drugite, sekogas e 'mama ne da toa, mama ne da ovo'.
    A najlosoto od se i toa nemam nikogas da zaboravam na svekor mi, e toa sto poveke go saka sin mi. Mojata kuklicka e sekogas vo vtor plan, sekogas taa moze i sama da se zaigruva, neka sedi si sama. Taa moze i vo igralna, a toj ne saka (a saka, sekoe sabajle se igrat). Nekoliku pati koga dojde toj od rabota, taa se smee na nego, a toj ne ni ja pogleda, samo kaj maskoto odi. Mnogu me boli toa, i taa primetuva od davna deka dedo ne ja saka mnogu. Mala e, ama znae.
    Se iznapisav, off topic sum, se izvinuvam. Ama morav, nemam so kogo da zboruvam okolu toa.

На Makedonka007, Happyinlove, srekice и 5 други им се допаѓа ова.
  7. Spidy

Spidy Форумски идол

Се зачлени на:
    19 ноември 2009
    Пораки:
    5.971
    Допаѓања:
    14.733
    И мојот дедо цел живот за брат ми повеќе даваше, он е машко, он е поважен, па не сум му замерила. Мајка ми не дозволуваше да не двои, ама тој на секој можен начин го фаворизираше брат ми. Ако мене ми даде 10 денари, него 15 ќе даде, чисто зошто е машко. Не дека мене не ме рецкал, ама се осеќаше тоа. Јас пак си го сакав, без разлика на тоа. Знам дека те боли тој момент, ама не се секирај, не мора да значи дека нејзе тоа ќе и пречи понатаму.

На Makedonka007 му/ѝ се допаѓа ова.
  8. Gaga.sk

Gaga.sk Истакнат член

Се зачлени на:
    6 јануари 2019
    Пораки:
    377
    Допаѓања:
    499
    Ti blagodaram, se nadevam deka taa e bide kako tebe.
    I jas ne dozvoluvam da gi dvoi, ama gledam deka taa tazno gleda kako se dedo igra so brat i. Nekako se povlece vo sebe, ako e toa mozno na ova vozrast.
    Ama svekor i svekrva mi poveke go sakat dever mi od mm, taka da vo taa luda familija, se e mozno.

На srekice и FreeMind им се допаѓа ова.
  9. hello-kitty.90

hello-kitty.90 Форумски идол

Се зачлени на:
    15 октомври 2013
    Пораки:
    2.978
    Допаѓања:
    21.188
    Баш се бориме со 8 скок,па време немам ниту за читање,а камоли за пишување.

Мислам дека детево ќе успее 10 возрасни да измори,а тој ќе остане полн со енергија.
    Излеговме денес да докупиме за роденден украси,хартии и се нешто,сами јас и бебе,а мм отиде до работа. Ај некако испазаривме,пикнав се во ташна,бебе виде балони,па вика по нив,ај му купив. Ај да го почекаме мм да не земе и да си одиме,бебе се влече,вика,мене рацете ми окапаа,бебе тежи,ташната исто,балон плус во рака :sweat: едвај го дочекавме. Па кога почна да пишти,ечи цел плоштад,ама не плаче туку само се дере...
    Отидовме после во маркет да купам што ми е потребно за правење колачи,боже кога почна да се дере,повторно викање од инает,а не плачење,да одеше сигурно ќе се фрлеше и на земја. Мм вика за првпат во животот ми идеше да пропаднам во земја, сите погледи вперени кон нас,и накриво гледање демек зошто не го водат да спие,туку го повеле во маркет :emo:
    А ниту му се спие,ниту јаде,ниту ништо. А сигурно и не му се пазареше :rofl:
    Само се молам да го издржиме скоков,да не ве плашам,ама не е лошо да ве предупредам.
    Се живо го интересира,ама баш се. Ново,почна да ми отвара шкафови и фиоки.

За бабите,да си кажам тука :wasntme:
    За дозволување се на бебе,дозволуваат и двете баби ]:)
    Работа оставив исклучиво поради свекрва ми ( просечна работа ). Уште пред да се породам велеше јас ќе чувам бебе тебе ќе те пратам на кафе со другарки,или бебето јас ќе си го чувам ти можеш и порано на работа,или пак роди си друго бебе,ова јас ќе го чувам 8-|.
    Можеби онака безвезе си збореше,ама ептен пара уши :@.
    Нешто паметно да проба да го научи не,само да му дава било што демек да се залаже |( дури и тоа што не е за дете. На почетокот проба да се меша и во чување и во одлучување во врска со бебо,ама и ставив до знаење дека апсолутно не сакам мешање од страна,совети па уште помалку.
    Дури се уфилма дека само таа е баба и само таа може да го чува,шета,да ми помогне ако треба,а после да се жали како не може се да постигне,а мајка ми да го посетува само одвреме-навреме.
    Ми пукна филм и реков,ниту сакам помош околу домашните работи,ниту околу бебе. Се ќе работам сама,уствари со мм. Ако видеше нешто дека ми помагаат моите,одма беше ваква |( и увредена зошто таа не била повикана. Затоа за мир у куќа решив се сама да терам,многу е потешко,ама подобро е. Затоа и сме на дистанца.
    За воспитување од неа,веќе имам пример,внуците од девер ми ги чуваше и дење и ноќе,ги поали до бесконечност,а сега бидејки не ја слушаат и се инаетат,вика по нив,се дере,како дадилките од тв е понекогаш. Тоа е и проблемот. До одреден момент се им дозволуваат на децата,а кога нема да им е денот ќе викаат по нив зошто не ги слушаат. Епа тоа е резѕлтат на нивното воспитување. И секогаш на крај излегува,мајка му не го воспитала,а сите суфлираат одстрана.

Ај да не ја фалам многу.

Да спијам,нз кога ќе се разбуди.

Ќе заборавев каков феномен е. На комшиите ќерката проодела а една недела е помала од син ми,а синко уште абер нема за одење. Мм ми кажува дека ќерка им проодела. Гледам свекрва ми се качува кај нас и одма бебе во раце и: ај бабе да одиш !!!! И пробува да го патка,а бебе неќе,си седнува на земја. И таа цела тажна и нервозна: Е кога мислиш да одиш,ХХх веќе проодела :D.
    Не знаев дали да се смеам или да плачам 8)

Последна измена: 20 декември 2019
    На paleska3, Puffy2019, Happyinlove и 7 други им се допаѓа ова.
  10. FreeMind

FreeMind Форумски идол

Се зачлени на:
    2 јули 2018
    Пораки:
    6.948
    Допаѓања:
    40.040
    На твојата ќерка подоцна нема да и биде важно. Јас бев миленичка на дедо ми и он тоа јавно го кажуваше и покажуваше пред сите внуци. Исклучиво само јас добивав пари, дури ни за сестра ми не даваше. Од кога пораснавме се смеевме на тоа се разбира и тогаш му бев омилена али не му замеруваа. Немаат ни комплекси ни фрустрации братучедите сите во ред. Ќе добие љубов од твоите повеќе и ќе компензира. Битно е од вас да има љубов, баба и дедо мање битно.
    Патем јас го обожував човекот сарказам во движење. Многу ми недостига. Почина на роденденот од мајка ми денот кога ја родив ќерка ми. Како е се тоа карматично испреплетено.
    Има. Мојот внук има 18 години и никогаш не се истави од кај мајка ми. Кога е болен ја бара исклучиво баба му од бебе до сега. Јаде исклучиво само кај неа или купува. Дома неговите некогаш се прашувам и дали го познаваат. Многу се приврзани еден со друг. Многу. Се прашувам дали и воопшто има толку силна врска помеѓу баба и внук. Го чека од чаршија во 3/4 по полноќ со спремен појадок и разговор. Многу ја почитува и сака никогаш збор лош не и рекол. А и воспитан е не е лошо дете. Едноставно мајка ми им го “одзема” синот од бебе. Прво им помагаше што им (одговараше на двајцата) потоа детето не сакаше без баба му ништо. И така остана. Сега полагаше за кола возеше со баба му низ град и на полагање отиде со него.
    Разлигавен е за јадење и чистење по дома од неа али за други работи секогаш требало да заслужи па да добие. Сестра му иако порасна со баба и прерасна во многу самостојна личност уште на 13 години. Знае да си направи јадење, да крене по неа. На внука ми никој не и треба сите магла од дома она сама со компјутерот.

На paleska3, hello-kitty.90, Happyinlove и 6 други им се допаѓа ова.
  11. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.936
    Допаѓања:
    203.219

Првпат слушам за вакво нешто, ама добро бе, родители има детето, не поминувале време со него?
    Сум растела со баба и дедо, сите од мојата генерација така, па не знам некој да е толку приврзан со старите, да, си ги сакаат, ама да ги ставаат пред мајка и татко, не. Па внуките мои поради здравствени причини се растени од баби и дедовци во првите три години од животот, во друг град од родителите, никогаш моите или родителите на снаа ми не биле на прво место пред брат ми и снаа ми.
    Веројатно секогаш има исклучоци од правилото.

На srekice, Spidy и FreeMind им се допаѓа ова.
  12. FreeMind

FreeMind Форумски идол

Се зачлени на:
    2 јули 2018
    Пораки:
    6.948
    Допаѓања:
    40.040
    Има секако. Се земаа на 20 години и трчаа да работат по цели денови или во смени, па тешко им беше чување дете секој ден мамо дојди мамо земи го, не и го носам на свеки и додека се освестија внук ми завршуваше основно, а мајка ми остаре плус 20 години.

На Annath и Spidy им се допаѓа ова.
  13. pepapa

pepapa Популарен член

Се зачлени на:
    30 јули 2012
    Пораки:
    1.149
    Допаѓања:
    911
    Treba da mu pravime na sinko na 1 god eho na srce, ima mal sum, predlozete dobar doktor

14. PeachGirl

PeachGirl Популарен член

Се зачлени на:
    24 јули 2011
    Пораки:
    821
    Допаѓања:
    2.073
  15. paleska3

paleska3 Популарен член

Се зачлени на:
    19 март 2013
    Пораки:
    1.206
    Допаѓања:
    3.161
    Да се пожалам и јас малку, 1 часот мине а уште неможам да ја заспијам малата. Хиперактивна е, како да е 1 часот преку ден. Вака е два дена. Очите ми паѓаат веќе. Цица и се надевам дека коонечно ќе заспие :sweat:.

За тоа ми е убаво доењево. Некогаш кога ништо не успева, со доењето може да ја успијам или пак ако плаче од х причини така сигурно се смирува. Незнам во иднина ова како ќе го решам :?:.

Во врска со бабите. Не ми ствараат многу проблеми. Нормално немаме за се исто мислење, но ги почитуваат моите одлуки. Не поминува без некој несоодветен коментар, но најбитно ми е што на своја рака не и даваат ништо да јаде а да не е одобрено од моја страна.

На lackygirl и FreeMind им се допаѓа ова.
  16. S.J.Parker

S.J.Parker Популарен член

Се зачлени на:
    3 јули 2014
    Пораки:
    1.086
    Допаѓања:
    7.348
    Да ве прашам за совет. Антонија знае да каже мама, тата ,тете, даде, баба, деде, бап, ете, да покажува со прст што сака, игра на музика, прави здраво, да пукне, чао. Е сега иако знае и сме ја слушнале да збори во последно време само вика ааааа еееее аииии. Има некој ден цело време ќе вика тата тата тата, друг мама ама не е да речеш секој ден да збори. Си брбља нешто по нејзино ммка што би се рекло а не ги кажува зборчињава иако ги знае.
    Има скоро 10 месеци, има ли потреба да се загрижувам?

На srekice, lackygirl, happygirl и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  17. Spidy

Spidy Форумски идол

Се зачлени на:
    19 ноември 2009
    Пораки:
    5.971
    Допаѓања:
    14.733
    Таман работа на се ова да се сеќираш, топ си е детето. Мојава има 11 месеци, тука некаде е со зборењето. Брбља многу, ама се е тоа мама, баба, аааа, ееее, ииии... супер сте, ич да не му ја мислиш.

На FreeMind и S.J.Parker им се допаѓа ова.
  18. FreeMind

FreeMind Форумски идол

Се зачлени на:
    2 јули 2018
    Пораки:
    6.948
    Допаѓања:
    40.040
    Ака и кај мене по цел ден. Последно и е пискање на висок тон она од кое се парат уши. Ај за нас ќе истрпиме али на Ози делува навистина многу лошо бидејќи неговиот слух е милијарда пати понсензибилен од нашиот. Зошто писка така не знам. Вежба гласни жици веројатно. Фаза.

Вчера се исправи на мене. Сеуште не може стабилно да ја држи половината но го забележав првото станување. Па на толку вежбање редно време беше. И многу е брза во лазење, за момент вчера ја изгубив од вид и се тресна во прозор со глава. Станува многу динамично, седнување само кога спие иначе како будали лево десно низ станов. И чистење секој ден по два пати поради влакна.
    Ајде мајка иде утре добивам засилување плус почнаа новогодишни празнувања не работи една недела ќе играме крижи мижи.

Плус да се пожалам имам огромен проблем за фотосесија. Прво што не знае да застане на место мислам невозможно е да ја сликаш, а друго е што плаче на облекување. А ми требаат неколку облеки има и Божиќ и Нова година и на Нова година полни точно 11 месеци и кејк смеш и се. Најсериозно планирам да ја врзам за елкава.

Синоќа заспа во 12.44 со плачење со касање со се по ред. И стана еднаш со плачење во сон па на цицка презаспивање. Потоа два дена мирни па пак ураган. Али во секој случај сум преблагодарна за спиењето ноќе. Секој ден и викам фала мамичка. Тоа еднаш до два пати будење еднаш месечно за мене е мачкина кашлица.

На paleska3, lackygirl, happygirl и 6 други им се допаѓа ова.
  19. Nina 2014

Nina 2014 Истакнат член

Се зачлени на:
    20 февруари 2017
    Пораки:
    204
    Допаѓања:
    873
    Мамичкиии,
    Нека им се среќни родендените на сите дечиња , нека се само здрави и живи, среќни,насмеани и сакани...
    Јас мн.ретко пишувам, но ве следам кога наоѓам пет/десет минути слободни.
    Почнав на работа пред еден месец и цело време сме во трчање. Бебо го разбудувам во 06:30ч(одвај), го носам кај мајка ми, па одам на работа. До 16ч.е со неа, па си го земам, а дома продолжуваме со активности. Бебе ми е хиперактивно, една минута не стои на едно место. За да го наранам или пресоблечам морам да пуштам цртани(пиличи, максим, биби....) , Инаку нема шанси да се средиме. А педијатарот најстрого ни забрани телефони, цртани...., Па се осеќам како лоша мајка што морам неколку пати во денот да го лажам со цртани,некои од нив поучни ,ама па тој што разбира?!...
    Полека се спремаме за роденден, на 03.01.,па малку еуфорија околу роденденот. Ми порасна бебето :)

На paleska3, lackygirl, PeachGirl и 5 други им се допаѓа ова.
  20. FreeMind

FreeMind Форумски идол

Се зачлени на:
    2 јули 2018
    Пораки:
    6.948
    Допаѓања:
    40.040
    Од утринава до вечерва се крена сама на софа и ја раскрена. Домаќинка од мала. Врза и еден чекор падна многу пати на гз и еднаш на глава. Боса на кратки ракави жива вода се испоти.

Уште фаза самостојно чекорење и остана.

Одвај ја заспав нема да ме зачуди да ја видам над глава ноќеска.

На hello-kitty.90, S.J.Parker, thinkerbell и 6 други им се допаѓа ова.