Совети, искуства од мајки за бебиња од 6-12 месеци

Дискусија во 'Бебе' започната од francais, 16 јануари 2013.

1. slavica999

slavica999 Популарен член

Се зачлени на:
    27 декември 2009
    Пораки:
    4.327
    Допаѓања:
    5.343
    И треба да паѓа не и се плаши, така учат да паѓаат, само ќе припазуваш да не треснува дирекно на главата.
    Следна фаза ти е кога ќе почне да оди покрај софа, мојот е во таа фаза. Така јас лепо фино од под се преселив на софата да лежам и со него да се играм :).
    Од тие помагала ништо не ти треба а дневната ќе си ја преправиш т.е разместиш според потребите на бебето :nod:

На pepapa, Happyinlove, lackygirl и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  2. BabyT*

BabyT* Популарен член

Се зачлени на:
    3 јуни 2019
    Пораки:
    4.517
    Допаѓања:
    17.622
    Добро вечер мајки, да пишам некој збор и да тркнам да спиам дур не станала.
    Инаку во тек се 4ките и станува на секој час да цица, и плаче бидејќи нема толку млеко колку што сака она.
    Мојата е во фаза на качување на столче и кревет, некако многу брзо ми дојде тоа мислев дека прво е проодување. Инаку и со тоа е многу близу ама се со време.
    Веќе за мене време нема воопшто, неможам да јадам, се подава по јадењето и сака баш од тоа што не смее, па плачки, да седнам да одмор не иде во предвид, секое дупче и секое ќоше треба да се испита, а воедно и секаде да се испентери.
    Паѓања има, ударања има ама сите се ненамерно, инаку одамна научи како да паѓа да не е директно на глава.

Баба и ја држеше цело време во раце како да е бебе, а кутрата се тегни за да шета,а кога ќе ја види одма подава раце, ми скисна и и реков, а она радосна демек само кај неа сакала и после ајде кажа дека сум била во право, па убаво и кажав дека нема да биде галење кај баба и дедо, а демек ние лоши и караме :doh:
    Се мислам секој ден за ова, околу воспитувањето и сваќам дека по со време е најдобро.

Инаку мојата е голема љубовџика :$ кој виде одма се подава да го баци :makeup: тоа ја научија мама и тато :D
    Почна да не одзива по мама и тато :inlove:

На slavica999, thinkerbell, Happyinlove и 5 други им се допаѓа ова.
  3. lady.N

lady.N Популарен член

Се зачлени на:
    17 август 2011
    Пораки:
    711
    Допаѓања:
    1.132
    Тогаш ќе почекам уште малку да видам може ќе навикнам и на ова темпо како на се друго досега.
    Да се надоврзам со разгалувањето од страна на баба и дедо, ич нејќам лигави деца а мојава од сега почна да се лигави ако не и дадеш нешто. Пример намерно фрла тропка и се тегне да ја земе па ако не и ја дадам плаче. Или ако и речам не и и земам нешто од раце. Свеки се и дозволува и многу ја разгалува и исто многу е горда што малава се тегне накај неа да ја земе кога ќе ја види. А за еден месец треба да тргнам на работа и она ќе ја чува некое време кога ќе е мм на работа, додека потпорасне малку за во градинка. Сигурно многу ќе ја разгали и уште од сега се нервирам...

На slavica999 и BabyT* им се допаѓа ова.
  4. paleska3

paleska3 Популарен член

Се зачлени на:
    19 март 2013
    Пораки:
    1.206
    Допаѓања:
    3.161
    @lady.N и мојата е во таа фаза сега. Јас ја оставам по цел ден на под, кога треба да и направам за јадење или до тоалет ја ставам во игралната и таму толку и седи. Кога е на под ја пратам постојано, или сум до неа. До сега се исправаше само на мене или на една табуретка, но синоќа за прв пат се исправи на масата и троседот. Не користам дубак и џампер не ни планирам. Таков е овој период, мора да издржиме.
    Сепак мене ми е многу полесно од фазата држење во раце. Тоа нај ме нервираше.

Многу ми е смешна, кога стои исправена и ќе се умори, се пушта и паѓа на газе, седнува. Но многу јака фацка прави, замижува, како да не знае што ја очекува. Малку и плашливка е, но сепак доста упорна.

На Makedonka007, lady.N, FreeMind и 2 други им се допаѓа ова.
  5. PeachGirl

PeachGirl Популарен член

Се зачлени на:
    24 јули 2011
    Пораки:
    821
    Допаѓања:
    2.073
    Моево прави година за 2 дена ама за исправање само со моја помош. На кревет стои се држи за потпирач ама сама да се фати за него и да се крене уште не сум ја видела. Мислам дека откако тргнав на работа и ја оставив на баба и дедо детево основни работи не прави. Не е на под седнато како што треба. Само в раце го држат или му стојат наведнати го паткаат по скали и низ цела куќа. Не верувам дека ќе прооди за брзо. Сега сум дома на боледување и цело време ја ставам на под. Го крева газето, се мести за лазење и почнува наназад да лази. И држејќи се за мене се исправа. Треба ли да се за грижам :|

6. Milaаа991

Milaаа991 Популарен член

Се зачлени на:
    9 февруари 2018
    Пораки:
    2.915
    Допаѓања:
    11.385
    Секако дека нема место за паника за бебка, ама за кичмите на баба и дедо и те како треба да се загрижиш.
    Шала на страна оставај бебе на под и најстрого забрани паткање и дубаци и се ќе биде ок.
    Досега ве читав како сите се жалите од баби и дедовци и седев неутрална. Ама вчера мн се изреволтирав. Мм збореше со свеки на моб и нормално праша што јадела. Кога и кажа просо без да знае дека е на спикер е што може мајка и да и даде за вечера или просо, палента или овес, небаре кокошка е. Мн се налутив и и викам е ај што треба да и давам. Па манџи и супи. И давам и викам за ручек тоа. Ее не биле моите манџи, сум и давала обарен зеленчук на пареа со месо, а не манџа со пипер, зачини, вагети и запршка и затоа не ми јадела. И што ако сум и сварела супа од ќесичка, поарно било од просо. (facepalm)
    Утрово пак зборат и вика кога ќе дојде кај баба да и направи црвена манџа да и дадам лажица да си се насрка. И јас пак дека на спикер и велам пипер по 4 години, а запршка никад, така да тешко таа работа. Е како без пипер, па ѓувеч барем... И како црн пипер сум ставала јас во манџи наши и сум и давала а црвен пипер не.
    Кифли и бурек и даваат бе. Нон стоп се карам, ама на кого збориш. Идат со кифли еден најлон. Сто пати сум рекла не носете ги гледа и бара, па после им е жал и и даваат.
    И со паткањето исто правеа и за дубак глава ми потекоа, ама не слушав и си прооде на 11 м.

На slavica999, hello-kitty.90, Spidy и 5 други им се допаѓа ова.
  7. Happyinlove

Happyinlove Популарен член

Се зачлени на:
    19 септември 2011
    Пораки:
    2.871
    Допаѓања:
    10.838
    За пргаво бебе е и моево,збеснува само на нозе да биде,да се исправа,да чекори. Штом го легнам одма се врти на стомак и на колена напред назад во место и се нервира нејќе да лази само исправен и да седи8-|.
    И се секирам 8 полни месеци забче што нема...

На lady.N му/ѝ се допаѓа ова.
  8. Gaga.sk

Gaga.sk Истакнат член

Се зачлени на:
    6 јануари 2019
    Пораки:
    377
    Допаѓања:
    499
    Ne se sekiraj, mojata e 13 meseci i uste nema nitu eden zab. Jas se sekiram, ama ke izlegnuvat... valda :D

На lackygirl и Happyinlove им се допаѓа ова.
  9. lady.N

lady.N Популарен член

Се зачлени на:
    17 август 2011
    Пораки:
    711
    Допаѓања:
    1.132
    Не се секирај за забите на другарка бебето немаше до 10 месеци забче, сега е годинка 6 има, наеднаш излегоа. И кога излегуваат е мака, мојава извади 2 доле на 6 месеца, сега иде ново изгледа и и помодре под јазикот на таа страна и како отечено и е непцето. Се случило ли кај некој од вашите бебуши да помодре пред да излезе заб?

На Happyinlove му/ѝ се допаѓа ова.
  10. Spidy

Spidy Форумски идол

Се зачлени на:
    19 ноември 2009
    Пораки:
    5.971
    Допаѓања:
    14.734
    Нормално е тоа, се случува. Како избива забот пукнал некој крвен сад, исто како модрица е тоа. Кога ќе никне забот ќе го снема.

11. lady.N

lady.N Популарен член

Се зачлени на:
    17 август 2011
    Пораки:
    711
    Допаѓања:
    1.132
    Ај кога сме веќе на тема заби да прашам ги мачкате ли непцата со нешто? Педијатарот ми рече да земам некоја маст од аптека, ама не ми кажа која. За првите не мачкав ништо, ама сега 2-3 дена се мачи бебе многу е плачлива и нервозна, се боде во уста и гриза нервозно.

12. Spidy

Spidy Форумски идол

Се зачлени на:
    19 ноември 2009
    Пораки:
    5.971
    Допаѓања:
    14.734
    Јас не мачкав ништо. Само локален анестетик е тоа, нема некое долготрајно дејство, и не вреди нешто посебно, а и малата немаше толку болка при никнување на забите. Имаше температура, течење на нос, кашлаше 2-3 недели, ама генерално беше весела поголемиот дел од времето.
    Јас давав само замрзнати глодалки. За гелче има по форумот разни препораки, ќе мора да пробаш, кај различни деца различна ефикасност може да имаат.

13. *Sara*

*Sara* Истакнат член

Се зачлени на:
    17 март 2017
    Пораки:
    341
    Допаѓања:
    399
    Бебка ми извади запче, прва го видов, многу сум хепи

На PeachGirl, lackygirl, hello-kitty.90 и 2 други им се допаѓа ова.
  14. BabyT*

BabyT* Популарен член

Се зачлени на:
    3 јуни 2019
    Пораки:
    4.517
    Допаѓања:
    17.622
    Гингивал бело со зелено пакување, тоа го кажуваат како на природна база, барем мене така ми кажаа. Смирува околу 2ч после пак пискање.

Да ги реди како бисери(fingers)

На lady.N и *Sara* им се допаѓа ова.
  15. FreeMind

FreeMind Форумски идол

Се зачлени на:
    2 јули 2018
    Пораки:
    6.948
    Допаѓања:
    40.040
    Нема на природна база ни едно гелче. Сите се анестетик, особено гингивалот. Ако немаат некои плачења од саати не мачкајте ништо. И да плаче тоа е мора да порасне забче.

Ако резимираме на темава сите бебиња кои не користеа помагала при процесот на станување како дубак и слично сите до едно лазат, седат и стануваат. А оние бебиња кои користеа не лазат и не стануваат сами туку одат на процес на паткање.

Чисто ме интересираше праксата како ќе испадне од кога почнавме на стомак да ги оставаме. Медицината сепак имала право. Ме интересира и некој да се пријави што бебето му било во дубак и лази и станува? Нека ме тагне чисто да извадам процент.

На Lianna Anna, paleska3, BabyT* и 4 други им се допаѓа ова.
  16. TeddyGrey

TeddyGrey Форумски идол

Се зачлени на:
    13 октомври 2010
    Пораки:
    8.072
    Допаѓања:
    72.409
    Јас сум ти на нешто измеѓу.
    Користев еден период дубак. Зашо го имав. Да немав немаше да купам.
    Сама на земја плачеше ако не ја занимавав.
    Дубак користев за да одам во ВЦ, за да и спремам ручек. Кратко време го користев зашо почна да се исправа и не и беше интересен.
    Пролазе на 9 месеци, прооде на годинка.

За заби не мачкав, пробав еднаш на себе - имаше дејство како ладење кое не траеше ни 5 минути.

На lackygirl, BabyT*, lady.N и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  17. SaNJaAaaAaa

SaNJaAaaAaa Популарен член

Се зачлени на:
    21 февруари 2010
    Пораки:
    792
    Допаѓања:
    1.468
    Мојата е исклучок од заклучоков. Не користевме никаков дубак ни џампер ни ништо ама еве ја уште не лази а сака да ја паткаме. До пред месец дена нејќеше да застане на на нозе а сеа само ше те фати за раце и тргнува. За 2 недели ќе прави годинка.

На hello-kitty.90, Happyinlove и FreeMind им се допаѓа ова.
  18. FreeMind

FreeMind Форумски идол

Се зачлени на:
    2 јули 2018
    Пораки:
    6.948
    Допаѓања:
    40.040
    Баш интересно твоево за ваков случај немам прочитано до сега:)
    Сега тоа “сака да патка” е дискутабилно некој друг сакал прво да ја патка па потоа и се бендисало али во секој случај од лежење веднаш на паткање ми е прв пат да прочитам. 1000 варијации кај бебињата интересно.

На Spidy му/ѝ се допаѓа ова.
  19. Happyinlove

Happyinlove Популарен член

Се зачлени на:
    19 септември 2011
    Пораки:
    2.871
    Допаѓања:
    10.838

Леле фриии а мојов па (дека машко) од никогаш несакаше да лежи на меше,на грб тек тук па одма на страна се врти. Што се не купив од подлоги,игрални он да е на тепих да го кубе и на паркет да го лиже. Ова е 10 мин максимална игра. И одма се крева на колена и трокира напред - назад. И безвезниот коментар од свекрвата за тоа СИНЕ ти треба девојка:puke:.
    С
    игурно кај мајка ми го имаат исправено на нозе и од тогаш немааа шанса да се легне бебе се да е исправен пушка,и на гарнитура,и на под секаде нема шанса пелена да му сменам. Тоаааа за да се тупкаат во гради како е напреден внукот ке прооди пред година. Глупости само ми го кочат. А ова замислете е на еднаш неделна средба. Трудот бебе да лази,да се исправа е во канта. И подлоги и чуда во канта ке фрлам. Ке си купам кичма сега од на али само тоа ке ми треба.

Да заклучиме,не го оставајте бебето на саат време без вас кај баби и дедовци. :!: и го кочат да не паднел па заграден со перници,јоргани....:shake:

Иначе бурна ноќ,со плачење на сеееекој час станував,он не, си спие и си плачи може сонува кој знаее,и сегааа не да ми се спиееее:yawn::coffee:

На lackygirl, paleska3 и BabyT* им се допаѓа ова.
  20. Gaga.sk

Gaga.sk Истакнат член

Се зачлени на:
    6 јануари 2019
    Пораки:
    377
    Допаѓања:
    499
    @FreeMind Jas koristev dubak edno vreme. Sin prolazi na 8 a proodi na godinka. Da, dubak koristev po malce na denot da zgotvam nesto, ama pak, se bese vo red.
    Dadicka ne sakase dubak, pa sepak prolazi pokasno od nego i uste ne odi. Nema pravila.
    Toni Taleski nam kaza deka nema vrska dubakot, ako sekako ne se vo nego po celi denovi.