Совети, искуства од мајки за бебиња од 6-12 месеци

Дискусија во 'Бебе' започната од francais, 16 јануари 2013.

1. slavica999

slavica999 Популарен член

Се зачлени на:
    27 декември 2009
    Пораки:
    4.327
    Допаѓања:
    5.343
    Што да ти кажувам :x разгласив насекаде по роднини, пријатели, колеги, фирми и на крај очајно пуштив и на ФБ (facepalm). Почнав со интервјуа и кафе пиење и што да ти кажам - кој од кој побетер а некои дури пак и на тел. ги одбивав затоа што уште на прв муабет видиш колку памет носат а не пак дете да чуваат.

На крај очајно ја прашав старосватицата која има 3 нејзини исчувано а не работи. Се нафати жената као да ми помогне некој ден ама јас, јасно и гласно и кажав, нема љутиш за толкав период, за толку пари...многу сме блиски и секогаш ми помага. Потенцирав да не дозволиме ородувањето да ни го зезне бебево. Го има она и друг пат причувувано така да знам...и дадов рок од 5 дена да ми каже и добро размисли т.е реши дали сака и оној ден врескав од радости што прифати.

Што да ти кажам, пази многу и гледај да е со препорака жената инаку свашта има по земјава. Фирмиве бе ненормални со цени :drunk:

Убаво ми велеше една колешка, жена за чување се бара уште кога бебето има 2 мес а јас ја правев ненормална као здравје има време ама така испадна.
    Среќо, среќно во потрага и убедувај таму некој асален да ти се најде ;)

На hello-kitty.90 и happygirl им се допаѓа ова.
  2. FreeMind

FreeMind Форумски идол

Се зачлени на:
    2 јули 2018
    Пораки:
    6.948
    Допаѓања:
    40.040
    Цела вечер со плачки и тоа плачење на цел глас. Уствари треба да е мирен период до 51 недела али некако меѓу седми и осми нема пауза. Спие и плаче на 15 минути и станува во сон да бега од собата. На цицка цело време презаспивање. Дали од вчера што плачеше сонуваше она синоќа беше се освен спиење. Ме потсети на први девет...

На LoveHope, hello-kitty.90 и Spidy им се допаѓа ова.
  3. Spidy

Spidy Форумски идол

Се зачлени на:
    19 ноември 2009
    Пораки:
    5.971
    Допаѓања:
    14.734
    Те држи на штрек, да не ти дојде многу спиење периодов :D
    Може имала бурен ден, па го сонува. Може ќе се смири од утре. ;)

На LoveHope и FreeMind им се допаѓа ова.
  4. Happyinlove

Happyinlove Популарен член

Се зачлени на:
    19 септември 2011
    Пораки:
    2.871
    Допаѓања:
    10.838
    Мали ајде што престана да цица денски,од вчера ни ад нејке да пие едвај по 60 мл пие,па го клацка шишето,го фрла. Цврста храна да не пишувам моме 30 гр јаде овошна со житарици единстврно ручек си јаде. И навечер што цица 3 пати така.
    Може да не го сака млекото? Скок 6ти го очекувам за една недела,па незнам дали е и од него,заби може?
    Што и да е,да сменам млеко ли? Или да си почекам а многу е нервозен,изненадувачки за негова возраст.

5. FreeMind

FreeMind Форумски идол

Се зачлени на:
    2 јули 2018
    Пораки:
    6.948
    Допаѓања:
    40.040
    Тренинг ми прави пред осми :D
    И уште нешто, не сака да ја раниш веќе или сама да јаде или никако. Тоа сама да јаде е во раце и ставаш парчиња 90% ги фрла 10% идат во уста и на крај вода да го наполни желудникот и готово заврши појадокот. Од 14 Август до сега има ставено само 500 грама. И тоа тие беа до Септември средина негде потоа стои на 0 со месеци. Фактички од кога почна да (не)јаде нема ни грам плус. Ако продолжи вака и во минус ќе влезе наскоро. Залихи има машала али за следна година и тие ќе ги нема. А никако да почне да врзува јадење барем една недела да ја врзе цела. Јок ден јаде два не, појадок јаде ручек не, итн.
    Заби. Во тој период два три дена ништо во уста не ставаше.

На Happyinlove му/ѝ се допаѓа ова.
  6. BabyT*

BabyT* Популарен член

Се зачлени на:
    3 јуни 2019
    Пораки:
    4.517
    Допаѓања:
    17.622
    Иста беше и мојата тој период пишев тука, само така сама да јаде ставаше по некој залак. Кај неа дури вагата покажа помалку. 3 недели ја држеше тоа, фала богу почна да јаде и надокнади со килажата.3месеци е веќе 9.3кг, ама најбитно е прејади пак.

На Milaаа991 и FreeMind им се допаѓа ова.
  7. pepapa

pepapa Популарен член

Се зачлени на:
    30 јули 2012
    Пораки:
    1.149
    Допаѓања:
    911
    Posle rodenden ima pak skok i toa na naj jako uklucen neli?

8. srekice

srekice Популарен член

Се зачлени на:
    2 ноември 2013
    Пораки:
    4.105
    Допаѓања:
    10.418
    @Happyinlove Хепица душо, твоето и моето чинам се исто во понашањево:D само ние сме помали.

@Slavicaaa...k тоа е супер. Мене другарка ми се понуди до мај да чува. И она има бебче, помало од моево е два месеци. После да најдевме жена да ги чува двете. Планови милион, реализација нема:^)
    Незнам што ке биде. По се изгледа ке си седам дома со нејзе.

Пишав дека почнавме со дохрана нели, дете јадеше така по нешто, убавко онака. Ноо:!: овие три дена несака ништо, апсолутно ништо. Имам во секој миг три различни видови на храна спремно, ма јок луѓе. Тоа усте запечатено, се љути, квичи. Да цица сака. Непцата неможам да и ги видам.Не дава8)

Прашав и во доење, може ли да ми се намалува млекото? Ама пак, она цица само од една града подој, и сита е два саати. Нема логика да немам.

Уфф, како и да е, тешко ми е. Ке си пукнам веќе.

На slavica999, Happyinlove и FreeMind им се допаѓа ова.
  9. Spidy

Spidy Форумски идол

Се зачлени на:
    19 ноември 2009
    Пораки:
    5.971
    Допаѓања:
    14.734
    Моево не сака да пипка јадење. Гадлива на татко и. Само ако е нешто суво, евентуално јаболко. Праска, банана, варен зеленчук, се што е меко и лигаво одма го фрла. Јаде ако јас и ставам во уста, ама она со раче да пипне никако.
    Маж ми риба јаде со нож и вилушка, пошо се гади да пипа храна со раце :^) Јебига, крв не е вода :wasntme:

На hello-kitty.90, paleska3, Happyinlove и 7 други им се допаѓа ова.
  10. lackygirl

lackygirl Форумски идол

Се зачлени на:
    24 септември 2010
    Пораки:
    7.241
    Допаѓања:
    24.689
    Синко сака сам да јади ама се гмечи в рака :)

На TeddyGrey, paleska3, LoveHope и 2 други им се допаѓа ова.
  11. BabyT*

BabyT* Популарен член

Се зачлени на:
    3 јуни 2019
    Пораки:
    4.517
    Допаѓања:
    17.622
    Хахах смајлито на крај ми е врв. Замислувам како ја правиш фацата дур гмече со раци:rofl:
    Има резерви цуци твој :inlove:

На paleska3, Milaаа991 и lackygirl им се допаѓа ова.
  12. hello-kitty.90

hello-kitty.90 Форумски идол

Се зачлени на:
    15 октомври 2013
    Пораки:
    2.978
    Допаѓања:
    21.188
    Истово ми го правеше,посебно од 49 недела па натаму |(
    Се надевам дека кај вас е само привремено.

На FreeMind му/ѝ се допаѓа ова.
  13. kikin

kikin Популарен член

Се зачлени на:
    4 јуни 2010
    Пораки:
    4.254
    Допаѓања:
    13.903
    Hello ladies
    Ве читам и посакав да пишам. Да раскажам за мојата нејадачка :)
    6 и три недели сме, почнато со вкусови од 5 и пол, односно од крај 6 дојде да е оброк. Абе мало тегличе од 125 гр да изеде нема теорија. Пресреќна сум ако изеде пола од тоа. Готви секој ден пусти прај, нема шанса. Сеа деновиве ќе и стаам и втор оброк, бар 2 пати по 50 гр, 100ка да јаде во денот. Ете па првото дете јадеше на нејзина возраст 125 гр без проблем.
    Инаку, првите месеци качуваше доста, сехага помалце(знам дека од 4 м натака помалку качуваат, ама оваа бајаги помалку), меѓутоа има залихи од првите месеци така да за своите 6/7 месеци е во просек таман.
    Седи стабилно, од пет и пол со држење, веќе на 6 и 1 недела сама седи убаво. Сака да ползи ама не зна што со рацете па се лизга наназад. Смешки е. (овие работи седење и ползење исто како брат и до недела се исто)
    Здрави и живи да се, ама уште да јадеше ќе бев пресреќна.

Последна измена: 26 декември 2019
    На paleska3, slavica999, Milaаа991 и 3 други им се допаѓа ова.
  14. *Sara*

*Sara* Истакнат член

Се зачлени на:
    17 март 2017
    Пораки:
    341
    Допаѓања:
    399
    По колку грама да давам на еден оброк( доручек и ручек)? 7 месеци е скоро бебе, а голем јадач е, додека и давам ќе јаде па затоа морам јас да и поставам граница за да не се прејадува, сама никогаш не прекинала.

15. lackygirl

lackygirl Форумски идол

Се зачлени на:
    24 септември 2010
    Пораки:
    7.241
    Допаѓања:
    24.689
    Хаха баш така :) :smirk:
    Ама ич не сака да е валкан, ако има нешто на рацете одма ми прај, А А А и ми покажува да го избришам :D

На BabyT* му/ѝ се допаѓа ова.
  16. Milaаа991

Milaаа991 Популарен член

Се зачлени на:
    9 февруари 2018
    Пораки:
    2.915
    Допаѓања:
    11.385
    Само мојава прасе ужива да се кашка со храна и да мачка се што е пред неа. Е кога ќе заврши со игра со храната, зошто само за тоа и служи, бара влажно марамче и цела сама се бриши и масичката си ја чисти. Ама тоа нејзино чистење е мачкање и поголемо валкање, а единствен начин за да јаде е да ја оставам да мачка и така цел ден мачкаме, шлакаме, валкаме... Куќава свинец ми е. (facepalm)

На marchi-cool, hello-kitty.90, babydust и 6 други им се допаѓа ова.
  17. BabyT*

BabyT* Популарен член

Се зачлени на:
    3 јуни 2019
    Пораки:
    4.517
    Допаѓања:
    17.622
    И мојата цело време чисти. Домаќинки бре :D
    Инаку мојата квалитетно, и а виде некоја ронка одма се наведнува и ја лижи, па поминува со влажно :worried:

На hello-kitty.90, Ednostaven, paleska3 и 3 други им се допаѓа ова.
  18. Milaаа991

Milaаа991 Популарен член

Се зачлени на:
    9 февруари 2018
    Пораки:
    2.915
    Допаѓања:
    11.385
    За ѓубренца не збори. И најмала ронка одма во усте ја носи и иди зинува да ја видам и бега. Знае дека не чини и ме провоцира, како голема дури и гримаси ми прави и се кикоти. Па дур ја извадам бркање со часови е. Вчера не знам каде нашла буба мара и во уста ја ставила, ми се згади животов.:puke:
    Среќа не и се допадна, па лесно и ја извадив.
    А за чистење прва е, и купив мини џогер играчка и сега само чисти. Мераци е. :D

На hello-kitty.90, Ednostaven, babydust и 6 други им се допаѓа ова.
  19. BabyT*

BabyT* Популарен член

Се зачлени на:
    3 јуни 2019
    Пораки:
    4.517
    Допаѓања:
    17.622
    Хахахха :rofl:

На Milaаа991 му/ѝ се допаѓа ова.
  20. kikin

kikin Популарен член

Се зачлени на:
    4 јуни 2010
    Пораки:
    4.254
    Допаѓања:
    13.903
    Па сметам дека 120/150 гр максимум е доволно за о рок (како што памтам од педијатар от), ама па сеа ако плаче нека си касне плус.

На *Sara* му/ѝ се допаѓа ова.