Совети, искуства од мајки за бебиња од 6-12 месеци

Дискусија во 'Бебе' започната од francais, 16 јануари 2013.

1. hello-kitty.90

hello-kitty.90 Форумски идол

Се зачлени на:
    15 октомври 2013
    Пораки:
    2.978
    Допаѓања:
    21.188
    Среќна Нова година и од мене.
    Многу здравје,среќа,ма и пари за сите.
    Годинава како и за повеќето е најбитната година во мојот живот. Година која ми го смени животот за 360 ⁰,година во која ја добив најбитната улога во мојот живот,година кога станав мајка :inlove:
    Година исполнета со измешани емоции.
    Освен по убавото,дефинитивно ќе ја памтам и по помалку убавото. Година која ми е одбележана и со неспиење. Ниту еден ден од оваа година немам спиено како што се спие :worried: . Цела година цеца бебе по цели ноќи. Па затоа од оваа година посакувам да ми донесе сон,сон и само сон,прво на син ми,а со тоа и на мене |-) И секако да биде малку помирен оваа година. Се си мислам дека од мое полошо бебе нема 8) Ако си легне порано навечер,ноќе се буди и седи буден инпо 2 саати,а ако заспие покасно тогаш не се буди ноќе,ама пак станува околу 8,8ипол :)

За дочекот поминавме онака,кај девер ми бевме,и да бидам искрена додека немавме дете се некако бевме дома некаде за дочек,сега имаме бебе,исто. И стварно ми е безвезе. Синко беше мирен,за разлика од другпат,па поседевме до 00:30,ама за среќа му се приспа и си дојдовме дома.

Се спремаме навелико за роденденот,@FreeMind ама не му е утре,туку на 06.01.
    Колку сум уморна од син ми,ем не спие,ем преку ден е напорен,толку си стварам обврски и измислувам само нешто :wasntme:
    Направив мали проички,колачиња.
    За слатка маса направив теглички,тие стапчиња,шишиња, чашки за пуканки,уште колачиња да обложам со локум во форма на пилиња и да ги нацртам путер колачињата исто со пилиња. Среќа мм е дома за празнициве,па имам малку повеќе време,иако бебе е пак лепенка за мене.
    Ќе го славиме роденденот на 7ми,на Божик,ама за на 6ти ќе му направам посна тортичка,да си го одбележиме денот :) Ама и за тоа треба време и енергија. Се надевам дека ќе успеам се да спремам.
    Желба имам голема,сама ќе декорирам,се надевам дека ќе биде убаво.
    Најбитно да сме сите живи и здрави и да си поминеме убаво.

На babydust, srekice, lackygirl и 10 други им се допаѓа ова.
  2. Nina 2014

Nina 2014 Истакнат член

Се зачлени на:
    20 февруари 2017
    Пораки:
    204
    Допаѓања:
    873
    Среќна Нова Мајки!
    Да сме живи и здрави ние и дечињата, па се друго ќе биде добро. Сите дечиња на светот да се живи и здрави.
    Денес 03.01, синко полни една годинка. Незнам кога летна времето, но кога малку ќе се замислам , па и не беше мн лесна :) , но беше најневеројатна и најдинамична година :)
    Роденденот ќе го славиме во сабота, па при крај се подготовките.
    Криво ми е што немам време почесто да пишувам, затоа што овде ги научив можеби најважните совети, почнувајќи од темите за ивф, бременост, бебе....
    Нека им се среќни родендените на сите дечиња во темава и само здравје,љубов и насмевки да ги следат.
    Поздрав мамички :*

На babydust, srekice, lackygirl и 7 други им се допаѓа ова.
  3. FreeMind

FreeMind Форумски идол

Се зачлени на:
    2 јули 2018
    Пораки:
    6.948
    Допаѓања:
    40.040
    Знаев дека некој беше на 3ти ете @Nina 2014 го отвори Јануари. Среќен нека е :*
    На @SaNJaAaaAaa паметам и беше термин на шести мислев дека телевизорот ќе го фати али ништо. И она е тука негде породена, среќен нека е.
    @Iki lepi @Viki tonci една од нив беше исто на почеток една декември среќен нека е.
    Мојата шанел се породи на 3ти среќен нека е на малиот батко пиши ми пп.

Одвај чекав да ми дојде ред сто пати ве читав на листата:)

На Iki lepi, Bupalu, S.J.Parker и 4 други им се допаѓа ова.
  4. Happyinlove

Happyinlove Популарен член

Се зачлени на:
    19 септември 2011
    Пораки:
    2.871
    Допаѓања:
    10.838
    Вејќе срам ми е да пишувам и да прашувам.
    Освен што е во 6ти скок,најава видна за заб не гледам,а мали 3 ноќи со ред од која изминатава беше страшна,како аларм да има на саат точно почнува да вришти да плачи со солзи. Цело време спие не се буди никако едвај го смирувам. Нејќе ни да цица се така си мижи и само плачи. Го чекав да видам како започнува,спие на страна кога ке се сврти на стомак почнува. Хорор до 5 и пол вриштеше. Во 7 стана ново дете. Си кажува нешто бабабаба.
    Но 3 вечери е ова.
    Па мерев тт,г
    жешко да не му е,бањато беше и вака немирно спиење со врискотноци... незнам :?:

На srekice, FreeMind и lackygirl им се допаѓа ова.
  5. LoveHope

LoveHope Популарен член

Се зачлени на:
    25 февруари 2015
    Пораки:
    1.371
    Допаѓања:
    4.172
    Добро утро и среќна нова година.
    До пред година дена бевме сами, гледавме за себе, проблемите беа други.
    Станавме мајки, лавици, повеќе борбени и поиздржливи.
    За кризите, депресиите, плачењето од никој не сме сватени, ниту барам веќе да ме сватат.
    Изминатата година си добив ќере, најубавото мое ќере што сега ми лудува и сака се да е по нејзино. И бранам, ја карам и кажувам дека не треба да чепка таму, она се треска од земја вришти ама мора да го добие тоа. Ме вади од контакт тоа.
    За јадење, нејадач. За спиење станува навечер. Ама многу смешно спие, како некој возрасен :D
    Следната недела почнувам со работа официјално, добив и лиценца и само што ќе помислам пот ме облева, страв ми е.
    Заврши шеткање низ Белград. Леси се враќа дома.

На babydust, S.J.Parker, Spidy и 5 други им се допаѓа ова.
  6. SaNJaAaaAaa

SaNJaAaaAaa Популарен член

Се зачлени на:
    21 февруари 2010
    Пораки:
    792
    Допаѓања:
    1.468

8ми беше терминот, сите тоа ми го збореа за телевизорот :D ама се породив на 4ти, утре славиме, фала Фри :*

Припреми се уклучени на најјако, ќе славиме дома со најблиските. Слики во недела :)

Среќен нека е на сите шо имаат деновиве :*

На hello-kitty.90, happygirl и FreeMind им се допаѓа ова.
  7. lackygirl

lackygirl Форумски идол

Се зачлени на:
    24 септември 2010
    Пораки:
    7.245
    Допаѓања:
    24.698
    Среќен роденден и се најубаво на синчето :party::^: голем да расти.

8. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.942
    Допаѓања:
    203.231
    Типичен ноќен терор, станува со вриштење, а притоа не се буди, уште спие. Единствено решение е да се земе детето во раце, да го гушнеш и тивко да му зборуваш или пееш, да не го будиш, ќе се разбуди само и ќе се смири. Тоа е најчесто последица на интензивни случки во текот на денот кои повторно ги проживува ноќе. Кај повеќето деца е период кој трае кратко време, во ретки случаи знае да трае до кај 6-7 години.
    Имаше цела тема на форумов баш за тоа, ама не можам да ја најдам.

На Happyinlove, happygirl, srekice и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  9. BabyT*

BabyT* Популарен член

Се зачлени на:
    3 јуни 2019
    Пораки:
    4.517
    Допаѓања:
    17.622
    Среќен роденден на малите:inlove:

@Annath читав и предтоа, сега пак. Не ми е јасно зошто да не се буди, мојата само така се смируваше, а многу често правеше така.

10. srekice

srekice Популарен член

Се зачлени на:
    2 ноември 2013
    Пораки:
    4.105
    Допаѓања:
    10.418
    Е сега ме упрпа. Уште 25 дена до 6-ти скок. Заби исто нема на повидок.

Да те насмеам со ова бабабаба. Мојата веќе некое време брбља бааба и мамамама. И, заклучок од свекрва ми е следеќи:
    "Ааа, оваа година сестричка ќе добиеш, зошто не рече прво татата за да биде братче" 

Епа хепица, следејќе е женско:rofl:

На Happyinlove, *Sara*, lackygirl и 2 други им се допаѓа ова.
  11. hello-kitty.90

Се зачлени на:
    15 октомври 2013
    Пораки:
    2.978
    Допаѓања:
    21.188
    Мене термин ми бешебаш 01.01.2019 и јас мислев ќе биде прво бебе во новата година,па и ќе падне некој подарок,дали пари,дали тв :$ Ама бебе сакаше да се роди на Бадник :D
    Вечерта кога чекавме Нова година,исчекував во секој момент да се породам,онака филмски :rofl:,и после секој нареден ден бев во исчекување. Кога дојде 6ти бев баш релаксирана и не верував дека ќе се роди баш тој ден моето најубаво бебуле.

Да се фалам,а?
    Синко се разбуди ноќва само 3 пати :party:
    @FreeMind ти како ново бебе да доби,ептен умница станува Емили :*

@Happyinlove моето така правеше кога денски беше ептен во гужва,или ако го скокоткаа,а тој се смее на глас,или ако е некаде во галама многу. Иако и првите заби кога му излегуваа,неколку дена по ред плачеше и спиеше,а се будеше постојано.

На Happyinlove, thinkerbell, Milaаа991 и 4 други им се допаѓа ова.
  12. kikin

kikin Популарен член

Се зачлени на:
    4 јуни 2010
    Пораки:
    4.254
    Допаѓања:
    13.903
    Значи беба напредува во јадење. Почнува цела тегличка да си јаде (мералче ми се малите теглички на хип за оброк), а сега веќе и втор оброк. Ајм хепи хепи :)
    Имавме период кај што повеќе се будеше ноќе, кај од скок, кај од мое добивање (значи чудно и со двете деца добив рано на 3 м, и двете пиштеа еден ден пред добивање). Сега да не ја подречам супер е во секој поглед.
    Наредна недела полниме 7 м. Како ми се наближува време за на работа, само ковам планови да продолжам и еден ден ќе морам. Уф, не ми се оставаат моиве дечки ама мора. Ем мора за финансиски, ем мора за кариеристички, а најмногу што мора за социјализација, да не збудали мама па ондак што ќе им таква мајка на двете деца., :)

На Happyinlove, Lolipop23, thinkerbell и 5 други им се допаѓа ова.
  13. cinderella5

cinderella5 Популарен член

Се зачлени на:
    24 јули 2011
    Пораки:
    895
    Допаѓања:
    3.018
    20200103_211544.jpg Мајки дерматит ли е ова бебе цел од половина надолу се исфрла вечерва..?

14. BabyT*

BabyT* Популарен член

Се зачлени на:
    3 јуни 2019
    Пораки:
    4.517
    Допаѓања:
    17.622
    Така ми изгледа, како суво, рапаво.

15. cinderella5

cinderella5 Популарен член

Се зачлени на:
    24 јули 2011
    Пораки:
    895
    Допаѓања:
    3.018
    Се исплашив што е како вени, подр објаснување немам. Порано имаше лишаи на истите места.

16. FreeMind

FreeMind Форумски идол

Се зачлени на:
    2 јули 2018
    Пораки:
    6.948
    Допаѓања:
    40.040
    Јако. Цела бременост си се филмаш со термин 01.01 и беба искача после 5 дена:D
    И јас се исфилмав уствари гинекологот ме исплаши дека готово ќе се породам на 7ми Јануари и мајка ми ја извикав еден месец порано и кога најмногу ми требаше не беше до мене. И си го лапнав бонусот од 2ри до 5ти месец сите скокови сама ги искакав. И еве ми ја наградата од 9ти месец бебето од најлошо се сврте во најдобро. Од една крајност во друга како мајка и црно бели свет.

Сакав да ве прашам воведовте ли некои традиции годинава? Јас многу сакам да бидат обележани датуми и посебни ствари да правам како изненадувања. И многу ми се допаѓаат семејни традиции пример за Нова година и направив календар од интересни слики годинава
    DC57971E-553D-4CD7-BDFF-1C4DD120CBD7.jpeg 85AA9703-D09B-43CA-A5A2-DBCA3D91C0C2.jpeg 8DA3D658-DA28-4BE3-B20B-DF7E337B7781.jpeg
    Планирам секоја година да и правам додека ме држи умот. За нова година имав и фамилијарни пижами со нив и утрото на божиќ отваравме подароци. Секоја година ќе и купувам поголем број и истите ќе бидат секоја година.

За роденден ќе ја бележам на врата колку е висока и секоја година ќе правам рецки. Потоа планирам да биде како традиција појадокот за роденден да биде во природа на видиковец. Сега ќе и биде досадно, но подоцна ќе и биде интересно.

Од кога е родена и пишувам писма кога имам силни емоции. Првото писмо и го напишав кога лежев сама во болница. Првите девет месеци писмата се така малце “поемотивни” читајќи ги гледам во кое лудило сум била неспана. Овие се настрана од споменарот за првата година кој ќе биде само за првата година нема да го преземам како традиција оти е некако само за бебе обемен.

На ова ми текна вечерва, тематска вечер :))

На Milaаа991, Bupalu, Nina 2014 и 17 други им се допаѓа ова.
  17. hello-kitty.90

Се зачлени на:
    15 октомври 2013
    Пораки:
    2.978
    Допаѓања:
    21.188
    @FreeMind и на мене кога бев на првото цтг,уште на 13.12 кога бев на контрола,докторката ми направи филм дека ќе се породам,"дури" 1 цм отворена,бебе заспано,па дури викаше и др.колеги да се договорат дали да ме остават или не. Замисли да сум останала од 13ти па се до 6ти :rofl::rofl::rofl::rofl::rofl::rofl:
    А за да отидам на контрола,бидејќи мораше втора смена,ме препрати матичниот гинеколог,излегов од работа и требаше да се вратам. Во болница ми рекоа да си одам,ама :!: нема многу да терам. Мм избезумен :whew: ме остави на работа,а тој душичка отишол дома,наместил креветчиња,почнал да ја средува собата за славење... А јас,отидов на работа и бев во исчекување кога ќе ми пукне водењакот и ќе биде филмско породување. Ебати и докторите,ептен знаат да те стресат.
    И ништо од тогашното породување :emo: Си почекав и за НГ, ама бебе сакало да биде Коледарче :nod:.

На lackygirl, thinkerbell, BabyT* и 2 други им се допаѓа ова.
  18. thinkerbell

thinkerbell Популарен член

Се зачлени на:
    20 ноември 2010
    Пораки:
    2.402
    Допаѓања:
    13.289
    @FreeMind прекрасно е. И јас имав замисли еден куп, ама реализација.. Скоро па нула. До толку ли сум хаос и неорганизирана навистина не знам. А и откако тргнав на работа, навистина сум кнап со време. Цели денови ми се трчање. Од вчера сум и со температура и не можам да голтам. Ми вика мајка ми да не одам на работа. Да, секако. Тој луксуз го нема кај мене. Се надевам само нема да се разболи детево. ПАК.
    Чекам да стане па можеби ќе успееме да направиме некоја новогодишна слика. 5 дена после Нова година да.
    Инаку седмиов скок начисто ме уби. Овој и четвртиот ќе си ги помнам долго, долго. Ништо не и е погодено, навечер во 2 еве веќе неколку вечери се буди и плаче, или си гледа наоколу. Во секој скок ми го прави ова по една недела обавезно. Веќе се лути, фрла, покажува љубомора, особено ако земам друго бебе во раце. Не дека јас па се утепав од бебиња земање, само на братучетка ми малата, а таа е помала од мојава.
    И така. Ништо ново. Уште не лази гомцето. Се мислам пак да ја носам на ортопед.

На FreeMind, hello-kitty.90, happygirl и 2 други им се допаѓа ова.
  19. Happyinlove

Happyinlove Популарен член

Се зачлени на:
    19 септември 2011
    Пораки:
    2.871
    Допаѓања:
    10.838

Дее прашај ја свеки ако вика на подолго бабабабаба дали сестрата ке дојде подоцна за едно 10 год?:smirk:
    Дефинитивно имаш најјака свекрва:rofl:.

Паднав и физички а и психички 4 дена со вакво неспиење и плус ноќниот терор на син ми тоа вриштење:x ми е жал многу...
    Не го смееме многу,гледам колку можам и да си игра смирено бидејќи по природа е многу темпераментен , но џабе синоќа 7 пати вриштеше со солзи со се но спие......
    И носето почна да му течи сабајлево,беше во контакт со девојче на кое исто му течеше носето па дали си го имаат предадено или па заби кој знае.
    Ама сум напорна со тоа заби па заби,еве од сам старт вежбам за свекрва^_^:rofl:.

Ке пројдеее не ее предавам лесно,но жени еве ви поклон:bow: за тие што се одлучувате на второ дете на година разлика.

На paleska3, srekice, FreeMind и 4 други им се допаѓа ова.
  20. BabyT*

BabyT* Популарен член

Се зачлени на:
    3 јуни 2019
    Пораки:
    4.517
    Допаѓања:
    17.622
    Добар ден мајки.
    Денес на мени за првпат гравче, па ќе видиме како ќе помине.
    Детето ми се смени 300%,ако постои такво нешто.
    Исхраната се врати во нормала, детето живна.

Ги гушка и бакнува бебињата, ги става во количка и ги покрива и успива.
    По цел ден зборува на мобилен, најчесто со татко и, од нејзиниот ѕвони. Уствари се и е мобилен што има слична форма. :D и само извикува тате и другото е брблање на нејзин јазик.
    Кога ќе падне нешто вика падна или бум.
    Праќа бакнежи и бакнува се живо и диво, директно во уста ]:) ние сме си криви со мм за тоа.
    Почна да се успива сама без нишање, само јас да лежам до неа.
    Си го кажува името, постојано. Кратко е и доста лесно.
    Почна да дава 4,5 чекори, но не е преодена и не е преброден стравот скроз. Ама ќе биде за многу брзо.
    Се спремаме и за роденден, за физичкиот дел јас нема да го спремам, замисла имам ама реализација 0 па затоа друг ќе го сработи. Ние се спремаме психички. И моментот ако преоди баш пред роденден ќе биде :|:x
    Ама само здравје.
    Луѓе ја гледам и не ми се верува дека помина 1година, а таа почна да разбира се, за толку кратко време :doh: не е веќе бебе имаме дури и прцле мало да фатиме на глава.
    8)
    @thinkerbell лајкот е за подршка:hug:

На Milaаа991, duffi, paleska3 и 5 други им се допаѓа ова.