Совети, искуства од мајки за бебиња од 6-12 месеци

Дискусија во 'Бебе' започната од francais, 16 јануари 2013.

1. Spidy

Spidy Форумски идол

Се зачлени на:
    19 ноември 2009
    Пораки:
    5.972
    Допаѓања:
    14.735
    Уште 12 дена имам јас :)
    Се зафркавам малку, реално за офф топици стварно треба таму.

На kikin и FreeMind им се допаѓа ова.
  2. BabyT*

BabyT* Популарен член

Се зачлени на:
    3 јуни 2019
    Пораки:
    4.517
    Допаѓања:
    17.622
    Нашите моми 1 ден се разлика :)

Да не сме оф топик има ли штета од премногу железо? Давам капки, плус сок од цвекло и плус што јаде месо, жолчка, аронија итн.

3. Spidy

Spidy Форумски идол

Се зачлени на:
    19 ноември 2009
    Пораки:
    5.972
    Допаѓања:
    14.735
    Нема ништо штета. Јас давам месо, жолчка и спанаќ/блитва 5-6 дена во неделата, па пак хемоглобинот и е низок. Ми рекоа и капки може ќе ни дадат наследна контрола. Во период на силен раст нормално е брзо да губат железо, така да што повеќе внесува, толку подобро.

На BabyT* му/ѝ се допаѓа ова.
  4. FreeMind

FreeMind Форумски идол

Се зачлени на:
    2 јули 2018
    Пораки:
    6.948
    Допаѓања:
    40.040
    И мамаванаби не чека со мајгери :D

Вчера неуспешна прва ноќ одбивање. Гладуваше цел ден ради забот и грев ми беше да не и дадам млеко кога веќе не успеа да заспие со цртани. Ми пушти пак крв на пупката.
    Идеме денес на втор обид втора среќа со метода заспивање во количка (преку ден ни успева така и ги одбив дневните подои). И денес не е нешто јадена али подобра е од вчера.

И уште нешто во врска со јадењето да прашам. Кога јаде си ја пика раката во уста и го фрла јадењето. Тоа прво го научи али сега веќе не е интересно и штом и ја фатиш раката плаче. Значи со валкана рака во око директива па плаче од окото и затоа не и дозволувам да ја пика во уста додека јаде. Кај вас прават ли вака? Тоа е најчесто кога не сака да јаде или не и се допаѓа храната фактички секој оброк во денот. Ама мислам дека и до навика е малку бидејќи и без храна го фаќа јазикот. Исто со НЕ не ми успева. Ако и ја фатам раката плаче.

На BabyT* му/ѝ се допаѓа ова.
  5. cinderella5

cinderella5 Популарен член

Се зачлени на:
    24 јули 2011
    Пораки:
    895
    Допаѓања:
    3.018
    Мајки ќе прашам ко улава ама ме збудалеја. Кога прозборуваат деца? Малиот е 6+ и свеки ме мрдна дека требало да збори, ни мама ни тато не кажал, нели е рано?

6. Spidy

Spidy Форумски идол

Се зачлени на:
    19 ноември 2009
    Пораки:
    5.972
    Допаѓања:
    14.735
    Какво зборење на 6 месеца, нека не те паничи џабе. Може да мумла некои звуци, ама збор како мама не очекувај на таа возраст.

На Makedonka007 и cinderella5 им се допаѓа ова.
  7. BabyT*

BabyT* Популарен член

Се зачлени на:
    3 јуни 2019
    Пораки:
    4.517
    Допаѓања:
    17.622
    Да не има наслаги на јазикот па да ја нервира?

8. FreeMind

FreeMind Форумски идол

Се зачлени на:
    2 јули 2018
    Пораки:
    6.948
    Допаѓања:
    40.040
    Не, чист и е секоја вечер мие заби. Од што може да чеша јазик, а да не е наслага?

9. BabyT*

BabyT* Популарен член

Се зачлени на:
    3 јуни 2019
    Пораки:
    4.517
    Допаѓања:
    17.622
    Па да ја чеша, незнам како би чешало јазик дали и има такво нешто ама да не и е интересно па? Мојата сега како што брбла и јазикот го вади и врти лево десно. Да не му е некоја фаза.

На FreeMind му/ѝ се допаѓа ова.
  10. lackygirl

lackygirl Форумски идол

Се зачлени на:
    24 септември 2010
    Пораки:
    7.246
    Допаѓања:
    24.698
    Од забите така прави, еве го деновиве синко така цело време прави како да го чеша јазикот, ја плука храната т.е. ја трга со рацете од уста, напати и заплакува, сите 4ки изкегуваат :worried: лево се излезни само туберите, десно уште нема ѕиранато ниедно ама тука е кај да е и тие ќе излезат. За грев колку ми е жал ;( така да за одбивање засега нема шанса.
    Денес само еднаш спиеше денски, па еве го пред 9 заспа, нормално на цицка :D пред 9 нема заспано од 4 месеци ко имаше.

На paleska3, BabyT* и FreeMind им се допаѓа ова.
  11. FreeMind

FreeMind Форумски идол

Се зачлени на:
    2 јули 2018
    Пораки:
    6.948
    Допаѓања:
    40.040
    Претходните заби си ја лупаше главата со раце. Сега го нема тоа само што е нон стоп со рака во уста. И кај моево е се набрекнато да искача може и четворките да се симнат со двојкава заедно. И оние катни непциња се набабрени се местат очигледно периодов.

И онака не цица бидејќи долго трае сега додека дојде млеко само каса. Вчера многу малку цицна само од едната града иначе мојава додека не ги исцица двете скроз не станува од града. Сфаќа и прифаќа дека нема цицање се борам уште со ритуалот заспивање иначе нема потреба од града и млеко во оваа фаза.

После 9/10ти месец. И тоа не е зборење туку брблање тие мама баба тата дада сега на 11+ и се секојдневие.

На lackygirl и cinderella5 им се допаѓа ова.
  12. cinderella5

cinderella5 Популарен член

Се зачлени на:
    24 јули 2011
    Пораки:
    895
    Допаѓања:
    3.018
    @Spidy @FreeMind не се нормални свекрвиве жими се. Го гледам јас е мал, ама чекај да прашам викам некој со искуство. Ах бе..:sweat:

На Makedonka007 и FreeMind им се допаѓа ова.
  13. Spidy

Spidy Форумски идол

Се зачлени на:
    19 ноември 2009
    Пораки:
    5.972
    Допаѓања:
    14.735
    Мојата свекрва ни кажуваше на мене и другата снаа како нашите мажи престанале да носат пелени на 11 месеца. Моево бебе тогаш беше 4 месеца, нејзиното 7, и ние се глеаме као "не си сериозна". Не викам дека е невозможно, ама некако многу филмски ми звучеше тоа. Еве детево ќе праи една година, уште се учиме да седи на нокшир, а не па да каже дека и се мочка/кака.

На cinderella5 му/ѝ се допаѓа ова.
  14. BabyT*

BabyT* Популарен член

Се зачлени на:
    3 јуни 2019
    Пораки:
    4.517
    Допаѓања:
    17.622
    Влеговме во скокот тој пред роденден. Како се одликува? Плаче во сон, сака цело време да цица, прета со нози. Тоа е или нешто друго ја мачи.

На lackygirl му/ѝ се допаѓа ова.
  15. paleska3

paleska3 Популарен член

Се зачлени на:
    19 март 2013
    Пораки:
    1.206
    Допаѓања:
    3.161

На Spidy му/ѝ се допаѓа ова.
  16. Happyinlove

Happyinlove Популарен член

Се зачлени на:
    19 септември 2011
    Пораки:
    2.871
    Допаѓања:
    10.838
    @paleska3 еве сме три дена затнат нос,инхалирам ке се растечат мрсули но слабо,дете ни ми јаде ни пие а ни цица. До 38.4 температура крева навечер а преку ден е константно 37.2
    Незнам што друго да дадам некако не ми се носи по болници...ајде може заб е и кај нас не ми дава убаво да видам. Не спие ноќе а и како да спие со тапа затнат нос. Душа ме боли.
    Омалаксан е многу.
    И кутрото само на стомак се врти за да си олесни дишење,без цуцла не заспива а неможе да ја цуца.
    Ако имате совет плус освен инхалации со физиолошки раствор пишете.
    И среќни празници:l:

17. kikin

kikin Популарен член

Се зачлени на:
    4 јуни 2010
    Пораки:
    4.254
    Допаѓања:
    13.903
    Да ја поздравиш свекрва ти и да и кажеш дека помнењето ја напуштило :rofl:

На cinderella5, Makedonka007 и FreeMind им се допаѓа ова.
  18. Spidy

Spidy Форумски идол

Се зачлени на:
    19 ноември 2009
    Пораки:
    5.972
    Допаѓања:
    14.735
    Со физиолошки во шприц перење на носот. Многу поефективно е од инхалациите. Особено за пред спиење.

На Happyinlove му/ѝ се допаѓа ова.
  19. srekice

srekice Популарен член

Се зачлени на:
    2 ноември 2013
    Пораки:
    4.105
    Допаѓања:
    10.418
    Моето брбља мамама и бабаба од 6-ти навака. Абе не да знае што збори, вежба детето. Тоа излетало прво зашто додека цицаат така ја движат устата. За збор вистински е рано.

Твојата и мојата свекрва одгкефале ептен паметни деца, нивните бебиња умни биле ептен. Нашите не се такви јбг:mm:

@FreeMind, ти имаше пиано музичко? Малава ептен го крши, не свири веќе. Го треска. Беше твојата така насилна?

На Happyinlove му/ѝ се допаѓа ова.
  20. FreeMind

FreeMind Форумски идол

Се зачлени на:
    2 јули 2018
    Пораки:
    6.948
    Допаѓања:
    40.040
    Уште повеќе е насилна станата. Ваљда мисли дека не гали летаат шамари насекаде.

На srekice и TeddyGrey им се допаѓа ова.