Да само на нозете има и на челото ретко му се прави, претежно памук носи, а му се воспали од ко носеше хулахопки, сега дека спомна облека ми текна, сигурно од нив му беше, оти не носи хулахопки, ама за надвор му ставам, сега наместо хулахопки потенки пижамчиња носи.
Хммм да ти кажам и за роденденот и јас и облеков првпат хулахопки и после тоа се појавија убаво што ме потсети
Мојата два дена спие од 8вечерта до 9сабајле.Ако смени значи не се фалам веќе Инаку ја прескокаме 2та дремка која ни расипува се и се успива во 1ч навечер. До кога ќе биде ќе видиме. Ама ако е вака имам многу време и за мене и за мм. Гални меше од мене. Почна да ме фаќа мерак за уште едно, ама така бебе бебе, сега само трчам по неа, може да те замислам тебе со 2 така растрчана за 1 година . Дупла среќа и дупла премора
Majki bebka mi e 6+. Pri kraj na 5ti mesec pocnav da davam kasicki od koga pocnavme so niv mn tesko kaka, skoro ic. Edvaj kako kamence cvrsto edna tocka... i davam kasicoa od sliva no nisto pak. Pa da prasam kako mozam da i pomognam? Dali mozam da dadam hipp sokce od sliva? Do sega sokcinja ne sum i dala, samo voda pie i toa mnogu saka.
даааа,дупла среќа за замор уште сега ми е заморно искрено,ама ајде поубаво набрзинка се, па после раат ќе сум..на 35 години две деца големи ќе одам тргнати во школо се тешам 28 имам сега
Надвор од тема, ама оти толку го облекуваш за надвор? Тренерки се доволни, има и убави пантолони за снег поставени со филц. Нема потреба од пижами под пантолоните, башка кај машките не е препорачливо да се претоплува скротумот, а со пелена, пижами и панталони, богами и тоа како се претоплува. А тебе ако ти е ладно, не значи дека и нему му е.
Знам, баш тебе те имам читано дека машкиве не треба да се претоплуваат ама немам дебели зимски пантолони, а и ретко одиме на прошетки, грди ми се смените нема време за шетање
Може да ми го објаснуш ова? Зашто е така, кои можат да бидат последиците? Треба ептен да се внимава или како? Никој досега ништо ми нема спомнато. А на ладново доста често знам да му облечам хулакопки дури. Според ова кажаното ќе треба да ги избегнувам...
Антонија од кога се роди а тоа беше на 23.02, не и облеков хулахопки освен кога носеше фустанче. Е сега знам да и облечам кога ќе ја шетам под фармерчиња ама штом си дојдеме одма соблекувам.Ама мама тргна на работа и баба дека сега беба лазела и било ладно почна да и облака хулахопки под тренерки дури и плишани кога носела. Мама доаѓа од работа дете утоп во ноџињата, хулахопки,чорапи и плус тие гумирани одоздола и што се случи, бебе ми настина, фати вирус.Не викам дека е само од тоа ама кога држиш бебе во соба кај што температурата е 26и плус со хулахопки а дете е постојано во движење нормално ќе се запоти и едно изнесување надвор си доаѓа бељата Џабемајка труби кога некој израснал свои и ништо не им било.Ама деновиве беба со температура и јас јачував само по боди и тренерчиња тенки надоле и едни тенки чорапчиња. Забранив да се ложи оган многу и температурата одма паѓа. И не и јасно како. Епа така шарено!
@AlicaInWonderland упаѓам ама кај машките поради зголемена топлина на скротумот доаѓа до зголемено ширење на крвните садови, а понатаму може да доведе и до попуштање на вените во тој предел, што пак води до варикоцела.
Мамички среќна стара нова година хаха и имам две прашања и ми требаат вашите искуства. 1. Син ми е скоро 11 месеци ама борби водам за ставање на солен раствор правење инхалација. Овие денови ми вади 4то запче ама носево му е мн затнато успевам сплен раствор само кога ќе заспие да му прснам инаку само што ќе го види се врти лево десно бутка со рацете неможам никако да го задржам. Имате ли идиее како на поинаков начин да ми ставам хаха? 2. Второво прашање ми е во врска со овој десерт од гриз и млеко денеска мм му го купил ама не пишува ношто посебно како се дава. Јас го отворив и му го дадов како пудинг а имаше нешто напишано при подготпвка да ви бидат чисти рацете и ме збуни тоа. Имате ли користено?
Јас и го давав ова од кај 10-11месеци, како ужинка измеѓу оброци. Директно се дава, не знам зошто така пишува, не сум обрнала внимание на пишаното. Мојата многу ги сакаше, тоа од ванила е многу убаво, со бисквити исто преубаво. Чоколадното не е вкусно само,другиве се топ за ужинка.
Што се чудиш, мене сред лето на +50 кога ќе дојдеа ме тераа по долги да ја облакам и чорапи и да и бранам да лази надвор од подлогага оти и студело на паркет. Па, кога фати вирус оти извади 4 заби и со денови нишш не јадеше душа ми извадија. Ама среќа тој период мн скаше во уста да чепка и свекор ми и стоеше, а јас само се карав да не ја оставаат и имав алиби дека веројатно од него ја префати. А за воља на вистината тој претходно се жалеше на грло. До крај мене ме накривуваше зш сум ја оставала на земја да лази, требало во креветче да си игра и да ја паткам или во дубак. Па, кога имаше т и кога ја оставив по памперс како што ми кажа др мислам и он т крена. Сега кога одам кај нив ако 25 т се буни оти не носела халахопки и не остава бунда да и слечам и студело по тренерки (кои патем ги вика пижамчиња за да ја направи по драматична ситуацијата во смисла ма ќе измрзни така по пижамчиња голо). Кога беше бебе од неколку дена на неколку пати кога идеја, а јас користев прилика да се искапам ики испеглам алишта на бебе, ја најдов со дебела пелена од оние како ќебе што се преку глава покриена и со капче на глава, а дома плус 25 напукана т оти на 22 како што одржувавме ќе замрзнело малечкото бебче како што ја вика и денес. Кога му објаснав дека може да се угуши или претопли не дај боже ми кажа дека во нивно време цело време ги чувале така преку глава над колевка покриени, а мм е сред лето роден. Барем си имал заштита од муви де. за капа ме отече ото не носи за дома, ама мојава склетџика ни денес не трпи. Па тој стави и ја оваа извадија работеја по цел ден. Јас само си кажував дека дома не смее капа, ама кој разбира. Баќка и свеки идеше на почеток со мене на здраво и секогаш тоа др го потенцираше. Особено кога имашр брунчиња на лице оној период кога се чистат. А колку било тоа преоблакање ефикасно говори фактот што мм од 1 м имал бронхопнеумонија и цело детство по болници го минал. Не велам дека тоа не зависи и од само дете, но истата грешка ја правеле и моите. Затоа свекрва ми секогаш ме поддржуваше и дури ме караше полесно да ја облекувам. Секогаш како пример ми кажуваше како на мм сред лето му облекла халахопки под кратки пантолони за на бокница дека болен и др ја испокарала дека ако неа и е жешко, нему му е уште пожешко. И така е. Тие движат, трчаат, се потат и малку фали да излезат надвор во ходник и да ги пресечи. Не ги окривувам старите, тие од љубов и грижа го прават тоа и секако од незнаење, ама јас би однесла свекрва на др со мене и би ја замолила др да и објасни кои се последиците од тоа тунтање. Ти и да се отепаш од кажување, на такви не вреди
На ладно да се изнесува секој ден поради настинки. Тоа мора заради имунитет да билда. Не се изнесува само ако има олуја надвор во спротивно колку е поладно толку е подобро за бебето. Особено оние кои често се жалат на растечен нос ставете им дома план од еден саат надвор на прошетка. Да чукнам во дрво досега настина еднаш како бебе веројатно мајка ми што ја облекуваше како марсовец, а јас немав поим како се облекува бебе и она на одмор кога јас прва настинав па и пренесов. Ја држам скроз лабаво на облека, спие на дебело боди и во зимска вреќа гола надоле. Надвор искача на боди, блуза и јакна со термо хулохопки и чизми на нога, со капа на глава. Али искача секој ден од кога е родена. Од кога ја одбив спие надвор во количка преку ден 2/3 саати во вреќа. Навечер заспива со прозор на кипање јел надвор лето од -1. Дома седи на кратки ракави и пак и е жешко. Мајка ми кога се роди за спиење ја облекуваше со долго боди, пижами и вреќа за спиење со ракави. За надвор во скафандер и плус во вреќата. Јел новороденче му студи. Ах само што ќе ми текне ми се лоши.
Ти објаснила @thinkerbell. Генерално, бебиња и мали деца не треба да се преоблекуваат. Лесно се прегреваат, а за настинка да не правам муабет. Моиве никогаш не носеле хулахопки, а дома преку ден се постојано боси и сега. Топло ни е дома, 23 степени.
За носот еден да држи, друг да прска. Нема друг начин. Реткое кое дете дава. Јас со мојот уште се борам кога треба да ставам нешто во нос. Пудингче е ова, накај годинка почнав да давам, или нешто помал беше, како ужинка. Тој период уопште не сакаше млеко, па заменував. Така е напишано, по правила и прописи, а не дека има некоја посебна подготовка.
Јас и инхалации и физиолошки во нос ставам со сила. Едно време дозволуваше, сега штом ме види со реквизитите почнува да плаче. Ама ќе ја грабнам, ќе ја стиснам, плачела или не мора да завршам работа, за нејзино добро е. Овие јогуртиве јас ги давам од 10 месеца за ужинка. Не сум читала што пишува, така дирекно ги давам од пластиката со лажичка, не сум ни помислила дека може поинаку нешто, баш пудинг е внатре.
Да за претоплувањето знам. Моето дека е превремено на секоја контрола посебно ми нагласуваа да внимавам многу да не го претоплам. Уште од бебе дома спие бос по памучни шпихозни и непокриен. И сега дома е бос постојано со еден слој облека памучна тенка. Ама кога излегуваме да идеме до некаде на гости тогаш му облекувам хулахопки бидејќи го возам сама во кола, а тој соблекува патики и чорапи и бос на времево си седи додека стасаме. Ова сепак е too much. Јас не можам да го контролирам во возење па така хулахопките ми се најсигурна варијанта. Неможе нив да ги соблече Ама ќе морам да најдам друго решение штом е ваква работата
Над хулохопките не ставај ништо само на термо хулахопки нека биде. Кај мене е така зимово поради истиот проблем вадење на чорапи. Плус и пантолони секакви модели ја стегаат така да најпријатно и е во хулахопки. Дома тенки надвор термо.
Хаха и кај мене едно време дозволуваше и седеше мирен на инхалација ама сега више не и со сила пробав сама буквално се врти мава со раце бутка прета со нозе неможам да го додржам хаха само кога ќе заспие му прскам овие денови дека затнат му е носот ама ми се буди и малце ќе заплаче па ќе го занишкам и ќе продолжи само на тој начин успевам... ноќеска цела ноќ се вртеше и се будеше плаченката дури и мене кога ме гледаше плачеше повеќе само сп татко му се смири а ме види плаче си мислам уплав доби од капки што му прскам... цела ноќ немирно само се врти крева у сон плаче... бевме на доктпр денес нема нишро добар е крвна слика добра валјда од забче што вади ама ова ни е 4то првите две немаше проблем у спиењр минатиот пат 3тото кога го вадеше беше и болен ама пак не плачеше вака како ноќеска... има ли скок во 10ти месец хаха? Или од забот е ваков