Совети, искуства од мајки за бебиња од 6-12 месеци

Дискусија во 'Бебе' започната од francais, 16 јануари 2013.

1. Makedonka007

Makedonka007 Популарен член

Се зачлени на:
    27 јули 2017
    Пораки:
    1.456
    Допаѓања:
    2.469
    Обавезно ти пишам! Само да го најдам решението и го споделвам :D
    По цел ден си седиме така ние двете, си се галиме, раниме, гушкаме... Гледам 9 сатот, гледам 14ч, пак гледам 18ч и после веќе 21ч дошло за спиење :^) а јас така имам ручек, нешто средено, ама јас самата си се немам видено.. Со мм ко ќе сме слично, шо побрзо, дали тогаш машини или гости итн. Пак ништо. Барем дури сме сами да се заигра некако :smirk:

На kikin му/ѝ се допаѓа ова.
  2. srekice

srekice Популарен член

Се зачлени на:
    2 ноември 2013
    Пораки:
    4.105
    Допаѓања:
    10.418
    Истооо, се исто. Дури и распоредов за спиење ни е ист:D

На Happyinlove и Makedonka007 им се допаѓа ова.
  3. BabyT*

BabyT* Популарен член

Се зачлени на:
    3 јуни 2019
    Пораки:
    4.517
    Допаѓања:
    17.622
    На Makedonka007 му/ѝ се допаѓа ова.
  4. srekice

srekice Популарен член

Се зачлени на:
    2 ноември 2013
    Пораки:
    4.105
    Допаѓања:
    10.418
    Фала женче, имам јас идеи за анимација, но мали за пет минути губи интерес. Попрво би правела некоја беља, на пример да извади креветче од шарки или да откопа копчиња. Шутира со нозе се што неможе да фати(facepalm)
    Хипер активна мома:rofl::rofl: само она да е во прв план

На kikin, paleska3, Happyinlove и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  5. BabyT*

BabyT* Популарен член

Се зачлени на:
    3 јуни 2019
    Пораки:
    4.517
    Допаѓања:
    17.622
    Стави и во една кутија твои работи, чешел, лак, бижутерија такви работи и остај а нека ги вади од кутија.
    Знам иста беше и мојата, сега е бетер:mm:

На Milaаа991, kikin и srekice им се допаѓа ова.
  6. drugarka

drugarka Популарен член

Се зачлени на:
    9 октомври 2011
    Пораки:
    1.438
    Допаѓања:
    4.995
    Ние сме во тој период 28-30 недела каде што е лепенка. И не само тоа. Да ме види да зборам на телефон се лути, да пијам кафе идам се кријам зошто не му обрнувам внимание. И одиме од дневна на спална, па назад на под само со мене и така... во секунда знае и лут да биде и да плаче и да се смее.

На cinderella5, Makedonka007, srekice и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  7. Makedonka007

Се зачлени на:
    27 јули 2017
    Пораки:
    1.456
    Допаѓања:
    2.469
    Да видов. Интересни се, некои од нив ќе ги применам. Фала Бејби.
    Знајш ја следам на инста ама ја немав убо разгледано. Доста креативен профил има мајката.

На BabyT* му/ѝ се допаѓа ова.
  8. Spidy

Spidy Форумски идол

Се зачлени на:
    19 ноември 2009
    Пораки:
    5.975
    Допаѓања:
    14.740
    Фала на советите, екипо, јас се одјавувам. :l:

Може ќе ме преместат во мајчински ама морав да ве поздравам. Се гледаме во 12-24, ве чекам таму ;)

На Bupalu, Milaаа991, happygirl и 11 други им се допаѓа ова.
  9. an4ii

an4ii Популарен член

Се зачлени на:
    29 октомври 2013
    Пораки:
    605
    Допаѓања:
    441
    Има ли скок во 10ти или 11 месец? Син ми уште 1 недела прави 11 месеци и незнам што му е 4 дена ноќе станува со плачење постојано у сон се врти тегне станува и почнува да плаче... слабо спие. Вадеше 4то забче ама забов више се гледа боцка кога го масирам на непцата со крема више е испаднат со другите 3 забчињалога ги вадеше не ми правеше вака ..носето му беше затнато ама сега мн малце му е друг пат бил скрос затнат па не станувал вака незнам што му е 4 ноќи не сум спиена никогаш до сега не правел вака и за јадење ноќе кога станувал одма презаспивал. Пред овие 4 дена спиеше мн убаво од 12 дури во 10 или 11 стануваше ама сега ноќе станува со плачењескоро на секој саат може да презаспие или скрос да стане и после по саат време будни па пак ќе заспие и така ја поминавме ноќва сега заспа па ќе видиме до кога...

Последна измена: 17 јануари 2020
  10. FreeMind

FreeMind Форумски идол

Се зачлени на:
    2 јули 2018
    Пораки:
    6.948
    Допаѓања:
    40.040
    Ве искараа и мамара :rofl:

Да се преслушаме на 11 месеци и 17 дена. Денес ја прима фамозната ммр вакцина и веројатно ќе биде првото бебе од екипата кое почнува во градинка. Ако има и некој друг во Март што трга нека ме тагне ако има некаде таква тема да се бодриме малку на почеток.

Од работи кои ги прави:

Моторика
    - сама се движи по софа, по ѕид, ограда, сама станува, сама седнува, лази професионално и брзо знае да се движи насекаде без помош со стани седни принцип. Исто знае и главата во ѕид или стакло да ја удри движејќи се потоа внимава да не удри пак. Пробува секаде да се удри пополека да испита колку и дали боли.

- Се обидува да се сврти стоејќи и паѓа. Се обидува да стане од земја со раце и нозе во мост сеуште не и успеало. Не може да се движи за рака сеуште не е стабилна. Стои во место на прсти и рипа.

Говор
    - мама, баба. дада, ајде, тата тие и се научени. Сега зборува нешто како да се кара и особено ако не и е по кеиф нон стоп не кара на некој бебешки говор со не, висок тон на брблање и раката ја место со собрани прсти во стил слушај ваму. Не знам кога треба да пушти други зборови и како оди оваа фаза понатаму. Тука се плашам од двојазичноста али со најдобра мисла верувам на мајка и ќе се погоди алапача.

Спиење
    - пу пу :) по цели ноќи од 21.30 до 8.30 наутро

Јадење
    - има два моменти. Првиот е ако и се допаѓа многу храната отвара уста и јаде се што ќе и ставиш. Такви јадења се тестенини со брокула, со спанаќ и со пилешко, тестенини со павлака, палачинка со павлака и мафини од овие состојки. Друго се е на клоци.
    Вториот момент е јаде десет лажици и наеднаш прекинува затвара уста и нејќе. Седи гладна два саати се додека не и дадеш од погоре набројаното. Црвени образи синоќа од овошен јогурт за деца со шумско овошје. Дали од хемиите внатре или од овошјето ќе збориме со педијатар денес, овошјето ми беше претходно внесено али не покажа реакција. Реакција на образи има и од јајца од кокшки пуштени слободно да се шетаат како домашни јајца кај нас.
    Јадењето е многу тешко сеуште и се крстам на градинката да ја превоспитаат. Сеуште готвам пет јадења на маса во надеж дека ќе касне нешто друго. Јаде се она што јадеме ние, буквално се.

Пиење
    -Само вода многу вода. Млеко никако.

Меморија:
    -Песните ги распознава и се радува, фан на кокомелон, памети лица.

Прави чао, тапшин, игра криенка и со ствари, комуникативна и доста мила (ова не е на мене). Сака народ, внимание знае и сама да си поигра, повеќе ја исполнуваат адреналински игри пример да се искачува да се движи отколку во место да седи. Мрази сликање, облекување, пелени менување. Сака сеуште бањање, знае да се гушка со челото и со очињата се пика во мене лице со лице мазење. Знае да тепа со сета сила на заспивање онака со залет.

Тоа ми текнува засега.

На Milaаа991, The Unicorn, happygirl и 18 други им се допаѓа ова.
  11. lackygirl

lackygirl Форумски идол

Се зачлени на:
    24 септември 2010
    Пораки:
    7.250
    Допаѓања:
    24.704
    Некоја песничка на youtube пушти му :) моево само тогаш беше и уште е мирно, но не по цел ден само кога ептен е немирен за да го смирам му пуштам сега е 13+ м

На Makedonka007 му/ѝ се допаѓа ова.
  12. FreeMind

FreeMind Форумски идол

Се зачлени на:
    2 јули 2018
    Пораки:
    6.948
    Допаѓања:
    40.040
    Примена вакцина како и сите досега. Ни А ни Б стегнати муцки и гледа со прекорен поглед. Јака жена ќе биде многу јака. Толкави волови сме па на една игла вртиме очи она бебе ни глас да пушти. Реакции од 7 до 10 дена може температура и осип не се презема ништо се чека да помине.

Тежина, висина, моторика, говор, груба и фина моторика преглед. Скен на очи и вид. Слух.
    Груба и фина моторика со едно топче во рака ја нуди да го фати. Како ги мести прстите за фат така ја проценува. Се оди според возраста одлично. Слуша одлично, и ги скенираа очите со еден апарат во темница се е во ред. Срце преглед, дишење, уста, заби, носе, пеленска регија, стомак се е во ред. Движење преглед од грб ја витка со рака на лазечка позиција колку тоа брзо можела да го направи. И ги подаде рацете да стане сама. Дали телото го држела стабилно. Дали повеќе лази или стои. Се беше под конец. Говор не требаше да проверува Емили уста не затвори дури не можевме ни да ја слушнеме што ни вели од неа како вика како микрофон да има лапнато. Објаснува, се дере, приплакува, се во едно.
    Две коцки и даде да ги чука една од друга. На излегување и се обрати на име дали го знае и дали прави чао.

Следна вакцина за мемингококи за еден месец и потоа реприза на добиените вакцини -ревакцини од се. Фронтела затворена, д витамин доволен за сега.

Прашав за млекото бидејќи не пие никакво ми рече воопшто да не нудиш ако не сака млеко не мора никакво да пие ако јаде млечни продукти. Никаква мисла околу тоа. Со тоа затварам кафана за млеко.
    Црвенило на образи вели е од хемии кои се користат во исхрана да запишеме на што реагира. Веројатно на бои во храна или исхрана на кокошки. Се е хемија значи ужас е храната што ја јадеме, не ракови октоподи ќе не нападнат. Ужас.

Сума сумарум досега пу пу се оди во чекор како треба. Нема застој на ниедно поле и посака убаво прилагодување во градинка и вели дека е најдобар избор на година дена да тргне според неа. Дома само македонски јазик да се збори.

Толку :)

Последна измена: 17 јануари 2020
    На Milaаа991, cinderella5, happygirl и 14 други им се допаѓа ова.
  13. Makedonka007

Се зачлени на:
    27 јули 2017
    Пораки:
    1.456
    Допаѓања:
    2.469
    Да, да, можи песничка, ќе пробам. Фала лаки:*
    Вчера и цртани и пуштив и ги гледаше за чудо. Ама нејќам многу пред тв, зато барав друга алтернатива

На lackygirl му/ѝ се допаѓа ова.
  14. *Sara*

*Sara* Истакнат член

Се зачлени на:
    17 март 2017
    Пораки:
    341
    Допаѓања:
    399
    Правев крвна слика за бебе денес (7 ипол месеци), во понеделник треба да прими вакцина. До пред една недела беше настината, и течеше носе. Ќе може ли некој што се разбира да ми каже дали се ок резултативе за оваа возраст, ме загрижуваат покачените лимфоцити.

Прикачени фајлови:

15. lackygirl

lackygirl Форумски идол

Се зачлени на:
    24 септември 2010
    Пораки:
    7.250
    Допаѓања:
    24.704
    Кај нас ништо од овие прегледи :x за греота сме (facepalm) браво за здравството таму, најдобри на цел свет (y)

На Milaаа991, happygirl, thinkerbell и 3 други им се допаѓа ова.
  16. BabyT*

BabyT* Популарен член

Се зачлени на:
    3 јуни 2019
    Пораки:
    4.517
    Допаѓања:
    17.622
    Да се одјавам, како што е редот.
    Вртолом од емоции и среќа, помина една година.
    Ја гледам, и се мислам како едно човече ме научи на улогата мајка, имав спремност, нула. Со многу нереалистични очекувања, недоволен сон, страв, среќа, успеси.
    Поминавме еден куп фази, останатите ќе ги пречекаме малку по зрели.
    Мала моја, некако вака се развива во овие 12 месеци.
    Знаење:Чао (папа), бакнеж испраќа и дава директно во муце, покажува колку години ќе полни со прсте, покажува колку голема ќе порасне, колку ги сака мама и тате, како праве кучето, каде е окцето, зборување на телефон на бебешки јазик, гушкање кога ќе посакаш.
    Зборување мама, тате, баба, дада, деде +бебешки јазик. Најомилено ТАТЕ :inlove:
    Играње, сама без прекин, гушка бебиња, ги рани со шише и ги става во количка(играчка), ги покрива со ќебенце, ги нишка и брбла аааа.
    Брчи кога ќе се качи на колата .
    Слуша команди, дај ми, земи го, дојди.
    За истите понекогаш наидувам на налутено човече кое се кара со прстето напрчено :!:
    Радозналост 100%
    Одење по маси и кревети, експресно.
    Лазење исто.
    Пушта 2,3 чекори до некој близок предмет за да се фати.
    Се качува на кревет, низок стол.
    Тоа е сега за сега.
    Се гледаме во другата тема.
    А утре частам торта:^:

На Milaаа991, cinderella5, happygirl и 14 други им се допаѓа ова.
  17. Happyinlove

Happyinlove Популарен член

Се зачлени на:
    19 септември 2011
    Пораки:
    2.871
    Допаѓања:
    10.838
    Мајки да ве испратиме од групава како што доликува. Нека им се множат годинките,да бидат живи и здрави.
    Вие собирајте материјали и презентирајте ни за брзо. Се читаме во други теми.
    :hug::e::f:
    20200118_081749.jpg

На happygirl, Coco31, drugarka и 13 други им се допаѓа ова.
  18. AlicaInWonderland

AlicaInWonderland Популарен член

Се зачлени на:
    26 ноември 2010
    Пораки:
    3.624
    Допаѓања:
    9.805
    Во контекст на муабетов само да кажам дека стварно во мк јазик ни фали зборче за toddler. Многу едноставно сме ги поделиле, бебе и дете, толку :)
    Моментално малиов на една година не ми е ни бебе, ни дете, фали нешто измеѓу. Па дете е и она она од 8 години. Не ми иде сеуште црвчево да го викам дете

На happygirl, kikin, drugarka и 4 други им се допаѓа ова.
  19. FreeMind

FreeMind Форумски идол

Се зачлени на:
    2 јули 2018
    Пораки:
    6.948
    Допаѓања:
    40.040
    @BabyT* среќен нека е на куклата и убаво да си поминете денес:*

На BabyT* му/ѝ се допаѓа ова.
  20. BabyT*

BabyT* Популарен член