Совети, искуства од мајки за бебиња од 6-12 месеци

Дискусија во 'Бебе' започната од francais, 16 јануари 2013.

1. lackygirl

lackygirl Форумски идол

Се зачлени на:
    24 септември 2010
    Пораки:
    7.252
    Допаѓања:
    24.706
    Јас сега почнав на 13 месеци :D
    Многу сака да се вози. Некни ми заспа во возење :rofl: голем е мојов одвај го врзав, сите колани до крај оптегнати.

Последна измена: 27 јануари 2020
    На Baby boo, BabyT* и FreeMind им се допаѓа ова.
  2. FreeMind

FreeMind Форумски идол

Се зачлени на:
    2 јули 2018
    Пораки:
    6.948
    Допаѓања:
    40.040
    И кај мене и се кнап педалите. Дури мислам дека до летоска и мал ќе и биде. Големо бебиште :)

На BabyT* и lackygirl им се допаѓа ова.
  3. lackygirl

lackygirl Форумски идол

Се зачлени на:
    24 септември 2010
    Пораки:
    7.252
    Допаѓања:
    24.706
    Исто помислив ама си велам дека сега нема многу да качува на килажа, со нозете допира до тие помошните педала, па демек и како точак за 3 години се прај неверувам дека на 3 години ќе можи да го вози :D
    Додуша сега и наоблечен со палто, после ќе биди само со танки тренерчиња, па и со куси потака, ќе ги бери белки :$

На FreeMind му/ѝ се допаѓа ова.
  4. FreeMind

FreeMind Форумски идол

Се зачлени на:
    2 јули 2018
    Пораки:
    6.948
    Допаѓања:
    40.040
    За килажа не се плашам се истенчи деновиве дури ми е страв на вага да ја ставам да не видам пак минус.
    Долга е 82см на последно мерење и има долги нозе и сега буквално и се свиткани колената на педалите. Сега и е таман кнап. Ако порасне уште некој сантим до летоска нема да може да ги свитка колената. А сега не знае да вози вади чизми на секое пушта нозе, се тегне на една страна да види доле што има... никако не е возењето.

На Bupalu и lackygirl им се допаѓа ова.
  5. AlicaInWonderland

AlicaInWonderland Популарен член

Се зачлени на:
    26 ноември 2010
    Пораки:
    3.624
    Допаѓања:
    9.805
    И мене ме мачеше ова што не покажува со прсте на предметите. Во некоја апликација прочитав уште од 10-11 месеци дека почнувале да покажуваат....ептен ми беше на мисла. Ама забележав дека ниту едно од бебињата со кои сме во контакт на таа возраст не знаат да покажат. Сите само се вртат кон предметот. Па баталив лоша мисла.

едвај ја преживеав првата година со СИДС, мислам си го скратив животов за 10годими од грижа за ова. Кај прочитав кај се запустив. Не ми треба сега некоја нова грижа :) не правете вака, нема спомнување такви ствари

На Bupalu и BabyT* им се допаѓа ова.
  6. Spidy

Spidy Форумски идол

Се зачлени на:
    19 ноември 2009
    Пораки:
    5.978
    Допаѓања:
    14.747
    Сега после година почна да покажува со прст. Претходно не. За тоа ич не ја турив на ум, сега еве на се покажува.

7. BabyT*

BabyT* Популарен член

Се зачлени на:
    3 јуни 2019
    Пораки:
    4.517
    Допаѓања:
    17.622
    Хаха иста сум,за ова за сидс. Како некоја мама манијак сум, само ја гледам дали диши (facepalm)

На Makedonka007 и AlicaInWonderland им се допаѓа ова.
  8. thinkerbell

thinkerbell Популарен член

Се зачлени на:
    20 ноември 2010
    Пораки:
    2.410
    Допаѓања:
    13.313
    Што кажувате вакви работи бе луѓе? Не се ни замарав за ова.
    Битно ми е дека ме разбира што и зборам, се врти и со глава покажува. Прави чао, дава пољубац, сега дека настината и си го брише носот со марамица демек кога ќе и кажеш. Најново од денес покажува кај и е путето :). Балкански глупости, тоа е :).
    Аутизмот е цел спектар на симптоми, тие деца воопшто немаат контакт со очи на почеток.
    И во врска со сидсот се опуштам полека. Ја испитував, додека е заспана знае да тргне ќебе од глава за почеток. Во креветче ништо нема освен долен чаршав, така да можам на раат да спијам.
    Инаку веќе цела недела ја спие цела ноќ, а и јас со неа. Добро се подразбудувам на моменти, ја ѕиркам, ама тоа не е ништо. И конечно сум наспана после 10 месеци.
    Затоа ви се поклонувам на вас што станувате по неколку пати, јас и со тој еднаш бев нервозна.

На Bupalu, Makedonka007, FreeMind и 7 други им се допаѓа ова.
  9. srekice

srekice Популарен член

Се зачлени на:
    2 ноември 2013
    Пораки:
    4.105
    Допаѓања:
    10.418
    Ќе си пукнам значи. Незнам што му се деси на детево. Се буди сто пати во ноќ, на пола саат, и плаче, рика(facepalm)
    Не сум спиена десет дена веќе. Ја презаспивам нишкајќи низ соба, пола саат, или седам на фотеља како идиот. А ја спуштам плаче.

Што се дешава :headbang: ова е немогуче. А тек допрва следи шестиот скок. Кога ќе помине ова;(

10. paleska3

paleska3 Популарен член

Се зачлени на:
    19 март 2013
    Пораки:
    1.206
    Допаѓања:
    3.161
    Да се пријавам и јас во неспијачите. Уште не сака да спие а мине 12 часот. Таман мислев ја заспав во 10 и пол, за 10 мин се размрда и уште се бориме :sweat:.

Инаку преку ден е супер, почна да се движи низ маса, цело време нешто си зборува на нејзин јазик. Не покажува со прст, но кога ќе ја прашаш ја врти главата кон предметот. Најсмешно ми е кога прави ѕе, потклекнува :D. Исто сака да ја бркаш, таа лази и бега.

11. Ednostaven

Ednostaven Истакнат член

Се зачлени на:
    14 јануари 2010
    Пораки:
    317
    Допаѓања:
    216
    Поискусни мајки, има ли шанси бебе да ми е гладно-8+ (за 1 недела) ќе прави 9. Цица во 6,доручек во 9,ручек во 12,цицање во 3 и вечера во 6. Цицање цела вечер на секој 1 до 2 ч. Прашањето го поставувам затоа што дете само што ќе види дека му подготвувам храна за него не може да додржи да седне да јаде. Дури некогаш и кенка а ако има и 300 гр мислам и толку ќе изеде. Да не има потреба да давам и ужинки измеѓу?

12. cinderella5

cinderella5 Популарен член

Се зачлени на:
    24 јули 2011
    Пораки:
    895
    Допаѓања:
    3.018
    Мајки бебе ми се смени последнава недела. Добар е се навистина, спие исто, сака да јаде ама стана многу кенкав. Наеднаш му текнува да плаче и премалува. Неколку дена сме со температура, не висока околу 37.3 - 37.6, ама не е тоа моето дете. Кога ќе се расплаче се тегне по главата, се гребе и кубе, исто и со ушите прави. Што бидна навистина незнам, се мислам да не е она меѓу скоковите fussy and irritable однесување пошто баш така се понаша. На апликација ми дава сме го поминале ама мислам тоа е, незнам. Што да правам незнам, навистина збудалев од ова понашање. ;(

13. FreeMind

FreeMind Форумски идол

Се зачлени на:
    2 јули 2018
    Пораки:
    6.948
    Допаѓања:
    40.040
    Јас за сидс ич не се замарав. Си спие во вреќа од почеток до мене и некако не ми ни дојде на мисла.
    А овие другиве ми идат али блок на мозок и толку.
    Многу се дере кај мене последниве недели. Писка на висок тон, кај вас? Толку е гласно што мислам дека добив некое нарушување на средниот мозок и повторно вртоглавици. Како да ми се лоши такво чувство ми предизвикува тој пискот. А да ја прашаш оти писка сигурно не знае, ама оти така на цел глас не знам. Брбла си збори нешто и наеднаш пискот.

Допрва не прашувај. Тој петтиот е најтежок штом помине ќе се опуштиш до седми. Само внимавај да не почне на пола саат да се буди како кај нас зошто ќе продолжи со месеци да го прави тоа.

На happygirl му/ѝ се допаѓа ова.
  14. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.942
    Допаѓања:
    203.234
    Да не го боли нешто? Пошто викаш и температура има. Таа бош тт што ја викам од 37.3-37.8 е зезната. Ако врти со главата и тегне уши, може да има мака од нив.

15. cinderella5

cinderella5 Популарен член

Се зачлени на:
    24 јули 2011
    Пораки:
    895
    Допаѓања:
    3.018
    Баш бош температура, ни таму, ни ваму. И да цело време кога се расплакува прво тегне уши и за глава, па му ја викнува со сета сила, а се гледа ништо не му е пошто одма менувам игра или нешто подруго правиме и одма му поминува. Нели и во приватна те прашував за едно забче, епа уште не му излезе, а тоа до него побеле, се гледа забче ама не е пукнато. Ваљда заби се.

16. paleska3

paleska3 Популарен член

Се зачлени на:
    19 март 2013
    Пораки:
    1.206
    Допаѓања:
    3.161
    @cinderella5 баш со таква тт и такво однесување го извади малата првиот заб. Штом е побелено, би требало за брзо за пукне непцето.

Кај нас само што почна 7 скок и веднаш промени. Преку ден е супер ама не сака да спие. Се гледа дека глава и паѓа, но не, штом ја легнам во креветче отвара очи и станува. Буквално навечер се понаша како новороденче кога ја донесовме од болница. Во раци ми спие, на кревет никако. Ако трае вака цел 7 скок, незнам што ќе се прави.

На cinderella5 му/ѝ се допаѓа ова.
  17. BabyT*

BabyT* Популарен член

Се зачлени на:
    3 јуни 2019
    Пораки:
    4.517
    Допаѓања:
    17.622
    Хахах иста е ама писка среќно како задоволна. Незнам како да го објаснам. :D

18. slavica999

slavica999 Популарен член

Се зачлени на:
    27 декември 2009
    Пораки:
    4.327
    Допаѓања:
    5.343
    Зависи колку е калорична храната и колку е активно.
    Јас давам затоа што ручек му е 12.30 и до кај 18.30 тешко да додржи само со едно цицање и околу 16.30-17.00 давам ужина. Обично некоја овошка, к.млеко со овошка како овошен јогурт, корка лепче, неколку бисквити, бејби пудинг...Од сабајле не ми бара ама попладне буквално се тегне на масата или оди во кујна и се исправа. Ќе јаде тоа што му давам и се смирува. :!: активен е доста, последен изум му е играње брканица 8-|

На Ednostaven му/ѝ се допаѓа ова.
  19. Ednostaven

Ednostaven Истакнат член

Се зачлени на:
    14 јануари 2010
    Пораки:
    317
    Допаѓања:
    216
    А колку е старо твоево бебушче?

20. slavica999

slavica999 Популарен член

Се зачлени на:
    27 декември 2009
    Пораки:
    4.327
    Допаѓања:
    5.343
    9 ипол мес
    Мислам дека пред 9 мес баш така ми се однесуваше бидејќи му го тргнав цицањето во 17 часот и морав со нешто да го ,,залажам,,. Ама мојот е јадач и јаде се

На Ednostaven му/ѝ се допаѓа ова.