Совети, искуства од мајки за бебиња од 6-12 месеци

Дискусија во 'Бебе' започната од francais, 16 јануари 2013.

1. Ednostaven

Ednostaven Истакнат член

Се зачлени на:
    14 јануари 2010
    Пораки:
    317
    Допаѓања:
    216
    Срцка бе... И моето исто, што и да му дадам си ручка ама се плашам да не е гладен... Ќе морам и педијатар да консултирам. Фала ти мила!

На slavica999 му/ѝ се допаѓа ова.
  2. lady.N

lady.N Популарен член

Се зачлени на:
    17 август 2011
    Пораки:
    711
    Допаѓања:
    1.132
    @cinderella5 и мојата е слична деновиве, а веќе има 2 кеца доле и тие многу лесно ги извади. Сега е многу нервозна боде се во уста и ме гризе, неколку пати ме угриза при цицање сега страв ме фаќа да и дадам да цица. Денеска имаше и благо покачена тт околу 37 и затнато носе. Инаку како да и се отечени двојките горе, а единици нема. Може ли да извади двојки пред единици или ми се причинува само?
    Да се надоврзам на темата за покажување со прст, мојата покажува уште пред месец дена од 7 ипол месеци отприлика, а на другарка ќерката е 1 година уште не покажува а супер си напредува и не е аутистична. Јас имам дете со аутизам во блиска фамилија, првично приметивме дека нешто не е во ред кога не реагираше на името и не гледаше во очи. Значи воопшто не реагира кога го викаш по име. Освен што не покажува, не распознава основни зборови како дај, не, да, чао... Муабетот ми е дека секое дете е различно, немојте да си правите џабе стресови.

Последна измена: 28 јануари 2020
  3. cinderella5

cinderella5 Популарен член

Се зачлени на:
    24 јули 2011
    Пораки:
    895
    Допаѓања:
    3.018
    Најверојатно е тоа. Малово има две единици долу и две двојки горе од пред да наполни 5 месеци, сега е 7 и му излагаат двете единици горе и гледам побелуваат и двојките долу. До сега немавме проблем ама ова сега ме мрдна. ;(

На lady.N му/ѝ се допаѓа ова.
  4. srekice

srekice Популарен член

Се зачлени на:
    2 ноември 2013
    Пораки:
    4.105
    Допаѓања:
    10.418
    @FreeMind жено, кој петти:rofl::rofl:

Влегуваме во шести, голема цура е мојава веќе:D
    Инаку, сака да се гушка навечер, затоа се буди. Мочла мала8)

На Bupalu, Milaаа991 и FreeMind им се допаѓа ова.
  5. FreeMind

FreeMind Форумски идол

Се зачлени на:
    2 јули 2018
    Пораки:
    6.948
    Допаѓања:
    40.040
    Испи цело шише млеко Мулпино од дм за 1-3 година со лажица Краш:o
    Цело шише во еден здив. Успеав!:party:

На Bupalu, babydust, paleska3 и 4 други им се допаѓа ова.
  6. FreeMind

FreeMind Форумски идол

Се зачлени на:
    2 јули 2018
    Пораки:
    6.948
    Допаѓања:
    40.040
    Еден ден пред големиот ден сакам да се одјавам од темава која ми е најдрага во овој подфорум.
    Пред година дена после психички краш дека никад нема да се породам овој ден ми беше најдобар. За утрешниот имав закажано со провокации ако не испадне сама и ми беше полесно на душата. Беше сончев ден ми текнува. Излеговме на ручек да се олабавам пред породување и речиси цел ден го поминав надвор. После вечерната прошетка со Ози во 19.30 во обид да го пречекорам пукна водењакот. Конечно! Другото е историја :)
    п.с. Би сакала постов да остане во темава.

Ја затворам втората половина од бебешкиот живот на мојата ќерка. Кога некој би ме прашал дали повторно би се вратила назад од почеток искрено би одговорила може од 9+, иако секоја секунда од нејзиниот живот ми е најдраг дел од мојот живот не би јас први 9 месеци од ново да ги минам.

А се беше како во сон. Освестете ја освестете ја го слушам се дере во болничките ходници му го препознавам гласот, светла и бели мантили. Океј пак сум заебала нешто си помислувам. Ох не овој пат не сум јас крива дојдов на хсг али мали вбризгал вишок течност наеднаш и ме кутнал во несвест. Требало да се напиеш ибобруфен ми велат, само се насмевнав обожувам разговор во минато свршено време му велам, а сега исчезни.

Бремена си! Ох шит рили? На прва? Имав планови за летото сакав да ја видам Јапонија, веќе и направив план каде да прошетам. Ја извадив цигарата и го земав последниот дим. Чао Јапан, чао драга морам да те оставам на некој месец. Карактер. Јебеш ти карактер без цигара.

Бременост лош сон, пукнат водењак будење. Само да се истуширам и тргаме. Возбуда 100 на саат, тахикардија од радост, заврши процесот на бременост! Никад не сум била посреќна, заврши конечно! Контракции, болки, насмеани ликови ова брзо ќе оди. Пробувам научени техники си велам не сери легни на боксов и диши заеби клечењеи јога топки ти не си за тоа. Епидурал молам немам јаки болки, но за да не имам во иднина ако може една доза. Девојка можеш и без неа готова си речиси, ми вели анестизиологот. Јок епидурал, епидурал те отепал дреми сега со саати глупа.

31 Јануари 2019, 4.34 утро. Ја добивам на гради. Плачам од радост на цел глас, никад никогаш такви емоции во мене. Заврши се! Но она не плаче...

Чук чук реалноста на врата, отвори те молам. Едно шамарче од лева, едно од десна. Халуцинации, плачки, пелени, температури, педијатри, облеки, колички, транспортери. Ду ју лајк ит? Зад завеса подочњаци, расправии, нетрпеливост, нервозни испадни, хормонско лудило, неусогласеност, на работа бил. Отвараш текст никад подобро не било, сега ни е полно, исполнето . Оф драми насекаде те гушат додека се обидуваш да се држиш будна. Гасиш компјутер.

Денес полни девет месеци. Отварам очи да ја видам подобро. Можеби сонувам, но она спиеше цела вечер. Те молам повтори мила моја. Ден за ден работите доаѓаат на свое место. Хормонскиот дисбаланс исчезна, денот наликува на ден.Ја земам јакната и трчаме од дома за искачање. Некои работи мора да имаат континуитет. Можам за пет секунди да се облечам и да искочам од дома, некогаш со еден чорап, најчесто бушава и облечена против уроци. Соу секси си помислувам бришејќи го испотеното чело. Невер мајнд ќе дојде ден кога ќе се вратам на себе си.

Малечка ти веќе стануваш? Каде брзаш? Враќај се во прегратки! Се смее заразно ме рушат емоции. Малечка ти ме направи лигуш знаеш? Мама е најголем лигуш на свет покрај тебе. Ама и многу силна, можам со волци да се борам. Да малечка можем се да направам само ти посакај. Ах колку си убава. Ти си најубавото бебе на свет! Колку убави сини очи имаш и оние дупчиња на обравчињата ти се преслатки и мало носе и мали рачиња и мали прстиња. Дај мама да ги бакне.

Дали си уморна? Ја кревам главата и одбивно климам додека ги закачувам реквизитите на таван. Не сеќавам болка во рамена стојам со саати качена на стол. Спремам за роденденот на мојата малечка мора да биде најубаво, мора да го има најубавиот роденден. Се е под знак мора, на шега ми велат сум станала началник. Некој мора и тоа да го работи.

Welcome to week 51!
    This time one year ago, you were heavily pregnant.

You were anticipating the arrival of a tiny person, and wondering what impact he or she would have on your life.

A year later, you can’t imagine the world without him or her.

Тру. Затворам мејл.

365 дена мајка. Ретроспектива, деновите долги, а сепак минат за миг. Контрадикторно е се. Помешани чувства на љубов и лудило, моменти на психичко растројство и зен. Умор и среќа, бес и радост, очај и љубов. Сите можни емоции протекоа годинава. Дефинирав уште еден вид љубов, љубов кон сопственото дете. Немам во дефинициите мерна единица за љубов или паралела оваа љубов е посилна од онаа како останатите, немав празен дом и пред неа, не ми беше лошо воопшто ниту бевме осамени. Имав тотално друг живот од оној кој го живеам годинава. Ова мало човече ми го сврте животот за 360 степени. И сум среќна поради неа многу сум благодарна дека ја добив. Од овој аспект после година дена мајчинство дури и клише прашање како живеев без неа е повеќе од јасно. Велат оние кои имаат и немаат деца се сожалуваат едни со други, ох колку се во право. Пред да добиеш дете не ни ги познаваш овие состојби и емоции и немаш потреба од нив или имаш али немаш претстава што тоа точно значи. Си живееш како што си замислил и мене ми беше многу добро. Сега е се поинаку кога она е овде. Моите очи, чувства и интереси тргнуваат од неа и се враќаат до неа. Нови хоризонти и нови погледи на нештата. Нова димензија за мене која е урнебесно динамична, селф контролинг на највисок левел и константно учење. Учам да бидам мајка и да бидам најдобра мајка на светот. Дури и муабетот мамички не ми е смешен повеќе и јас станав дел од нив на некој начин. Не хард кор со уроци, бајачки, молитви и лимони али сум дел и не ми е срам да кажам дека цела година сум фокусирана исклучиво на мајчински муабети. Дури и Јапан не ми е интересен засега. Јас би она да порасне па заедно да ја истражуваме. Или не, нека почека многу брзо ми расте. Бебето мое стана тодлер, а јас како нем набљудувач од страна се обидувам да ги дофатам конците и да ја забавам сцената. Ја пресликав во глава секоја секунда во оваа година. Многу страници напишав за неа и многу чекаат да бидат напишани. Овој пат решив да пишувам за мене бидејќи и мене ми е роденден. Денот кога ја донесов на свет има големо значење за мене. Тој ден ми е најубавиот ден во мојот живот и ќе го славам секоја година. Помпезно! Оти така ми е кеиф на душата. А кеифот е голем.

B78238B1-80C9-482D-AEBB-BB360B948308.jpeg

Ви благодарам што бевте дел од мене оваа година дена. Иако виртуелно бевте присутни сепак научив многу од вас, многу. Кога ми било најтешко единствено вашите зборови ми помагаа. Со солзи во очи ми беше доволно само пар реченици дека и кај вас е тешко и веднаш бев како нова. Знаете во реалноста секаде ружи цветаат или се заборавило па нема кој вистински да те слушне.
    Ве сакам али вие тоа веќе го знаете. Мојата екипа во строј и идеме да се бориме со тодлерство. Нема тантрума со која нема да се справиме. Јуриш!

На Chanell*, cinderella5, Emma2 и 33 други им се допаѓа ова.
  7. Spidy

Spidy Форумски идол

Се зачлени на:
    19 ноември 2009
    Пораки:
    5.978
    Допаѓања:
    14.747
    Е да бе, станувам сабајле и директива на плачки ме тераш...
    Не сум емотивна, и не можам вака да си ја раскажам годината, ама секогаш ме погодува кога пишувате. Особено ти, Фри. Добредојде во тодлерство. Гушки :hug:

На paleska3, duffi, BabyT* и 7 други им се допаѓа ова.
  8. FreeMind

FreeMind Форумски идол

Се зачлени на:
    2 јули 2018
    Пораки:
    6.948
    Допаѓања:
    40.040
    Елај ми:hug:

На Septemvri, lackygirl и Spidy им се допаѓа ова.
  9. Amelie1708

Amelie1708 Истакнат член

Се зачлени на:
    13 април 2019
    Пораки:
    331
    Допаѓања:
    565
    Мајки здраво бебе ми е 7ипол месеци и не советуваа да почнеме со воведување 3 оброк, вечера. Е сега дали може да ми дадете предлози за вечера? Исто, незнам што да правам со распоредот, детево ми спие до 10 секој ден.
    -10 ипол доручек
    - 13:30 млеко
    - 17:00 ручек
    - 20:00 млеко
    И во текот на нокта се буди 2/3 пати за млеко, е сега прашањето ми е , измегу оброци да давам само вода? Денес почнуваме вечера, ја разбудив за да фатам ред. Кога ја давате вечерата?Фала мн!

10. lackygirl

lackygirl Форумски идол

Се зачлени на:
    24 септември 2010
    Пораки:
    7.252
    Допаѓања:
    24.706
    Е па јас сум плачка :inlove: :hug:
    Ептен убаво опишано, секој период, од бременост до сега, не ме бива мене за пишување, ама многу слично би напишала :D

На paleska3, babydust, FreeMind и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  11. Milaаа991

Milaаа991 Популарен член

Се зачлени на:
    9 февруари 2018
    Пораки:
    2.915
    Допаѓања:
    11.385
    Омиленото девојче на форумов полни 1 годинка. :party::party::party:
    Среќен роденден на Емили.:f::l:Нека биде здрава жива и најсреќна, секоја желба реалност!!! :^:
    Со мајка како тебе знам и дека така ќе биде. :hug:
    А тебе драга те чекаме во другата тема за тодлери. И слики чекаме веќе една година. :rofl:
    Јас веќе се исповозбудив какви се не убавини ќе ни постираш. :sun:
    И за крај ти посакувам мирни тодлерски денови без многу тантруми. И не нема да плачеме денес, денес ќе славиме. :d::music:
    Пс. И јас за нашиот роденден бев ред солзи, ред емоции и се изнапишував реферати. Таков е денот, се е дозволено. На овој ден не се роди само Емили, туку и мајка Фрее Мајнд, најкул мајката која ја познавам. 8):l:

На paleska3, hello-kitty.90, FreeMind и 4 други им се допаѓа ова.
  12. happygirl

happygirl Форумски идол

Се зачлени на:
    27 јули 2010
    Пораки:
    4.736
    Допаѓања:
    24.350
    @FreeMind уште еднаш големо браво што успеа вака да скоцкаш цела година во еден текст. Алал да ти е, сите се препознаваме во твоите пишаници :*
    Утре ќе биде посебен ден за вас, убаво да си поминете!

На paleska3, LoveHope, FreeMind и 2 други им се допаѓа ова.
  13. Spidy

Spidy Форумски идол

Се зачлени на:
    19 ноември 2009
    Пораки:
    5.978
    Допаѓања:
    14.747
    Прво би ти препорачала да ја будиш сабајле порано, знам дека додека си дома ти одговара да си поспиеш, ама реално околу 8-9 да станува е подобро и за детето и за тебе. Ако има млеко во 8 навечер, треба да вечера накај 10-11 и тоа е многу касно.
    Јас вечера давам во 7, за да има време до 9 да огладни, и тогаш пие млеко и си легнува. Тој е редот од 6 месеци кога беше па сега еве уште е така на годинка.
    За вечера треба млечно. Најмногу ги користев кутиите од Хип со ноќни каши, житарици со јогурт/кисело млеко, или бисквити со млеко на таа возраст. Овошје за вечера не се препорачува, ставав по многу малку јаболко или банана само за вкус.

14. Septemvri

Septemvri Популарен член

Се зачлени на:
    12 декември 2018
    Пораки:
    2.538
    Допаѓања:
    9.895
    Колку ми прави задоволство да те читам :), како што некој подолу кажа сите се пронаоѓаме во тоа што го пишуваш....а толку убво пишуваш...си ја оставаш душата на хартија:)
    Имајте најубав роденден...и чувај трпение за тоа што допрва доаѓа...твоја Емили станува немирно девојче, нема да биде повеќе бебе

На paleska3, lackygirl, FreeMind и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  15. BabyT*

BabyT* Популарен член

Се зачлени на:
    3 јуни 2019
    Пораки:
    4.517
    Допаѓања:
    17.622
    @FreeMind :hug::hug::hug:

@Amelie1708 ручекот е многу касно. Од 14 најкасно до 16 ч нека биде. Вечера од 18 до 20 ч во зависно кога се успива.
    Вечерата млечно со житарица, можеш и овошје ама банана, јаболко, исто можеш какао.

На Amelie1708 и FreeMind им се допаѓа ова.
  16. Мариаа.

Мариаа. Форумски идол

Се зачлени на:
    19 септември 2016
    Пораки:
    3.396
    Допаѓања:
    25.036
    Најубавите плави очиња и бутчиња на форумов:inlove:
    Среќен роденден Емили:^:
    Жива, здрава и гордост на мама Фри:l:
    Убаво да си поминете утре!

Бај д веј секогаш кога ќе напишеш нешто магија е, буди емоции. :hug:

На paleska3, lackygirl, FreeMind и 2 други им се допаѓа ова.
  17. srekice

srekice Популарен член

Се зачлени на:
    2 ноември 2013
    Пораки:
    4.105
    Допаѓања:
    10.418
    @FreeMind,

Za Emily :
    Srekičke malečka,ti posakuvam detstvo kako od bajkite,denovi polni so igra i smea,slatki soništa so bomboni i čokoladi i torba polna so igrački.
    Zdrava,srekna i najvesela da si mi Emily ❤
    Happy 1-st B- day to you❤️

На paleska3 и FreeMind им се допаѓа ова.
  18. marchi-cool

marchi-cool Форумски идол

Се зачлени на:
    23 април 2017
    Пораки:
    7.014
    Допаѓања:
    14.502
    Ние за кратко ќе се префрлиме во оваа тема,сега уште ни е рано но сакам да си прашам нешто. Од кога бебушите можат да спијат на меше безбедно самостојно без надзор? Кога имаше грчеви (среќа малку имаше) маж ми успеваше неколку пати да го намести на меше ама мене ми е шубе мислам уште се мали.

19. duffi

duffi Форумски идол

Се зачлени на:
    14 април 2011
    Пораки:
    12.801
    Допаѓања:
    145.384
    Марчи бре, големо е твоето, може на меше слободно.

20. marchi-cool

marchi-cool Форумски идол

Се зачлени на:
    23 април 2017
    Пораки:
    7.014
    Допаѓања:
    14.502
    додуша се врти тоа на меше знае и да си ја сврти главата настрана и да легне ама не спие така. А јас па ич не знам да го наместам во таква положба одкако ќе го успијам.

На duffi му/ѝ се допаѓа ова.