Совети, искуства од мајки за бебиња од 6-12 месеци

Дискусија во 'Бебе' започната од francais, 16 јануари 2013.

1. Happyinlove

Happyinlove Популарен член

Се зачлени на:
    19 септември 2011
    Пораки:
    2.871
    Допаѓања:
    10.838
    Јас ке му блендирам до денот на свадбата,после нека му ја мисли невестата:emo: ( тршка леб да е покрупна од сусам одма ја плука и глуми дека се дави,маст да е мазно ) :drunk:.

Да прашам,на офтамолошки преглед кога се носат?
    Не сум прашала педијатар,а јас имам проблем со очиве имам вродена катаракта па се плашам да не наследил...

На AlicaInWonderland, Мариаа., Mia Fuentes и 3 други им се допаѓа ова.
  2. drugarka

drugarka Популарен член

Се зачлени на:
    9 октомври 2011
    Пораки:
    1.438
    Допаѓања:
    4.995
    Има еве, 8м, храна исклучиво парчиња, сам да јаде. Има 6 заби и ми требаше време да сфатам дека лажица не сака да види. Јаде со две раце. Денес топчиња гриз со какао и варена јаболка парчиња. Месо сварено иситнето со зеленчик прилагодено сам да јаде. Јас генерално не го ранев од старт, му менував лажици, сам сакаше, беше борба, и така и така пробував, јадеше еден пероод многу, па намали...
    Луѓе се утепав од чистење два пати дневно џогирам, па ако се засуши не се вади, па на колена со крпата. Хаос. Земав глос влажни за паркет. А и мушама да ставам, и неа ќе треба да ја бришам и собирам.
    Ќе му дадам смокичка, па ќе јаде па ќе ја изеде до раче, па ќе ја чукне од послужавникот да ја фати погоре, па од тоа ни трошка не останува.

На Мариаа., TeddyGrey и FreeMind им се допаѓа ова.
  3. srekice

srekice Популарен член

Се зачлени на:
    2 ноември 2013
    Пораки:
    4.105
    Допаѓања:
    10.418
    :rofl: Жено вриштам значи. Моево и твоето се во ист калап калапени. Пиши ми податоци да пазам да не се усватиме, зашто ќе треба и за мојата да блендираш :rofl:

На babydust, Presrekna, paleska3 и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  4. Bupalu

Bupalu Истакнат член

Се зачлени на:
    29 јули 2019
    Пораки:
    396
    Допаѓања:
    375
    Абе им го слушате мешето кога пијат млеко? :)
    не знам дали е нормално ама пред некој ден ја слушнав како и праи звук мешето ко пола полно шише со вода нели кога прави жгљп : D не знам колку ме разбравте....

На Presrekna му/ѝ се допаѓа ова.
  5. TeddyGrey

TeddyGrey Форумски идол

Се зачлени на:
    13 октомври 2010
    Пораки:
    8.072
    Допаѓања:
    72.409
    И праи и на мојава коа ќе се изнапие вода.
    Млеко не пиела од шише, не знам за млеко.
    Али истото е. Течност.
    Ништо страшно.

На Presrekna и Bupalu им се допаѓа ова.
  6. thinkerbell

thinkerbell Популарен член

Се зачлени на:
    20 ноември 2010
    Пораки:
    2.415
    Допаѓања:
    13.323
    И јас тоа се мислев. Јас сум со астигматизам и очила малтене откако знам за себе. А ја гледам деновиве ги подзатвора очите и трепка ситно кога сака да фокусира поглед. Моите така ме приметиле мене дека нешто не е во ред. И каде би се носело бебе на преглед? Во обична ординација претпоставувам не.

На Happyinlove му/ѝ се допаѓа ова.
  7. Happyinlove

Happyinlove Популарен член

Се зачлени на:
    19 септември 2011
    Пораки:
    2.871
    Допаѓања:
    10.838

Ич не сум запознаена дали има посебно офтамолог за бебиња/деца:?:.
    Не би го носела во обична ординација , не сум ни видела толку малечко да носат...може во систина офтамологија да одат,јас не сум била таму незнам , ке прашам следна контрола на педијатар.

@srekice сваќе иста судбина жено:nod:. Единствена разлика е што мојов има 1 заб а вие немате. Друго исти жими мајка:rofl:

На thinkerbell и srekice им се допаѓа ова.
  8. srekice

srekice Популарен член

Се зачлени на:
    2 ноември 2013
    Пораки:
    4.105
    Допаѓања:
    10.418
    Ќр ја тагнам @Emma2 она носеше бебиња на офтамолошки преглед.

На thinkerbell му/ѝ се допаѓа ова.
  9. paleska3

paleska3 Популарен член

Се зачлени на:
    19 март 2013
    Пораки:
    1.206
    Допаѓања:
    3.161
    И мојата не сака сама да јаде. И имам дадено во раче храна, таа си играе со неа, или само ќе ја лизне и рашлапа насекаде. Сака јас да и давам, седи и чека. Блендирано јаде само месо, другото го пасирам. Парчиња уште не сум и дала, затоа што знае да се дави ако има остане некое конче од месото. Инаку лепче, бискоти кога и давам во уста, си џвака убаво. Има три заба.

На Presrekna му/ѝ се допаѓа ова.
  10. KuklickaSk

KuklickaSk Форумски идол

Се зачлени на:
    20 јуни 2010
    Пораки:
    7.323
    Допаѓања:
    28.119
    Na kompjuter im merat dioptrija na bebinja. Mozete da gi gdnneseye mlekce
    Доктор Роберт Ристевски кај Беверли има ординација. Во Систина Офтамологија ја не би носела дете. Мене возрасна ми утнаа диоптер за бајаги..

На thinkerbell му/ѝ се допаѓа ова.
  11. ocicka2014

ocicka2014 Популарен член

Се зачлени на:
    27 јуни 2014
    Пораки:
    4.217
    Допаѓања:
    13.679
    Дечки ова дубациве што се 3во 1,се дубак, џампер и клацкалка.
    Клацкалка што е? Има потреба од такво нешто? Дека бендисав еден дубак и џампер е нема клацкалка а скоро иста цена е па ме интересира дали некое бебче ужива и го користи ова "клацкалка"?

12. Emma2

Emma2 Популарен член

Се зачлени на:
    9 октомври 2018
    Пораки:
    2.331
    Допаѓања:
    5.771
    Јас кај Игор Исјановски ги носев во државна, ама тоа беа прегледи за очи за прематурчиња, така на вратата пишува од ординацијата, нормални бебиња незнам каде...

На Happyinlove и srekice им се допаѓа ова.
  13. drugarka

drugarka Популарен член

Се зачлени на:
    9 октомври 2011
    Пораки:
    1.438
    Допаѓања:
    4.995
    Едно прашање, што ги учите бебињата. Јас го учам браво, плеска со рачињата, плеска и кога ќе се радува и после јадење кога нешто многу ќе му се допаѓа. Го учам чао, ама не прави уште, го учам како прават животните од една книга, ама не задржува внимание многу. Надвор за маче и куче му покажувам. Дајте некоја друга идеја за учење на вакви работи.
    Мојот има 8м.
    Редовно си играме со кутивчиња, со шишиња, коцки редиме заедно, сака патенти и етикети, цел ден би отварал и затворал патент. Сега планирам сензорна табла да му направам со иверица, да појдеме до хубо по материјал.

На Bupalu му/ѝ се допаѓа ова.
  14. Spidy

Spidy Форумски идол

Се зачлени на:
    19 ноември 2009
    Пораки:
    5.983
    Допаѓања:
    14.766
    Супер си, сите овие работи мојава едвај до годината ги научи. Барај на инстаграм Активности за деца, има профил со триста идеи за сите возрасти.

На Bupalu, paleska3 и drugarka им се допаѓа ова.
  15. drugarka

drugarka Популарен член

Се зачлени на:
    9 октомври 2011
    Пораки:
    1.438
    Допаѓања:
    4.995
    Ги знам, даааа прекрасен профил, ги правиме, боевме со темперни низ фолија, шишиња сензорни итн, но мислев да го учам нешто друго. Пред некој ден, го учев тука-таму со прсте да прати поглед, ќе пробам пак, очекувам напредок. Знам дека ќе научи и сам, ама додека сум дома, да искористам нон стоп игра.

На Spidy му/ѝ се допаѓа ова.
  16. marchi-cool

marchi-cool Форумски идол

Се зачлени на:
    23 април 2017
    Пораки:
    7.014
    Допаѓања:
    14.502
    angel постов вистина од многу одамна ти е ама да прашам сигурно се работи за трајно млеко така? Ако е така јас трајно секако не би дала на бебе бидејќи штом е трајно има т.е што се нема внатре за да е "трајно" кога би требало да давам сигурно ќе е свежо кравјо - варено млеко

17. ifv

ifv Истакнат член

Се зачлени на:
    24 јули 2018
    Пораки:
    332
    Допаѓања:
    209
    Мајки,
    прашање од моја пријателка..
    Бебе скоро е 8 мееци, ја интереаираше за развојот, знае дека секое дете е различно, но сепак ја интересираа ваши искуства околу
    Моториката, психичкиот( да речам) развој и комуникацијата, слухот на бебето.. не секогаш реагира кога ќе му се обрати со име, или му збори, не го интересираат многу играчките..па би било убаво и некој совет

18. paleska3

paleska3 Популарен член

Се зачлени на:
    19 март 2013
    Пораки:
    1.206
    Допаѓања:
    3.161
    Малата има два заба доле и еден горе, но многу почна да ги шкрипи. Ја опоменувам но не разбира, интересно и е. А тек гледам набабрени горе уште три заба, кога ќе испаднат и тие ептен игра ќе си има. @Spidy совет што да превземам

19. Spidy

Spidy Форумски идол

Се зачлени на:
    19 ноември 2009
    Пораки:
    5.983
    Допаѓања:
    14.766
    Им проаѓа. Мојава прекина кога искочи 4от заб. Знаат да прават и кога ќе им никнат и четворки. Нема потреба да ја опоменуваш, не е никаков проблем, освен што е језиво за слушање. Ќе си игра некое време и ќе опрестане.

На Bupalu и paleska3 им се допаѓа ова.
  20. FreeMind

FreeMind Форумски идол

Се зачлени на:
    2 јули 2018
    Пораки:
    6.948
    Допаѓања:
    40.040
    На педијатар нека ги образложи овие работи, може детето со слух има проблем па додека е мло нека му испитаат.
    Од моторика на осум треба да седи самостојно, некои лазат, знае песна да препознае, итн.