Совети, искуства од мајки за бебиња од 6-12 месеци

Дискусија во 'Бебе' започната од francais, 16 јануари 2013.

1. snegulkata

snegulkata Форумски идол

Се зачлени на:
    19 јануари 2012
    Пораки:
    2.872
    Допаѓања:
    28.580
    Има многу табели за воведувањето на цврста храна кај бебињата... Збунувачки е тоа што некои многу се разликуваат една од друга. Некаде цитрусни овошја уште во 8 месеци, некаде до 1 година не смеат да се пробат. Ова со цитрусните го наведувам само како пример, инаку разлики има и во воведувањето на други овошја, зеленчук, жита и сл.
    Јас повеќе се консултирам со педијатарот, а најмногу од овде црпев идеи!!! Прашував а поискусните мамици одговараа за она кое не знаев како!
    Зборот ми е,не постои една единстевена табела... прашувај овде слободно, консултирај се со вашиот педијатар, следи го детето и сигурно ќе имате правилна исхарана.

На anina, Super-Mama и bittersweet им се допаѓа ова.
  2. zuto

zuto Форумски идол

Се зачлени на:
    6 јануари 2014
    Пораки:
    3.890
    Допаѓања:
    28.549
    Се согласувам дека табелите се многу различни. Се согласувам и на погоре напишаните совети. Само ќе додадам дека доколку се двоумиме за некоја намирница подобро да се одложи отколку да се брза. Јас барем така мислам.

На girl-miri му/ѝ се допаѓа ова.
  3. Super-Mama

Super-Mama Истакнат член

Се зачлени на:
    11 март 2014
    Пораки:
    144
    Допаѓања:
    14
    Ги разгледав табелите кои ги најдов на нет скоро секоја се разликува и сега уште позбунета сум:)Ајде ќе си прашам тука од 7 месец која нова храна се воведува?
    Дали смее жолчка(педијатарот дозволи)но тука читам дека покасно се воведува,потоа за млечните производи дозволено е јогурт или да почекам уште малку?А какви житарици да му дадам од овие што се на хумана,хип што се растворатт со вода или ...?
    Досега му немам дадено палента тоа ќе му го воведам плус е сега уште нешто друго давајте совети:)

4. НаталиЛили

НаталиЛили Популарен член

Се зачлени на:
    5 ноември 2014
    Пораки:
    1.389
    Допаѓања:
    8.354
    @Super-Mama
    Ќе ти пишам од лично искуство, што воведов во 7ми месец, се разбира со консултација со педијатар.
    Воведов најпрво глутен, па потоа жолчка ( има поназад на страниве пишано по кој редослед, ако не се лажам).
    За жолчката треба подолго време по малку да се воведува, а во меѓувреме јас не дадов ништо ново. Одприликс 2-3 недели.
    Е предходно имав дадено палента, колку само да се види дали има реакција за да имам повеќе намирници за давање.

Исто ќе заборавев и за јогурт имав дадено пред да почнам со жолчката.
    Што значи некаде на 7.5 месеци дадов првпат жолчка.

Едит
    Житарици давам какви ќе најдам по маркетиве.
    Моментално имам 'ржани од Natura и Vitalia. Кои се подобри незнам.
    Некој доколки знае нека сподели

5. НаталиЛили

Се зачлени на:
    5 ноември 2014
    Пораки:
    1.389
    Допаѓања:
    8.354
    Пак јас.
    Проблемов со црвено газе и препони никако да го решиме.
    Ја зедов кремава со перубалсам, ама ми се чини бетер проблем се направи. Како лишаи дури. И крвче има. Едвај менуваме памперс. Ја боли.
    Отварам сега гугл, читам за балсамов, вика може да предизвика црвенило, алергија и тоа е пишан меѓу најалергените.
    И ај сега.
    Ти сакаш да се ослободиш од црвенило, а тие ти препорачуваат ваква глупост.
    Офффф бе.
    Се мислам да ја сменам матичнава, ама пусто кој од кој побетер се овде.

6. WORRIED.BT

WORRIED.BT Форумски идол

Се зачлени на:
    23 декември 2012
    Пораки:
    5.619
    Допаѓања:
    152.532
    ne znam sto ste upotrebile dosega... ama moj sovet isfrli vlazni od upotreba ...cisti go gazeto so pamuce natopeno vo kamilica...zemi gingira alba sprej nas samo toj ne spasi...sinko imase osip prviot mesec isto takov ko sto opisuvas so krvarenje...samo ova ni pomogna

На anina и НаталиЛили им се допаѓа ова.
  7. НаталиЛили

Се зачлени на:
    5 ноември 2014
    Пораки:
    1.389
    Допаѓања:
    8.354
    Марамици исфрлени од употреба веќе месец дена. На секое какање одмивање со камилица и навечер пред спиење обавезно одмивање со сапунче Бекутан од камилица.
    Пукнав веќе ако верувате. Среќа мм е дома па помага.
    Не сум пробала мн препатати, креми пошто сите не сум во можност, па реков да пробам вака, демек природно.
    Ама ќе мора да се бара чаре. Во четврток обавезно ќе земам нешто.
    А што незнам.
    Пишете искуства со препаративе, па да се одлучам за еден.

8. katalina

katalina Популарен член

Се зачлени на:
    14 октомври 2010
    Пораки:
    1.617
    Допаѓања:
    777
    Lele i nie go imavme istiot problem edno vreme,crveno gaze. I se uste sat pat ako ima prolivce,odma i se vcrvuva tamu dole i nisto zivo ne pomaga.Smeniv mn.kremi ama nikakov air ne vidov od nikoja.Penaten,bekutan so cink oksid,taa so perubalsam,potoa kantarionovo maslo...samo aflodermot ne spasi.Od 2-3 mackanja se iscisti se' a bese zar crveno.

9. НаталиЛили

Се зачлени на:
    5 ноември 2014
    Пораки:
    1.389
    Допаѓања:
    8.354
    Првата терапија ни беше со кортикостероиди, но ефектот беше моментален.
    Смеат да се користат 3 дена само.
    Туку да се открие причината зошто се појавува црвенилото.
    Какви испитувања би можело да се направат?
    Јас мислам дека храната е една од причините, бидејќи после секое какање црвенилото е посилно изразено.
    Што да исфрлам од менито????

10. katalina

katalina Популарен член

Се зачлени на:
    14 октомври 2010
    Пораки:
    1.617
    Допаѓања:
    777
    Na nas ne ni se iritira gazeto posle sekoe kakanje,tuku samo koga ima prolivce.Za hranata poim nemam pravo da ti kazam,najdobro e da konsultiras lekar.Inace i aflodermot e kortiko,ama ne go koristime redovno,1 den max.2.

11. joy1

joy1 Форумски идол

Се зачлени на:
    14 август 2012
    Пораки:
    20.110
    Допаѓања:
    328.807
    Имаш ли пробано со кутерид да мачкаш?

12. Kitten

Kitten Форумски идол

Се зачлени на:
    27 ноември 2009
    Пораки:
    9.375
    Допаѓања:
    42.202
    За жолчка јас ќе причекам барем до 8. Од млечни производи ме советуваат да почнам со кисело млеко но домашно, педијатарката ми рече може од 6, ама и за тоа сакам уште малку да почекам. Ние сме 7 месеци.
    Од житарици треба да се стартува со безглутенски, како палента, ориз, просо, спелта...Некои мајки даваат амарант и киноа, јас не планирам, ем се скапи ем не се од наше поднебје (јас барем вака се водам за исхраната). Од 8 месеци може да се воведат глутенски, значи пченица, овес, рж и тн. А во каква форма, тоа останува на тебе да си бираш: дали цели зрна, дали снегулки, гриз, кашички за растварање...

13. Sunshine3

Sunshine3 Истакнат член

Се зачлени на:
    3 ноември 2013
    Пораки:
    142
    Допаѓања:
    215
    Ти препoрaчувaм дa земеш спреј Џинџирa беби, чудa прaви сo oсип. Мaлaтa нa зoлвa ми пaртaл беше дoле и и oдеше пoзaди дo грбoт, штo не стaви сaмo минимaлнo пoдoбрувaње, сo oвa скрoз и пoминa зa мнoгу крaткo време. Јaс гo oткрив пред некoлку гoдини кoгa мaлиoт ми имaше сипaницa и му ги прскaв крaстите сo негo, пa oд тoгaш стaлнo имaм дoмa, и бaвнo се трoши. Се кoристи зa црвенилo, изгoреници, гребнaтини, убoди oд инсекти, ствaрнo супер препaрaт. Нa бебевo сегa oд време нa време му гo прскaм превентивнo гaзетo, зa oвие 6 месеци никoгaш не ни се вцрвилo. Имa и гoлемo и мaлo пaкувaње, мaлoтo е oкoлу 240 мислaм aмa пo мaлку се прскa и дoлгo трaе.. Јaс земaм oд гoлемoтo и ми трaе пoвеќе oд 1 гoдинa, гo нoсaм и пo oдмoри зa прскaње нa изгoреници oд сoнце..

На НаталиЛили му/ѝ се допаѓа ова.
  14. Bajaderka

Bajaderka Истакнат член

Се зачлени на:
    24 јануари 2010
    Пораки:
    323
    Допаѓања:
    339
    @НаталиЛили од исхрана само цитрусни овошја треба да избегнуваш (лимон, портокал, цитрон...). Во врска со третирање на осипот ти имам пишано и претходно, кокосово масло ни беше нас спасот, една тегличка е околу 300 денари, јас мојата 5 месеци ја користев, имав уште, ама несакајќи ја скршив, инаку сигурно докај 6 месеци ќе истеравме со неа. Покрај осипи, ја користев кога ми беа суви брадавиците, кога на малата ќе и се побелеше јазичето од млекцето (има антигабично дејство), а може да се користи и во исхраната, како додаток во кашички. Тегличката ми стои на печка за да биде во течна состојба, многу побавно се троши.

На Kitten, НаталиЛили и leona83 им се допаѓа ова.
  15. НаталиЛили

Се зачлени на:
    5 ноември 2014
    Пораки:
    1.389
    Допаѓања:
    8.354
    @joy1 не сум пробала. Да не е и тоа кортикостероид?

@Bajaderka не давам цитруси. А каде можам да најдам кокосово масло? Има ли по маркетиве, ДМ на пример?
    Ако можеш прати ми слика како изгледа.

@Sunshine3 ќе пробам со спрејов, ако го најдам.
    Фала ви на сите

16. joy1

joy1 Форумски идол

Се зачлени на:
    14 август 2012
    Пораки:
    20.110
    Допаѓања:
    328.807
    Колку што знам не е кортико.Кај нас секогаш имаше ефект со кутерид.Сепак прашај во аптека.

17. Bajaderka

Bajaderka Истакнат член

Се зачлени на:
    24 јануари 2010
    Пораки:
    323
    Допаѓања:
    339
    @НаталиЛили го има по аптеки, за ДМ конкретно не знам.
    Јас го имав второто и сум презадоволна. Гледам го фалат првово, било органско, па сум во план да го земам тоа следно.

18. * Zence *

* Zence * Активен член

Се зачлени на:
    30 октомври 2014
    Пораки:
    75
    Допаѓања:
    180
    Јас да прашам дали смеам да дадам сок од јаболко и шипки од хипп на мојата цуцка 7 ипол месеци сме ? Неколку мајки ми рекоа дека мозам вие што мислите ?

19. snegulkata

snegulkata Форумски идол

Се зачлени на:
    19 јануари 2012
    Пораки:
    2.872
    Допаѓања:
    28.580
    И јас го имам истиот сок дома и чекам да му дојде редот. Не сме пробале шипки па некако се мислам дали да го дадам или да одложам уште малку.

20. leona83

leona83 Популарен член

Се зачлени на:
    14 февруари 2014
    Пораки:
    2.548
    Допаѓања:
    1.980
    Пред 4 години имаше и каша од јаболко и шипки и беше со ознака 4+ и јас давав на син ми ама после 7-8 месеци. Мислам дека може да го дадете сокчето....