Совети, искуства од мајки за бебиња од 6-12 месеци

Дискусија во 'Бебе' започната од francais, 16 јануари 2013.

1. Septemvri

Septemvri Популарен член

Се зачлени на:
    12 декември 2018
    Пораки:
    2.538
    Допаѓања:
    9.895
    Земи спреј или пастили за грло, спреј за нос ако е потребно парацетамол, и мноооогу течности.

На Baby boo му/ѝ се допаѓа ова.
  2. Baby boo

Baby boo Истакнат член

Се зачлени на:
    30 август 2018
    Пораки:
    144
    Допаѓања:
    66
    На ddevojce му/ѝ се допаѓа ова.
  3. marchi-cool

marchi-cool Форумски идол

Се зачлени на:
    23 април 2017
    Пораки:
    7.014
    Допаѓања:
    14.502
    Во мисла ми е. 6месеци и 2 недели сме. Досега спиеше на секои 2-2ипол сати преспива по 20-30 мин. Овие 2-3 дена подолго преспива а помалку пати. На околу 3 часа. Колку преспиваат вашите бебушки? До вчера кукав оти малку спие сега оти вака долго спие (facepalm)

4. Makedonka007

Makedonka007 Популарен член

Се зачлени на:
    27 јули 2017
    Пораки:
    1.456
    Допаѓања:
    2.469
    Нормално е. Не се замарај до толку. Сите сме биле слични, ако малку спие оти малку, ако многу оти многу... Бебе си е, ќе си менва нормално. Си велам до нас е, за ситници се фаќаме. Не велам лично за тебе мила, туку сите сме такви горе долу

На marchi-cool и Septemvri им се допаѓа ова.
  5. PoisonGirl

PoisonGirl Популарен член

Се зачлени на:
    1 декември 2009
    Пораки:
    692
    Допаѓања:
    1.506
    И ние сме 6месеци и 1недела , мали ми заспива на секои два часа и дреме точно 35-40минути.

На NewMama, SINOLICKA_123 и marchi-cool им се допаѓа ова.
  6. marchi-cool

Се зачлени на:
    23 април 2017
    Пораки:
    7.014
    Допаѓања:
    14.502
    Да прашам дали бебушите од 6ипол месеци ги ставате да спијат на перница и ако да на каква? Повисока пониска....

7. srekice

srekice Популарен член

Се зачлени на:
    2 ноември 2013
    Пораки:
    4.105
    Допаѓања:
    10.418
    На никаква перница, нема потреба.

На Mantub, SINOLICKA_123 и marchi-cool им се допаѓа ова.
  8. SINOLICKA_123

SINOLICKA_123 Истакнат член

Се зачлени на:
    20 јуни 2019
    Пораки:
    141
    Допаѓања:
    248
    Ne mu stavam pernica ni jas
    MoZebi posle godinata
    Sega i mislam deka najdobro e da spie na Ramno

На srekice му/ѝ се допаѓа ова.
  9. marchi-cool

Се зачлени на:
    23 април 2017
    Пораки:
    7.014
    Допаѓања:
    14.502
    Е мене не ми спие на рамно. До 3 месеци не ставав перница после стави една мала т.е ниска сега гледам дека му пречи. Кога и да го ставам да спие на неа спие само на грб и се тегне како да му е нелагодно

10. srekice

srekice Популарен член

Се зачлени на:
    2 ноември 2013
    Пораки:
    4.105
    Допаѓања:
    10.418
    Епа ти веќе на своја рака си ставила перница, незнам зашто сега прашуваш. Како знаеше дека му фали на детето перница? Отропед ти ја препиша како отропедско помагало!?

На Mantub му/ѝ се допаѓа ова.
  11. NewMama

NewMama Истакнат член

Се зачлени на:
    19 февруари 2019
    Пораки:
    1.234
    Допаѓања:
    3.083
    Да се надоврзам на муабетите од погоре. Исто 6 месечно бебенце,ми спир на секој 2 или макс. 3 саати.

Не го редам на перница и јас мислам дека нема потреба. На почетокот ми спиеше само на меше ,а сега не сака никако на меше. Исклучливо на грб

12. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.944
    Допаѓања:
    203.235
    На рамно треба, перница не. По совет од ортопед, а не од рекла казала. Нормално дека ќе му е нелагодно да спие на перница на грб, тргни ја.

На srekice му/ѝ се допаѓа ова.
  13. marchi-cool

Се зачлени на:
    23 април 2017
    Пораки:
    7.014
    Допаѓања:
    14.502
    се препорачува перница зашто ако го легнеш скрос на рамно им се враќа млекото па препораката е на повисоко за да немаат таков проблем. До 3 месеци (за тоа пишував во темата за деца од 0-6 месеци) после цицање ќе ждригне па го легнував и стануваше почесто пак да го кренам да подждригне да прдне па призаспивање само враце. Е веќе не можев да станувам на 5 минути за тоа да ждригне и му ставив перница. Од тогаш немав таква мака не бараше да стане за тоа туку само за цицање. Познавам мајки што на повисоки перници ставаат бебе да спие затоа и прашувам тука да чујам искуства. Јас на ниска го ставам ама гледам дека некако не му одговара. На рамно без перница не долази у обзир да спие. Се буди

@Annath си спие и на страна кога немаше перница јас намести го на страна тоа се вртеше на грб и се будеше.

14. Mantub

Mantub Форумски идол

Се зачлени на:
    23 ноември 2017
    Пораки:
    10.818
    Допаѓања:
    97.395
    Не можам да се воздржам, а да не искоментирам кога ќе прочитам за бебе што спие на перница. Добро, не ви е страв, сте прочитале препораки за спиење од организации на педијатри, од светска здравствена, некои сигурни извори, или само старинското терај го? Ептен неодговорно е да го ставаш на перница, покриено, со играчки околу или на меше. Ама ептен. Не спиело бебето никако освен на меше. До кога може да не спие, еден момент ќе заспие. Поудобно заспијте го, удобна облека, собата пријатна, капење пред спиење, пуштете му white noise и ќе спие и на грбче. Не е само стави го и уживај. Извинете, но навистина не ве сфаќам

На Lianna Anna, Makedonka007, drugarka и 4 други им се допаѓа ова.
  15. Mantub

Mantub Форумски идол

Се зачлени на:
    23 ноември 2017
    Пораки:
    10.818
    Допаѓања:
    97.395
    Никој не препорачува. Ако си слушнала од тетка кли комшика тоа не е препорака. Светски организации апсолутно не препорачуваат.

На Lianna Anna и Annath им се допаѓа ова.
  16. srekice

srekice Популарен член

Се зачлени на:
    2 ноември 2013
    Пораки:
    4.105
    Допаѓања:
    10.418
    @marchi-cool

Освен свекрва ми, друг никој нема да ти даде ваква препорака сигурна сум. Јас, освен спиење на дете на грб, на рамна површина, поинакво спиење незнам. Така е правилно. Прашан ортопед, кој сигурно повеќе од нас си ја знае работата. Плус мајка, тебе ти е второ дете. Колку толку, повеќе искуство треба да имаш.[/QUOTE]

Последна измена: 28 февруари 2020
    На Lianna Anna, Puffy2019, Makedonka007 и 5 други им се допаѓа ова.
  17. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.944
    Допаѓања:
    203.235
    Не им се враќа на сите млекото, моиве бљуцкаа, па не спиеја на перница. После година и пол почна малово да спие на перница големиов и ден денес спие без неа. Според препораките од стручњаци, перница барем до година не се става. И да, бебиња спијат на грб или на стомак, на страна кога ќе почнат сами да се вртат.

На Lianna Anna, srekice и Mantub им се допаѓа ова.
  18. BabyT*

BabyT* Популарен член

Се зачлени на:
    3 јуни 2019
    Пораки:
    4.517
    Допаѓања:
    17.622
    Кој препорачува перница пред годинка?

19. ocicka2014

ocicka2014 Популарен член

Се зачлени на:
    27 јуни 2014
    Пораки:
    4.217
    Допаѓања:
    13.679
    Марчи не се употребува перница за таков случај, туку тие се посебни како душечиња поголеми триаголни под агол, се водат како анти рефлукс пермици околу 700-800ден се.
    А за перниче само бабиве ми досаѓаат да ставам, а друго стручно лице не ми препорачало. После една год да.

На NewMama му/ѝ се допаѓа ова.
  20. NewMama

NewMama Истакнат член

Се зачлени на:
    19 февруари 2019
    Пораки:
    1.234
    Допаѓања:
    3.083
    Јас добив препорака од педијатар дека штом детето на меше само си ја крева главата од едната на другата страна и општо може да ја подигне, нема ризик од задушување ни па од срцеви мани и слично. И затоа го редев на меше, и си спиеше мн убаво ,кога потпорасна сака на грб да спие и го редам на грб нормално. Во двата случаи без перница и на тврд душек.

Од друга страна и јас и мојата сестра и моите братучеди ,сите на меше сме спиеле па еве не здрави и прави. Мојата мајка ми го кажа тоа ,но ми рече како ке ти каже педијатар така да правиш. Во секој случај безбедноста е најбитна. Јас кога видпв дека само си го крева главчето и грбчето го редев без да се мислам.

Пишав во доење но меѓитоа не добив одговор ,ве молам ако има некоја мајка што доела и пиела оспен да ми каже искуство. Јас пијам и општиот лекар и педијатарот а и пишува на упатството дека е безбеден, но сепак се плашам па затоа да прашам. ? Имајте убав ден