Совети, искуства од мајки за бебиња од 6-12 месеци

Дискусија во 'Бебе' започната од francais, 16 јануари 2013.

1. marchi-cool

marchi-cool Форумски идол

Се зачлени на:
    23 април 2017
    Пораки:
    7.014
    Допаѓања:
    14.502
    Не ми е јасно како лекар така телефонски дава терапија без претходно да изврши преглед? Мислам стварно. За така еве и ние тука ќе се прашаме и според состојбата и симптомите ќе си кажеме од искуства што да се дава.

И друго сакав да кажам. Како тоа така на бебе од месец два... Па и 6-7 месеци му воведувате ред во спиењето? Па уште ко ќе слушнам па така си го научила да станува навечер за цицање место да преспива цела ноќ,како тоа бебе да воведува ред место родителот. (facepalm) па бебето робот е? Ќе го програмираме? Мислам стварно. Ај кој може да спие ако не му се спие?

На lackygirl и Minice13 им се допаѓа ова.
  2. Minice13

Minice13 Активен член

Се зачлени на:
    16 мај 2019
    Пораки:
    13
    Допаѓања:
    51
    Здраво,
    Додека се снајдам со тастатурава ќе се раздени :)
    Сакав да се надоврзам на претходниов муабет зошто баш мене ми беше кажано тоа: така си го научила бебето да не спие, да се буди за млеко и тн. Мислам тоа е погрешно и нервира бидејќи и јас како и сите други мајки сакаме да биде се ок ама ете бебушите некогаш не спијат мирно , сонуваат, ги преработуваат дневните случувања, жедни се, гладни . Секое бебе е различно. И да, како да го натерам да спие кога не му се спие?! Навистина некои коментари од некои луѓе се излишни.

На lackygirl и marchi-cool им се допаѓа ова.
  3. Flower123123

Flower123123 Истакнат член

Се зачлени на:
    28 септември 2016
    Пораки:
    324
    Допаѓања:
    625
    Ми препорачаа 3 педијатри отварање при бањање после 4ти месец, што и правиме. Блиска особа имаше мала интервенција на постари години поради желба за родителство, бидејќи неговите тоа не правеле. Друго дете на 2 год возраст имаше проблеми и пиеше антибиотик, се подува местото мислам. Така да отварајте со време.

На ocicka2014 му/ѝ се допаѓа ова.
  4. Flower123123

Flower123123 Истакнат член

Се зачлени на:
    28 септември 2016
    Пораки:
    324
    Допаѓања:
    625
    Мајки последни денови бебе 6+ лошо спие, се биди, плаче, кенка, и во раце заспива. Преку ден кенкав ако е недоспиен. Поминавме скок, запчиња немаме, темп немаме, јадеме кога повеќе кога помалку, не нудам со сила. Можеби е запче, ама кога ќе го намачкам со гелчето се смирува за кратко, после пак истото. Совет од искуство?

5. Adeline

Adeline Популарен член

Се зачлени на:
    12 септември 2015
    Пораки:
    2.037
    Допаѓања:
    4.715
    Јас пак со жалби, веќе незнам кај да се обратам, полудувам, неможам, немам збор веќе.
    Не спие, не и не луѓе ова дете! Абе на таван уште го немам качено, и во подрум го немам слезено да пробам... А да видам и по комшииве може поубави соби имаат.(wtf)
    Не е ова скок, не е ништо слично ова е нешто неописливо, тортура невидена, да посакаш да се вратиш назад неколку години и никогаш да не родиш! Е до толку сум очајна ако верувате! Нема утеха ми иде да скокнам од некаде главачки!
    Веќе ни преку ден не се нафаќам да го заспивам зошто е претежок за заспивање, па чекам очи да му се затворат или бегам всоба му го оставам на мм да го заспие.
    Помагајте на децава им треба мајка!

6. Spidy

Spidy Форумски идол

Се зачлени на:
    19 ноември 2009
    Пораки:
    5.984
    Допаѓања:
    14.771
    На 5 недели и воведов ред, на 3 месеца спиеше 12 саата преку ноќ. Ич не е лесно да го постигнеш тоа, ама не можеш да кажеш дека не е можно кога на многу им се покажало ефективно. Само затоа што требе ти е незамисливо, не значи дека не е возможно.
    Има деца што спијат многу и што спијат малку, ама еве мене никој не може да ме убеди дека детето сака да си игра во 3 сабајле и тоа треба да биде прифатено како нормално и да се случува секој ден.
    Јас викам јака им душа на мајките што со месеци или години не сврзале повеќе од 3 часа сон, јас после 5 недели решив дека морам нешто да преземам.

На drugarka, marchi-cool, Annath и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  7. Sofi.ja

Sofi.ja Форумски идол

Се зачлени на:
    21 јануари 2012
    Пораки:
    9.450
    Допаѓања:
    18.701
    Како успеа 12 часа да ти спие?
    Не знам колкаво е,ама не се буди да цица?

8. Spidy

Spidy Форумски идол

Се зачлени на:
    19 ноември 2009
    Пораки:
    5.984
    Допаѓања:
    14.771
    Сега веќе е годинка. Следев една книга, имам пишувано поодамна на темава. Се базира на CIO (cry it out) и затоа воопшто не е лесно. Ама не цица ноќе од 3 месеца, а и претходно цицаше само накај 4-5 сабајле. На распоред со цицање беше и денски.

9. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.945
    Допаѓања:
    203.235
    Подувувањето или баланитис како инфекција се јавува независно од тоа дали е отворено куренцето или не. И кај целосно отворено се појавува инфекција.
    Некои викаат отворајте, некои викаат не чепкајте. Јас и кај двајцата отворав, кај големиот нема проблеми, малото изгледа ќе треба да се сецне малку, не се отвора целосно.

@marchi-cool може да се постави ред, ти како родител треба да научиш бебе што е ден, што е ноќ. И не, 7 часот не е рано за заспивање бебе. Големиот ми спиеше од 7:30 до 7:00 сабајле, секако со две или три будења. Никогаш не сум дозволила бебе да ме игра сред ноќ. Ако не му се спие, ќе си лежи и цица, играње и зборење нема. Најчесто презаспивале брзо иако се разбудиле свежи.

На marchi-cool, duffi и Lianna Anna им се допаѓа ова.
  10. Sofi.ja

Sofi.ja Форумски идол

Се зачлени на:
    21 јануари 2012
    Пораки:
    9.450
    Допаѓања:
    18.701
    Тогаш тебе ти било многу полесно да воведеш ред ако не ти бара цицка ноќе.
    Едно е да се разбуди бебе,па да го занишкаш,да најдеш начин да го презаспиеш,друго е да се разбуди за цицање,ни нишкање,ни пеење ни цуцла ни 300 чуда не помагаат.
    Јас го нишкам тој мава со раце и прета со нозе,се врти преку пижама ќе ме изеде...што да кажам. За една недела прави 5м, од старт станува за цицање ноќе, некогаш на 3,некогаш на 2 часа,а најсреќна сум кога еднаш во месец ќе поврзе 5 часа сон.
    Пробав кога ќе се разбуди вода да му дадам,прво цуца влече од шишето после сфаќа дека не е млеко и почнува да плаче.
    А може и сами сме си криви за ноќното јадење. Покасно ми надојде млеко,првата недела не беше воопшто напреднат,можеби и ослабнат, па по совет од педијатар го будев за да му дадам млеко. Сега истиот педијатар ми вика дека треба да ја преспие цела ноќ без да бара цицка.|(

На lady.N му/ѝ се допаѓа ова.
  11. srekice

srekice Популарен член

Се зачлени на:
    2 ноември 2013
    Пораки:
    4.105
    Допаѓања:
    10.418
    @Sofi.ja Моето цица сто пати навечер ама си има ред. Денски спие два пати по саат ипол. Во 20.30 веќе е успана. Спие до 7 сабајле. Ноќе бара да цицне и се врти презаспива. Пробува некогаш да аздисува, ама ја оставам. Не ја пипам и не и зборам ништо. Гледајте денски да не спие после 16ч ако сакаш навечер да спие.

На Lianna Anna му/ѝ се допаѓа ова.
  12. Sofi.ja

Sofi.ja Форумски идол

Се зачлени на:
    21 јануари 2012
    Пораки:
    9.450
    Допаѓања:
    18.701
    Ама спие навечер.
    Различно му е времето за заспивање,некогаш е 22, 23:30, најдоцна 23. Ова го средивме на почетокот заспиваше 23, 00, 01.
    Во иднина ќе гледам 22 да му биде најдоцна за во кревет.
    Станува насабајле после саат,два од будење дремнува од 30 до 45 мин, подоцна има уште 2-3 дремки од кои едната е саат ипол,два.
    Како кога му се спие дење и е нервозно за спиење да не го оставам да спие?
    Мене проблемот ми е за будење на 2 или 3 часа ноќе за цицање,а дење се случува и 4,5 часа да не побара цицка.
    Он не станува ноќе,да се расони,да си игра.

На marchi-cool, Puffy2019 и lady.N им се допаѓа ова.
  13. flower55555

flower55555 Популарен член

Се зачлени на:
    3 октомври 2017
    Пораки:
    2.719
    Допаѓања:
    5.054
    @Flower123123 @Annath како да отворам? На секое капење по малку како туркање кожичката на надолу? Незнам дали може да се објасни вака :D

14. srekice

srekice Популарен член

Се зачлени на:
    2 ноември 2013
    Пораки:
    4.105
    Допаѓања:
    10.418
    Успибај го но редот џапази го. Ние спиеме во 10.30 и во 15.
    И си знае, затемнувам соба, гасам се. Колку и да е активна заспива. Ако ја оставам, цел ден ке тера она.

На Lianna Anna и Sofi.ja им се допаѓа ова.
  15. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.945
    Допаѓања:
    203.235
    Да, туркање на кожичката, со два прста ја фаќаш и влечеш до каде што оди, само не форсирај да не распука. Секој ден треба да се отвора, не само при бањање. Пошто бебе не се бања секој ден, а навечер пред спиење секако го миеш газето, отворај го и куренцето. Битно е да не префорсираш оти може да распука лошо и лошо да зарасне.

На lackygirl, Flower123123 и flower55555 им се допаѓа ова.
  16. flower55555

flower55555 Популарен член

Се зачлени на:
    3 октомври 2017
    Пораки:
    2.719
    Допаѓања:
    5.054
    Во ред, ке почнам така, фала ти.

17. Spidy

Spidy Форумски идол

Се зачлени на:
    19 ноември 2009
    Пораки:
    5.984
    Допаѓања:
    14.771
    Си стануваше ноќе, јас следев sleep training за да престане да станува за цицање, не дека сама престана да станува. А верувам дека колку е поголемо детето толку потешко е да се научи тоа.

Последна измена: 2 март 2020
    На lackygirl, Sofi.ja, Lianna Anna и 2 други им се допаѓа ова.
  18. lady.N

lady.N Популарен член

Се зачлени на:
    17 август 2011
    Пораки:
    711
    Допаѓања:
    1.132
    И мене педијатар на почеток ми рече да ја будам да цица иако супер напредуваше. Демек мала била да ја преспива ноќта - врска нема. Будев прв месец дури и се обвинував себеси кога ќе се успиев пошто правев аларм за да станам да ја надојам, а некогаш и ја будевме по 15 мин со мм - да ми видиш памет |( после престанав да ја будам и си спиеше по цела ноќ се до 4ти месец кога почна да станува за цицање. Мислам дека беше период кога почнаа забите да ја мачат. И еве ја и сега станува 9+ е ама стануваше по 3 пати до скоро сега последнава недела само еднаш станува. И само цица и презаспива. Се надевам вака ќе остане.

Инаку јас друго сакав да прашам, ќе ставате ли обетки на женските бебиња на Благовец?? Свекрва ми се тоа ми збори. А јас на два ума сум, не ради неа, него онака си мислам дали е подобро сега да и ги дупнеме ушите или кога ќе потпорасне да не ги тегне обетките сега...

На marchi-cool, Sofi.ja и Mia Fuentes им се допаѓа ова.
  19. lackygirl

lackygirl Форумски идол

Се зачлени на:
    24 септември 2010
    Пораки:
    7.252
    Допаѓања:
    24.710
    И моето исто така беше, сега е скоро 15 месеци и уште е не ја спие цела ноќ, пробав и некои техники ама само некој ден беше ок, значи од сам старт си цицаше и дење и ноќе, поголемо родено можи ди имаше потреба, јас му давав кога и да "побараше" до кај 5 месеци беше на 2, 3 часа станувањето потоа се влоши, стануваше на 15, 20 мин по цела ноќ висеше на цицка, на 6 месеци излезе првото забче, мир 2, 3 недели станувапе на 2, 3,4 часа, други заби пак исто на 15, 20 мин, очајна бев за спиење, не се помирив и не најдов решение, не дека нејќев, едноставно такво е, пред да му излегуваат заби не спие, станува плачи....ми велеа ко ќе одбиеш ќе спие |( ете на 14 месеци го одбив и полошо стана, еве цел месец пак исто е, на 2 часа станува, седнува в кревет и плачи се дури не го земиш в раце и така презаспива, сано вода му давам мачку се напива и презаспива. Му излегуваат 3јките, пробиени се ама уште има мака со нив.
    Нз што да речам само трпение треба, некои деца се такви, што сакаш пробувај џабе е, јас се пробав и "не го научив" да спија. А такви коментари од страна мн нервираат,не си го научила :@ сега ист проблем со млекото, не прифати никакво млеко и ако кажам на некој одма Не си го научила да пија :@ :doh: а јас од 9 месеци му давав да пија ама никогаш не прифати

На Sofi.ja му/ѝ се допаѓа ова.
  20. marchi-cool

marchi-cool Форумски идол

Се зачлени на:
    23 април 2017
    Пораки:
    7.014
    Допаѓања:
    14.502
    првото дете од 2риот месец само еднаш се будеше за млеко а од 3тиот не се будеше. Од раѓање навечер спие цела ноќ само за млеко станувал. Никогаш мака сум немала освен еден период што ваљда скок беше па се будеше и си седеше е ама мене ми се спиеше и лежевме јас дремев па тој ќе види ќе не види ќе заспие. Сега сосема друга приказна. Вистина спие цела вечер ама почесто се буди за цицање. Стандард спиење ни е од 21:30 до 7 сабајле. Ако заспие порано станува и порано. Има заспивано во 18-19 сатот а станувал во 4-5 утрото. Е наспан е како да го призаспијам. И која е таа книга што сите ја кажувате дека според книга ги гледате децата??
    имам нешто литература прочитано и доста пати сум наишла на реченицата "бебе не може да разликува ден од ноќ во првите месеци" а за тоа воведување ред мислам дека мора од колку што може најрано. Исто ја читам темава од почеток да видам што и како е и прочитав доста коментари дека во многу случаи зависи и од детето. Многу ама баш многу мајки и покрај обидите не успеале да воведат многу рано ред. Јас не велам дека е невозможно ама според мое мислење потребно е да се знае редот ама сепак многу мали се па и тешко е.
    првото ми заспиваше со цуцла и гајле немав ама ова абер нема од цуцла.

На Sofi.ja му/ѝ се допаѓа ова.