Совети, искуства од мајки за бебиња од 6-12 месеци

Дискусија во 'Бебе' започната од francais, 16 јануари 2013.

1. marijasfumato

marijasfumato Истакнат член

Се зачлени на:
    28 јуни 2019
    Пораки:
    29
    Допаѓања:
    43
    Јас и ставам чепчиња ефералган од 150мг. Само не знам колку време можам да и ги ставам. Како да постапам што да направам. Не сакам да одам на болница се плашам од вируси.

2. Adeline

Adeline Популарен член

Се зачлени на:
    12 септември 2015
    Пораки:
    2.037
    Допаѓања:
    4.715
    Немам кај да побарам совет освен тука мајки. Очајна сум.
    Како да го премотам овој период од животот???
    Истиот проблем трае бесконечно, така осеќам.
    Не спие ич, ама ич. ;( го заспивам саат време(не е проблем доколку би спиел и 3 сати ќе го нишам) спие 3 минути и се буди, верувајте броев! ;( пак го заспивам, пак 3 мин. Пак го заспивам, пак исто и бегам од соба го оставам со мм неможам да поднесам. Немам сила да го заспивам веќе. Потоа плачам 1 саат, стандард ова секој ден!
    ;(

Последна измена: 11 март 2020
  3. NewMama

NewMama Истакнат член

Се зачлени на:
    19 февруари 2019
    Пораки:
    1.234
    Допаѓања:
    3.083
    Колку месеци има ,кокку време трае сето ова и дали сте посетиле педијатар баш затоа?

4. Adeline

Adeline Популарен член

Се зачлени на:
    12 септември 2015
    Пораки:
    2.037
    Допаѓања:
    4.715
    10 месеци за 3 дена, ова трае од старт ми се чини, вкупно да соберам има 5 ноќи преспани. Посетено секако и тоа не еднаш. Нема проблем, здрави сме дури сме немале ни настинка од кога е роден. Напреден се е супер со него, насмеано бебе цел ден позитива е, милина. Ама навечер.....

На Presrekna му/ѝ се допаѓа ова.
  5. Presrekna

Presrekna Популарен член

Се зачлени на:
    9 февруари 2019
    Пораки:
    2.196
    Допаѓања:
    12.942
    Како јас да се читам ама пред 15 год. Со синко. Иста приказна. Да не те плашам ама 2 години така спиеше, а после на 4 почна цела вечер да ја преспива. Жива ненаспана бев, зомби, гроги.
    Денски од 6 недели не заспа повеќе, а навечер само да се каже дека спие. Го успивав од 20-22:00 за во 22:10 да е станат И тоа расонет. Потоа пак нови
    2 часа успивање
    Можеше максимално 20 мин да врзе. Во 3:00 станувавме утрински. До 7:00 беше искапен, најаден, преслечен. Можеше тогаш да дремне во раце пола час и толку. До вечерта до 20:00 ококорен.
    Го носев на педијатар исто ми велеа, здраво дете напредува ама не е спанко.
    Во градинка се чудеа воспитачките. Дете од 2 год да не спие. Имавме со нив договор. Да е мирен додека заспиваат другите деца, па за награда му даваа да гледа ТВ - цртани без глас.
    И сеуште не спие како тинејџер. Кога И да легне 7:00-7:30 е станат
    Издржи мајка. Знам кој не доживеал не знае колку е тешко. Тука работата е ко преживи причаче.
    Буквално се пробав, капење во сите саати од денот, рутини пред легнување, читање, смиреност, галење, легнување со него. .. И ништо не помогна. Некогаш кога ќе поспиеше подолго од 20 мин, другата вечер му ја ставав истата облека или ќебенце од сугестија да не спие.
    Среќа ова бебе после 14 год родено од синко спие. И тоа цела ноќ. Ајде второто ќе ти биде спанко.

На srekice му/ѝ се допаѓа ова.
  6. Adeline

Adeline Популарен член

Се зачлени на:
    12 септември 2015
    Пораки:
    2.037
    Допаѓања:
    4.715
    Второ ми е, првото е 3 и пол години и тој не е спанко, и со него слични маки имав(имам).
    Малово преку ден спие сега 2 пати, некогаш 3 по пола саат, саат. Сам бара спиење. Навечер е проблемот.
    Од кога е родено првово синче сум побудалена од маки со спиење.
    Затоа веќе незнам што да правам, години барам начини неуспешно. Ќе се помирев до сега ама е тешко, немам сила ни да се помирам ако веруваш. Тие ми се цел свет ама ме изедоа со ова неспиење ;(

На Presrekna му/ѝ се допаѓа ова.
  7. FreeMind

FreeMind Форумски идол

Се зачлени на:
    2 јули 2018
    Пораки:
    6.948
    Допаѓања:
    40.040
    Ти споменав и претходно од ваква ситуација наеднаш сврте на точно десет месеци. Може ќе сврти и кај тебе деновиве.
    Што прави кога ќе се разбуди плаче? Да го оставиш ништо да не му правиш да го презаспиваш? Остави го така пробај една вечер. И прозор на кипање свеж воздух да циркулира цело време.

8. marchi-cool

marchi-cool Форумски идол

Се зачлени на:
    23 април 2017
    Пораки:
    7.014
    Допаѓања:
    14.502
    Да ве прашам,не знам колку е нормално. Знаете она воздивнување кое се испушта кога бебињата "липаат" одкако ќе плачат? Баш забележав ноќеска а и сега во моментов бебево додека спие испушта такви звуци на "липање" се случило ли кај некоја од вас такво нешто?

9. Adeline

Adeline Популарен член

Се зачлени на:
    12 септември 2015
    Пораки:
    2.037
    Допаѓања:
    4.715
    Не плаче, баш напротив, се смее а мижи, пола отворени очите му се спие се гледа.

10. FreeMind

FreeMind Форумски идол

Се зачлени на:
    2 јули 2018
    Пораки:
    6.948
    Допаѓања:
    40.040
    Ај од вечер нагло сменете тактика. Успи го и легни си. Штом се разбуди оставете го така. Не се труди да го презаспиваш не ни мрдај. Штом почне да плаче подај му вода. Битно е да смените рутина. И онака не спиеш барем смени нешто. Пробајте може ќе упали. Утре пак исто. Пушти на компјутер бели звуци или приспивна нека бучи цела ноќ.

На Spidy и Adeline им се допаѓа ова.
  11. flower55555

flower55555 Популарен член

Се зачлени на:
    3 октомври 2017
    Пораки:
    2.719
    Допаѓања:
    5.054
    Дали можи транспортер да се постави како седиштето во кола, да гледа на напред мали? До сега обратно седеше, ама не му е интересно веќе.

12. paleska3

paleska3 Популарен член

Се зачлени на:
    19 март 2013
    Пораки:
    1.206
    Допаѓања:
    3.161
    Зависи од типот на транспортерот што го имате. Меѓутоа ортопедите не препорачуваат бебињата да се возат на напред свртени додека не проодат, од причина што уште неможат да го издржат притисокот на кочење со вратот. Од кога ќе проде детето може да седе во седиште завртено нанапред.
    Кај мене малата е 11+ и дава неколку чекори сама па уште ја возиме во транспортер завртена наназад, се додека не се стабилизира во одењето.

На flower55555 му/ѝ се допаѓа ова.
  13. drugarka

drugarka Популарен член

Се зачлени на:
    9 октомври 2011
    Пораки:
    1.438
    Допаѓања:
    4.995
    Ми треба совет, генерално сме добри спијачи, сеа некоја регресија во спиење пропратена со долни двојки, ми менува дневни дремки од 3 на 2, ама сакам да му сменам рутина, да заспива во креветче, дали сега, или да почекам да заврши периодов?

14. srekice

srekice Популарен член

Се зачлени на:
    2 ноември 2013
    Пораки:
    4.105
    Допаѓања:
    10.418
    Колку месеци сте? Ние сме 10+. Веќе една недела спие два пати. Еднаш од 11-12 и втората од 16-18.
    Сама изрази желба. Се помачивме некој ден и супер прифати..

На drugarka му/ѝ се допаѓа ова.
  15. drugarka

drugarka Популарен член

Се зачлени на:
    9 октомври 2011
    Пораки:
    1.438
    Допаѓања:
    4.995
    За некој ден 9. Си менува на два пати, тоа ок, си легнува во 6, најакасно 6 ипол навечер, до сабајле, ама сакам да го ставам во креветче, дека спие со нас. Да му сменам скроз рутина. Заспива да го галкам и чешкам по грпчето и дојам. Маза ми е ептен ноќе. Дали сеа е време или да ја почекам сменава..

На srekice му/ѝ се допаѓа ова.
  16. srekice

srekice Популарен член

Се зачлени на:
    2 ноември 2013
    Пораки:
    4.105
    Допаѓања:
    10.418
    Пробај, ништо не губиш. Јас си ја присвојив во спална:D

На drugarka му/ѝ се допаѓа ова.
  17. marchi-cool

marchi-cool Форумски идол

Се зачлени на:
    23 април 2017
    Пораки:
    7.014
    Допаѓања:
    14.502
    Од кога ги ставате бебушите во дубак? Ние од утре сме 7+ досега дали два пати сум го ставила. Некако не знае што да прави ни како да го користи. Првото дете мислам дека недела дена пред да наполни 6 месеци го ставав. На 7 веќе шибаше. Сега викам ајде да не го мачам со дубак ама тоа е добар и за него и за мене. На тој начин ќе се вертикализира

А за "паткање" според вас која е најдобра возраст?

18. srekice

srekice Популарен член

Се зачлени на:
    2 ноември 2013
    Пораки:
    4.105
    Допаѓања:
    10.418
    Што е тоа паткање? Многу ме интересира. Добив коментар од експертот мој, ако не ја оаткам немала да прооди:@

На FreeMind и Mia Fuentes им се допаѓа ова.
  19. an4ii

an4ii Популарен член

Се зачлени на:
    29 октомври 2013
    Пораки:
    605
    Допаѓања:
    441
    Мамички син ми сега брзо наполни 1 година но веќе еден месец не сака млеко да пие. Бевме на адаптирано ама ж почна да не го сака пробав и со тетрапк кравјо ама исто само кога ќе заспие у сонот ќе му дадам некогаш го пие некогаш плаче и не сака. Почнав млечни кашички да му правам ама нешто и тие деновиве не ми ги сака. Ноќни готпви му купувам некогаш го јаде ама не стално. Пробувам бар два пати у денот да му дадам млеко на сабајле и навечер ама само адаптирано ми успева у дон со другото ми се буди .Навечер од кога ќе заспие му давам некогаш ќе испие цело 210 негоша 150 мл само. А насабајле овие денови сам почна у сонот да бара и ќе му дадам ги испива 180мл ама тоа додека спие само инаку нр сака буден. Некој совет уште е мал за да го откаже млекото. И се мислам малце му давам јадење у тек на ден бидејќи млеко не пие ама у последно време и слабо ми јаде

20. Septemvri

Septemvri Популарен член

Се зачлени на:
    12 декември 2018
    Пораки:
    2.538
    Допаѓања:
    9.895
    Ај јас да ти одговорам вака како поискусна со 2 деца:D. Паткање или кичма систем е да се наведнеш да ја фатиш за рачиња и да вежбте одење. Само тие експертите не знаат една многу битна работа, дека одење не е вежба што треба да се научи, туку созревање и развивање на центарот за рамнотежа. И без паткање ке прооди ич да си немаш гајле:D еве јас имам еден таков пример дома.

На drugarka, paleska3, marchi-cool и 6 други им се допаѓа ова.