Совети, искуства од мајки за бебиња од 6-12 месеци

Дискусија во 'Бебе' започната од francais, 16 јануари 2013.

1. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.928
    Допаѓања:
    203.183
    Kuterid е кортикостероид. Не е препорачлив за мали деца и бебиња, освен по препорака на лекар. Спрејот Џинџира Алба е одличен. Не се двоумете кога се работи за пеленски осип.

На НаталиЛили, leona83 и joy1 им се допаѓа ова.
  2. girl-miri

girl-miri Форумски идол

Се зачлени на:
    19 октомври 2011
    Пораки:
    7.698
    Допаѓања:
    19.882
    Neznam dali e skok vo razvoj ili nov zap.
    Edna nedela kako malava koga ja zaspivam,zaspiva i dodeka spie na sekoi 5/10min place silno,nekogas se smiruva so cuclata a nekogas edvaj ja smiruvam pa taka ja budam iako e 23/00cas pa setkame niz doma i igra nekoe vreme :| neznam dali e skok ili ja boli nesto :(

3. ddevojce

ddevojce Популарен член

Се зачлени на:
    25 јуни 2013
    Пораки:
    3.492
    Допаѓања:
    4.549
    Nikakvi samponi i sapuni dodeka se bajnete. Smenete pamper. Na sekoe menuvanje pampers odmivanje so kamilica,, nezno tapkanje koga ke brises i probaj so kantarionovo maslo ( zejtenliva treva, domasna ako imas) ili kokosovo maslo ( senamensko e)
    @girl-miri jas i zedov denes toplinki br 19, malku i se golemi pozadi ama so podebeli corapki ke gi bide, plus brzo rastat. Mek e gjonot i se vitka lesno. Vidov i cizmi i kondurki, bea katastrofa.

На НаталиЛили му/ѝ се допаѓа ова.
  4. girl-miri

girl-miri Форумски идол

Се зачлени на:
    19 октомври 2011
    Пораки:
    7.698
    Допаѓања:
    19.882
    @ddevojce kaj gi zema?
    Nie edni vo market vidovme ama ne i vleguvase nodzeto 19 bea,nema pogolem.
    Ke proveram pak moze donele pogolemo brojce,ako ne ke cekame do prolet za polesni da i zemam :)

5. ddevojce

ddevojce Популарен член

Се зачлени на:
    25 јуни 2013
    Пораки:
    3.492
    Допаѓања:
    4.549
    Od C&A gi zedov

Прикачени фајлови:

На ubavka1, TIGARCE86, girl-miri и 3 други им се допаѓа ова.
  6. leona83

leona83 Популарен член

Се зачлени на:
    14 февруари 2014
    Пораки:
    2.548
    Допаѓања:
    1.980

Запче е, кај мене така правеше, ама во исто време и се раскашла па докторката вика од двете било. И од соба за доење така кажа докторката, дека пред настинка се немирни, тешко им е.

7. Jagoda123

Jagoda123 Популарен член

Се зачлени на:
    26 април 2012
    Пораки:
    2.467
    Допаѓања:
    11.107
    Оф леле и моето е ист случај, таман ќе заспие и по 2-3 минути се буди со плачење.
    Деновиве има и температура 37-37,5 дај Боже да е заб во прашање, а не настинка.
    Веќе два дена гледам непцето (кај долната лева единица) е како испакнато, кога го мачкам со гел целата вилица е рамна, таму е испакнато.
    Воопшто немам спиено како што треба, се смирува само кај мене на града и спиеме заедно (читај спие, јас око не сум затворила)
    Ни се поклопува изгледа и скокот на 9 месеци. (facepalm) Овој како најлош скок во развој да е!
    Многу психички промени забележувам, веќе не е бебе, мало своеглаво детенце кое беснее, а слабо спие.
    Од каде таа енергија само да знам? :?:

8. leona83

leona83 Популарен член

Се зачлени на:
    14 февруари 2014
    Пораки:
    2.548
    Допаѓања:
    1.980
    Кај нас на 9 месеци имаше и заби (првото некој ден пред 9 месеци) па одма и второто, и скок и мама тргна на работа и од паднат имунитет заради забите фати настинка. Се и се собра, ама фала му на Бога помина. Месец дена траеше.
    Издржете мајки.

На TIGARCE86 и joy1 им се допаѓа ова.
  9. ddevojce

ddevojce Популарен член

Се зачлени на:
    25 јуни 2013
    Пораки:
    3.492
    Допаѓања:
    4.549
    I nie navecer se budime mnoooogu cesto po 3-4 pati, koga za cicanje, koga od sklet, koga odneznam sto. Mnogu mi se spie, nekako izmorena, kako pretepana sum. Nemam sila za nisto. Se budi i pravo se ispravuva na krevetceto. Sega ne ja stavam da spie do mene poveke ,oti lazi i moze da slegne od krevetot. Nababreni i se cetvorkite dolni odamna, ama ne e nervozna, mirna e preku den, si igra spie po 30-45 min, ako spieme dvete togas ja prezaspivam da dremneme uste malku, ama retko se slucuva da spijam napladne.Oslabnata sum mnogu, nemam apetit, pijam vitaminski sirup ama dzave treba jadenje. I vremevo nikakvo 100 godisni vreminja se pravi, nemozeme da izlezeme saalam da se prosetame na vozduh. Da bev denes na rabota sigurno ke mi dadea otkaz oti edvaj stojam.Sea da se svari rucekot za peperutceto moe, ke ja naruckam i ke ja zaspam, pa i jas so nea kupaa. Samo da se zdravi i zivi, se ke istrpime za niv.

10. leona83

leona83 Популарен член

Се зачлени на:
    14 февруари 2014
    Пораки:
    2.548
    Допаѓања:
    1.980
    А замисли уште едно дете и да одиш на работа по 10 саати, да се вратиш, вечера, ручек за утре..... и се тоа што кажа ти....исцрпена сум, ама тоа е.
    Туку да ве прашам, си ја скубат ли косата сами, вашите бебчиња? Порано пред спиење така правеше а сега почесто?

На НаталиЛили и TIGARCE86 им се допаѓа ова.
  11. zuto

zuto Форумски идол

Се зачлени на:
    6 јануари 2014
    Пораки:
    3.890
    Допаѓања:
    28.549
    Мојов си ги тегне ушите додека се успива цицајќи, ама јас не му давам и му ја давам мојата рака да си игра. И сега така се научи, па не можам да седам на компјутер додека го дојам и морам на телефон. Мора нешто да прави со раката додека се успива.
    Инаку немаме коса за тегнење сеуште, може кога ќе му потпорасне и тоа ќе прави.

12. ddevojce

ddevojce Популарен член

Се зачлени на:
    25 јуни 2013
    Пораки:
    3.492
    Допаѓања:
    4.549
    Kaj se domakinskite obvrski i red dr rab. Ama na prvo mesto se decata. Eve nie si pospijavme eden saat pregeska i svezi sme,sega nemozam da se pozalam. Da si zaspie i jas si legnuvam pravo. A za kubenje kosa ic ne zboruvaj, ne samo za spienje i koga cica si ja kubi, se cesa mn mi e interesna. Normalno e toa. Sekakvi raboti ucat sega, istrazuvat ispituvat.

На leona83 му/ѝ се допаѓа ова.
  13. Rabbit

Rabbit Форумски идол

Се зачлени на:
    3 септември 2012
    Пораки:
    2.265
    Допаѓања:
    46.290
    И мојата многу си ја скуби косата, јас баш се мислев дали е нормално, ама бидејќи повеќето мајки кажуваат дека и нивните деца го прават истото сигурно во ред е :)

На leona83 му/ѝ се допаѓа ова.
  14. НаталиЛили

НаталиЛили Популарен член

Се зачлени на:
    5 ноември 2014
    Пораки:
    1.389
    Допаѓања:
    8.354
    И мојава се скубе. Па остај тоа, мене кога ќе ме грабне за коса тегне ли тегне.

Туку да прашам за забиве. Ние кецовите ги извадивме сите наеднаш. По малку и двојките горе. Носот за тоа време и беше чешма и беше многу нервозна.

Е сега кои да ги чекаме?
    Двојките долу прво, а по нив кои?

Деновиве е многу кенкава, не јаде, само плаче, па помислив да не се заби во прашање.

15. ddevojce

ddevojce Популарен член

Се зачлени на:
    25 јуни 2013
    Пораки:
    3.492
    Допаѓања:
    4.549
    Kaj nas izlegoa dolnite keca, pa gornite. Dolnite dvoki pa gornite gvojki. Odamna se nababreni dvete cetvori i tamu se cesa stalno so prstite so cuclata. Neli decata gi skokat trojkite. Prvo im izleguvaat cetvorkite, ama oti pogolemi zabi se, potesko probivaat. Tuku moeto peperutce me grize mn cesto. I mn i e interesno, vo oci me gleda, se smee i apa :)

На TIGARCE86, leona83 и НаталиЛили им се допаѓа ова.
  16. girl-miri

girl-miri Форумски идол

Се зачлени на:
    19 октомври 2011
    Пораки:
    7.698
    Допаѓања:
    19.882
    Ne da se kube :D a be tegne na kosata i ne samo toa se cuka po glava :@
    Ja gledam cesto oti ne sakam da se tepa po galava,sekogas koga ke vidam taka pravi i go trgam raceto,ne e ubavo po glava da se tepa.
    znam mnogu mami mi imaaat kazuvano deka taka pravele nekoj period.

17. ddevojce

ddevojce Популарен член

Се зачлени на:
    25 јуни 2013
    Пораки:
    3.492
    Допаѓања:
    4.549
    Pravese i mojata papaa, se udirase po glava, sea ne i e teknalo da napravi papaa :))

18. An-na

An-na Форумски идол

Се зачлени на:
    9 септември 2011
    Пораки:
    6.972
    Допаѓања:
    37.075
    Бебушкава моја последниве три - четири пати кака брбушки. Значи прво ќе се изнамачи со брбушкиве па после во текот на денот ќе се искака нормално. Веќе каката не ни е течна како кога беше само на млеко, туку погуста. Ова нормално е претпоставувам? Исто и бојата ни е темно кафена накај зеленкаста. Не знам колку ова е нормално, најверојатно не е. Следната недела ќе одам на педијатар, меѓутоа во меѓувреме ми треба совет како преку исхраната да и ја подобрам столицата? И давам кашичка од сливи, ама не гледам некој напредок :^) :(

19. leona83

leona83 Популарен член

Се зачлени на:
    14 февруари 2014
    Пораки:
    2.548
    Допаѓања:
    1.980
    Нас ни помага варена црвена тиква, житарици (од киноата највеќе сум приметила дека и е ок столицата, од овесни снегулки), варени органски суви сливи со некое друго овошје). Намали на ориз, банана. И повеќе течности.

На An-na му/ѝ се допаѓа ова.
  20. Kitten

Kitten Форумски идол

Се зачлени на:
    27 ноември 2009
    Пораки:
    9.375
    Допаѓања:
    42.202
    @An-na нормално е тоа со столицата ако сте на почеток со дохрана. Треба малку време да се стабилизира стомачето. И нас не ни помагашр слива, ама затоа поретко јадете крушка.

Мајки какви капки за нос ставате кога се мрсулават и им тече нос? Ние до сега за чистење нос стававме само физиолошки раствор ама мислам дека ни треба некој посолен раствор.

На An-na му/ѝ се допаѓа ова.