Совети, искуства од мајки за бебиња од 6-12 месеци

Дискусија во 'Бебе' започната од francais, 16 јануари 2013.

1. mila13

mila13 Истакнат член

Се зачлени на:
    25 декември 2012
    Пораки:
    12
    Допаѓања:
    7
    https://medicinaizdravje.org/majki-na-prodolzeno-porodilno/
    Има група на ФБ мајки на трудничко, зачленете се таму на тие што им истекува породилното. Прочитав дека сега на пресот од 15 на Филипче ќе му го постават прашањето

На Martka и Larahappy им се допаѓа ова.
  2. Septemvri

Septemvri Популарен член

Се зачлени на:
    12 декември 2018
    Пораки:
    2.538
    Допаѓања:
    9.895
    Така ми е кажано од секторот за сметководство во фирмата каде што работам, јас побарав од ниот педијатар треба да одам да ја подигнам.

3. Septemvri

Septemvri Популарен член

Се зачлени на:
    12 декември 2018
    Пораки:
    2.538
    Допаѓања:
    9.895
    Освен со храна ако не сте почнале сеуште, други препораки нема ништо.

На EvieBabe му/ѝ се допаѓа ова.
  4. Dijana993

Dijana993 Истакнат член

Се зачлени на:
    18 септември 2019
    Пораки:
    84
    Допаѓања:
    30
    Мајки помагајте оти се секнав синот е 7+ еве два дена кемка нервозен е се тресе од нервоза повеќе детето не ди го познавам се смена 360 степени некои со искуство нешто било што....

На SINOLICKA_123 му/ѝ се допаѓа ова.
  5. SINOLICKA_123

SINOLICKA_123 Истакнат член

Се зачлени на:
    20 јуни 2019
    Пораки:
    141
    Допаѓања:
    248

I nie sme istite
    Mozno e zabce da mu izlegva
    Ako nemate , ako grizi se ligaj mnogu nervozno e jas mislam od to mozi da bidi i nie sme taka
    Probaj namackaj gi nepcinata so gel, davaj mu glodalki neka grizi, lajce izladeno vo Frizider primer 5 min,
    Ako pomaga znaci to e
    Nekoj veli i belo vino pomaga ama nemam probano.

На Dijana993 му/ѝ се допаѓа ова.
  6. Septemvri

Septemvri Популарен член

Се зачлени на:
    12 декември 2018
    Пораки:
    2.538
    Допаѓања:
    9.895
    @EvieBabe заборавив да пишам омега+д3 се продолжува до топлите летни месеци јуни/јули. Поздрав

На EvieBabe му/ѝ се допаѓа ова.
  7. Dijana993

Dijana993 Истакнат член

Се зачлени на:
    18 септември 2019
    Пораки:
    84
    Допаѓања:
    30
    Нема забче сеуште и се лигави се ваљда тоа е па ќе пробам утре со лајче, со гелче мачкам а глодалки несака да види...

На SINOLICKA_123 му/ѝ се допаѓа ова.
  8. Makedonka007

Makedonka007 Популарен член

Се зачлени на:
    27 јули 2017
    Пораки:
    1.456
    Допаѓања:
    2.469
    Не бев многу активна периодов, па зедов ве читав наназад, зборувате за лазење, седење, баш кај шо ме боли забот.
    Ќерка ми е точно 9м, не лази, значи си застананва во позиција, си го крева горе газето, мрда многу ама се во место, или лизгање наназад а да лази убаво не. Некои велат на 9м женските бебиња и проодувале, мојата не ни лази. Не велам да прооди ама барем за лазење.. Ве читам пишите на 7м лазеле. Знам секое дете си е индивидуално ама сепак си реков да прашам кај вас како е??

9. koritsaki

koritsaki Moderator Член на тимот

Се зачлени на:
    1 март 2010
    Пораки:
    19.069
    Допаѓања:
    108.878

Првата ќерка не лазеше воопшто. Почна да станува и одејќи се држеше за мебелот на 9 месеци и на 11 прооди.

На Makedonka007 и Yowannty им се допаѓа ова.
  10. Yowannty

Yowannty Форумски идол

Се зачлени на:
    28 ноември 2012
    Пораки:
    11.562
    Допаѓања:
    184.646
    Можам ли нешто да направам за претањето во сон??
    Веќе некое време бебла многу прета во сон, а следната регресија во спиење е тек за месец дена. И тоа што приплачува спиејќи.. како да и помогнам?
    Само кога ја земам до мене се смирува и спие нормално, како да спие мирно и во креветче?

Дали едно ќебенце е доволно ноќе? За спиење одржувам 20 степени. Јас и маж веќе месец дена се покриваме со јоргански чаршав само, а на бебла и ставам 2 ќебенца се си мислам нејзи ладно и е зошто е сама во креветче. :tmi: Денски воопшто не ја наоблекувам ама ноќе се си мислам се и е малку.. (facepalm)

Вчера вечер на заспивање почна да вреска и ја заспивавме на рати со маж од 7 до конечно заспивање по полноќ. (facepalm) (facepalm) (facepalm) Прв пат така ми прави. И еве денеска е неподнослива. Не дај боже да не добие нешто што сака во моментот одма кога ќе посака, па тоа еден глас што го пушта пискав.. :tmi: а нема врска што секоја играчка одма ќе ја тресне на земја. (facepalm) Ако не и се учини нешто одма плука цуцла, писка луто... и последно, плаче по татко и. Не по мене туку по маж ми секогаш кога ќе го види дека излегува низ врата. Еден период пред месец дена почна по мене, па по двајцата, сега само по него..
    Обично има 2 дремки кои траат по околу час ипол, денеска дремката и траеше едвај 20 минути. (facepalm)

Ако ова е најава за 6ти скок... што дрога е дозволена да се користи уз доење?! :wasntme:

На Presrekna, kitty.m, Мариаа. и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  11. Martka

Martka Популарен член

Се зачлени на:
    8 април 2017
    Пораки:
    1.871
    Допаѓања:
    4.858
    Мила барам да се зачленам,но не успевам.Не знам кај грешам

12. mila13

mila13 Истакнат член

Се зачлени на:
    25 декември 2012
    Пораки:
    12
    Допаѓања:
    7
    На ФБ ќе ја бараш групата “ Мајки на тридничко ❤️“ и ќе се придружиш на групата

Прикачени фајлови:

На Martka му/ѝ се допаѓа ова.
  13. BabyT*

BabyT* Популарен член

Се зачлени на:
    3 јуни 2019
    Пораки:
    4.517
    Допаѓања:
    17.622
    Да не и е жешко? Мојата откриена спие, јас и мм покриени. Значи никако не дава да ја покријам, одма почнува да прета со нозе и ако не успее да се открие плаче.

На Presrekna му/ѝ се допаѓа ова.
  14. Yowannty

Yowannty Форумски идол

Се зачлени на:
    28 ноември 2012
    Пораки:
    11.562
    Допаѓања:
    184.646
    Кога ја заспивам, јас обично сум будна уште некој саат и тогаш е само со едно ќебенце, второто и го дотурам одпосле. И само со едното исто прета.
    За жешко гарант и е.. ама ај што да праам.. не можам раат да спијам без да ја покријам... нон стоп станувам и проверувам дал се открила, или кога прета се будам и само ја поднаместувам по милион пати ноќе. Зомби не ми е рамно периодов.

На Presrekna и The Unicorn им се допаѓа ова.
  15. BabyT*

BabyT* Популарен член

Се зачлени на:
    3 јуни 2019
    Пораки:
    4.517
    Допаѓања:
    17.622
    Пробај вечер не ја покривај некое време воопшто, после стави и едно ќебе и види дали ќе почне.
    Мојата спие непокриена и боса, а мене ми е ладно. Ако ја покриам утоп се прави и може повеќе да се разболи.

На Presrekna и Yowannty им се допаѓа ова.
  16. Yowannty

Yowannty Форумски идол

Се зачлени на:
    28 ноември 2012
    Пораки:
    11.562
    Допаѓања:
    184.646
    Офффф јас мислев дека полошо е откриена, да не ја стресе па да не настине затоа и дежурам...
    Ај баш ќе пробам така вечерва.

На Presrekna и BabyT* им се допаѓа ова.
  17. marchi-cool

marchi-cool Форумски идол

Се зачлени на:
    23 април 2017
    Пораки:
    7.014
    Допаѓања:
    14.502
    околу претање во сонот биди благодарна ако не стане да месечари. Сериозно. Како Мајка на дете кое 7 години го изгледав и кога ќе го вратам филмот наназад сваќам дека сум со добар стаж. Големиов еве 7 години има и мислам на стадион да легне нема да го собере. Јас легни го на перница со нозе надолу вертикално а ќе го најдам долу во нозе кај мене. До година спиеше во свое креветче. После со мене. Мрдање вртење.... Ама станав имуна. Цели 7 години. Некогаш ќе седнеше и така ќе си стои.

За покривање ние сме со тт 22-23 и со едно не многу дебело ќебе го покривам.

Околу врескањето. Првото дете до кај 3 години имаше такви "кризи' на вриштење навечер. Ништо не го смируваше. Како бебче ќе го гушнев ќе го се е во раце ама после ни тоа не го дозволуваше. Не знам што беше. После 3 тата година се смири.

18. Larahappy

Larahappy Популарен член

Се зачлени на:
    4 февруари 2019
    Пораки:
    2.885
    Допаѓања:
    10.402
    Утрoвo пoкраj тoа штo ишутирала ќебе си ги сoблекла и дoлните пижами пoчна нoзе да фаќа претпoставувам така и успеала. Не трпи тoплo а се си мислам дека jас така ка научив затoа штo не jа тунтав.
    Се укoчив кoга jа видoв кoлку време така си седела незнам затoа штo кoга ќе се разбуди ќути првo...

Пoтенкo ќебенце да прoбаш?

19. Yowannty

Yowannty Форумски идол

Се зачлени на:
    28 ноември 2012
    Пораки:
    11.562
    Допаѓања:
    184.646
    Ни ја воопшто не ја тунтам со алишта. Ни за спиење. Во многу тенки шпикозни е и боди на кратки исто тенкичко.
    Сите ќебенца што ги имам купено се тенки, 2 добив на подарок дебели ама воопшто не ги искористив.
    Ноќеска појачав температура во соба и ја остаив еден период без ќебе ама исто преташе. Неколку пати се будев и веќе накај 2 ипол преташе цели 25 минути никако да се смири тоа во сон, а јас сум заспала со раката подвисена на креветче во нејзина страна, се разбудив околу 4 и нешто кога пак ја сетив дека прета и не си ја осеќав раката. :| И тогаш ја прибрав до мене. До мене се смирува и мирно спие.
    Претпоставувам дека пак поминува низ некоја регресија, иначе стварно не знам што може ова да биде.. Нозете додека спие цело време ги крева нагоре во вис.. :tmi: не знам зошто го праи тоа.

Иначе и мојава до пред овој период кога се будеше ноќе си седеше мирна во креветче. Сега почна да плаче периодов, ама почнува да плаче во сон, и или сама ќе се проврти и ќе се смири и продолжи да спие, или ќе се разбуди со плачење.. Среќа престанува брзо.

20. koritsaki

koritsaki Moderator Член на тимот

Се зачлени на:
    1 март 2010
    Пораки:
    19.069
    Допаѓања:
    108.878
    И моја беба прета во сон , веќе со сигурност 2 недели ако не и повеќе. Нозете ги дигнува во вис ,така заспана , се открива навечер и јас дежурам. Ги фаќа нозете , ги вади чорапите , и кога ќе видам така спие без чорапчиња :whew: Среќа спие до мене во кревет па веднаш реагирам. Период е , ќе помине.