Совети, искуства од мајки за бебиња од 6-12 месеци

Дискусија во 'Бебе' започната од francais, 16 јануари 2013.

1. simonagj

simonagj Активен член

Се зачлени на:
    25 март 2019
    Пораки:
    81
    Допаѓања:
    57
    На мојата бебушка печени јаболка и помагаат најмногу за какање, сливите не

2. simonagj

simonagj Активен член

Се зачлени на:
    25 март 2019
    Пораки:
    81
    Допаѓања:
    57
    Како од 8+? Мојата има 6 месеци и веќе сама седи. Знае да падне ако се подаде по нешто, ама си седи. Ја носам кај Видоевски, он баш вика да се ставаат да седат на 45степени и сами да се фаќаат за нешто за да се исправат да седнат

3. simonagj

simonagj Активен член

Се зачлени на:
    25 март 2019
    Пораки:
    81
    Допаѓања:
    57
    Има деца што воопшто не лазат. Мојата бебушка се исправа држејќи се за мене, седнува и седи сама без да ја држам. 6 месеци има

На koritsaki и Spidy им се допаѓа ова.
  4. simonagj

simonagj Активен член

Се зачлени на:
    25 март 2019
    Пораки:
    81
    Допаѓања:
    57
    Ја ставам, да. Од 5 месеци. Колку што имам читано по нет, дубакот е проблематичен за развојот во смисол дека не може да се наведне и да си земе што сака или да клекне или да си ги види ноџињата. Не е проблематичен за карлицата. Видоевски баш вика: тоа е помош за да си ги одмориш рацете

На SINOLICKA_123 и Makedonka007 им се допаѓа ова.
  5. Larahappy

Larahappy Популарен член

Се зачлени на:
    4 февруари 2019
    Пораки:
    2.885
    Допаѓања:
    10.402
    Не е ранo 5 месеци за дубак? Па какo бебетo не иде напред/назад сo кичмата? Стабилнo е?
    Нас oртoпед не сoветуваше пoсле 9 нo пoдoбрo не.

Какo читам за др. Видoевски пo фoрумoв ми делува дека на сите различнo кажува...една маjка пишува сoветува дека не треба да се става, еве вие oд 5 месеци кoристите дубак...

На Sofi.ja му/ѝ се допаѓа ова.
  6. FreeMind

FreeMind Форумски идол

Се зачлени на:
    2 јули 2018
    Пораки:
    6.948
    Допаѓања:
    40.040
    Се надевам ја знаеш разликата од 45% и 90% бидејќи не се седи под 45% .Од колку месеци ја потпираш да седи од три?

Видоевски и Талевски ги направивте лом на форумов. Да можат да прочитаат што вие сте сфатиле ќе си ја скинат дипломата.

Најголемиот проблем во дубакот е што му открива нов поглед на бебето од стоечка позиција. Кога веќе ќе види како тоа изгледа не сака да се врати доле каде треба да биде. Затоа се тие биолошки чекори во развојот. Седечка позиција, движечка и стоечка. За да може постепено бебето да открива нови светови, а со тоа и да учи како тоа да го направи.

Иначе дубакот во земја како Канада е забранет. Оти? Оти се глупи, наместо рацете да си ги одморат.

Последна измена: 9 април 2020
    На TeddyGrey, Magic13, Dijana993 и 10 други им се допаѓа ова.
  7. Spidy

Spidy Форумски идол

Се зачлени на:
    19 ноември 2009
    Пораки:
    5.993
    Допаѓања:
    14.801
    Супер ако си е така напредна за 6 месеци, ама во тој случај твоето бебе би било понапредно од 99% од бебињата. Како што реков повеќето прво лазат, па седнуваат. И ќерка ми сама застана на нозе на 7ипол месеца, ама не го земам тоа за пример зошто има деца и после годината уште не стојат.
    На секое правило има исклучоци, ама за повеќето прашања одговорот е: да не се форсира детето. Ако самостојно може да го направи тоа, сосема е во ред. Седнувањето е многу потешко од лазење, исправање на коленици во положба за лазење, превртување од стомак на грб и слично. Ако секојдневно ставаш дете да седи, а тоа не може само да се исправи до таа положба, воопшто не му правиш услуга.

На BabyT* му/ѝ се допаѓа ова.
  8. EvieBabe

EvieBabe Истакнат член

Се зачлени на:
    17 април 2019
    Пораки:
    688
    Допаѓања:
    2.551
    Бебе ми е во 5 скок, станува ноќе за цицање точно на еден саат. Ај што сум жива ненаспана, туку со денови, очите ми се крвави. Онака баш црвени крв, особено десното. Не е пукнат капилар, грозно така, туку побледо црвенило под зеницата. Не памтам некогаш да ми биле вакви, особено па не со денови. Дали е нормално ова, ви се случува ли со бебињава кога не спиете со денови? Или може да е од нешто друго?

На Magic13 му/ѝ се допаѓа ова.
  9. koritsaki

koritsaki Moderator Член на тимот

Се зачлени на:
    1 март 2010
    Пораки:
    19.076
    Допаѓања:
    108.913
    Беба моја почна да се врти на стомак :) не само тоа , ја ставам потпрена на перници и се подигнува за да седне. Е потоа за седење си седи ама ако почне ептен да мрда лево десно , паѓа :D не е се уште стабилна ,секако , рано е. За дубак ве читам, и двете деца ги носам кај истиот педијатар , за првото дете ми рече никако дубак , сега за второто сега претпоставувам исто, минатиот месец кога ја носев на преглед не ми спомна ништо :| ама наредно кога ќе ја носам на вакцина ,баш ќе ја прашам :)
    За лазењето, не лазат сите деца. Ете првото дете не лазеше, а прооди самостојно на 11 месеци

На Magic13, simonagj, Mia Fuentes и 2 други им се допаѓа ова.
  10. FreeMind

FreeMind Форумски идол

Се зачлени на:
    2 јули 2018
    Пораки:
    6.948
    Допаѓања:
    40.040
    Нема шанса да седне само без да лази на шест месеци. Во 1000 евра кладба.
    Може без да лази да седи само ако го седнат. Никако поинаку. И за ова го имаат малтретирано со месеци со перници и триста чуда.
    Слободно со видео нека ме демантира некој.

На flowergirl*, drugarka, Мариаа. и 2 други им се допаѓа ова.
  11. srekice

srekice Популарен член

Се зачлени на:
    2 ноември 2013
    Пораки:
    4.105
    Допаѓања:
    10.418
    Се согласувам со тебе среќо. Ме искаравте некни за мојата што ја штедам да лежи на стомак. И ја спуштив на земја. Детево за две недели почна да се исправа на лакти и коленици. И сама успева да си седне. Се врти странично и седнува. Кај и да е ќе пролази, се надевам :rofl:
    Фала за пердашењето од некни:* Цукерче си ми:*

На Makedonka007, Mia Fuentes, Puffy2019 и 2 други им се допаѓа ова.
  12. Spidy

Spidy Форумски идол

Се зачлени на:
    19 ноември 2009
    Пораки:
    5.993
    Допаѓања:
    14.801
    Мојава прво лазеше, па се исправи на нозе држејќи се за каучот, па после научи сама да седне. Значи седела после 8 месеца. Не дека не сум ја седнувала јас на газот, ама не седнуваше сама, цело време на меше лежеше до тогаш. Ама што знам, може има понапредни деца :D

13. FreeMind

FreeMind Форумски идол

Се зачлени на:
    2 јули 2018
    Пораки:
    6.948
    Допаѓања:
    40.040
    Видела не видела си рекла дај да станам оти оваа будалава ниту ќе ме седне ниту ќе ме крене:rofl:

Сега ќе видиш од 10-13 месеци колку бргу оди се тоа и седење и лазење и станување. После месец дена и да ја седнуваш и да ја креваш нема да сака ќе сака се сама да си прави:*

Има на форум само понапредни. И ако не разбираш стварно ќе си помислиш твоето назадува види го ова на шест седи без да лази. А оно кутро од пет и во дубак било можеш и да замислиш само колку “седи” , растура. Прашање е дали и главата стабилно ја држи на шест.

Мајка на другарка моја ми објаснуваше дека е оставана да “седи” од два месеци за да има газови :^) Тоа исто иде во рубрика верувале или не.

Во секој случај после 8 месеци без лазење може да седат ако ги седнеш. Ако не ќе си плачат да ги седнеш.После ќе плачат да ги држиш потпрен на кревет, па да ги паткаш и самодоверба у себе од психолошка страна гледано чорба. Не за друго секоја милја на развој е ланчано поврзана со друга. Затоа и се вика раст и развој. Ама ако го интересира некој, ако не може и така да се порасне од дубак на паткање па во школо.

На TeddyGrey, Makedonka007, BabyT* и 3 други им се допаѓа ова.
  14. srekice

srekice Популарен член

Се зачлени на:
    2 ноември 2013
    Пораки:
    4.105
    Допаѓања:
    10.418
    @FreeMind, Не бе маче. Се исплашив утре кога ќе аплицира за работа, и кога ќе прочитаат во CV дека проодела на 13 месеци, нема да ја примат :rofl::rofl:
    @Spidy Ти не си отворила "Соба, за доење" да видиш какви напредни деца има. Абе со лажица сами јадат од 5 месеци. Други од 9 одат, трети од прв месец врзуваат сон 12 саати Чудесии

Едит :
    Моето е бре според стандарди:P

Прикачени фајлови:

Последна измена: 9 април 2020
    На FreeMind му/ѝ се допаѓа ова.
  15. ocicka2014

ocicka2014 Популарен член

Се зачлени на:
    27 јуни 2014
    Пораки:
    4.217
    Допаѓања:
    13.679
    Ами на 6-7 месеци кажувале мама, баба, дада и тата? |(

На koritsaki, srekice и FreeMind им се допаѓа ова.
  16. FreeMind

FreeMind Форумски идол

Се зачлени на:
    2 јули 2018
    Пораки:
    6.948
    Допаѓања:
    40.040

Овие истите се подоцна оние со витлери на глава чии деца во школо се најпаметни, подоцна имаат најуспешен син, па најубава снаа за да сето тоа го кренат за пет степени погоре кога ќе добијат внуци.
    Сите ги имавме у школо. Се сеќавам на едната школска и нејзината мајка многу добро. Ене ја врти кебапи во Австрија на скара.

На SINOLICKA_123, ocicka2014 и srekice им се допаѓа ова.
  17. srekice

srekice Популарен член

Се зачлени на:
    2 ноември 2013
    Пораки:
    4.105
    Допаѓања:
    10.418
    Е да. Тие се :rofl:
    Моето е заостснато, јебига :bandit:

На FreeMind му/ѝ се допаѓа ова.
  18. FreeMind

FreeMind Форумски идол

Се зачлени на:
    2 јули 2018
    Пораки:
    6.948
    Допаѓања:
    40.040
    И моето. Нека се живи и здрави и самоуверени, силни и способни сами да создаваат. Тие останатите комплименти со нај еве нека ги земат другите.

На srekice му/ѝ се допаѓа ова.
  19. Spidy

Spidy Форумски идол

Се зачлени на:
    19 ноември 2009
    Пораки:
    5.993
    Допаѓања:
    14.801
    За спиењето не ме дирај :D
    Моето спие 12 саата ноќе од 3ипол месеца. Ама тоа не е за мене достигнување или milestone за фалење, тоа не го направи детето, јас му го фатив редот.

Муабетов е да не се нервираат мајките и да не споредуваат со други деца. Јас си гледам на моето да му е арно, како забар требаше многу криво да ми е што не извадило заби на 4 месеца, него на 10 :rofl:

20. srekice

srekice Популарен член

Се зачлени на:
    2 ноември 2013
    Пораки:
    4.105
    Допаѓања:
    10.418
    Знам за твоето за спиење. Можам са се пофалам, книгата што ја прати е огромна помош. Благодарение на нејзе, мојата се подобри во тој поглед. И сум ти благодарна. Има уште за работење, али супер е.

Јас зборам за оние од еден месец, сами што си облакаат пиџами, се успиваат и спијат цела ноќ.

На ocicka2014, FreeMind и Spidy им се допаѓа ова.