Совети, искуства од мајки за бебиња од 6-12 месеци

Дискусија во 'Бебе' започната од francais, 16 јануари 2013.

1. joy1

joy1 Форумски идол

Се зачлени на:
    14 август 2012
    Пораки:
    20.110
    Допаѓања:
    328.810
    Во врска со бананата сакав да кажам нешто.Имено сите веруваат дека ствара запек ( и јас исто),но се повеке читам на нет дека не е точно тоа.Всушност содржи влакна кои пријатно делуваат на цревата.Керками кога јаде банана има обилнна а мека столица.Исто и докторката што ме порагаше ми го велеше истото,да не се плашам да јадам банани бидејки ја регулирале столицата :)

П. С крушата ја омекнува или стврднува?

На Annath, Kitten и An-na им се допаѓа ова.
  2. An-na

An-na Форумски идол

Се зачлени на:
    9 септември 2011
    Пораки:
    6.972
    Допаѓања:
    37.076
    И крушата ли може да прави проблем? Ова не сум го знаела.
    Инаку, ориз и давам 2 пати неделно максимум, банана 3 пати преку сила. Почнав и палента, ама и тоа не го давам често, дали еднаш. Претежно јадеме јаболко, слива, тиквичка, морков... Ова ни се основни продукти со кои што скоро секогаш ги правам комбинациите.
    Сега се враќам наназад, се си мислам дека откако почнав да и давам сладок компир почна вака. Во истиот период јас примав антибиотици, па може и од тоа да е? М?
    Слабо пиеме вода, скоро ич :( Се трудам да и давам и со лажичка, ама плука. Пробав и сокчиња. И со нив е исто.
    Скоро месец и пол се дохрануваме. Веќе почнав полека и втор оброк да и воведувам, па може и тоа да има врска. Да намалам со продуктиве што и ги давам? Да не бидат повеќе од 2 во комбинација?
    Ќе пробам се, жал ми е да ја гледам вака.

3. leona83

leona83 Популарен член

Се зачлени на:
    14 февруари 2014
    Пораки:
    2.548
    Допаѓања:
    1.980
    Јас лично ако изедам макар само една банана три дена мака ќе имам. Приметив и кај ќерка ми, затоа само еднаш неделно јаде банана. Ориз досега три пати во 4 месеци.
    За крушата јас знам дека омекнува а во групата здрава храна за деца тврдеа дека стврднува.
    По мене, треба да се следи детето како реагира на одредени намирници.
    Инаку кај нас после 2,5 месеци од воведување дохрана се регулираше столицата, може да е заради разновидната исхрана а и внимавам што давам. Или се навикнал желудникот:)

На joy1 му/ѝ се допаѓа ова.
  4. ddevojce

ddevojce Популарен член

Се зачлени на:
    25 јуни 2013
    Пораки:
    3.492
    Допаѓања:
    4.549
    Stom pocnuva deteto so dohrana, normalno e da ima promeni so stolicata. Promena na boja, oblik i miriz. Kolju poraznovidno vnesuvaat, tolku po obemna kje im e kakata. Nie sme 10+ meseci ima denovi koga kaka brbuski, a poslednata nedela stolicata i e meka. Za omeknuvanje na stolicata pomagaat krusa, sliva, tikva (blaga). Za stvrdnuvanje na stolicata banana, kompir, nekoi majki kazuvaa deka i orizot stvaral zapek. Sekoj organizam e razlicen. Kaj nas ne se slucilo da ima zapek dosega, sekoj den si kaka, ama ako vidam deka stolicata i e tvrda, ke i napraam dobra tecna kasa od krusa i sliva za omeknuvanje na stolicata, i do vecerta sme pokakani meko.
    @An-na izmasiraj ja nezno so krema okolu preponite ke vidis ke i omekne stolicata. @Kitten koga im teci noseto nema potreba od kapkicki oti sami izleguvaat, samo vleci gi so pumpica. Ako e zatnato i ima grutkicki togas koristi kapkicki. Izbegnuvaj da gi koristis precesto oti solenite kapki ja susat sluzokozata na noseto. Jas koristam soleni kapkicki, no ne cesto.

На An-na и Kitten им се допаѓа ова.
  5. Kitten

Kitten Форумски идол

Се зачлени на:
    27 ноември 2009
    Пораки:
    9.375
    Допаѓања:
    42.202
    Очигледно кај секое дете индивидуално. И јас приметив од бананата си кака редовно, а на почетокот некој ме посоветува дека крушката протерува, па јас бутај крушка скоро секој ден, а оно сиротото црвено патлиџан од напнување :(
    И на крај една постара жена ме просветли дека крушката стегала :o
    Значи е од се да се јаде умерено, ништо пречесто ;)

На An-na и joy1 им се допаѓа ова.
  6. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.928
    Допаѓања:
    203.184
    Бананата служи за регулација на столицата, со тоа што презреани банани ја омекнуваат, не толку зрели банани ја стегаат. Кај син ми бананата има лаксативен ефект. Ориз, компир, сладок компир, морков - прават запек. Тиква, слива, круша - омекнуваат, јас така знам. А може зависи и која круша, пошто има разни видови. Овие помеките, протеруваат. Потврдите се слични со дуњите, па тие може стегаат, оти дуњата исто може да направи запек. Ама ќе се сложам дека е различно кај секого. Кај син ми тиквата прави запек - тој не ја сака, ама му ја подметнував во смудито, бидејќи имаме наши домашни тикви, преблаги се, преубави. И после јадење тиква, три дена не можеше да се искака :( па ја исфрлив од неговото мени или му ја давам еднаш до два пати месечно. Од моето искуство - житарките се клучни во исхраната за редовна и нормална столица, особено овесот. Барем кај мене, искуството со син ми тоа го покажа.
    Кивито и смоквите исто помагаат при омекнување на столицата, ама се 12+ поради тоа што се алергени.

На marchi-cool, Nova, Kitten и 2 други им се допаѓа ова.
  7. mamaMace

mamaMace Активен член

Се зачлени на:
    19 август 2013
    Пораки:
    42
    Допаѓања:
    164
    јас сум проблематичната со тврда столица и баш на мене мораше да се погодат децава.
    кога наполнија 6 месеци секое утро им давава кашичка направена од јогурт, кисело млеко, со рж,овес,јачмен и семки од сончоглед или тиква.прво оваа смеса ја мелев па потоа ја потопував со кисело млеко.и деца имаа супер столица.е кога дојдоа накај 3 години кога почнаа повеќе да разбираат и убедуваат е тогаш престанавме ама добро јадеа тиква,сливи, круши кои кај нас се покажаа супер.

На An-na му/ѝ се допаѓа ова.
  8. snegulkata

snegulkata Форумски идол

Се зачлени на:
    19 јануари 2012
    Пораки:
    2.872
    Допаѓања:
    28.580
    Изгледа до организмот ќе да си е.
    Кај нас бананата стврднува и сме имале запек од банана. А крушката ја омекнува столицата. Така сум слушнала а исто така и сум приметила кај моето бебе.

На An-na му/ѝ се допаѓа ова.
  9. An-na

An-na Форумски идол

Се зачлени на:
    9 септември 2011
    Пораки:
    6.972
    Допаѓања:
    37.076
    Проблемот кај нас е што ние скоро од раѓање какаме на секои 5 - 6 дена. Ретко се случува почесто да се искака. Тешко можам да приметам која храна како и делува, бидејќи кога она ќе се искака не можам да знам дали и е дојден денот за какање или пак и е од храната. До пред 2 недели си какаше убаво, без мачење. Сега да ти е жал да ја гледаш :(
    Ах, маки. Таман ставивме каков - таков ред со цицањето и скоро го исфрливме АД млекото, сега ова :(
    Сега и запче ни никна, па може и тоа да има влијание :^)

10. gluvarche

gluvarche Истакнат член

Се зачлени на:
    25 септември 2010
    Пораки:
    210
    Допаѓања:
    113
    мајки по колку пати во 24 часа и колкава количина им давате на бебушките млеко? ние цицаме уште но приметувам дека немам толку млеко како порано, сакам да скратам и ноќен подој, си имам голем проблем со бебчо не јаде ништо, буквално се на сила и тоа само овошје и кисело млеко и малку лебче повеќе си игра отколку што го јаде, никако неможеме да спроведеме ред :(

11. leona83

leona83 Популарен член

Се зачлени на:
    14 февруари 2014
    Пораки:
    2.548
    Допаѓања:
    1.980
    Кратење на ноќен подој не влијае на јадењето дење. Дури и цицањето преку ден на таа возраст не влијае, посебно ако не пие течности наместо вода им служи нашето млекце.
    Мешај разни комбинации, маскирај со тоа што јаде. Или подобро нека проба да му даде да јаде некој друг, не мама и тато. Доењето е само корист во ситуацијава, штета не. Докторката во букурешт на вакцини сите така ги советува, ако не јаде не давај да цица, ако јаде и е малку понапред со килажата, не давај да цица, посебно навечер. И според неа кога да цица бебето? Сум се консултирала со други др.и не се согласуваат со тоа. Имав проблеми со синот со јадењето.

На gluvarche му/ѝ се допаѓа ова.
  12. zuto

zuto Форумски идол

Се зачлени на:
    6 јануари 2014
    Пораки:
    3.890
    Допаѓања:
    28.549
    Ви се случило ли некогаш бебушките да ви плачат во сон? Син ми ноќеска наеднаш кога вресна, 5 минути не можев да го смирам ни да го разбудам. Дури и кога отвори очи беше како изгубен. Не знаев дали го боли нешто, дали сонува...Го расоблеков одма, ама се беше во ред. Инаку тој никогаш вака не плачел, ептен паника ме фати.

13. donna.17

donna.17 Популарен член

Се зачлени на:
    28 декември 2009
    Пораки:
    1.718
    Допаѓања:
    5.011
    Мамички едно прашање од мене. Син ми има 1 годинка и последнава недела забележувам дека кога ќе стане од спиење му се воспалени обравчињата. Многу му се црвени и има како мали ситни мозолчиња, после некое време црвенилото се повлекува, но сепак го има не е толку многу изразено. Значи менувам постелнина многу често не е од тоа. Пробав го намачкав со јекодерм можеби е малку за нијанса подобро. Некое слично искуство или некој лек ?

14. joy1

joy1 Форумски идол

Се зачлени на:
    14 август 2012
    Пораки:
    20.110
    Допаѓања:
    328.810
    Мн често и со двете.Не се плаши.Викаат тоа преку ден што слушаат,гледаат после во сон мозочето го обработува па се плашат :)
    Ние вчера се возевме во темница со малото.Од ск идевме навечер.И плачеше по пат.И вечерта во сон липташе цела нок :)

15. zuto

zuto Форумски идол

Се зачлени на:
    6 јануари 2014
    Пораки:
    3.890
    Допаѓања:
    28.549
    Оф, душиче

16. girl-miri

girl-miri Форумски идол

Се зачлени на:
    19 октомври 2011
    Пораки:
    7.698
    Допаѓања:
    19.882
    @donna.17 i jas nas nekade nedela dena od spienje koga stanuva i se crveni obravcinjata.
    Si se mislev da ne ja pokrivam mnogu pa zatoa,sekogas e topla koga se budi,izgleda od toa ke e.
    Iako i do sega taka ja pokrivav ama ne se crvese,nie nemame brumki samo cvrena e malce vo obravceto,gledam da e malce pokriena sega pa mislam ke mine.

@zuto site bebuski placat vo sone,kako pomala placese pomalce i pptivko a sega ja gledam nekoj pat i silno place,izgleda od zapite e.

@gluvarche nie imame skoro 1godinka,nema nekoj red na pienje mleko,nekogas poveke nekogas pomalce bez razlika kolku hrana jadele.
    Nautro pie 150/180ml potoa po dvapati okolu60/90 i navecer okolu 180ml,nekogas se budi ednas i pie uste 120/150.
    Nekogas pie i pomalce nekogas i poveke,nekade 500ml na 24c ide.

На donna.17 и gluvarche им се допаѓа ова.
  17. janula

janula Активен член

Се зачлени на:
    19 октомври 2014
    Пораки:
    122
    Допаѓања:
    41
    mamicki ve molam za sovet ...veke 4 dena moeto since ima proliv...znaci vaka prviot den mi krena temperatura pocna prolivceto i go odnesov na lakar i ni dadoa cefaleksin po 3ml na 12 h i linex po edna kesicka na den ...znaci maloto nemase temperatura veke naredniot den no proliv ima denes jadese poubavo mislam poveke vo odnos na prethodnite denovi oriz varen..banana...kompir so morkov..povtorno oriz i mleko humana specijalno za vakvi slucaevi...sega problemot e sto denes imase nekade na 3-4 sati prolivce..no vecerva posle 20 h ne prekina kutriot na sekoj pola sat do sat...edvaj zaspa ...dali e mozno od cefaleksinot da ima se poveke proliv ..ve molam za sovet :(

18. ddevojce

ddevojce Популарен член

Се зачлени на:
    25 јуни 2013
    Пораки:
    3.492
    Допаѓања:
    4.549
    Za cefaleksinot neznam sto da ti kazam, ama jas znam deka i mlekoto proteruva. Davaj mu cesto neka jade samo kompir i banana. Cajce ako ti pie za stomaceto isto kje mu godi.

На janula му/ѝ се допаѓа ова.
  19. Nova

Nova Популарен член

Се зачлени на:
    15 јануари 2010
    Пораки:
    1.052
    Допаѓања:
    1.145
    Да. Најчеста реакција е проливот.

20. anina

anina Популарен член

Се зачлени на:
    17 март 2011
    Пораки:
    1.141
    Допаѓања:
    5.239
    Не знам кој е тој доктор кој на проливче дал антибиотик. Прашај друг доктор ама антибиотиците се предизвикувачи на истото