Совети, искуства од мајки за бебиња од 6-12 месеци

Дискусија во 'Бебе' започната од francais, 16 јануари 2013.

1. hub

hub Истакнат член

Се зачлени на:
    24 јули 2018
    Пораки:
    548
    Допаѓања:
    631

На мајчино млеко сме, со три оброка.
    Пред да почнам со вечера му давав 2×190 и си спиеше добро со 1-2 зависи за цицање.
    Воведов и вечера исто 190, и тогаш педијатаров ми вика трите оброка треба да се по 100 гр. И од страв дека така сум давала сменив... а бебе ноќе пишти ли пишти може на секој саат за цицање.
    Дали од што ми беше гладно...
    Жал ми е што ми беше таков, денес пак му дадов 190..па ќе видиме..
    Едно врме мислев да не е некој скок, да не мења нешто..ама до толку да ми се буди...затоа сскав да знам одприлика, знам не се сите бебиња исти.

2. srekice

srekice Популарен член

Се зачлени на:
    2 ноември 2013
    Пораки:
    4.105
    Допаѓања:
    10.418
    Нема логика да е 100 гр. Давај на дете да јаде колку може.

3. Makedonka007

Makedonka007 Популарен член

Се зачлени на:
    27 јули 2017
    Пораки:
    1.456
    Допаѓања:
    2.469
    Мое беше прашањето за лазењето (мојата не лазеше и уште не убо, 9м) и бев некако во паника заради сите коментари тука и надвор дека лазеле, седнувале, проодовале брзо други бебиња.
    И гледам се отворила уба дебата, образложено надолго (fingers) Фала на сите, ми ги решивте дилемите:D:inlove:

@hub @flowergirl* исти сме и ние. На 2 саати станва мојата ноќе. Станва и тоа со пиштење. Забчињата и излегуваат, горе двете двојки, постојано и се преку ден рачињата в уста или некоја играчка ама да толку да плачи не знам... Ох лелле. А и од вечерата се мислам, да не и е многу, па стомаче да ја боли, ко ќе прдни и олеснува. Ако најдите некое "чаре" пишете :D ако не ќе остајме дека е некој си скок пак. Иначе жива ненаспана сум:rock:

Последна измена: 13 април 2020
    На hub му/ѝ се допаѓа ова.
  4. flowergirl*

flowergirl* Истакнат член

Се зачлени на:
    2 јуни 2016
    Пораки:
    65
    Допаѓања:
    76
    Ако пиело 190 сигурно гладно е...давај 2-3 дена ќе видиш дали прави разлика.
    Јас вчера му сменив и шише и во последното млеко ставив една лажица од хип ноќните каши, испи 150 мл што не се десило и алелуја спиеше со само едно станување.Ете кај нас било од глад, а ова трае неколку месеци ама си мислев има 3 оброци, ужина , млеко пие колку што сака, ете уште нешто му тррбало

На Makedonka007 му/ѝ се допаѓа ова.
  5. KuklickaSk

KuklickaSk Форумски идол

Се зачлени на:
    20 јуни 2010
    Пораки:
    7.332
    Допаѓања:
    28.145
    И ние во истиот. Мојот не се буди на секој саат, ама преку ден е неподнослив...

6. Larahappy

Larahappy Популарен член

Се зачлени на:
    4 февруари 2019
    Пораки:
    2.885
    Допаѓања:
    10.402
    Цица навечер?

7. KuklickaSk

KuklickaSk Форумски идол

Се зачлени на:
    20 јуни 2010
    Пораки:
    7.332
    Допаѓања:
    28.145
    Еднаш станува за цицање. Ама не стануваше ниеднаш пред скоков.

8. KuklickaSk

KuklickaSk Форумски идол

Се зачлени на:
    20 јуни 2010
    Пораки:
    7.332
    Допаѓања:
    28.145
    stvarno, kako da znam kolku treba da e obrok? Mojov e jadac I ke jade kolku mu dades. 5 ipol meseci e so 1 obrok koj mu e teglicka od 190 ili full zitarki doza 170grama I koga jade taka sit e 3 casa.. Ok e taka? vo morkov I tikvica u 100gr ima 30 kalorii sigurno toa ne se smeta za cel obrok :?: Mnogu e zbunuvacki ova voveduvanjevo hrana

9. hub

hub Истакнат член

Се зачлени на:
    24 јули 2018
    Пораки:
    548
    Допаѓања:
    631

Исто и мојов. Горните две двојки му избија сега се мачи и со тројката истовремено трите му растат.. се лигави ептен, рачињата нон стоп во уста, сака мене да ме гризе, цели раце ми се саати :D(facepalm) а за играчките да не правиме муабет.
    Читав..некаде пишуваше дека во 9ти месец бил најголемиот скок, од точно денот кога ќе направи 9 месеци, може да трае 24/48 или недела...еве ние аме 5 дена и уште не држи..дај боже побрзо да заврши, жал ми е толку да пишти.
    Овој период сакале најмногу да цицаат, па ако треба и на пола саат...

На Makedonka007 му/ѝ се допаѓа ова.
  10. Makedonka007

Се зачлени на:
    27 јули 2017
    Пораки:
    1.456
    Допаѓања:
    2.469
    Ние сме со полни 9м и 2 недели.Толку време е кај мене. Сега заспа, ќе видиме како ќе ја поминиме ноќта.
    И јас читав порано за скоковите и се точно по месеци ама немам отворено некое време и не сум информирана.
    Легнувам мила. Добра ноќ

На hub му/ѝ се допаѓа ова.
  11. hub

hub Истакнат член

Се зачлени на:
    24 јули 2018
    Пораки:
    548
    Допаѓања:
    631

Добро утро :$
    Како ја поминавте ноќта? Мењаваат..ваљда..само да се добро..ние ќе издржиме такви денови..

12. bela.m

bela.m Популарен член

Се зачлени на:
    8 декември 2015
    Пораки:
    1.554
    Допаѓања:
    7.128
    Здраво мајки :)
    Пораснавме за во темава.
    Моите близначиња на 12ти наполнија 6 месеци.
    Почнавме со воведување вкусови. Зеленчукот и овошјето соодветно за 6+ го пробавме. Од денес почнуваме со вкусување житарки и за некој ден, комплетно ќе замениме оброк. Апетит си имаат и двајцата. Кркаат со сласт.

Инаку, двајцата се релативно мирни бебенца (со повремени исклучоци :D) преку ден сме постојано активни, имаат кратки дремки. Се радуваат на нови играчки, се нервираат кога мама не е во соба, а се најсреќни кога тато ги масира. Секој ден слушаме музика, на репертоарот претежно ни е Златно славејче.
    Имаме мирни ноќи, барем досега. Се надевам ќе потрае...
    Прематурчиња се, а изгледаат како термински бебиња.
    Во изолација се од кога се родени :)
    Така им се погоди ете. Првично, од страв бидејќи беа премали, а сега заради ситуацијата со вирусот.

Очекувам убава дружба овде, мене лично секој совет ми е добредојден.

На flower55555, EvieBabe, KuklickaSk и 2 други им се допаѓа ова.
  13. srekice

srekice Популарен член

Се зачлени на:
    2 ноември 2013
    Пораки:
    4.105
    Допаѓања:
    10.418
    Ама детето ти е јадач. Јас би дала регличка. Сигурно нема да јаде колку неможе.
    Мојава не јаде ништо. Јас, само фрлам храна. Единствено оалента ке изеде 200 грама. Коса ми иде да корнам. А сме десет ипол месеци :headbang:

Инаку, не дрма овој 7-ми скок. Е ова е ужас. До сега не се жалев, алиии ова е неподносливо. Она, само се буни, кенка и буди на 40 минути. Хорор

На FreeMind му/ѝ се допаѓа ова.
  14. KuklickaSk

KuklickaSk Форумски идол

Се зачлени на:
    20 јуни 2010
    Пораки:
    7.332
    Допаѓања:
    28.145
    Фала ти за одговорот. И :hug: за мама. Уште 4 скока ќе завршат :angel: (ја така ги бројам :?:)

На srekice му/ѝ се допаѓа ова.
  15. kitty.m

kitty.m Популарен член

Се зачлени на:
    10 мај 2012
    Пораки:
    493
    Допаѓања:
    1.907
    И мојот уште тогаш јадеше 190 гр. И прашав педијатар ми рече давај. Сега сме 6+++ уште си јаде фул оброци, често и малку му се :D

На KuklickaSk му/ѝ се допаѓа ова.
  16. Makedonka007

Се зачлени на:
    27 јули 2017
    Пораки:
    1.456
    Допаѓања:
    2.469
    Сега отворам дури хаха
    Не мила :( исто ко претходно. На 3 саати станваше и крајно 6ч.
    Од 6 сум на нозе и јас |(
    Читав бебе ноќно време од 10 до 12 часа плус дневни дремки.. Мојата ноќно максимум 9часа, најчесто 8ч. Твоето како е?

17. KuklickaSk

KuklickaSk Форумски идол

Се зачлени на:
    20 јуни 2010
    Пораки:
    7.332
    Допаѓања:
    28.145
    Кога воведе 2 оброк?

18. KuklickaSk

KuklickaSk Форумски идол

Се зачлени на:
    20 јуни 2010
    Пораки:
    7.332
    Допаѓања:
    28.145
    Го легнуваш цврсто заспан? Заспива со нишкање или цицање?

19. hub

hub Истакнат член

Се зачлени на:
    24 јули 2018
    Пораки:
    548
    Допаѓања:
    631

Моето скоро секогаш 20.15 е веќе заспан, последно време се околу 06 сабајле ми се буди. Пробав и покасно да го легнам, џабе пак тогаш ми станува. Па продолжив во 20 да го легнувам, барем повеќе ќе ми спие.. Преку ден си преспива 4/5 пати може по 40 минути или еден саат, знае и еднаш по скорко 2 саати.. Ноќе сега ми се буди по 3 пати, ама не ми пишти како предходно.. дали што ја зголемив дозата на оброците или скокот ни поминал..не знам..

20. PoisonGirl

PoisonGirl Популарен член

Се зачлени на:
    1 декември 2009
    Пораки:
    692
    Допаѓања:
    1.506
    Мајки малиот ми е скоро 8месеци. Ме интересира за витамините кои му ги давам. Користевме Бејбитол Д3+Омега, како поевтина замена последно земав Џејмисон Д3. На една страна читам дека Д витамин се дава непрекинато до една година, на друга страна вели дека се прави пауза од Д витамин во летните месеци. Какво е вашето мислење и искуство ?