Совети, искуства од мајки за бебиња од 6-12 месеци

Дискусија во 'Бебе' започната од francais, 16 јануари 2013.

1. motheron2boys

motheron2boys Истакнат член

Се зачлени на:
    6 февруари 2020
    Пораки:
    112
    Допаѓања:
    22
    Zdravo majki. Hristos voskrese,za mnogu godini Veligden ! Nie sme 6.5 meseci od utre planiram da vovedam vtor obrok.imame probano morkov, tikva, tikvica, kompir, oriz,brokula,karfiol,jabolka,palenta,banana. Kako izgleda vaseto meni? Ako imate nekoja sema moze da mi pisete. Vi blagodaram.

На Presrekna му/ѝ се допаѓа ова.
  2. Flower123123

Flower123123 Истакнат член

Се зачлени на:
    28 септември 2016
    Пораки:
    324
    Допаѓања:
    625
    Мајки како ги облекувате бебињата овој период? Многу се поти и навечер и преку ден понекогаш. Боди на долги носи и тенко блузиче, доле тие како широки хеланчиња со ногавица и исто тенки тренерки или пижамки. Преку ден има патичиња или чорапки зашто е во дубак или пробува да оди.

3. mybabymio

mybabymio Истакнат член

Се зачлени на:
    21 март 2020
    Пораки:
    42
    Допаѓања:
    85
    Преку ден е горе во боди на прерамки и маичка по кратки ракави, доле хулахопки или долни потенки тренерки со чорапи :) Навечер тенки пижами и задолжително е бос. И Мио многу се поти кога спие, косата му е утоп

На Flower123123 му/ѝ се допаѓа ова.
  4. Presrekna

Presrekna Популарен член

Се зачлени на:
    9 февруари 2019
    Пораки:
    2.196
    Допаѓања:
    12.942
    За многу години.
    Некоја шема немам. На 7 почнав со ручек. Секогаш е зеленчукова каша од пробани намирници. На 7 и пол месеци воведов месо и млечни па комбинирам преку еден ден и месо.
    За доручек овошје чисто или со житарици.
    Скоро и воведов вечера па и давам млечни каши или овошен јогурт ( дома направен).
    Гледај да има околу 3-4 часа меѓу оброци. Измеѓу нека цица или АД зависно дали е на доење.

@Flower123123 преку ден сме со боди на кратки тенко блузиче и хеланчиња со чорапи, а ноќе тенки пижами и чорапчиња. Ја покривам само со едно ќебенце ставено во чаршав од постелнина. И цела ноќ рацете и нозете се надвор. Бебињата после 2 месец не сакаат топло.
    А живееме во место каде вечерите се свежи.

На Flower123123 и motheron2boys им се допаѓа ова.
  5. Larahappy

Larahappy Популарен член

Се зачлени на:
    4 февруари 2019
    Пораки:
    2.885
    Допаѓања:
    10.402
    5 скoк заврши нo прoмени сo спиењетo нема...Цела вечер будење на 15-30 мин...
    Аjде мислев гладна е дадoв и АД пак истo, тoплo и е ладнo и е пак истo, сo нас прoбав да спие...
    Еднoставнo периoдoв не спие...претепна сум 8-|

Секoj ден истата рутина, има две пoгoлеми дремки или три сo тoа штo две пoкратки се :yawn:...

Се буди какo да е исплашена вo сoн :?: Ќе пoмине ли чудoвo?
    @Yowannty мислам и вие вакви бевте oкoлу 5 скoк :wasntme: ?

6. Yowannty

Yowannty Форумски идол

Се зачлени на:
    28 ноември 2012
    Пораки:
    11.617
    Допаѓања:
    185.189
    @Larahappy будење на 15 мин. цели 5 недели имавме во 4ти скок и од него имам трауми. :worried: 5ти не го сетивме, е имаше еден краток период меѓу 5ти и 6ти скок тој малку не здрма.
    Будење со плач, штрецнување и плачење во сон кај нас претходеше на вадење запче, поточно 4 во исто време. Горното 2че излезе, а по неколку денови и кецот до него почна да гребе. 2 дена се смири па почна пак. Еве другото двојче и кец се готови да избијат. Можно е да е запче. Следи ситуација. А плус на штрецнувањето ноќе, ако ти зашмрка со носе деновиве гарант е запче. :)

На Larahappy му/ѝ се допаѓа ова.
  7. kikin

kikin Популарен член

Се зачлени на:
    4 јуни 2010
    Пораки:
    4.254
    Допаѓања:
    13.903
    10 и пол месеци . Беба станува се позависна од мене, значи буквално се влече за моите нозе. Кажете некоја занимација што ги држи подолго да играат на земја вашите. Ми се чини се имам пробано, ама она некогаш толку е напорна да не речам, се сака кај мене, со мене... Првото дете 360° беше поразлично, остави го да игра си игра мака нема. Ај кажете интересни игрици што палат кај малишаниве, за раат ручек да се зготви ахаха

8. Dijana993

Dijana993 Истакнат член

Се зачлени на:
    18 септември 2019
    Пораки:
    84
    Допаѓања:
    30
    Мајки малиот е 8 месеци денес е нервозен имаше малку проливче утрово сега нема, но сега крена и температура до 38 весел е си игра гуга се можно е да се запчиња???

9. EvieBabe

EvieBabe Истакнат член

Се зачлени на:
    17 април 2019
    Пораки:
    688
    Допаѓања:
    2.551
    Малово мое почнува многу да експериментира со гласот, вика, рже, писка, се смее на глас и често се закашлува, онака суво после викање. Мислам грлото ќе си го одере на моменти. 6+ сме, 7 за недела дена. Фаза ли е некоја?

На bela.m му/ѝ се допаѓа ова.
  10. MilaSs12

MilaSs12 Форумски идол

Се зачлени на:
    20 април 2020
    Пораки:
    8.956
    Допаѓања:
    18.864
    Јас додека готвам го ставам во хранилка да ме гледа како работам. Му давам играчки, вангли и лажици, пластични чаши, далинскиот. Плус ги отворам елементите и вели те, пуштам музика и играм.

Да, фаза кога имитираат, и мојот син е во таа фаза.
    Син ми е 9+ и повеќе од месец и пол-два имитира. Сега му е интересно да дига рака и да пее.

На EvieBabe и kikin им се допаѓа ова.
  11. kitty.m

kitty.m Популарен член

Се зачлени на:
    10 мај 2012
    Пораки:
    493
    Допаѓања:
    1.907
    Скроз истото го прави, и се закашлува после тоа ама битно среќен си е. За 2 дена сме 7м. Сигурно е фаза. :)

На KuklickaSk и EvieBabe им се допаѓа ова.
  12. bela.m

bela.m Популарен член

Се зачлени на:
    8 декември 2015
    Пораки:
    1.554
    Допаѓања:
    7.128
    Истото го прават и двајцата кај мене. Речиси 6,5 месеци се. На моменти се прашувам од каде го вадат тој глас. А најмногу ме иритира кога ќе се закашлаат.
    Ете, велат фаза било :)

На EvieBabe му/ѝ се допаѓа ова.
  13. Adams

Adams Популарен член

Се зачлени на:
    23 декември 2018
    Пораки:
    1.308
    Допаѓања:
    4.925
    Исто ние сме 6+ сме смее вика црка ма се дере на цел глас си викам како не му се фаќа гласот и истото го прави со кашлањето јас дури се мислев леле настинал

На bela.m и EvieBabe им се допаѓа ова.
  14. EvieBabe

EvieBabe Истакнат член

Се зачлени на:
    17 април 2019
    Пораки:
    688
    Допаѓања:
    2.551
    Вчера сфатив дека дефинитивно глуми со кашлањето, има дури и цели статии на интернет дека 90% од бебињата се преправаат дека кашлаат на 6-7 месеци кога сфаќаат дека со тоа привлекуваат внимание (facepalm):rofl: Ќе си пукнам еј...

Туку, друго ме мачи денес. Дали моево е единствено бебе што на скоро 7 месеци уште не ја преспива ноќта и се буди по 3-4 пати за цицање? Дали ние сме единствени што уште се успиваме во раце, со нишкање па затоа бара тинтрање и ноќе или што е? Таман неколку дена паднавме на 1-2 будења ноќе, еве две ноќи по ред пак маста ни ја извади - дојдов до дереџе цртани да пуштам во 4 ноќе само да поспијам малку. Нели веќе на оваа возраст треба да им држи желудникот цела ноќ, каде грешам, дајте некој совет.

Многу е темпераментна, цело време сака да си игра, ноќе станува и уште не отворила очи нерасонета она се смее. Се надевам дека не е некој хипер карактер, дека има џаре за ова зашто стварно сум уморна малку веќе :( Се мислам дури оние Др Гуднајт дали вреди да се плати консултација - има ли некој искуство? Особено затоа што не сум ни на породилно туку работам цело време, многу ми фали сон на моменти.

На bela.m и koritsaki им се допаѓа ова.
  15. koritsaki

koritsaki Moderator Член на тимот

Се зачлени на:
    1 март 2010
    Пораки:
    19.086
    Допаѓања:
    108.938
    @EvieBabe ,стварно се смешни со ова кашлањето :D овој период 7ми месец сите го прават :) и моето прави така ноќе , не отвора очи ама ја приметувам отвара уста и се бута во мене , бара цице :D
    е сега колку пати се буди не можам да сватам дека сум успана тој момент и заборавам, ама со сигурност два пати ја чувстувам дека бара. Кога чувствувам дека ми се полни градите и давам да цицне , ама некогаш и ја ставам цуцлата ов уста и заспива. Нареднава недела сме на контрола па ќе ја прашам докторката кога ќе престанат да се будат навечер , ма да рано е , како што се сеќавам големата ќерка до кај 10ти месец сигурно се будеше. Потоа на 11 месеца ја одбив и престана да се буди. Мислам се си е навика , така се навикнати ама еден ден ќе мора да се одвикнат.

На EvieBabe му/ѝ се допаѓа ова.
  16. Larahappy

Larahappy Популарен член

Се зачлени на:
    4 февруари 2019
    Пораки:
    2.885
    Допаѓања:
    10.402
    Дoбрo е чим е 4 пати мojава периoдoв станува 14 пати...
    Навика и е цице и треба и близина...
    Разгoварав и сo педиjатар да и oткажам и нoќни пoдoи ми вели дека е премнoгу мала, 6 месеци има мoетo.

Ете синoќа стана пoсле дoлгo време стана 4 пати какo препoрoдена сум денес :D

Размислував тoплo и е, ладнo и е, гладна е....и ништo oд тoа периoд |(

17. duffi

duffi Форумски идол

Се зачлени на:
    14 април 2011
    Пораки:
    12.808
    Допаѓања:
    145.410
    @EvieBabe секако дека не е единствена.:D Најголем дел пд бебињата се будат ноќе. Не дека се гладни, туку бараат близина.

Пробај не давај веднаш цице, туку само презаспиј ја. Не ја распнувај , не преоблекувај. Само презаспиј ја. Па некако со тек на време ќе проретчи и станувањето.
    Мојот е 2+. Уште има ноќи кога прете и се буди по еднаш.

На EvieBabe, KuklickaSk и Larahappy им се допаѓа ова.
  18. KuklickaSk

KuklickaSk Форумски идол

Се зачлени на:
    20 јуни 2010
    Пораки:
    7.333
    Допаѓања:
    28.151
    Исто прави и мојот. Вика па кашла, се смее, рже. Многу е смешен. Нормално е. Развива комуникација :D Мене само тоа што буквално го дере грлото ме иритра ама изглеа него не му смета.:?:

На bela.m и EvieBabe им се допаѓа ова.
  19. KuklickaSk

KuklickaSk Форумски идол

Се зачлени на:
    20 јуни 2010
    Пораки:
    7.333
    Допаѓања:
    28.151
    @EvieBabe мојот сега се буди не зошто е гладен, туку зошто се испревртел цел, од стомак на страна и се заглавил некако уз цело тоа вртење па почнува да плаче... @duffi поминува и фазава на заглавување така? :^):D

На duffi му/ѝ се допаѓа ова.
  20. The Unicorn

The Unicorn Популарен член

Се зачлени на:
    2 јуни 2018
    Пораки:
    1.166
    Допаѓања:
    6.562
    Поминува...после ќе го наоѓаш застанат, испентерен на оградата од креветчето...

На Мариаа. и KuklickaSk им се допаѓа ова.