Совети, искуства од мајки за бебиња од 6-12 месеци

Дискусија во 'Бебе' започната од francais, 16 јануари 2013.

1. duffi

duffi Форумски идол

Се зачлени на:
    14 април 2011
    Пораки:
    12.808
    Допаѓања:
    145.410
    Да.:D Се заглавува и се нервира. За некое време ќе усоврши и нема да се буди.

2. EvieBabe

EvieBabe Истакнат член

Се зачлени на:
    17 април 2019
    Пораки:
    688
    Допаѓања:
    2.551
    Фала ви дечки, значи не сме единствени. Мене не ми пречи ни цицањето, задоволна сум и со 4-5 цицања ноќе ама кога ги поминуваме спиејќи; ме уморува кога ќе се расони сред ноќ, како готово наспана утро дошло, а тоа 3 ипол или 4 ноќе, па ајде цицај, нишкај, пушти тв. И не можам да сфатам од што зависи, две ноќи спиејќи само цица и после следните три ќе се разбуди ноќе...

3. Sofi.ja

Sofi.ja Форумски идол

Се зачлени на:
    21 јануари 2012
    Пораки:
    9.453
    Допаѓања:
    18.704
    Да потврдам и јас дека кашлањето им е глума :D
    Кај нас се појави негде на 4ипол,5м и до скоро траеше. Кашлаше кога се радуваше или возбудуваше најчесто.
    Е сега имаме нови техники со уста имаме пррр бррр, битбокс и слично8)
    И мене ме нервираше кашлањето заради грлото,ама тоа е ,не можеш да ги разубедиш:rofl:
    6ипол месеци е,уште се буди ноќе на 3 саати,некогаш на два...еднаш месечно ќе поврзе 5-6 саати,ама јас како навиена се будам на 3 и му се чудам|(

Мислам дека и три оброци да имаат пак ќе се будат додека цицаат, така да му давам уште 6 месеци рок да ми ремети сон:D
    Исто така ноќе кога ќе се разбуди одма се смее, си прави еј, хеј нешто као се чуди,се спрема за игра, мил ми е,интересен ама се ставам на муте и пикам цице иначе кој ќе игра по ноќе(facepalm)

На bela.m, Kaetana и EvieBabe им се допаѓа ова.
  4. Мариаа.

Мариаа. Форумски идол

Се зачлени на:
    19 септември 2016
    Пораки:
    3.398
    Допаѓања:
    25.037
    Како по книга идат нашиве. Се имаат договорено:^)
    Испентерен и среќен што е на ограда во 4 сабајле. :drunk:

Туку кажете финти за пресоблекување.
    Нејќе да седи ни 2 секунди. Се врти, станува, плаче ако го легнам пак. Пелена менување трае со векови. :whew:

На The Unicorn му/ѝ се допаѓа ова.
  5. Sofi.ja

Sofi.ja Форумски идол

Се зачлени на:
    21 јануари 2012
    Пораки:
    9.453
    Допаѓања:
    18.704
    Пушти му ја косата твоја да се обидува да ја фати:D ама гледај да не ја дофати:rofl:

6. Мариаа.

Мариаа. Форумски идол

Се зачлени на:
    19 септември 2016
    Пораки:
    3.398
    Допаѓања:
    25.037
    Не ми текнало на ова.
    Ќе пробам и ризикувам. (fingers):D

На Sofi.ja му/ѝ се допаѓа ова.
  7. Mucenceto

Mucenceto Истакнат член

Се зачлени на:
    11 февруари 2019
    Пораки:
    59
    Допаѓања:
    13
    Мајки искуства со запек кај бебе 5 месеци е, само на цицање е не сме воведеле уште кашички скоро 10 дена како не е какана има гасови напнува ама неможе да кака дали млекото не ја најадува доволно или нормално е.

8. Larahappy

Larahappy Популарен член

Се зачлени на:
    4 февруари 2019
    Пораки:
    2.885
    Допаѓања:
    10.402
    Вари си кoмпoт oд сливи и пиj на мoетo му пoмoгна.

На Mucenceto му/ѝ се допаѓа ова.
  9. The Unicorn

The Unicorn Популарен член

Се зачлени на:
    2 јуни 2018
    Пораки:
    1.166
    Допаѓања:
    6.562
    Пробај со пелениве како гаќички. Можеш да му ги облечеш и ако е наместен у позиција за лазење или исправен.
    Твоето беше со 2 дремки. Кое време му е втората дремка? (waiting)

На Мариаа. му/ѝ се допаѓа ова.
  10. Мариаа.

Мариаа. Форумски идол

Се зачлени на:
    19 септември 2016
    Пораки:
    3.398
    Допаѓања:
    25.037
    Зависи кое време е станат.
    Околу 3-4 му е втората дремка.
    :)

На The Unicorn му/ѝ се допаѓа ова.
  11. ocicka2014

ocicka2014 Популарен член

Се зачлени на:
    27 јуни 2014
    Пораки:
    4.217
    Допаѓања:
    13.680
    Јас му ги давам влажните да си игра, му ги отварам и си игра со капачето. Со тврд пластичен отвор виолета влажни.

На srekice и Мариаа. им се допаѓа ова.
  12. Adams

Adams Популарен член

Се зачлени на:
    23 декември 2018
    Пораки:
    1.308
    Допаѓања:
    4.925
    Од денес сме во 5 скок.
    А од вчера ништо не се погодува неќе во раци да леже,да спие а глава му паѓа ама борец до крај, неќе да игра апсолутно ништо..
    Синока во 12 стана и гуга црка кашла не сакаше млеко едвај го презаспав во 3 иста песна... Вие како го поминавте 5 скок?

13. Adams

Adams Популарен член

Се зачлени на:
    23 декември 2018
    Пораки:
    1.308
    Допаѓања:
    4.925
    Исто се витка како змија :D
    Давам тропалка глодалка ама ја фрла и така си трае со саати дури не се помоча врз пелена :D а сабајле у се искака врз подлога мењајќи пелена (facepalm)

На Мариаа. му/ѝ се допаѓа ова.
  14. Presrekna

Presrekna Популарен член

Се зачлени на:
    9 февруари 2019
    Пораки:
    2.196
    Допаѓања:
    12.942
    Ајде генерацио кажувајте идеи за ручек. Нешто што ќе јади.
    Доручекот секогаш цел го јаде, вечерата пола, а ручекот едвај неколку лајчиња се клешти и никако да пројде. Ако додадам К млеко може да касне ама не сакам во се да давам.
    Плус ручекот е најважен и порано најмногу го јадеше зеленчукот, сега обратно.
    @Мариаа. @The Unicorn исто и мојава со ноќното превртување и чукање на ограда од креветче. Попладнево спиеше во игралната, сеуште не ми е спуштена до долу и ја гледам станала седнала и се бесеше за рабовите за да се исправи.
    За менување пелена исти сме. И јас И давам влажни да се занимава. Додека смениме пелена 30 влажни марами се надвор. Многу мрда И ги вади лепенките.
    За дремките и мојава намали на две многу ретко 3. Од 10:00-11:00 едната кај 16:00 другата. Но во 20:00 е веќе заспана вечерно.

На marchi-cool му/ѝ се допаѓа ова.
  15. motheron2boys

motheron2boys Истакнат член

Се зачлени на:
    6 февруари 2020
    Пораки:
    112
    Допаѓања:
    22
    Probaj da pies balans jogurt, nas toa ni pomogna.

На Mucenceto му/ѝ се допаѓа ова.
  16. marchi-cool

marchi-cool Форумски идол

Се зачлени на:
    23 април 2017
    Пораки:
    7.014
    Допаѓања:
    14.502
    истово го практикувам и јас. И фаќа и дофаќа и корне влакна.... Кај ми беше испопадната уште и ми ја оскуба. :rofl:
    за ручекот јас давам зеленчукова каша стандард. Не знам што би можело да дредизвика намалување на јадење на ручекот. Односно вчера разговаравме со една другарка. Нејзиното е 5 месеци вика ако дадам еден оброк во денот цел го јаде ако дадам два помалку ги јаде. Ние па зеленчуковата повеќе ја јадеме овошната со плачки а не беше така претходно.
    Дремките ни се веќе два пати на ден и тоа подолго. Е сега со скоков некогаш пократко траат па фаќаме и трето спиење навечер претходно заспиваше 9ипол секоја вечер точно до минутка. Сега ноќното спиење ни е од 8-9 до кај 7 наутро ама ноќта не ни се знае колку пати ќе стане. Обавезно беше 2 пати. Пред некоја вечер само еднаш стана. Вчера маста ми ја извади.

Генерацио како го издржувате 6тиот скок? @Мариаа. @Yowannty @Presrekna @PoisonGirl @Mia Fuentes .... Јас мислев лагано ќе биде. Прво беше поцврсто спиење после беше се да му дадеш а ништо да не му земеш денеска цел ден плаче не му се погаѓа ама баш ништо.

На Flower123123 и Mia Fuentes им се допаѓа ова.
  17. MilaSs12

MilaSs12 Форумски идол

Се зачлени на:
    20 април 2020
    Пораки:
    8.956
    Допаѓања:
    18.864
    Сакам да му ги обновам играчките на син ми. Какви едукативни играчки за 9+ да купам?

18. Kaetana

Kaetana Популарен член

Се зачлени на:
    5 октомври 2011
    Пораки:
    2.922
    Допаѓања:
    14.608
    И јас се пријавувам со бебе кое е над 7 месеци и се буди ноќе за цицање.
    Порано ќе го земев меѓу нас, цицка во уста, и не осеќав дали еднаш се разбудил или сто пати. Ако не бива, давав друга и продолжував со спиење.

Ама од пред месец дена мака имаме невидена. Почнавме и ние со шетање во раце, нишкање... Исто како порано, заспива со цицање на перница, ама кога го носам во креветче се буди и вришти. Па шетај, нишкај... Нерви кинам.

Вчера му беше претечена пелената, реков ајде штом се разбуди со вриштење во креветче ќе му ја сменам, заспа на пресоблекувална. Значи го пресоблекував, го маневрирав да го облечам во нови пижами - спиеше. Нежно го префрлив во креветче - пушти сирената.

Го оставив и излегов во кујна да избројам до 20 затоа што ќе го треснев од нешто од што бев нервозна.
    Жива ненаспана сум, а немам кога да спијам преку ден, со ќерката сме турбо со играње, и општо обврските се на мене оставени.. да не зборувам дека ви завидувам кога пишувате дека бебињата ви имаат дневни и попладневни дремки.. моево е повампирено, му се спие преку ден, ама не сака да се предаде.. па станува уште поќенкав и вришти...

Спие исклучително на мене на перница, и ако го преместам, се дере и вришти. Епа пукнав. Да сум сама со него, ај, ќе си пуштам филм и готово. Ама сто обврски ме чекаат, не можам да седам со него врзана. Еднаш да отспиеше саат време споено настрана од мене, па најсреќна ќе сум на светов.

И колку сум понеспиена, толку пораздразлива сум, понетрпелива, дури и гневна некогаш. И си повторувам - не е намерно, нема ништо лично према тебе, бебе е беспомошно, кој знае што го мачи...

Стварно се трудам од дното на душата да најдам емпатија со него, за да ја канализирам нервозата и да ја претворам во љубов. Ама кога ми се спие, многу потешко ми успева.

Инаку општо од искуство за будење навечер за доење или општо будење - фази се. Ќе дојде време кога ќе спијат цела вечер, и после пак ќе се будат. И на 18 месеци, и на 2 години. Особено заби кога ќе вадат. Особено тројките. Хорор е. Без разлика дали цицаат или не. Трпение треба само, и челични нерви.

На муабетот @EvieBabe што го спомна - јас не би контактирала никој. Општо сметам дека sleep training, колку и да е gentle, сепак е наметнат тренинг. Бебето има причина зошто се буди, дури и да е некоја за нас банална. И никогаш не би укинала ноќни подои само затоа што некој ми рекол дека е "време" или дека е "големо" или дека "така ќе преспива". Не дека не е можно, ама има многу мајки кои престанале со доење па бебињата пак се будат.

Бидете тука за нивните потреби, дури и во моменти како моиве (кога ми доаѓа да си заминам од дома и да легнам на улица да си одморам душа малце).
    Лета времето, ќе помине и ова.

А најјака финта за тешење и давање надеж - "можеби баш вечерва е таа вечер кога ќе почне да преспива подолги интервали". :)))))

На marchi-cool, Mucenceto, kitty.m и 7 други им се допаѓа ова.
  19. marchi-cool

marchi-cool Форумски идол

Се зачлени на:
    23 април 2017
    Пораки:
    7.014
    Допаѓања:
    14.502
    Читајќи низ темава наидов на овие коментари

Син ми откако полнил 7 месеци така се поти и кога го прашав матичната ме праша колку капки вит д му давам и реков 5 доволно е рече.Такво е детето, ич не поднесува да биде облечен многу и се поти кога цица секогаш зашто дава напор и се поти, барем мене така ми рекоа.Кога станува од спиење секогаш треба да се пресоблекува.

Кога вадат децата заби се потат многу, плус причина

Портокалева храна предизвикувапотење

Имате ли вие проблем со потењето на дечињата?

20. MilaSs12

MilaSs12 Форумски идол

Се зачлени на:
    20 април 2020
    Пораки:
    8.956
    Допаѓања:
    18.864
    @Kaetana потполно се согласувам со тебе. Бебето еднаш е бебе, затоа јас максимално уживам во секој подој и секое успивање.
    Заспива исклучиво додека цица и сеуште станува преку ноќ, иако има три оброци. Некои ноќи ги преспива цели, најчесто станува два пати, поретко еднаш. Најчесто цица ама некогаш сака да се мази.

За спиење имам само еден цврст став, а тоа е дека бебе спие во свое креветче, никогаш на спална со родители. Првенствено за безбедност, а потоа и за комоција. Во зима како би се покривале сите со еден јорган? Во лето колку ке се потиме?

На ocicka2014, Kaetana и Sofi.ja им се допаѓа ова.