1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Совети, искуства од мајки за бебиња од 6-12 месеци

Дискусија во 'Бебе' започната од francais, 16 јануари 2013.

1. Sofi.ja

Sofi.ja Форумски идол

Се зачлени на:
    21 јануари 2012
    Пораки:
    9.450
    Допаѓања:
    18.701
    Кај моево така изгледаше,како раничка. Сега после 20 дена ѕирка бело бело :)

На koritsaki, EvieBabe и Larahappy им се допаѓа ова.
  2. Larahappy

Larahappy Популарен член

Се зачлени на:
    4 февруари 2019
    Пораки:
    2.885
    Допаѓања:
    10.402

Какoв путер даваш? Каква мoцарела? Кojа фирма?

3. Presrekna

Presrekna Популарен член

Се зачлени на:
    9 февруари 2019
    Пораки:
    2.196
    Допаѓања:
    12.942
    Фала ви женски на одговорот. За среќна коцка дека сум знам бидејќи откако е родена стануваше само еднаш за цицање а сега ниеднаш. А тоа што не плачи не ми е мерка дали имам /немам млеко, бидејќи мојот бебуш никогаш не плачи.
    Само кога се роди, за едната вакцина и една вечер плачеше 10 мин во скок беше. Три пати.
    @Annath веќе 8 месеци ги пијам лактилот. Уште овие да ги потрошам и доволно е.
    @Sofi.ja до 8 месеци редовно се молзев за стимулирање млеко. Сите за бебиња стануваа, јас 2 пати ноќе со пумпата. А бебе во длабок сон. Еве од вчера се измолзив неколку пати и мислам има ефект.
    @MilaSs12 цели 8-9 месеци доручек ми е смути со овесни снегулки или вечера со јогурт. Ама има ефект.
    @BabyT* колку време се доевте? Мислам дека тоа што рече за градата е нормално. Ставајќи и кантарионово масло.
    @Elena_leo20 од утре 9 месеци сме. Легнува во 20:00 спие цела ноќ. До скоро се будеше еднаш. Сега и да стане презаспива со цуцла. Станува околу 7:00. Цица, па може да дремни кај 8:30-9:30, па јаде појадок( најчесто овошје со или без житарки), до 12:00-12:30 е будна. Цица и заспива па спие до кај 14:00. Руча ( најчесто зеленчукова каша со или без месо) се забавуваме до 16:30 пак цица и заспива до кај 18:00, вечера (млечни каши) и во19:30 капење во 20:00 цицање и кревет. Измеѓу преслекување, играње, љубење и излегување на сонце.
    Ептен е мирна.
    @Larahappy путер несолен президент давам.

Последна измена: 21 мај 2020
    На bela.m, Magic13, MilaSs12 и 4 други им се допаѓа ова.
  4. BabyT*

BabyT* Популарен член

Се зачлени на:
    3 јуни 2019
    Пораки:
    4.517
    Допаѓања:
    17.622
    Ја доев до 13м.
    Мислев дека си пишала во друга тема, па си побарав совет :D
    ,не сум за тука :tmi:

На Presrekna му/ѝ се допаѓа ова.
  5. Sofi.ja

Sofi.ja Форумски идол

Се зачлени на:
    21 јануари 2012
    Пораки:
    9.450
    Допаѓања:
    18.701
    Мајки ,
    Вигантол капките колку се користат од отварање?
    Отворени ми се од пред 5 месеци, користевме по 1 капка па затоа споро се трошат.
    Сега кога бевме на педијатар ми зголеми на 2 капки, веројатно има поголема потреба од Д3 витамин.
    Муабетот ми е ,да не му ставам за џабе ,да нема ефект да се расипани...да си купам нешто друго (нели Вигантолот ги нема веќе)

6. BabyT*

BabyT* Популарен член

Се зачлени на:
    3 јуни 2019
    Пораки:
    4.517
    Допаѓања:
    17.622
    До 6 месеци од отварање.

На Sofi.ja му/ѝ се допаѓа ова.
  7. Elena_leo20

Elena_leo20 Активен член

Се зачлени на:
    19 мај 2020
    Пораки:
    30
    Допаѓања:
    21
    Oo bebe od katalog :)) moeto e slicno, samo sto nikako ne moze da fatime red so spienjeto, spie dosta preku den i navecer pred 22h ne zaspiva. Zatoa sakav da slusnam poveke mislenja kako bi mozele da vovedeme nesto za da go smenime rasporedot. Pozdrav

8. Sofi.ja

Sofi.ja Форумски идол

Се зачлени на:
    21 јануари 2012
    Пораки:
    9.450
    Допаѓања:
    18.701
    Во колку саат му е последна дремка?

9. Elena_leo20

Elena_leo20 Активен член

Се зачлени на:
    19 мај 2020
    Пораки:
    30
    Допаѓања:
    21
    18,19h i zatoa kasno legnuva pa spie do 9 sabajle. Probav da pomestam porano, cela vecer se budi i stanuva da jade moze 4 pati nikako ne i odgovara pred 21h da legne. Dali e navika ne znam.

10. Sofi.ja

Sofi.ja Форумски идол

Се зачлени на:
    21 јануари 2012
    Пораки:
    9.450
    Допаѓања:
    18.701
    Епа затоа касно легнува, гледај последна дремка најкасно 17и 30 18 да биде за да си легне 21,21и30

11. Larahappy

Larahappy Популарен член

Се зачлени на:
    4 февруари 2019
    Пораки:
    2.885
    Допаѓања:
    10.402

Мене ме сoветуваа 30 дена oд oтварањетo да фрлам на педиjатар.

На Sofi.ja му/ѝ се допаѓа ова.
  12. ocicka2014

ocicka2014 Популарен член

Се зачлени на:
    27 јуни 2014
    Пораки:
    4.217
    Допаѓања:
    13.679
    Некоја има ли да ја фатило продолженово породилно, а да требало да се врати на работа, да ја прашам нешто?

13. MilaSs12

MilaSs12 Форумски идол

Се зачлени на:
    20 април 2020
    Пораки:
    8.938
    Допаѓања:
    18.838
    Ред ни јас не можев да му наметнам. Еве сега сам си фати ред. Заспива 10 се буди 8. Ако е 9 и пол, тогаш 7 и пол е буден.
    Преку ден два пати по еден сат спие. Ретко сат и пол. Значи преку ден 2 до 3 часа спие.

14. Milicko*

Milicko* Истакнат член

Се зачлени на:
    13 април 2019
    Пораки:
    106
    Допаѓања:
    81
    Zdravo majki,
    Bebeto mi e 7 meseci i denovive pocna da mu se poti glavata. Obrazite ne i se crveni. Ne ja preoblekuvam. Znam deka naglo se zatopli vremeto no eve denes bese poladno pa pak isto, glavceto ispoteno. Cheloto i obrazite i lepat. Neznam dali e vo prasanje nekoja sostojba koja treba da me zagrizuva.

15. BabyT*

BabyT* Популарен член

Се зачлени на:
    3 јуни 2019
    Пораки:
    4.517
    Допаѓања:
    17.622
    Консултирај се со ортопед/педијатар може да е дефицит на Д3. Исто беше и мојата кога ги зголемивме капките престана потењето.

На Milicko* му/ѝ се допаѓа ова.
  16. Kaetana

Kaetana Популарен член

Се зачлени на:
    5 октомври 2011
    Пораки:
    2.922
    Допаѓања:
    14.608
    @Presrekna супер си тераш. Ослободи си ја душата и не се секирај. Некогаш ќе имаме таков впечаток дека треба време за испуштање на млеко, или дека градите ни се попразни, ама после ден - два обично се менува тој момент.

Ако сакаш стимулација преку доење, можеш два до три подои во денот да ги организираш за стимулација. Подојот изгледа вака - почнуваш на една страна околу 3 минути, па ја менуваш страната исто 3 минути, па пак првата и така сѐ додека бебето не се "најаде" и да го заврши подојот.

Ма да мислам дека сѐ е ок, ама ете ти да си мирна. А не верувам дека се бориш толку со продукција, земајќи во предвид колку се имаш борено и со маститис.

17. Sofi.ja

Sofi.ja Форумски идол

Се зачлени на:
    21 јануари 2012
    Пораки:
    9.450
    Допаѓања:
    18.701
    И моето многу се поти на главчето искрено не знам како да го облечам за спиење навечер.
    Еве, сега е само по боди со кратки ракави едвај чекам да се разбуди да му облечам пижама...
    За преку ден не е страшно,по кратки е ,ама пак кога цица се поти многу,дури на носето има капки пот.
    И пишав на педијатарот за вигантолот дека ми е 6м отворен ми пиша само уште една чиста д3 без омега да му давам.
    Па се мислам дали да купам Babytol или Пливит... разлика во цена 1:3... а прима и по една капсула д3 со омега.
    За две недели сме на ортопед ќе видам тој што ќе каже...

18. kitty.m

kitty.m Популарен член

Се зачлени на:
    10 мај 2012
    Пораки:
    493
    Допаѓања:
    1.907
    На бебе му се лупи кожата на палчињата(како после плускавец) на нозете. дали е од постојано што нив најмногу ги влече по под или друго незнам. На педијатар се јавив,не примаат освен итни, совет по тел. ми даде да го мачкам со течна бела пудра и толку. Некој да не се соочил со вакво нешто ?

19. Мариаа.

Мариаа. Форумски идол

Се зачлени на:
    19 септември 2016
    Пораки:
    3.398
    Допаѓања:
    25.037
    Генерацијо како ви иде со регресијава?
    Нас вака не ни било од фамозен 4ти скок.
    Барем спиеше како што треба сеа само вришти и сака да се исправа во 4 сабајле. :|
    Плус и заби пробиваат, ептен хорор сме.
    Зомбифицирана сум. :worried:

20. Larahappy

Larahappy Популарен член

Се зачлени на:
    4 февруари 2019
    Пораки:
    2.885
    Допаѓања:
    10.402
    Маjки 7 месеци бебче, веќе сo два oбрoци (oдличнo jаде)мнoгу слабo ми цица преку ден два пати ќе пoвлече и се трга...единственo асалнo цицање пред спиење :D има ли прoстoр за грижа?