Совети, искуства од мајки за бебиња од 6-12 месеци

Дискусија во 'Бебе' започната од francais, 16 јануари 2013.

1. Mia Fuentes

Mia Fuentes Популарен член

Се зачлени на:
    2 јануари 2019
    Пораки:
    559
    Допаѓања:
    2.161

Уфф нас вака трауматично ни помина 6 скок, досега најлош. Од денес 7ми, па немам уште ништо за жалење. Помош можам само да ти кажам, ако доволно ги вежба новите вештини преку ден - ноќе ќе спие. Исто беше и мојата, зато сега има час по физичко секој ден. Кафе и благичко како поддршка :hug:

Него да прашам, кои намирници смеам да го давам за железо на 9+ бебе? Данке.

На Мариаа. му/ѝ се допаѓа ова.
  2. Sofi.ja

Sofi.ja Форумски идол

Се зачлени на:
    21 јануари 2012
    Пораки:
    9.450
    Допаѓања:
    18.701
    Исто и моево,дење кратко 5мин а ноќе подолго цица.
    И ние сме на два оброка,за две -три недели воведувам и трет.
    Изгледа ги држи јадњето :)
    Ај белким со вечерата нема да се будат по пет пати за цицање:D

На Adams и Larahappy им се допаѓа ова.
  3. Мариаа.

Мариаа. Форумски идол

Се зачлени на:
    19 септември 2016
    Пораки:
    3.398
    Допаѓања:
    25.037
    Абе од кога ќе се разбуди сабајле до вечер он нешто прави.Лази,стои,оди додека се држи за ништо. Ама џабе, навечер како опседнат е. Не знам како ќе се издржи ова.

Давај телешко, жолчка, цвекло.

На Mia Fuentes му/ѝ се допаѓа ова.
  4. Mia Fuentes

Се зачлени на:
    2 јануари 2019
    Пораки:
    559
    Допаѓања:
    2.161
    Јака ти душа... Сега се му е интересно, не е будала да спие :D
    (y)(y) уште не сум дала жолчка ради дерматитот, време е :tmi:

На Мариаа. му/ѝ се допаѓа ова.
  5. kitty.m

kitty.m Популарен член

Се зачлени на:
    10 мај 2012
    Пораки:
    493
    Допаѓања:
    1.907
    Од кога воведов вечера мнооогу подобро спие, намали на 2 пати будење, а сега само еднаш за цицање. А со оброците и јас приметив дека цица помалку најчесто 5 мин, 10 кога е премија ми е. Пред заспивање најдолго цица.

На Larahappy и Sofi.ja им се допаѓа ова.
  6. Kaetana

Kaetana Популарен член

Се зачлени на:
    5 октомври 2011
    Пораки:
    2.922
    Допаѓања:
    14.608
    @Yowannty зборуваше за регресија баш заради вакви активности преку ден, па дека мозокот им работи со милион на саат и не можат да спијат убаво.

Инаку и кај нас е веќе 4 недела лудило. Душа немаме веќе дома. Заспива и се случува да врзи 2-3 саати.. после почнува весеље. Се буди на 40 минути со вриштење. Можеби ќе спои саат.. цела вечер само што ќе затворам очи писка. Полудени сме.

И не е тоа проблем, ќе се издржи. Туку накај 4 обично веќе немам душа, го земам кај нас во кревет, и ако ми верувате не сум свесна веќе што се случува. Ме фаќа паника оти се губам после тоа од умор. :(((

На mal.ecka, Mia Fuentes и Мариаа. им се допаѓа ова.
  7. MilaSs12

MilaSs12 Форумски идол

Се зачлени на:
    20 април 2020
    Пораки:
    8.937
    Допаѓања:
    18.838
    И спанаќ плус.

На Mia Fuentes му/ѝ се допаѓа ова.
  8. Larahappy

Larahappy Популарен член

Се зачлени на:
    4 февруари 2019
    Пораки:
    2.885
    Допаѓања:
    10.402
    Дали е дoбрo штo пие тoлку малце млекo?

9. Sofi.ja

Sofi.ja Форумски идол

Се зачлени на:
    21 јануари 2012
    Пораки:
    9.450
    Допаѓања:
    18.701
    Па сигурно си цица колку му треба. Поголеми се и побрзо се најадуваат.
    Многу често ми се случува во последно време да заспијам и да се сецнам да се разбудам да мислам сум го поклопола,зошто претходно цицал на спална.. или да не сум свесна колку пати станал ноќта... умор

На Kaetana му/ѝ се допаѓа ова.
  10. Milicko*

Milicko* Истакнат член

Се зачлени на:
    13 април 2019
    Пораки:
    106
    Допаѓања:
    81
    Nie denes bevme kaj pedijatar i ni rece ako se poti samo poslednite denovi deka najverojatno e od zestinite za koi bebeskiot organizam treba da se prilagodi i zatoa se poti. No ako ova prodolzi i ponatamu deka mozno e da ima potreba od dopolnotelen d vitamin konkretno rece kapki od plivit. Denes bese posvezo i bebeto ne se potese. Ke vidime kako ke bide vo slednite denovi.

11. Presrekna

Presrekna Популарен член

Се зачлени на:
    9 февруари 2019
    Пораки:
    2.196
    Допаѓања:
    12.942
    Ние сме од оние кои мува не ги лази од скокови и регресии(fingers).Единствено два пати се има разбудено кај 2:00 и е будна до 4:00 но можам да спијам бидејќи се занимава сама. Еве утрово пред 6 стана, но синоќа пред 8 спиеше, надвор сеуште беше ден кога заспа. :)
    Позната ми е таа зомбифицираност од синко. Второто ќе ти биде мирно:*

На Kaetana, marchi-cool, Mia Fuentes и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  12. The Unicorn

The Unicorn Популарен член

Се зачлени на:
    2 јуни 2018
    Пораки:
    1.160
    Допаѓања:
    6.526
    @Мариаа. Вчера те читав за регресијата. Таман да пишам дека нас уште не не стигнала, ноќеска бебе будење у 2. Ококорен! Нишкај, шшкај...јок. Го ставам на рамо како што обично ми заспива, се бутка од мене и со раце и со нозе. Се бореше буквално со мене. Дојдовме во дневна. 2 саати точно си играше со врвките од моите пижами. Само си ги врткаше низ раце. У 4 саат пуштив аспиратор и го нишкав низ дневна ко новороденче!
    Те гушкаме :sweat:

На bela.m, Kaetana, Mia Fuentes и 2 други им се допаѓа ова.
  13. Мариаа.

Мариаа. Форумски идол

Се зачлени на:
    19 септември 2016
    Пораки:
    3.398
    Допаѓања:
    25.037
    Исто скроз.
    Баш како новороденчиња се понашаат. Само што сега се тешки за такво нишкање низ соба, и пука кичма :)
    Гушка и до вас.
    Ќе помине, ај.. :)

На bela.m, Kaetana и The Unicorn им се допаѓа ова.
  14. marchi-cool

marchi-cool Форумски идол

Се зачлени на:
    23 април 2017
    Пораки:
    7.014
    Допаѓања:
    14.502
    честит роденден големи да растете и да сте здрави и среќни. Малку послабо питам тука за поголемите бебушки ама добри сме се држиме.

@Presrekna и јас некогаш се мислам дали сеуште имам млеко и во последно време пред да го земам за да цица стискам на града да видам дали ќе капне нешто. Се прашувам дали и до кога ќе имам млеко. Навечер некогаш станува еднаш некогаш два пати последните денови имаше една ноќ каде се будеше на пола сат се вртеше се тегнеше... Пак ми се вртеше низ памет дали е нешто до млекото. Тоа да ти било избивање на ново забче. Јас одамна престанав да пијам чај за доилки ама повеќе ми помогнало сок од 100% јаболко одколку чајот. Што знам,барем така се покажало.
    ние сме 9+ ама последниов месец рутината малку се изгуби. Не е точно на време како што беше освен ноќното заспивање кое секогаш е во 20 -20:30 часот

На Adeline и Presrekna им се допаѓа ова.
  15. marchi-cool

Се зачлени на:
    23 април 2017
    Пораки:
    7.014
    Допаѓања:
    14.502
    поназад имам пишувано за оваа тема ама ме игнорираа никој не сподели искуство. И ние сме такви веќе два месеци. Си се поти и тоа е тоа. Си го пресоблекувам и тераме.

16. marchi-cool

Се зачлени на:
    23 април 2017
    Пораки:
    7.014
    Допаѓања:
    14.502
    минатата недела и ние имавме дна таква "бурна" ноќ мислам цркнав. Тоа да ти било избивање на уште едно забче. И со забите одсега така ќе биде да си се навикнеме. Идат и вадење на тројки и катници каде читам и "полоши" ноќи. А можно е да е и од топлото. Кај нас беше доста топло навечер па моравме да пуштаме климата да освежи малку.

За скоковите не сум во тек. Мислам 7ми ни иде ама од 42 ра недела чинам беше. Имаме уште малку време за тоа.
    просо со јаболко ти е супер комбинација за хемоглобин. Спанаќ исто. Цвекло исто...

На Мариаа. и Mia Fuentes им се допаѓа ова.
  17. koritsaki

koritsaki Moderator Член на тимот

Се зачлени на:
    1 март 2010
    Пораки:
    19.069
    Допаѓања:
    108.878
    Женски , имате ли осетено на бебињата кога ќе ги подигнете да крцкаат коските? Моево кога ќе го фатам под пазуви за да ја подигнам чувствувам некое крцкање.. уште од пред неколку месеци имам осетено ама не ми текнало да ја прашам докторкава :?:

На Adams и Presrekna им се допаѓа ова.
  18. Presrekna

Presrekna Популарен член

Се зачлени на:
    9 февруари 2019
    Пораки:
    2.196
    Допаѓања:
    12.942
    Исто со коските. Дури се ежев на почеток. Сега се навикнав. Наредната недела сме на контрола па ќе прашам.
    @marchi-cool исто чувство дека немам млеко, па неколку дена се измолзувам и да видиш чудо имам. А и бебе повеќе ја ставам на града, па стимулира.
    @Mia Fuentes давај цвекло, спанаќ, блитва, брокула, па и жолчка. Веќе 9 и пол месеци сте. Може со палента, просо. Може морков, јаболко и цвекло како сок да нудиш
    А слабо железо има цуцата?
    @Adeline кога помина година? Јас бремена бев 6-7 месеци кога се породи а сега мојата е 9. Лета времето. Среќен да е роденденот и цел живот да ве радува

На marchi-cool, koritsaki и Mia Fuentes им се допаѓа ова.
  19. Mia Fuentes

Се зачлени на:
    2 јануари 2019
    Пораки:
    559
    Допаѓања:
    2.161
    Цуцата на преглед беше супер, јас приметив во крвната слика, маалку над граница и е хемоглобинот, докторката рече добро е ама мене ме јади јанѕа :D
    Се од ова давам да, лапачка е машала, само жолчката уште ја одложвам.
    Бацки до другарка ни:*

На Presrekna му/ѝ се допаѓа ова.
  20. Adams

Adams Популарен член

Се зачлени на:
    23 декември 2018
    Пораки:
    1.308
    Допаѓања:
    4.925
    Исто сме и ние со коските и јас немам прашано педијатар. Имам компика физиотерапевт еднаш ја прашав рече ништо не е нормално е.
    Туку денес бебе како што седеше на под се фати за мојата блуза и застана сам јас у шок се стаписав само 7 месеци е

На Larahappy и koritsaki им се допаѓа ова.