Совети, искуства од мајки за бебиња од 6-12 месеци

Дискусија во 'Бебе' започната од francais, 16 јануари 2013.

1. BabyT*

BabyT* Популарен член

Се зачлени на:
    3 јуни 2019
    Пораки:
    4.517
    Допаѓања:
    17.622
    Зависи до детето :D
    Мојата најчесто легнува во 20ч ама се случувало и во 19ч да е успана. Некогаш ако преспала повеќе знае и да седе до 21ч и секогаш станува во 6:30/7.

На marchi-cool и Flower123123 им се допаѓа ова.
  2. PoisonGirl

PoisonGirl Популарен член

Се зачлени на:
    1 декември 2009
    Пораки:
    692
    Допаѓања:
    1.506
    Кај нас нема врска должината на спиењето. Обично заспива околу 21.00, но се случува да го фати и 22:30 и пак ми се буди околу 7:45/8.00

3. EvieBabe

EvieBabe Истакнат член

Се зачлени на:
    17 април 2019
    Пораки:
    688
    Допаѓања:
    2.551
    8+ сме и вадиме заби ама бебево ми е страшно нервозно. Од будење ноќе да не можеме да ја презаспиеме по саат два, до целодневно ржење, развикување и други нервозни моменти. Ако нешто не и е по кеф, буквално се дере - не да плаче, туку се дере како да се кара, онака грлато, мислам дека грлото ќе го одере. Беше и болна минатиот месец па малку се разлигавивме ама ова веќе е нешто сосема друго. Дали е нормално за вадење заби? Дали ќе пројде како фаза оваа нервоза? Се плашам да не е нешто карактерно, зашто и така е мн темпераментна, не застанува, сака цело време да е на нозе, да скока, да е исправена да гледа...

4. KuklickaSk

KuklickaSk Форумски идол

Се зачлени на:
    20 јуни 2010
    Пораки:
    7.323
    Допаѓања:
    28.119
    Мојот е ист преку ден. Пред 2 недели засипна од што викаше. Ништо друго не му беше. Се надевам дека е фаза што ќе помине.

На EvieBabe му/ѝ се допаѓа ова.
  5. Larahappy

Larahappy Популарен член

Се зачлени на:
    4 февруари 2019
    Пораки:
    2.885
    Допаѓања:
    10.402
    Мислење бебе ми е 7+ ама сo oглед на времевo ќе стане 8 ? :D

Прикачени фајлови:

6. motheron2boys

motheron2boys Истакнат член

Се зачлени на:
    6 февруари 2020
    Пораки:
    112
    Допаѓања:
    22
    Zdravo majki. Sovet kako da go naucam bebco da pie od sise? I preporaka za sise? Blagodaram odnapred

7. Мариаа.

Мариаа. Форумски идол

Се зачлени на:
    19 септември 2016
    Пораки:
    3.398
    Допаѓања:
    25.037
    Генерацијо стварно сте тапа.
    Ве нема.
    Во темата од 0-6 повеќе се дружевме.
    Пишете нешто, не бидите такви:mm:

Дојдов да прашам како ви оди со менување пелена/пресоблекување?
    Кај нас почнува ужас да е.
    Се убива од плачење додека го облечам, ништо живо не го занима. Се врти, се бутка бега..
    Ова ептен во тежок спорт нека спаѓа. :|:sweat:

На The Unicorn, SINOLICKA_123, KuklickaSk и 7 други им се допаѓа ова.
  8. EvieBabe

EvieBabe Истакнат член

Се зачлени на:
    17 април 2019
    Пораки:
    688
    Допаѓања:
    2.551
    И јас истото приметив дека во 0-6 многу повеќе комуникација имаше :D Сега од последните 6 прашања што ги поставив, на 1 или 2 макс ако добив одговор :D

На SINOLICKA_123, Larahappy и Presrekna им се допаѓа ова.
  9. Presrekna

Presrekna Популарен член

Се зачлени на:
    9 февруари 2019
    Пораки:
    2.196
    Допаѓања:
    12.942
    Халаха и мене ми фалите.:D Не сакам само јас да пишам. Преслекувањето е борба, ама со непријател на батерии (facepalm)кои нон стоп се полни. Додека залепам една страна од пелената таа ја откачила и така во круг. Едвај ќе и ги облечам ноџињата во хеланките, од што врие и ете за миг ги слекла и двете:sweat: а замислете денес 5 пати се покака и 4 пати регуларно сменивме пелена
    Чорапи држи 2 секунди. Излегуваме дотерани со пупи на нозете, чорапи, марама- лигавка, кикици на косата(hollest).. Се враќаме како апаш, Денис напаст:worried: цел пат собирам од земја пупи, чорапи, дури и киките ги вади. Ко на фронт да била. Морам пред и потоа слика да пратам.
    Мене пак јадењето уште повеќе ме уморува. :drunk:
    Јаде и со 100 на час сака се да види да не пропушти нешто. :bandit:И цело време урла, скока, врти глава лево десно. Пола јадење го шутира со рака:whew: другото го плука. Лажичето често завршува во нос, уши, Коса. После секое јадење за во машина е. :rofl:
    Синко према ова бубачкбубачка беше. Еднаш не го забришав после јадење. Оваа едни влажни на оброк.
    А за викањето немам коментар:x уште некој децибел и ќе не оглуви(lalala)
    Денес зарипна од викање. Се Кара со викање, се радува, ме бара се со викање.
    Ако продолжам да пишам ќе треба до утре да останам.
    Ама сепак е :l: колку е темпераментна од една толку е мирна од друга страна. Има голем ред за спиење јадење, капење, цицање. :inlove:Се на саат. Многу сака да игра во игралната. Ги знае играчките, ми ги подава кога ќе и ги побарам. Ја играме две рачички,, веќе цела ја знае. Кажува Браво:clap:, Чао, :hai:ја покажува дундата кај е со раче( за ова стрина и е крива:rofl:) , се моли со рачињата и знае цицето да го најде. Се врти кога и го кажувам името и се нишка кога и велам играј. Знае Тик так саатот како прави, ако и речам легни си легнува како куче и денес најново и е ми ја дава цуцлата право во уста и ми вели дај( и значи на, бидејќи и велам дај цуцлата) . Тоа е во глобала, за синко искрено не се сеќавам, знам подоцна прозбори, а и оваа освен Нана, Тете, дај, не, не вели ништо друго.
    Нека ни се здрави и живи само тешки се некогаш но интересно ни е со нив.

На Magic13, Mia Fuentes, Larahappy и 6 други им се допаѓа ова.
  10. MilaSs12

MilaSs12 Форумски идол

Се зачлени на:
    20 април 2020
    Пораки:
    8.937
    Допаѓања:
    18.837
    Истото беше со синко, само што уште трае. Има 8 заби а мислам дека некока 4ка ке пробива. :sweat:

Исто, се дере на секое менување пелена. А тек кога има каки, леле леле. :devil:

Синко е во фаза на проодување, цел ден е во движење. Сега најинтересно му е да пипка штекери, да отвара плакари и да лиже ѕид. :D

На Mia Fuentes, Мариаа., Kaetana и 2 други им се допаѓа ова.
  11. Kaetana

Kaetana Популарен член

Се зачлени на:
    5 октомври 2011
    Пораки:
    2.922
    Допаѓања:
    14.608
    Или е немирен или плаче додека му се менува пелена. Му давам кремата да ја игра само за да биде мирен. Некогаш му давам даљинско, што ќе ми се најде, само за да ме остави на раат да го средам. Облекување е исто така борба. Едвај некогаш ако е во добрите, па знае да биде мирен.

Туку ние уште борби водиме со спиењето. Не знам што ќе да беше ова, ама и јас и маж сме веќе при крај со енергија. Физички сме папсани, не се трпи. Маж мора да оди на работа, а јас не можам да го терам она "спиј додека бебе спие" затоа што преку ден кога бебе решава да поспие, дете сака да си играме.

Еднаш земав дете и бебе попладне во спална затоа што не можев да издржам, очи ми паѓаа, буквално кризирав. Отспавме 2 саати и после дете вечерта не можеше да заспие до 1. (facepalm)

Еве вчера го заспав накај 9.30.. во 10.15 беше "цврсто" заспан и дојдов во дневна да потсредам. Во 11.10 веќе вриштеше. Никако не успевав да го ставам во креветче. Кога ќе го земев одма заспиваше, ама само на мене или на маж ми. Ако го одвоиме од нас, одма вришти. Гледав серија со него на мене. На крај си легнавме сите на спалната (ќерката почна да плаче накај 1 зошто била сама оставена во соба), и накај 2 заспавме. Во 4 веќе вриштеше. До 5 на цицка залепен. После накај 6.30 -7.00 веќе се разбуди. Среќа маж ми го зема, ме оставија да дремнам уште 2 саати сама раат во спална.

И ова трае веќе не знам колку време, мене ми се чини вечност. Искрено, да не речам 2 месеци сиругно. Прво беше демек заради интервенцијата, го болеше јазикот, башка и не можеше да цица, после беше скок, или сега е скок, не знам веќе. Преморена сум.

А преку ден си е насмеан, весел, апетит супер, цица милион пати на ден, цица веќе и седечки, цел е смешен... Писка ама не е гласен, така, што би се рекло дури и културен. Се исправа на што ќе стигне, и секако, бара да се гушка и да се гали, и да му се прават будалштини за да се смее.

Ѕирнав мислам запче долу, единица, не е пробиена ама мислам дека кај и да е.
    Сепак, ако е ова за еден заб, што правиме за останатите 19??

П.С. еве го. Се јави. Во 10.00 заминав, издржа цели 55 минути во креветче. Ќе си умрам значи. (wtf)

На Mia Fuentes, Larahappy, Мариаа. и 3 други им се допаѓа ова.
  12. Adams

Adams Популарен член

Се зачлени на:
    23 декември 2018
    Пораки:
    1.308
    Допаѓања:
    4.925
    Мајки бебе ми за две недели 8 месеци и е многу нервозно по цела ден се дери ржи има моменти си ги тегне ушите образите се фаќа за глава и поцрвенува. Го чепкав за упиња да не го болат не не реагира. Дали е можно да се забчиња?
    Набабрени и забелени непца имаме уште од 4 месеци а забче немаме :D
    Глодалките му се иде да ги искине од нервоза давам Osanit приметувам малку е по добар го снемува ржењето и фаќање за уши и глава

На Larahappy му/ѝ се допаѓа ова.
  13. marchi-cool

marchi-cool Форумски идол

Се зачлени на:
    23 април 2017
    Пораки:
    7.014
    Допаѓања:
    14.502
    моево нема шанси да издржи до 22h да не заспие. Вчера легнавме 20:40 утрово во 7 стана ќе пробам да успеам во 21 барем да го заспивам. Идеално време за заспивање е тоа - 21h само секое дете е различно

На Larahappy и ocicka2014 им се допаѓа ова.
  14. Larahappy

Larahappy Популарен член

Се зачлени на:
    4 февруари 2019
    Пораки:
    2.885
    Допаѓања:
    10.402
    И каj нас е динамичнo менување на пелени, се превртува oдма на стoмак, се тегне пo нештo штo ќе и дojде при рака.
    Знае да се залаже сo кутивчетo oд крема.
    Пoсле бањање дoдека се oблечеме, премoрена сум jа бркам пo кревет. :D
    Запче немаме, навечер уште мнoгу станува, пoтребнo е самo за раче да и дoпрам и да ми гo држи прстoт и се смирува.

Има еден мoмент бебевo акo сите плачат пo маjка мoевo пo таткo, мм немoже да излезе oд сoба oна се убива oд плачење или кoга ќе гo види дoшoл oд рабoта луѓе вo несвес паѓа се смее, цела се тресе...Зарем мене пoмалце ме сака или знае дека целo време сум и тука??:wasntme:

Знае сама да си игра, jа oставам на пoдлoга и се занимава.
    Некoгаш ќе седнам да jа заиграм ама oна не ме рецка (facepalm) се врти 360 степени и писка пo играчки.
    Дали е дoбрo тoлку сама штo игра, си викам аj oд една страна да не jа направам и зависна oд мене па да мoрам дo неа да седам :?::emo:.

Приметив дека играчките брзo и здoсадуваат па ќе пoчнам да и криjам oдредени и да и ги давам пo некoлку дена.

Сo jадење мака си немаме, oсвен штo кoга ќе се наjаде ми jа тегне лажицата, плука, шлапа секаде сo раце :@

@Мариаа. не искара па се распишувавме :!::rofl:

На Sofi.ja, Mia Fuentes, marchi-cool и 2 други им се допаѓа ова.
  15. BabyT*

BabyT* Популарен член

Се зачлени на:
    3 јуни 2019
    Пораки:
    4.517
    Допаѓања:
    17.622
    Идеално е дете да заспива од кај 7/8. Денот да почне рано и да биде исполнет. Ќе имаш и некој ред кога ќе почне во градинка.
    Зошто со сила да го тераш детето да останува до покасно? Ќе се навикниш и ти. Убав ред си имате, не си го расипувај;)

На marchi-cool му/ѝ се допаѓа ова.
  16. ocicka2014

ocicka2014 Популарен член

Се зачлени на:
    27 јуни 2014
    Пораки:
    4.217
    Допаѓања:
    13.679
    Како шетате тие што децата ви заспиваат 7-8?
    Додека јадеме од работа тешко да можеме да излеземе пред 7.
    Излегувате без деца секаде?

На KuklickaSk му/ѝ се допаѓа ова.
  17. Adams

Adams Популарен член

Се зачлени на:
    23 декември 2018
    Пораки:
    1.308
    Допаѓања:
    4.925
    Сега дури е поладно времето излегуваме кај 4-5 и си одиме дома во 19 се бањаме и заспиваже во 20:30 најкасно 21
    А кога ќе фати жештина незнам како ќе биде

18. Spidy

Spidy Форумски идол

Се зачлени на:
    19 ноември 2009
    Пораки:
    5.984
    Допаѓања:
    14.771
    Мојата од прв ден легнуваше во 9. Најкасно 8 мора да сме дома, да си истераме ред за бањање, читање книги, пиење млеко, миење заби и во 9 во кревет. И лани летото не ја носев никаде навечер, и оваа година не планирам. Ја легнував во 9, и после тоа искачав јас на кафе со другарки, или некоја баба да седи кај нас со неа додека спие за да излеземе со маж ми. За мене тој компромис вредеше за да детето си има рутина. За да можам да го однесам на гости еднаш, не сакам секоја вечер да си легнува во 11.

На Larahappy, KuklickaSk, PoisonGirl и 2 други им се допаѓа ова.
  19. marchi-cool

marchi-cool Форумски идол

Се зачлени на:
    23 април 2017
    Пораки:
    7.014
    Допаѓања:
    14.502
    јас не шетам од причина што ме мрзи, изморена сум и брзо после бебчо ме фаќа сон и мене а и времево не дозволува да излегуваме,се само облачно е или ако е сончево многу дува а згора на се не ми седи во количка долго време така да.... Не шетаме. Ќе видиме понатака кога ќе подпорасне и кога ќе дозволува времето.

20. KuklickaSk

KuklickaSk Форумски идол

Се зачлени на:
    20 јуни 2010
    Пораки:
    7.323
    Допаѓања:
    28.119
    Од 530 до 630/7 шетаме, 745 најкасно е заспан. Ако треба да излеземе (не сме излегле сами од 20/2 ради коронава) баба викаме да седи додека не дојдеме. Зимата јас кога искочив дури 3 пати сама, муж ми седеше со бебе откако ќе заспие и обратно.
    Е сеа кога ќе биде потопло ќе видиме што ќе праиме. Или нема да излегуваме надвор или ќе поместиме заспивање во 830 :)