Совети, искуства од мајки за бебиња од 6-12 месеци

Дискусија во 'Бебе' започната од francais, 16 јануари 2013.

1. ocicka2014

ocicka2014 Популарен член

Се зачлени на:
    27 јуни 2014
    Пораки:
    4.217
    Допаѓања:
    13.679
    Кај мене е проблем излегување шетање рано, бидејќи на работа сме до 16, додека дојдеме дома 17 и додека ручаме одмориме секогаш не фаќа 19часот.
    Мене лично проблем ми е детето да си го гледам само 3часа во денот (од 17-20) и да го успијам рано па и да испаднам уште без него нема теоретски шанси.
    Не е само еден ден гости здравје да помине коронава ќе правиме фамилијарни приквечерни прошетки во парк да се изнесе детето на воздух, ќе дојдат гости, ќе отидеме па и родендени игротеки...
    А летно време знаеме дека пред 19-20часот е пекол да се испадне и да се шета. И навечер договараме гости.
    Така да јас не би го учела толку рано да ми заспива, сакам да бидам со него што подолго во денот не само да се гледаме за викенди кога не сме на работа.

На Kaetana му/ѝ се допаѓа ова.
  2. Spidy

Spidy Форумски идол

Се зачлени на:
    19 ноември 2009
    Пораки:
    5.984
    Допаѓања:
    14.771
    И јас работам до 4 прва смена плус сабота, ама пола денови одам и втора. За гости не сум имала проблем, малата спие без разлика дали има галама во дневна. Ако тебе повеќе ти одговара покасно да седи, секако дека не е проблем покасно да го заспиваш детето.
    Работата е што децата генерално имаат внатрешен часовник кој природно ги буди рано насабајле, околу 7, и затоа е подобро порано да легнуваат за да имаат добар ноќен сон. Ама знам за многу деца кои си се учат да легнуваат во 11-12 и спијат до 10 сабајле. Јас лично не би го оставила детето да спие одсабајле до толку касно, и тоа е компромисот што мора да го направиме.

На Adams му/ѝ се допаѓа ова.
  3. KuklickaSk

KuklickaSk Форумски идол

Се зачлени на:
    20 јуни 2010
    Пораки:
    7.323
    Допаѓања:
    28.119
    Абе ја сум на породилно уште и затоа ми е ок, ама истото го мислам цело време..Работам до 430 додека дојдам 5. Само 2 саата да го гледам.

Евентуално некои денови да работам од дома или порано да излегувам.

Ќе видиме, може дс пробам да го поместам покасно иако мислам дека исто рано ќе станува сабајле.

На ocicka2014 му/ѝ се допаѓа ова.
  4. Larahappy

Larahappy Популарен член

Се зачлени на:
    4 февруари 2019
    Пораки:
    2.885
    Допаѓања:
    10.402
    На KuklickaSk, Sofi.ja, Adams и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  5. kitty.m

kitty.m Популарен член

Се зачлени на:
    10 мај 2012
    Пораки:
    493
    Допаѓања:
    1.907
    @Larahappy
    И јас го прочитав текстов пред 2 сати ама незнам колку да верувам, на друго место не пишува. Се надевам ќе се радуваме уште 2 месеци дома :inlove:

На Larahappy му/ѝ се допаѓа ова.
  6. Flower123123

Flower123123 Истакнат член

Се зачлени на:
    28 септември 2016
    Пораки:
    324
    Допаѓања:
    625
    И мене не ми е верно, цел ден сум на телефон со фзо и немаат званичен документ, самите велат. Така да се што е усно може да се смени.

7. marchi-cool

marchi-cool Форумски идол

Се зачлени на:
    23 април 2017
    Пораки:
    7.014
    Допаѓања:
    14.502
    зарем почна ти да одиш на работа? Јас еве од 8ми мај кај што ми заврши редовното не сум сеуште на работа.
    и јас расправав на темата заспивање и станување на бебето поназад. Да се успее барем во 21:30 да заспива. Ама со оглед на тоа дека ноќите се сеуште многу ладни и времето уште е никакво и врне не би требало да се жалиме на заспивањето рано.

На bela.m и ocicka2014 им се допаѓа ова.
  8. Larahappy

Larahappy Популарен член

Се зачлени на:
    4 февруари 2019
    Пораки:
    2.885
    Допаѓања:
    10.402

Нoвинарката кojа гo напишала текстoт пиша дека министерoт и се jавил и е вистина. Видoв вo групата на фб. Наjверojатнo утре ќе oбjават oфициjалнo.

На kitty.m и Sofi.ja им се допаѓа ова.
  9. kitty.m

kitty.m Популарен член

Се зачлени на:
    10 мај 2012
    Пораки:
    493
    Допаѓања:
    1.907
    Да, видов и јас во групата :D:D:D

10. ocicka2014

ocicka2014 Популарен член

Се зачлени на:
    27 јуни 2014
    Пораки:
    4.217
    Допаѓања:
    13.679
    Да имаше потреба, ако не почнев нов ќе вработеа...

На marchi-cool му/ѝ се допаѓа ова.
  11. Мариаа.

Мариаа. Форумски идол

Се зачлени на:
    19 септември 2016
    Пораки:
    3.398
    Допаѓања:
    25.037
    7ми скок не дрма.
    А само што ја отворив табелата гледам, на почеток сме.
    :sweat:
    Ако го оставам на земја и се тргнам два чекори, почнува да вреска најгласно што може и одма ммма-мммаа :|
    А па ако види дека од соба излегувам, крај. Жалопојки одма.
    Како ќе се издржи? :drunk:

На Presrekna, Sofi.ja, Mia Fuentes и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  12. PoisonGirl

PoisonGirl Популарен член

Се зачлени на:
    1 декември 2009
    Пораки:
    692
    Допаѓања:
    1.506
    Тука сме и ние , и јас не смеам никаде да мрднам се додека сме сами дома. Одкако тате ќе дојде од работа лепенка е за него .
    Твоето бар вика ма мам , мојот кога ќе се развика њеее њее , ми звучи исто како шиптарот од К15.
    2-3 ноќи маста ми ја вади , спие а вриска дур глас го држи. Маж се префрли неделава во дневна да спие ноќеска , ненаспан цели ноќи а по цел ден на работа. Ама не му се лутам и мене ми е мачно што сум дома, а не тој ненаспан да работи. Главна фора ни е го оставам на долниот дел од креветче , тој незнам како успева кога се врти во спиење пак до горе стасува , кога ќе ја залупа главата во оградиќка , ја се будам , а тој мака нема.

На marchi-cool и Sofi.ja им се допаѓа ова.
  13. Мариаа.

Мариаа. Форумски идол

Се зачлени на:
    19 септември 2016
    Пораки:
    3.398
    Допаѓања:
    25.037
    Ејј, со главата исто. :D
    И мојов цела ноќ се врти во креветче и само слушам 'туп' ја скокам одма, он гајле нема. Не знам колку пати се има лупнато и ништо.
    Челични главчиња имаат. :D

На The Unicorn му/ѝ се допаѓа ова.
  14. MilaSs12

MilaSs12 Форумски идол

Се зачлени на:
    20 април 2020
    Пораки:
    8.937
    Допаѓања:
    18.837
    Ке помине. :D Како и секој скок до сега.
    Синко со солзи плачеше кога ке излезе некој од соба. Жално и смешно во исто време.
    Мене скокот кај 4ти месец ми беше најстрашен, гладен а не сака да цица. Останатите напорни ми се ама ке се преживее. :angel:

На Мариаа. му/ѝ се допаѓа ова.
  15. KuklickaSk

KuklickaSk Форумски идол

Се зачлени на:
    20 јуни 2010
    Пораки:
    7.323
    Допаѓања:
    28.119
    Министерот и се јавил бе :D Дај Боже да е така

16. The Unicorn

The Unicorn Популарен член

Се зачлени на:
    2 јуни 2018
    Пораки:
    1.160
    Допаѓања:
    6.520
    Од регресија у спиење директ у 7ми скок а ? (n)

На KuklickaSk му/ѝ се допаѓа ова.
  17. Мариаа.

Мариаа. Форумски идол

Се зачлени на:
    19 септември 2016
    Пораки:
    3.398
    Допаѓања:
    25.037
    Не е хумано.;(
    А помеѓу и заби. :drunk:
    Не сум се жалела вака од 4ти скок, ама овој 7ми изгледа ќе ме среди. :whew:
    Пишувај и ти како сте. :)

На KuklickaSk и The Unicorn им се допаѓа ова.
  18. The Unicorn

The Unicorn Популарен член

Се зачлени на:
    2 јуни 2018
    Пораки:
    1.160
    Допаѓања:
    6.520
    Мене оваа регресија ми беше најтешка од раѓање на бебе. Некако јас бев најнервозна а бебе осеќа се нели... Неможев да се помирам со тоа што толку се трудев да му воспоставам ред со спиењето и тоа се деси. Мислев нема да пројде. Сега се средивме. Скокот кај мене на табела го пишува за 2 недели. Ново кај нас е што не сака да јаде ако не го занимаваш. Значи сака да си игра и да не осеќа дека јаде. По можност застанат на маса а не во хранилка (facepalm) За ставање пелена и кај нас е борба. Едно време терав со памперс гаќичките ама го исфрлаа многу па се вративме на обични. Му давам у рака нешто што обично не му е дозволено да го фаќа само за да лежи секунда... Турбо сме цел ден...
    Ајде нека пројде 7миоти скок полесно и побрзо кај вас. Уште малку годинка и после веќе ги сметам за големи:rofl:...Или, тогаш почнува журката:^)?
    :hug:

На marchi-cool, trouble, Mia Fuentes и 2 други им се допаѓа ова.
  19. Мариаа.

Мариаа. Форумски идол

Се зачлени на:
    19 септември 2016
    Пораки:
    3.398
    Допаѓања:
    25.037
    Ама после регресијава како нови се, а? :makeup:
    Јас конечно дочекав после 9ипол месеци да ми преспива навечер. Се буди во 6 да цица еднаш и презаспива. Ја во 6 се будам, не знам што со себе ми иде да земам да чистам по дома:D
    Многу ми фалеше сон. Ќе полудев ако не сменеше.

И мојов почнува мангуп да се прави за јадење. Мора циркузант да изигравам, ама барем ќе го изеде.

Иначе ја сметам дека пред нас е буквално најтешкиот период. Додека не проодат.
    Не сака да седи, да лежи па ич, само да стои на нешто, да се држи и да е исправен.
    Нема сила уште толку. На моменти ќе се измори, и се пушта наназад. :sweat: како сенка сум позади него нон стоп. На секунда неможеш поглед да тргнеш. Одма некоја акробација се случува.
    Се тешам дека кога ќе проодат, ќе се постабилни и ќе може да здивнеме колку-толку.
    Барем едно топло кафе да испиеме :)
    Гушки.

На marchi-cool, SINOLICKA_123, Mia Fuentes и 3 други им се допаѓа ова.
  20. Presrekna

Presrekna Популарен член

Се зачлени на:
    9 февруари 2019
    Пораки:
    2.196
    Допаѓања:
    12.942
    Еј генерацио и јас сум со вас. Иако скокот допрва треба да дојде веќе не дрма. Прв пат солзи видов кај бебуш. ;(Толку жално плаче кога ќе ја напуштам макар 2 см.
    Вие се жалите јас се радувам:music: конечно почувствуваме скок:muscle: инаку се прашував дали е ок бебе:smirk:
    За јадењето @Мариаа. Добредојде во клубот. Баш @Septemvri ја спомнав колку е тешко со бебе нејадач. Денес рекордни 60 гр ручек јаде:x. Среќа цица. Плус ние вчера пнеумокок ставивме и се се собра. Среќа немаше реакција.
    Ноќе спие но немирно. Само прета, врие., но ќе се издржи.
    Преку ден ми е напорна:sweat: од бебе мушиче, ѕвере е:devil:. Не можам да мрднам. Само 'ржи и плаче.
    Ако легнам со неа веднаш се Гали, ме мази, ме бакнува. Ако станам веднаш бууууу;(
    Ама важно Супер е .Напредува по 500 грама месечно во просек последниве 3 месеци. Извишена 5 см. Хемоглобин 115 а 110 е долна граница.
    Се е Супер така ми рече др. Да тераме со 3 оброци и доење. Ужина ако не цица. :)
    Тоа е за сега. Ве :hug: и со вас се тешам не сум сама зомби во ноќта и гроги преку ден(tumbleweed)

На Мариаа. и Mia Fuentes им се допаѓа ова.