Совети, искуства од мајки за бебиња од 6-12 месеци

Дискусија во 'Бебе' започната од francais, 16 јануари 2013.

1. Sofi.ja

Sofi.ja Форумски идол

Се зачлени на:
    21 јануари 2012
    Пораки:
    9.450
    Допаѓања:
    18.701
    Пишувавте пред некој ден кој како е облечен за спиење.
    Моево е 8+ дали можам да му ги соблечам чорапите за спиење (за ноќе) ? Гледам едната си ја соблекол сам ноќеска и нон стоп го бутка ќебето. Беше облечен по боди на долги и тенки пижами.
    Претходните ноќи беше испотен кога го земав за цицање (боди на кратки,горна и долна пижама), сега не беше, значи облекава му е таман изгледа,ама се мислам за чорапите, јас и мм ни зимно време не спиеме со чорапи:wasntme:

Друго што сакав да ве прашам, што да очекувам од 8 месечно бебе да знае? Што да го учам?
    Кога пееме тапшин тапшин,некогаш плеска со рацете,некогаш не. Некогаш ќе му речам ајде браво ,плеска со рацете,некогаш не.
    Го учам чао со рачето, исто некогаш мафта некогаш не..
    Кога ќе сме дома сами, го прашувам каде е тато, (татко му ќути) мали се врти накај него и се смее-демек еве го.
    Последниве денови и со играчките почнавме дај на мама, дава.
    Му кажувам како прави кучето,мачето,кравата,козата...
    Знае за цице,за цуца
    Не знам колку далеку да одам со учење,колку може да впие сунѓерчето од 8 месеци:D

Што знаат вашите бебиња?

На PoisonGirl, koritsaki, incepalacince и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  2. FemmeFatale

FemmeFatale Истакнат член

Се зачлени на:
    22 април 2011
    Пораки:
    116
    Допаѓања:
    141
    И мали ми е 8ипол месеци. Спие на боди на презрамки, маичка на кратки и надолу тенки панталонки без чорапчиња. Од кога го расоблеков да спие на кратки ми спојува 6-7 саати без да стане за цицање, онака ми се будеше на 2 саати, ваљда од жешко. А дома не ни е многу топло, околу 22 23 степени.

На Sofi.ja му/ѝ се допаѓа ова.
  3. фина96

фина96 Истакнат член

Се зачлени на:
    22 мај 2016
    Пораки:
    79
    Допаѓања:
    121
    Мајки читав и по интернет но сакам да слушнам и ваши мислења. Што од храна дававте на вашите 6 месечни бебиња. Од 4 месец почнав да воведувам кашички. Уште ја дојам, но гледам дека од цицање не се најадува. Се прашувам дали да и давам адаптирано млеко, дали смеам да и дадам тетрапак млеко. Ваш совет?

4. haruki

haruki Популарен член

Се зачлени на:
    24 јуни 2018
    Пораки:
    1.164
    Допаѓања:
    3.618
    од кога е родена спие без чорапи а родена е на сред зима, кога е вака топло пизамчиња на кратки и нагоре и надоле покриена со тенко кебенце(често се открива)
    Јас секогаш тргам од нас спиеме со чорапи на топлово па макар и зима?Не
    Плус склет бебе имам

5. Cherry333

Cherry333 Популарен член

Се зачлени на:
    30 јули 2019
    Пораки:
    2.765
    Допаѓања:
    7.698
    Мајки, ние сме скоро 6 месеци ама ќе пишам тука, поголеми бебиња имате. Имено, бебе мое не знае од шише да пие. Купивме и со клунче онакво силиконско, ништо. Се лигави жива вода се прави и се засркнува. Од скоро имаме оброк и мора малку вода да пивне, вчера ме извади од памет со какањето, вриштеше додека се искака, прв пат ни се дешава ова. Денес со лажиче демек да му давам, пак плука. Водата ми беше во шишенце ама без горниот дел. Кога се запна го тегне бебе да пие директ. Додуша и непцата си ги чешкаше, ама и испи изненадувачки вода, повеќе од сите други методи. Дали е безбедно од чаша да му давам, вие кога почнавте?

6. MilaSs12

MilaSs12 Форумски идол

Се зачлени на:
    20 април 2020
    Пораки:
    8.937
    Допаѓања:
    18.835
    Големи се шансите да вади заби. Со лесно, и јас го поминав истото со синко. И сега не јаде ама со молење успевам да дадам 250 грама.
    Исто и синко. Му давам директно од јана со цуце. Евентуално од цуцла класична ама му стискам јас.

На haruki му/ѝ се допаѓа ова.
  7. Makedonka007

Makedonka007 Популарен член

Се зачлени на:
    27 јули 2017
    Пораки:
    1.456
    Допаѓања:
    2.469
    Тетрапак имам роднини исто од 4ти месец кои даваа, но јас не би препорачала. Мојата е речиси 1 година, баш прашував за тетрапак, и добив исти одговор од сите мајки тука Не! Тетрапак евентуално после 1г или 1.5м
    Најдобро би било со Ад млеко. Но прашај си го и педијатарот најдобро.

@Cherry333
    Мојата уште од шише не пие. Абе не знам што не купив. Шишиња, чашка со клунче, магична чаша на Нук... И пак со лажиче и давам.
    Супер ако ти пие од чаша, уште подобро. Можиш и убава пластична чаша за деца што е од неа да и даваш. Нема штета за забите, а и да падни нема да се скрши.

8. MilaSs12

MilaSs12 Форумски идол

Се зачлени на:
    20 април 2020
    Пораки:
    8.937
    Допаѓања:
    18.835
    Млеко од тетрапак после 2 години. До тогаш има ад соодветно за возраста.

На flower30 му/ѝ се допаѓа ова.
  9. koritsaki

koritsaki Moderator Член на тимот

Се зачлени на:
    1 март 2010
    Пораки:
    19.069
    Допаѓања:
    108.873

Јас од чаша и давам пластична да пие, 9 месеци денес правиме, почнав со чаша од 8 зошто почна да си игра со чашата со клунче си ги триеше непцата него ли што пиеше вода :D

На Kaetana, Makedonka007 и Cherry333 им се допаѓа ова.
  10. KuklickaSk

KuklickaSk Форумски идол

Се зачлени на:
    20 јуни 2010
    Пораки:
    7.323
    Допаѓања:
    28.119
    Има во бебе хоме чаша за учење 6+, едниот дел горе е повисок да не се прелева водата кај носот. 300 денари е.
    Ако сака да пие од чаша, давај му помалку на бебе така.
    Јас исто почнав од чашка кога сме дома помалку да го учам, иако пие и од шише.

На Cherry333 му/ѝ се допаѓа ова.
  11. haruki

haruki Популарен член

Се зачлени на:
    24 јуни 2018
    Пораки:
    1.164
    Допаѓања:
    3.618
    Чашките со клунче не се препорачуваат затоа што прават одлозување во развојот на орални вештини и правилно поставување на јазикот, уште малце ке прави 8м пие од чашка( плука на сите страни се прави водена цела но пие)

На Makedonka007, KuklickaSk, rainbowmama и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  12. KuklickaSk

KuklickaSk Форумски идол

Се зачлени на:
    20 јуни 2010
    Пораки:
    7.323
    Допаѓања:
    28.119
    Ние сме у фаза "сакам само да седам во кревет, не сакам да лежам" веќе 1 недела.

Секое легнување се крева едно 30 пати за да седне и паѓа од смеење. И за дремки и навечер.
    Јас го враќам, он пак исто се додека не се комира од умор.

Треба ли да го оставам да сфати сам како да се спушти за да пројде побрзо фазава? :smirk:

13. haruki

haruki Популарен член

Се зачлени на:
    24 јуни 2018
    Пораки:
    1.164
    Допаѓања:
    3.618
    исти сме со седењето и не само тоа мислам дека брејкденс игра додека да заспие (facepalm) фаза е сигурно

На KuklickaSk му/ѝ се допаѓа ова.
  14. Sofi.ja

Sofi.ja Форумски идол

Се зачлени на:
    21 јануари 2012
    Пораки:
    9.450
    Допаѓања:
    18.701
    А ние сме у фаза сакам да се вртам на меше додека спијам:wasntme:
    Неколку ноќи по ред,кога е малку подразбуден, подстанува , ме погледнува, се врти на страна и тргнува да се сврти на меше.
    Но, тука застанува, телото свртено на страна а главата ја врти скроз и ја пика во душек.
    Мајка нормално ,одма паничи да не се угуши со уста и со носе пикнато во душек:o
    И така прави додека не му дадам да цица па убаво да се успие:^)

Не знам дали е фаза, дали е скок, дали е поврзано со заби, со лазење,седење...ама стресно е, не сум спиена ноќеска:worried:

Инаку деновиве се потпира на лакт странично од лежечка позиција,а со другата рака се фаќа за тренерки,се обидува да седне.

15. KuklickaSk

KuklickaSk Форумски идол

Се зачлени на:
    20 јуни 2010
    Пораки:
    7.323
    Допаѓања:
    28.119
    Ќе помине. И мојот така правеше и јас како тебе 2 ноќи дежурав и го вртев, па го оставив и сега се на стомак спие.

16. Мариаа.

Мариаа. Форумски идол

Се зачлени на:
    19 септември 2016
    Пораки:
    3.398
    Допаѓања:
    25.036
    Screenshot_20200618_140501.jpg
    Дали некоја ја има проодувалкава да каже како е задоволна?
    Ја меркам веќе некое време.

17. koritsaki

koritsaki Moderator Член на тимот

Се зачлени на:
    1 март 2010
    Пораки:
    19.069
    Допаѓања:
    108.873

Здраво/чао кога и викам за здраво пружа раче, за чао мавта. Сега ја учам за браво раце да плеска :lol: и ставам играчки и ја прашувам, каде е пеперутката/Шарко, мачето, ги знае се врти ги зема во раце и со прст понекогаш поикажува спрема нешто. И вика бабаба :D мм и зборува грчки исто и на нив за чао им мавта. Тоа од прилика на 9ти месец

@Мариаа. ние имавме за првата ќерка слична проодувалка од Фишер прајз ама само играше со неа стискаше на копчињата, за проодување не ја искористи воопшто

На Мариаа. и Sofi.ja им се допаѓа ова.
  18. BabyT*

BabyT* Популарен член

Се зачлени на:
    3 јуни 2019
    Пораки:
    4.517
    Допаѓања:
    17.622
    Проодувалката ја вози сега, низ дома. Кога проодуваше не ја ни погледна.

На Мариаа. му/ѝ се допаѓа ова.
  19. Мариаа.

Мариаа. Форумски идол

Се зачлени на:
    19 септември 2016
    Пораки:
    3.398
    Допаѓања:
    25.036
    @koritsaki @BabyT*
    Фала женски.
    За сега ми беше мене, ама ако стои како играчка подобро да не ми смета и тоа дома. :tmi:

На BabyT* и koritsaki им се допаѓа ова.
  20. kitty.m

kitty.m Популарен член

Се зачлени на:
    10 мај 2012
    Пораки:
    493
    Допаѓања:
    1.907
    Ја поминавме таа фаза за спиење и сега спие на меше или на страна свртен. Секое мое будење го ѕиркам како е свртен со носот и устата и дури и кога јас мислам дека е залепен за оградицата (палам моб за светло) и гледам дека пак си има простор. Навечер спие по боди на кратки и тенка вреќичка, без чорапи е од пред 2 месеци.