Совети, искуства од мајки за бебиња од 6-12 месеци

Discussion in 'Бебе' started by francais, Jan 16, 2013.

1. Sofi.ja

Sofi.ja Форумски идол

Се плаши од тушот, има ли некој додаток за намалување млаз?

2. FreeMind

FreeMind Форумски идол

Има некој детски додаток побарај ќе најдеш како со животни се. Кај мене не сака ни во тоалет да влезе поради тушот. Ама оти касно и го презентирав. Да си почнев од почеток ќе немав гајле.

Makedonka007 likes this.
  3. Larahappy

Larahappy Популарен член

Истo премнoгу плаче самo да гo види ,а не да гo пуштиме....немoжеме да jа смириме (сака да лежи какo шефица вo кoритo). :lol:

crazylady likes this.
  4. Мариаа.

Мариаа. Форумски идол

И така жива вода прави од дневна до ходник. Што ќе рибам после, нека иде под туш.
    Мислев мал е да не го малтретирам сега, ама уште утре ќе пробам.

FreeMind likes this.
  5. BabyT*

BabyT* Популарен член

Мојата 1м не се плашеше од тушот, раат ми беше. И наеднаш почна да вриска од него,како со правосмукалката. Сега ја бањам во када ама не го уклучувам тушот, само под чешма.

incepalacince and FreeMind like this.
  6. The Unicorn

The Unicorn Популарен член

А чекај, вие што не ги бањате под туш, каде ги бањате? :^)
    Ај мало бебе до 3 месеци може у дневна, ама поголемите?
    Мене патронажната коа дое уште коа се породив ми покажа у дневна во коритце на маса со шишиња ама ми се виде ептен комплицирано и од втор ден го бањам под туш. Не покажал страв од тушот, ми го граба да си игра со него и да прска.

crazylady, KuklickaSk and FreeMind like this.
  7. Мариаа.

Мариаа. Форумски идол

Корито со сталак во дневна еве веќе 10 месеци. Мм полни и празни може затоа не сум се замарала до сега , ама веќе многу вода прска и поплава прави.
    Дали ќе се плаши, не знам. Баш ќе пробам.

8. FreeMind

FreeMind Форумски идол

Нема ли модератор да ја избрише?

Starlič likes this.
  9. Мариаа.

Мариаа. Форумски идол

:rofl::rofl::rofl:
    Што мајки ќе беа брееееj.

FreeMind likes this.
  10. MilaSs12

MilaSs12 Форумски идол

Уште малку 11 месеци во дневна. Секој ден внесувај корито со сталак и кадица за вода. Маж ми прво полни вода за коритото, па во кадицата вода за плакнење. Па ставај пелена за да не седи на пластика. Шлапа со раце, се врти.
    Не доаѓаат луѓе ради коронава, па коритото во ходник ни стои.
    Купатилото е тесно за двајца, едниот во када ке треба. А и ладно е уште, во куќа сме.
    Се плаши од туш, одамна е запознен ама плаче. Газе кога му мијам плаче од тушот, па го мијам само со пуштена чешма.

11. The Unicorn

The Unicorn Популарен член

Хммм:^) Се караме ?
    Се зачудив зашто ич не ми текнало да го бањам у дневна. Не сум од мајките “јас се знам најдобро и моето дете е најдобро”. Ова вака се погодило...случајно :rofl: Може дека сум мрза па сум нашла у старт полесен начин.
    Него, кажете вие две дали да се расправам? ]:)

Едит: Ми го скршивте срцето. Мислев дека сме банда :bandit:

Last edited: Jun 24, 2020
    Larahappy, Kaetana, mal.ecka and 3 others like this.
  12. Sofi.ja

Sofi.ja Форумски идол

Моево одамна не лежи,од 6м ,како почна да седи (на хранилка) така спушти го во кадичка,он се фаќа од страна и седнат го бањавме.
    Овие денови се исправа,не сака ни лежење ни седење, не го интересираат ни играчки,се некако со кенкање се бања последниве 5-6 пати. Дали од нешто се исплашил не знам.

Инаку исто и ние во дневна го бањавме со корито со сталак,од 5-6 месеци го префрливме во купатило, дека мали уживаше да си шлапка и пола вода на ламинат одеше, па татко му се налути :D
    Немаме када,ни туш кабина,туку параван со плочки и таму ја собира кадата со сталак.
    Он од тушот како предмет не се плаши, туку од млазот вода директно на него кога ќе го ставам,затоа мислам дека му е јак.
    Баш ќе побарам додаток

Larahappy and KuklickaSk like this.
  13. rainbowmama

rainbowmama Истакнат член

Jас го бањам во корито ставено во туш кабината ама никогаш не ми текнало да му пуштам туш :D Еве сега како ве читам дури не ми се верува дека не ми текнало :D Готово вечер одма.

crazylady likes this.
  14. marchi-cool

marchi-cool Форумски идол

леле вистина. Одкако се капеле во када со туш уживанција е. А јас па чуди се зошто детето при секое капење во корито плаче

15. KuklickaSk

KuklickaSk Форумски идол

Ние ја местиме кадичката на сталак над шоља и со туш го миеме проточно. Има отвор кадичката и си тече водата. Ова откога е роден вака, на муж ми му текна ја немав подобра идеа. Вака се важи? :)

FreeMind likes this.
  16. FreeMind

FreeMind Форумски идол

Да, само да има контакт со тушот. После само ќе префрлиш во када/туш и се ќе биде океј.

KuklickaSk likes this.
  17. Kaetana

Kaetana Популарен член

Ќерката родена 3740 гр. На година беше 9100. Здрава и права, еве ја 5.5 години има. Дај малку бебињата да ги гледаме како живи битија со свои потреби и карактеристики, а не како нешто што треба да задоволи нечија статистика.
    Лабаво мајка, уживај си со детето. Не се води според бројки.
    Јас на 9.5 месеци со ќерката воведов трет оброк.
    Како е по месеци со тежина? Има драстичен скок т.е. стагнација веќе подолго време или само на едно мерење? Не верувам дека бебето има проблем. Понајмалку мислам дека треба да не му се одговори на потребите навечер.

---

Да си кажам за бањањето и тушот. :)))
    Ќерката ја бањавме во корито до туш кабината ама на крај на бањање секогаш на поминувавме со тушот. А мали директ е во када, го легнуваме на едно перниче и го тушираме. Тушот дури му е преинтересен, пробува да ја фати водата, се смее ко зелка.

Алал да ви е на сите кои во дневна полните када па се замарате да ја празните. Јас за тоа немав нерви ниту кичма.

И не се боцкајте, и мене на крај на памет не би ми паднало дека бебе би се плашело од туш, со оглед на тоа што секое "пливкање" кај нас завршувало со туш.

18. FreeMind

FreeMind Форумски идол

Абе сто пати прашав од 0-6 месеци да не треба да сменам нешто, да не треба нешто да сменам...не не терај. И сега да ви ја дадам да ми ја бањате:^)

Среќа кај мене е на тркала подвижна висока на Чико која најбрзо ќе и биде премала и има одвод па не идам со кофи како стомнарка сред село.

Ама и ова наскоро ќе стане сон и идеме пак од почеток види мама не апе! Ах само граници да се отворат и ја пикам у туш кабина и бегам од дома :D

Larahappy and KuklickaSk like this.
  19. Sofi.ja

Sofi.ja Форумски идол

Кашите подготвени со ад, во рок од колку време треба да се изедат?
    Пример :бисквити ,ад,слива имавме денес за вечера,му ја дадов после 1 час откако ја направив.
    Ја правев пред да излеземе на прошетка,па кога седнавме надвор му ја дадов.
    Знам дека нешто имаше со ад млеко дека не смее после одредено време да се користи?
    Инаку 60мл имав ставено:^)

20. Only1

Only1 Популарен член

Мајки како се справувате со ноќното цицање.За една недела правиме 8 месеци,станува по 4-5 пати за цицање.Ќе се разбуди и мора да и дадам да цице,ако не и дадам почнува да плаче.А мислам дека не е гладна,преку ден јаде кашички без проблем.Пред 2 месеци се будеше само еднаш.Инаку заби уште немаме,незнам дали тоа ја мачи или веќе и стана навика будењето (facepalm)