Совети, искуства од мајки за бебиња од 6-12 месеци

Дискусија во 'Бебе' започната од francais, 16 јануари 2013.

1. marchi-cool

marchi-cool Форумски идол

Се зачлени на:
    23 април 2017
    Пораки:
    7.014
    Допаѓања:
    14.502
    Да прашам,некоја да сподели искуство како го издржавте избивањето на горните кецови. Последниве неколку дена се нешто го нервира се нешто во уста става се нешто кемка се нешто се тегне гризе.... Ништо не му се знае додека е буден. Час весел час оди види погоди му. Да сме во скок не верувам, 46та недела нема скок.

Исто забележав овие 2-3 дена има доста гасови и само прдка. Има ли нешто со кое би му олеснила на мешето да нема толку гасови?

И уште нешто. Летно време колку често ви јадат? Вчера јадеше дури 4 пати денес не ручаше. Дали 4-5 лајчиња. Кемкаше се тегнеше дадов вода се смири и не сакаше да продолжи. Може и не му се свиде јадењето - палента со жолчка и урда. Чекам да помине малку време па ќе цица и ќе му дадам нешто друго.

На Presrekna му/ѝ се допаѓа ова.
  2. Presrekna

Presrekna Популарен член

Се зачлени на:
    9 февруари 2019
    Пораки:
    2.196
    Допаѓања:
    12.942
    Каснам со одговор, сте изнапишале 3 стр. И мое бебе не сака топло. Секогаш давам пресно тогаш зготвено, но изладено. За надвор сум повеќе за готова каша. Најсигурна е. По стандарди правена И не му се мислам.
    Дури за риба врвен педијатар ми препорача од тегла некое време да давам. Купечкиве риби биле полни со жива, одгледувани во загадени средини.
    @koritsaki синко порасна со милиони ларингити. И тоа во тешка форма, со гушење секогаш ноќе завршување во хитна со мускулна инекција кортикостероиди. Сега е подобар ама слаба точка му е. Ноќе посебно се покачува кашлањето. Суво е ,а ти имаш чувство како да има шлајм. Не давај никако топли напитоци и храна. Топлото го шири ларингот и ја зголемува кашлицата. Дете има чувство како да има нешто попречено.
    Земи си инхалатор и со физиолошки раствор инхалирај ( но прашај од која возраст може). Ние кај да одиме прво в куфер инхалаторот оди. Влагата, ниските температури сметаат. Важно не се плаши, не остава никаква последица како пнеумонијјата.

На koritsaki му/ѝ се допаѓа ова.
  3. KuklickaSk

KuklickaSk Форумски идол

Се зачлени на:
    20 јуни 2010
    Пораки:
    7.318
    Допаѓања:
    28.103
    Инхалирање само мајка. И да има шлајм ќе го исфрли, а кашлицата одма ќе ја смири. Може само со физиолошки раствор да пробаш инхалирање.

4. Kaetana

Kaetana Популарен член

Се зачлени на:
    5 октомври 2011
    Пораки:
    2.922
    Допаѓања:
    14.608
    Инхалации. Со инхалатор и со физиолошки. Јас бебо го имав и со четврт ампула дексазон (кортико) инхалирано во физиолошкиот ама тоа беше кога ептен беше полн секрет.

На KuklickaSk и koritsaki им се допаѓа ова.
  5. Мариаа.

Мариаа. Форумски идол

Се зачлени на:
    19 септември 2016
    Пораки:
    3.396
    Допаѓања:
    25.036
    Седам и го гледам како игра со тенџериња и тањири од кујна можеби пола саат без да примети дека сум тука. Ми иде сите играчки што не блокираат дома да ги фрлам. :emo:
    Па да купам уште некое тенџере плус..

На KuklickaSk, Makedonka007, SINOLICKA_123 и 10 други им се допаѓа ова.
  6. The Unicorn

The Unicorn Популарен член

Се зачлени на:
    2 јуни 2018
    Пораки:
    1.159
    Допаѓања:
    6.518
    :rofl:
    Мојов така со играчките на куче. Имам една корпа само за играчки на куче, си ја истура и глас не му се слуша 1 саат. :)
    Фиоките и шкафчињата со тенџериња ми се со катанци:rofl: Неам сила и за тоа...

На KuklickaSk, Presrekna и Larahappy им се допаѓа ова.
  7. Sofi.ja

Sofi.ja Форумски идол

Се зачлени на:
    21 јануари 2012
    Пораки:
    9.449
    Допаѓања:
    18.700
    Ама се што не е играчка е поинтересно :)
    Мојов долазува до малата масичка,на полицата имам списанија и тефтери,не знаете која радост е кога ќе ги дофати.
    Па тоа врескање,кинење страници ,разлистување ехее како на монт еверест да се качил хаха

Screenshot_20200701-124646_Chrome.jpg
    Дали се пере во маишина навлаката од хранилкава или на раце?
    Многу се прљави каишите,морам да ја исперам,а не знам дали имаше упатство со неа,уште помалку знам каде е:D

На Мариаа. му/ѝ се допаѓа ова.
  8. BabyT*

BabyT* Популарен член

Се зачлени на:
    3 јуни 2019
    Пораки:
    4.517
    Допаѓања:
    17.622
    Ако е како мушама само под туш цела хранилка и со сјај.

На mal.ecka и Sofi.ja им се допаѓа ова.
  9. Мариаа.

Мариаа. Форумски идол

Се зачлени на:
    19 септември 2016
    Пораки:
    3.396
    Допаѓања:
    25.036
    Среќа престана храната да ја фрла, куче во збунка е цело време. :D
    Твоево барем играчките му ги зима. :D

На PoisonGirl и The Unicorn им се допаѓа ова.
  10. haruki

haruki Популарен член

Се зачлени на:
    24 јуни 2018
    Пораки:
    1.164
    Допаѓања:
    3.618
    @KuklickaSk имаш дадено домати, знам дека ни се неколку дена разлика, како поминавте? за по табела е рано ама се шо е сезонско сакам да дадам

11. bela.m

bela.m Популарен член

Се зачлени на:
    8 декември 2015
    Пораки:
    1.554
    Допаѓања:
    7.128
    @Yowannty и со месо, да.
    Туку да ве прашам, од глутен имам досега дадено пченичен гриз. Можам ли за вечера да им дадам млечна каша на Холе од спелта пченица?
    И уште нешто заборавив, пилешко им купувам во теглиња на Холе, некако најбезбедно ми е така. Е сега, кај нас низ Зегин само пилешко има, а мислам дека има вакви на Холе и од нешто друго. Телешко, мисиркино? Купил ли некој или јас сум грешка?

На Presrekna и Yowannty им се допаѓа ова.
  12. Мариаа.

Мариаа. Форумски идол

Се зачлени на:
    19 септември 2016
    Пораки:
    3.396
    Допаѓања:
    25.036
    Веќе имаш воведено глутен, може и спелта.

На bela.m му/ѝ се допаѓа ова.
  13. Yowannty

Yowannty Форумски идол

Се зачлени на:
    28 ноември 2012
    Пораки:
    11.541
    Допаѓања:
    184.423
    @bela.m ја земам пилешко и телешко на хип, а мисиркино не сум нашла чисто. Баш ќе проверам дали на холе имаме овде.
    Спелта чинам нема глутен ама да, можеш да дадеш пченица оти гриз веќе си дала.

На bela.m му/ѝ се допаѓа ова.
  14. KuklickaSk

KuklickaSk Форумски идол

Се зачлени на:
    20 јуни 2010
    Пораки:
    7.318
    Допаѓања:
    28.103
    Само во купена кашичка со малку домат (мислам 8% пишуваше). Супер помина

На haruki му/ѝ се допаѓа ова.
  15. Presrekna

Presrekna Популарен член

Се зачлени на:
    9 февруари 2019
    Пораки:
    2.196
    Допаѓања:
    12.942
    Во Македонија само пилешко на холе има. Прашав телешко немале. И мене само чисто месо од тегле ми јаде. Мешаните месни само пилешко И тиква на холе И лососот на хип И ДМ. Друго се во канта заврши. Затоа барав телешко, ама нема. Си сварив младо телешко домашно го блендирав во калапи силиконски И вадам по потреба. Така и цвекло И мисиркино замрзнав.
    @Sofi.ja јас од Чико хранилка имам. Нема број колку пати е испрана навлаката во машина. Ама на 30 степени и ако имаш програма за деликатни или некоја брза околу 30 мин. Секој 2 ден редовно.

На KuklickaSk, bela.m, Mia Fuentes и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  16. Larahappy

Larahappy Популарен член

Се зачлени на:
    4 февруари 2019
    Пораки:
    2.885
    Допаѓања:
    10.402
    Утре ќе вoведувам jаjце (жoлчка) дали да дадам дoмашнo или купечкo? Штo е пoдoбрo?

17. Sofi.ja

Sofi.ja Форумски идол

Се зачлени на:
    21 јануари 2012
    Пораки:
    9.449
    Допаѓања:
    18.700
    Ако ти е домашно од познати луѓе, подобро домашно

На Larahappy му/ѝ се допаѓа ова.
  18. Yowannty

Yowannty Форумски идол

Се зачлени на:
    28 ноември 2012
    Пораки:
    11.541
    Допаѓања:
    184.423
    Купечко со печат на него дека поминало низ контрола.
    Ја не би домашно, без разлика колку и да ми е позната личноста, од причина што тие не би знаеле дали некоја кокошка во моментот е болна или не. Мене старите ми носат од село домашни, ама не давам од нив. Купувам посебно био со печат за неа.

Ќе може некој да ми каже како да воведам аронија и што можам да давам плус за железо освен стандард што е за 10+?

На duffi, Mia Fuentes, PoisonGirl и 2 други им се допаѓа ова.
  19. The Unicorn

The Unicorn Популарен член

Се зачлени на:
    2 јуни 2018
    Пораки:
    1.159
    Допаѓања:
    6.518
    Со печат.

На Larahappy му/ѝ се допаѓа ова.
  20. Xanty

Xanty Истакнат член

Се зачлени на:
    21 јануари 2019
    Пораки:
    242
    Допаѓања:
    661
    Здраво син ми има 9 месеци и пред неколку дена приметивме дека десната нога му оди на надвор кога стои. Закажавмена ортопед за на 8ми но јас сум цела испогубена. Дали некоја од вас е имала ваков проблем