Совети, искуства од мајки за бебиња од 6-12 месеци

Дискусија во 'Бебе' започната од francais, 16 јануари 2013.

1. Yowannty

Yowannty Форумски идол

Се зачлени на:
    28 ноември 2012
    Пораки:
    11.541
    Допаѓања:
    184.417
    Во книгава што ја читам пишува дека бебе не може да се размази оти тој поим и чувство сеуште се непознати за бебето и се низ што ќе поминува низ првата година ипол се нормални фази на развој. После година ипол нивните мозочиња се развиени доволно да бебето веќе почнува да презентира размазеност.

@Sofi.ja маж ми не бил воспитан да средува зад себе. Неговите се високо образовани, во пензија, свеки е со 2 факултети, и пак, се на нејзин грб дома. Иако маж ми живееше сам си ги собираше алиштата и и ги носеше на мајка му да ги пере, па испрани, испеглани и здиплени си ги враќаше назад. (facepalm) Или после работа одеше таму на ручек. :|
    Ама откако почнавме сериозно да дејтаме сам се смени. Па тек кога останав трудна и имав потешки први месеци. Тој чистеше, переше, готвеше. Дури во неколку наврати и ми помагаше да се избањам оти јас не бев во состојба сама. Еве девер ми и после 2 деца е ист. После работа си се затвора во соба и си гледа филмови или гејма и ништо друго не го занима. Сакам да ти кажам дека не е се до воспитувањето, туку почесто е до самиот човек. Да не си мислиш дека нема надеж. Кога веќе спомна дека обврските ви биле поделени првиот месец, значи нему само му треба да стекне рутина. Со муабет, смирено, тоа може да се смени. Маж ми на почеток ми уништи 2 постелнини, омилените, во темни бои, многу убав зимски материјал оти ги пуштал на 90ка па се испораспараа. :D Ама затоа сега е профи. 8) Се може да се смени ако се има волја. Ти секако најдобро си го знаеш, па според тоа делувај кај него.

На Flower123123, candy.cane, Starlič и 5 други им се допаѓа ова.
  2. KuklickaSk

KuklickaSk Форумски идол

Се зачлени на:
    20 јуни 2010
    Пораки:
    7.318
    Допаѓања:
    28.103
    @Yowannty која книга ја читаш?

3. Yowannty

Yowannty Форумски идол

Се зачлени на:
    28 ноември 2012
    Пораки:
    11.541
    Допаѓања:
    184.417
    Wonder Weeks.

На KuklickaSk му/ѝ се допаѓа ова.
  4. koritsaki

koritsaki Moderator Член на тимот

Се зачлени на:
    1 март 2010
    Пораки:
    19.064
    Допаѓања:
    108.847
    Женски, дефинитивно беба моја не беше настината, туку алергија е. Минатата недела се случи тоа што оддеднаш ја фати силна кашлица дури и повраќаше кашлајќи, сега кашлицата ја нема туку кива по 20 пати дневно дури и навечер кога спие, и не само дома туку и дома, кај свекрва ми кога ја носам.. приметувам дека очите и се црвени на моменти и и солзат. Чаре некое? Ич нејќам да давам Зиртек, големата ќерка пиеше и цело време беше поспана..

5. BabyT*

BabyT* Популарен член

Се зачлени на:
    3 јуни 2019
    Пораки:
    4.517
    Допаѓања:
    17.622
    По ова што го пишуваш нешто и смета како домашна прашина или полен. А лек затоа за мало дете незнам колку има. Јас имам и сум на 3 спрејови, апче за алергија. Едино што знам дека ја смирува алергијата е вит. Ц, и нешто за да се каче имунитетот.
    Ако имате таму доктори специјални за тоа најдобро е да го посетите.

На MilaSs12 и koritsaki им се допаѓа ова.
  6. Larahappy

Larahappy Популарен член

Се зачлени на:
    4 февруари 2019
    Пораки:
    2.885
    Допаѓања:
    10.402
    Да направите алергoтестoви (акo мoже дека бебе е) и да елеминираш тoа штo и смета.

На Sofi.ja и koritsaki им се допаѓа ова.
  7. marchi-cool

marchi-cool Форумски идол

Се зачлени на:
    23 април 2017
    Пораки:
    7.014
    Допаѓања:
    14.502
    ќе речам свака ви част. Мојов 7 ипол има и страв ми е да го пуштам сам а не па некаде на одмори.

На Presrekna и koritsaki им се допаѓа ова.
  8. koritsaki

koritsaki Moderator Член на тимот

Се зачлени на:
    1 март 2010
    Пораки:
    19.064
    Допаѓања:
    108.847
    Фала ви мајки , ќе се консултирам со педијатарот. И големото на нејзина возраст имаше сличен проблем , ама се нафрлаше од нешто и не знаевме од што е , се сеќавам и земаа крв и не испадна на ништо алергична и ајде отидовме кај алерголог ако го кажувам точно зборот , еден и единствен во градов , и наместо да каже што да правиме со бебето , нас не штипеше по рацете и ни рече дека имаме осетлива кожа (лесно црвенеела) па затоа и бебе е осетливо. И тоа.:tmi: Сега не знам стварно каде да одам , ама тој лекар не ми изгледаше како што треба :D

На Vanessa9li му/ѝ се допаѓа ова.
  9. Presrekna

Presrekna Популарен член

Се зачлени на:
    9 февруари 2019
    Пораки:
    2.196
    Допаѓања:
    12.942
    Мораш мајка да го ослободиш детето. Ајде сега пандемија, но детето е како дрвото, му треба корен- секогаш цврсто да стои, да знае дека може да се потпри секогаш на нас родителите за било што во животот. Од друга страна му треба простор и слобода да му пораснат гранките правилно.
    Како што се обликува дрвото додека е младо, ластарче, така се воспитува и дете. Какви насоки ќе му дадеш дали нагоре да расте или искривено, така и детето до одредена возраст се учи.
    А за другото само Господ да ни ги чува. Мислите ми е лесно.
    Додека е негде мене срцето лешник, не ми е на место. Лани Тунис беше 7 дена со менување на 2 авиони. На враќање имаше невреме Скопје и се врати авионот Истанбул. На клупа ја помина ноќта. Можете како мајки да замислите како ми беше. Но еднаш мора.
    Оф топик сум тука. Постов е за поголеми деца, ама ајде

Да искористам да прашам по колку пати какаат бебушите. 10+ сме знсм индивидуално е ама мојата по 3-4 пати обавезно

Последна измена: 7 јули 2020
    На flower30, marchi-cool, SINOLICKA_123 и 7 други им се допаѓа ова.
  10. haruki

haruki Популарен член

Се зачлени на:
    24 јуни 2018
    Пораки:
    1.164
    Допаѓања:
    3.618
    девојки давате ли сладолед? мислам за домашен од овошје, имам калапчиња ама да не е многу ладен за бебе? не дека ке го изеде цел...

@Presrekna и кај мене кака 3 до 4 пати на ден

На Presrekna му/ѝ се допаѓа ова.
  11. Turna

Turna Популарен член

Се зачлени на:
    21 февруари 2018
    Пораки:
    344
    Допаѓања:
    2.199
    Здраво мајки тука кај ноџето баш еден дел е посветол од другиот и вака е само на едното ноџе од што може да биде баш сега имам заприметено...

Прикачени фајлови:

12. Sofi.ja

Sofi.ja Форумски идол

Се зачлени на:
    21 јануари 2012
    Пораки:
    9.449
    Допаѓања:
    18.700
    Детево денес на доручек и ручек едвај по 5,6 лажички со лажење лапна.
    Набабрени му се двојките долни и нон стоп бута прст внатре,особено кога јаде.
    Дали е можно ради забите да не јсде?

13. Мариаа.

Мариаа. Форумски идол

Се зачлени на:
    19 септември 2016
    Пораки:
    3.396
    Допаѓања:
    25.036
    Можно е.
    И од жешково немаат апетит сега.

На Sofi.ja му/ѝ се допаѓа ова.
  14. BabyT*

BabyT* Популарен член

Се зачлени на:
    3 јуни 2019
    Пораки:
    4.517
    Допаѓања:
    17.622
    Дали имало дерматит детето?

15. Starlič

Starlič Популарен член

Се зачлени на:
    7 јуни 2017
    Пораки:
    1.604
    Допаѓања:
    9.289
    Мами здраво, од денес ќе ве дружам тука. Мојата малечка денес наполни 6месеци.

За исхраната се водам по
    "Мој готвач". Ја имам на телефонот. Па сакав да прашам дали сте давале кромид на вашите малечки, и дали прво по три дена пробно па потоа сте и додавале во кашичките? Го прочитав таму рецептот под име "Кромидарник" па сакам да и дадам

На Vanessa9li му/ѝ се допаѓа ова.
  16. MilaSs12

MilaSs12 Форумски идол

Се зачлени на:
    20 април 2020
    Пораки:
    8.928
    Допаѓања:
    18.822
    И те како. Синко одбиваше храна целосно кога му растеа двојките.

17. Sofi.ja

Sofi.ja Форумски идол

Се зачлени на:
    21 јануари 2012
    Пораки:
    9.449
    Допаѓања:
    18.700
    А смоки грицкаше:wasntme:
    И лебче малце касна, едно цицање ми одби, а вечерата ја изеде со малку поголема заинтересираност.
    Едвај изеде една каша од слива 120 грамска.
    Му измерив некако температура со тополомер цуцла, одеше до 37.2 и ја плукна.
    После еден час го истуширавме ( без глава) и после туширање до 37 издржа со обичниот топломер.
    До колку да очекувам температура од заби?

На Larahappy и MilaSs12 им се допаѓа ова.
  18. Sofi.ja

Sofi.ja Форумски идол

Се зачлени на:
    21 јануари 2012
    Пораки:
    9.449
    Допаѓања:
    18.700
    Јас дадов малку во една каша,па по некој ден малку повеќе.
    Не се држев до тоа три дена.

19. MilaSs12

MilaSs12 Форумски идол

Се зачлени на:
    20 април 2020
    Пораки:
    8.928
    Допаѓања:
    18.822
    Смоки да, грицкаше со задоволство. Ѕверчиња мали.
    Јас до сега не сум имала проблем со температура кај синко, немам искуство за тој дел.

20. Flower123123

Flower123123 Истакнат член

Се зачлени на:
    28 септември 2016
    Пораки:
    324
    Допаѓања:
    625
    Синко температура од заби имашедо кај 38 ден два и толку, а кенкав е за секој заб, а на почеток сме, 4тиот заб излегува. Со прсти и раце во уста е цело време, не јаде како порано, навечер млеко ќе испие колку му се пие, не му давам со зор.
    Јас ставав оцет на чорапчиња за темп.