Совети, искуства од мајки за бебиња од 6-12 месеци

Дискусија во 'Бебе' започната од francais, 16 јануари 2013.

1. Mia Fuentes

Mia Fuentes Популарен член

Се зачлени на:
    2 јануари 2019
    Пораки:
    559
    Допаѓања:
    2.160
    Ај вака да си прашам дури да одиме на ортопед оти готово ќе полудам!
    Малата е 11 месеци, лази брзо, се исправа, седнува, станува и држејќи се за мебел оди. Значи немаме ни дубак ниту сме ја паткале.
    Проблемот е што денес на контрола докторката ни рече дека едното стапало и било искривено, ми покажа вежби и да сум и ставала високи чевлички, над глужд. И да сум ја паткала.
    Дали некој имал ваков проблем, знам дека не е страшно ама нели паткањето е штетно а и боси нозе е поздраво??
    И премногу одела и се кревала нс прсти...
    За некој ден сме на ортопед ама ајде може некој имал вакво искуство. Ме јади јанѕа:worried::worried:

И ми рече да ги сменам Пливит капките со Џејмисон ама знам дека има и бебешки и нормално Д3 капки од Џејмисон и не знам кои да ги земам. Какви давате вие?
    Фала

Последна измена: 8 јули 2020
  2. Мариаа.

Мариаа. Форумски идол

Се зачлени на:
    19 септември 2016
    Пораки:
    3.396
    Допаѓања:
    25.036
    Педијатаров да си го смениш|(
    Глупости.
    Какво црно паткање кажува како решение за било каков проблем.
    И баш треба на почеток да оди на прсти. Тоа е правилно. По ова што го кажуваш бебе правилно се развива и прави се' по ред како што треба.
    Пред било што да направиш и да се нервираш за вакви 'совети' консултирај ортопед, па види што понатака.

На Kaetana, koritsaki, KuklickaSk и 2 други им се допаѓа ова.
  3. Mia Fuentes

Се зачлени на:
    2 јануари 2019
    Пораки:
    559
    Допаѓања:
    2.160
    Би ја сменила ама не ни е матичната, туку случајно кај шо стававме вакцина:D:D Се нешто контрадикторно(facepalm) Закажавн ортопед ама морам да си се пожалам кај другарките мајки:wasntme:

4. Yowannty

Yowannty Форумски идол

Се зачлени на:
    28 ноември 2012
    Пораки:
    11.539
    Допаѓања:
    184.406
    Девојки фала за предлозите за седиште. Во план ми е да земам, а не можам да одлучам кое. :|

@Mia Fuentes какво е тоа премногу одење? Па тие се сега во фаза да само нешто прават. Мојава кога се буди одма и шараат очите, не знае што попрво да растури или на што да се обесува. (facepalm)

Туку генерацијо како сте? Полека но сигурно почнуваме да го трошиме и последниот месец од првата година на нашите бебчиња. :) Вториов дел од годинава не ни се погоди баш, карантини, полициски часови, дистанци, недружење.. Ама беблите секако си пораснаа. :) Ние поради целава ситуација, одлучив да не славиме роденден. Ќе го одбележиме денот со торта и по некоја декорација, ама толку ќе биде за што ми е многу криво. Какви се вашите планови? Избравте подарок за 1виот роденден? :) Јас уште немам идеја.. односно просторот ми е ограничен дома, па со тоа и изборот за подарок. :|

Кога веќе сум тука, приметив дека фронтанелата е скоро затворена. Ич не ми текнува до кога требаше да се затвори, па на мисла ми е. :?:

На Sofi.ja и Mia Fuentes им се допаѓа ова.
  5. Mia Fuentes

Се зачлени на:
    2 јануари 2019
    Пораки:
    559
    Допаѓања:
    2.160
    Лошо сум напишала, кога ја паткаше во ординацијата, не и се допадна дека на прсти. Иначе да, живо сребро се сега:inlove:
    За фонтанелата баш денес докторката спомна дека се затвора до 2 години, јас се си мислев до 1.

За роденден ми е ептен криво, ама нека ни се здрави живи, во интимен круг ќе си прославиме. Се радвам како мало дете бирајќи торта и некое украсче:party::party: Ќе ни останат слики и спомени од најубавата година досега:inlove:
    За поклон не сум размислувала, освен нешто како мемори бук, албум со настани и слики од изминатите месеци... :sun: Давајте идеи

На Yowannty му/ѝ се допаѓа ова.
  6. Мариаа.

Мариаа. Форумски идол

Се зачлени на:
    19 септември 2016
    Пораки:
    3.396
    Допаѓања:
    25.036
    Аааа, тетките од диспанзер значи. :D
    Пиши после преглед кај ортопед што сте направиле.(fingers)

@Yowannty
    Еееј лани ова време бевме тооолку трудни и сите чекавме да се породиме.
    Времето си летна, не се веќе бебиња :)
    Јас да ви кажам дека вака генерациски си истуркавме и цела бременост и првата година, и многу ми е мило за нашава дружба:inlove:

На тема роденден јас решив да му направам декорации во двор и торта.
    Оваа година ќе биде таква. :)
    Ова со мемори бук е стварно топ идеја(fingers)
    Да им напишеме за пандемијава и како сме си поминале карантин со нив. Ѕверки мали. . :)
    Јас уште не сум смислила што ќе биде поклон, имам уште време. 8-|

На Kaetana, bela.m, KuklickaSk и 4 други им се допаѓа ова.
  7. Larahappy

Larahappy Популарен член

Се зачлени на:
    4 февруари 2019
    Пораки:
    2.885
    Допаѓања:
    10.402
    Дojдoв да си кажам дека се сплатеше штo не ставав бебе вo дубак oд 5 месеци (пoчнавме oд 8 пo малце ,а и пoише сакаше на земjа да игра самoтo бебе)...и пoчна прoфи да лази (беше какo вojник или пливаше и се фрлаше) сега правилнo си лази :D тoлку ми е слаткo леле :l: :inlove:

На bela.m, koritsaki, KuklickaSk и 3 други им се допаѓа ова.
  8. BabyT*

BabyT* Популарен член

Се зачлени на:
    3 јуни 2019
    Пораки:
    4.517
    Допаѓања:
    17.622
    Глупости. Те молам не ја слушај може поголема беља да направиш. Правилно е да оде на прсти. Паткање НЕ, патики за дома НЕ. Ич да не се замараш што зборувала, слушај си ортопед што ќе ти каже.

На Sofi.ja, Mia Fuentes, Makedonka007 и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  9. Makedonka007

Makedonka007 Популарен член

Се зачлени на:
    27 јули 2017
    Пораки:
    1.456
    Допаѓања:
    2.469
    Бејби мојата е 1 год. и 1 недела и нема проодено уште. Имав пријателка која ми велеше дека нејзиното не одело 1г 4м и јас и велев дека ќе си прооди секое дете си е различно (бремена бев тогаш). Но кога е сега кај мене ситуација ми е потешко.
    Лази, се исправа, но кога сакам да ја паткам седнува, како се плаши или неколку чекорчиња со држење и седнува. Подолго да стои потпрена, ако и се смачи пак седнува, нема шанси да почни да оди. Иначе за раб на кревет се држи и оди по работ на креветот, тоа ми е плус.
    Како да постапам?

10. The Unicorn

The Unicorn Популарен член

Се зачлени на:
    2 јуни 2018
    Пораки:
    1.159
    Допаѓања:
    6.518
    Зборите за прв роденден, а јас уште мислам бебе имам дома. До кога ми е дозволено да си го викам БЕБЕ?:$
    Се плашам да не испаднам ко мајкине што кажуваат возраст на дете во месеци до 5 години. 28 месеци, 32 месеци :rofl::rofl::rofl: :P
    За роденден ми е ептен криво. Ама што е тука е. Уште не сум почнала да мислам карантински идеи:|
    Поклон може да биде некој мерцедес со акумулатор8) Ако веќе нема b-day, нека има убав поклон:emo:

И јас си поминав ептен убаво со цела генерација. Некако драги ми станавте сите. Ве замислувам како изгледате:D Некои од другарчињата ги знам од скриеното катче. Лепотани/лепотици! Може некад ќе пуштиме срце да се претставиме и ние:?: хах

Еј, не ми е у план, ама ако некад се одлучиме за второ (@Septemvri и @Presrekna за трето) дај да се истемпираме:rofl:
    :l:

На Kaetana, bela.m, KuklickaSk и 6 други им се допаѓа ова.
  11. Мариаа.

Мариаа. Форумски идол

Се зачлени на:
    19 септември 2016
    Пораки:
    3.396
    Допаѓања:
    25.036
    За мене после роденденот веќе не е бебе. 8)
    А ова со 28 месеци ми е хит:D
    Оди па пресметај. 8-|

Кај нас од баба и дедо доби поклон кола на акомулатор и сеа само со неа се вози. Научи и музика да пушта на неа, хит му е. :D мислев дека е џабе толку пари за такво нешто, ама ете интересно му е.
    Пуштете некогаш слики од другарчињата, чесен збор нема да урочиме никој, ама бајачка имаме за секој случај, да си знаете. :rofl:

Кој планира второ или трето нека каже, да не биде турканици после.:D

На Kaetana, bela.m, koritsaki и 6 други им се допаѓа ова.
  12. Mia Fuentes

Се зачлени на:
    2 јануари 2019
    Пораки:
    559
    Допаѓања:
    2.160
    Кај ги наоѓаат со вакви застарени мислења... Фала за поддршката

На BabyT* му/ѝ се допаѓа ова.
  13. The Unicorn

The Unicorn Популарен член

Се зачлени на:
    2 јуни 2018
    Пораки:
    1.159
    Допаѓања:
    6.518
    Ау, а ако ми го погледне некоја што има добиено и го урочи? Па после влакната од кучево од грб ќе му излезат...:tmi::tmi::tmi::rofl:

Јас типувам дека @Yowannty прва ќе се пријави во труднички :inlove: @Yowannty не брзај, генерација уште не ти е спремна да те дружи^_^
    :*

На Мариаа., bela.m, koritsaki и 2 други им се допаѓа ова.
  14. BirMelek

BirMelek Популарен член

Се зачлени на:
    30 декември 2013
    Пораки:
    2.673
    Допаѓања:
    14.780
    Да те цитирам знаејќи дека сме од ист град..Таа докторка на сите мои другарки децата им најде слична маана. Веќе и матичните знаат дека скоро мајките биле на здраво откако ќе почнат да ги прашуваат дали нешто не е во ред со физичкиот развој на бебето :wasntme:
    Јас ни на ортопед не бев. Дете не паткав, сама не бараше па куртулив. Дубак имав само за до вц да одам, не седеше. Си прооде најнормално на 13 месеци. Последнава година исклучиво трча, не оди:worried:

На Kaetana и Mia Fuentes им се допаѓа ова.
  15. Mia Fuentes

Се зачлени на:
    2 јануари 2019
    Пораки:
    559
    Допаѓања:
    2.160
    Претпоставив дека е така |(
    Ми се чини многу е претпазлива и зато ја претерва.
    Фала многу, борџам кафе во најскоро:lol: Бацки до малите

На BirMelek му/ѝ се допаѓа ова.
  16. BabyT*

BabyT* Популарен член

Се зачлени на:
    3 јуни 2019
    Пораки:
    4.517
    Допаѓања:
    17.622
    Нема што да постапуваш.Детето кога ќе биде спремно само ќе се пушти. Тоа може да биде и утре. Никогаш не споредувај со други деца, секое си е различно.
    Ортопедот вели дека треба да биде проодено до 3г.

На Kaetana, Makedonka007 и Mia Fuentes им се допаѓа ова.
  17. Yowannty

Yowannty Форумски идол

Се зачлени на:
    28 ноември 2012
    Пораки:
    11.539
    Допаѓања:
    184.406
    @Mia Fuentes женска забораив да ти спомнам вчера дека негде имам читано дека до проодување може да случи едното стапалче да се завлекува нанадвор или навнатре, ама откако ќе прооди дете ќе си се среди само од себе. Искрено мислам дека докторката поима нема од животот. Во секој случај да не се секираш. :hug:
    Мемори бук е супер идеа. Ќе се фрлам на истражување. :D Ма да јас конечно ќе го привршам вториот албум. Божем ќе беше еден од првата година, излезе дека првиот собра слики само од првите 5 месеци. Тоа дека не можев да се одлучам која слика да ја извадам и вадев без контрола. (facepalm) Е за вториот се контролирав. Тоа дека карантин фати па се беше затворено и да сакав да аздисувам не можев. :D

@Мариаа. Бевме трудни и склетосани, жештини, секој пост ни беше како едвај чекаме да се олесниме. :D Мислам дека лани беше многу пожешко од годинава. Сега чинам да бев трудна полесно ќе поминев. Не ми се верува уште дека за месец дена од сега ќе имаме тодлери. :inlove:

@The Unicorn ти ма фали се што планираш за роденден. :D Иначе интернетот вели бебе можеш да си го викаш до 4 години. :inlove:

Кај мене ме најде за трудна, јас поише зборам отколку што праам. :D Едвај чекам да добијам за некој ден, ми излезе вчера една толкава бубуљица на образ. :envy: Не сум спремна ни физички ни психички за второ. :D Ептен ако се деси непланирано. Ама ја не верувам баш во непланирани работи. :wasntme: Баш вчера на маж му се жалев дека нејќам да сум домачица. :| Не сум родена за по дома да седам, си пукнав периодов, стварно почнува да ме напиња ситуацијава. Короништево ми ги помати сите планови.

Не знам како се чувствувате вие после скоро година дома, бар вие што не сте се вратиле на работа, јас чувствувам дека ми фали некој час подалеку од дома и да се чувствувам продуктивно. :tmi:

Кога сме уште кај родендените, планирате да дадете да пробаат од тортата? Имате некој план за воведување шекер?

@ocicka2014 прославивте роденден? Негде прочитав си пишала дека сте 1 година сега, па нек се множат. :hug: :party:

На Kaetana, Mia Fuentes, Мариаа. и 4 други им се допаѓа ова.
  18. MilaSs12

MilaSs12 Форумски идол

Се зачлени на:
    20 април 2020
    Пораки:
    8.927
    Допаѓања:
    18.822
    Макси кози титан има подобра adac оценка. Ако ти значи нешто тоа.

19. MilaSs12

MilaSs12 Форумски идол

Се зачлени на:
    20 април 2020
    Пораки:
    8.927
    Допаѓања:
    18.822
    Ортопед мене ми рече паткање никако. Супер што не си ја ставала беба во дубак, за месеците си е таман.
    Не би правела ништо пред да се советувам со ортопед.
    Ако има услови, оставај ја боса.

Јас давам вигантол.

На Mia Fuentes му/ѝ се допаѓа ова.
  20. KuklickaSk

KuklickaSk Форумски идол

Се зачлени на:
    20 јуни 2010
    Пораки:
    7.318
    Допаѓања:
    28.103
    бевме на ортопед минатата недела и баш ортопедот ни кажа дека кога проодуваат стојат на прсти да не ср плашиме и да не поправаме ништо. Исто е нормално навнатре да им иде стапалото и до 2 години само ќе им се исправи.
    Боси треба да одат и без паткање. Немаш воошто причина за грижа.

На Kaetana и Mia Fuentes им се допаѓа ова.