Совети, искуства од мајки за бебиња од 6-12 месеци

Дискусија во 'Бебе' започната од francais, 16 јануари 2013.

1. Yowannty

Yowannty Форумски идол

Се зачлени на:
    28 ноември 2012
    Пораки:
    11.539
    Допаѓања:
    184.405
    Значи да не ја носам на ортопед? :tmi: :$

@Мариаа. Браво за убавецот. :inlove: Ете каде прво ќе јадеме постапалки. (fingers) Моја бебла не верувам дека ќе проодува скоро, уште немам нарачано ни модли за постапалки, а тек 2 месеца треба да стасаат. :D

На Presrekna, Mia Fuentes, Larahappy и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  2. Sreka16

Sreka16 Активен член

Се зачлени на:
    5 февруари 2019
    Пораки:
    110
    Допаѓања:
    53
    Ау Боже каков е овој скок на 6м? 2-3 дена побудалев, а уште колку ќе трае којзнае. Беба не спие, само плаче и легната никако не сака. Само да седи. Ни раце ни нозе имам. Прво мислев да не и е нешто, ама најадена, соблечена, не покажува дека ја боли нешто.

На *malenavolena*87 му/ѝ се допаѓа ова.
  3. *malenavolena*87

*malenavolena*87 Популарен член

Се зачлени на:
    1 мај 2019
    Пораки:
    1.699
    Допаѓања:
    3.500
    А дали се врти во кревет нозете да се кај што треба да е главата.... Пишто ние сме со тој ред заспива само цицајки и само на спална во нејзиното креветче не сака.... Кога е будна ако ја оставиш на грб да лежи урла играчкуте ги фрла и не сака по нив да оди ги цимоли од нас и срекна е само ако ја седнеме.... А уште не може само да седи..... Што скок ке беше незнам ама од рагање се нокното спиење и беше со будење само за цицање сега јок се буди квичи ке презаспие ке се сврти пак се разбудила пак квичење и се така дур не се предадеме со мм и ја земеме кај нас во кревет :(

На Sreka16 му/ѝ се допаѓа ова.
  4. The Unicorn

The Unicorn Популарен член

Се зачлени на:
    2 јуни 2018
    Пораки:
    1.159
    Допаѓања:
    6.518
    Мојов едно време пиеше од таа некапечката чаша, сега само го гризе силиконот. Сеа па од клунчето пие. Ама општо не сака да пие вода. По 30 мл. Ваљда дека пие многу млеко па така внесува. Ако пие од шише супер. Бар од нешто нека пие.
    И мојот почна да се пушта по 2-3 чекори и паѓа. Или од масичката до гарнитурата ќе се улета и ќе се фати. Исто веќе без проблем се качува сам на гарнитура и кревет. Дур си игра застанат веќе стабилно стои без да се држи по неколку секунди. @Мариаа. ќе биде тесно кај кого ќе јадеме прво постапалки(poolparty)
    :*

На Yowannty, FreeMind, Presrekna и 2 други им се допаѓа ова.
  5. KuklickaSk

KuklickaSk Форумски идол

Се зачлени на:
    20 јуни 2010
    Пораки:
    7.318
    Допаѓања:
    28.103
    Мене цел 6 месец ми беше најужасен до сега. Цело време плачење, нејкеше да спие...
    Многу голем развој во мозочето им се случува на 6 месеци, плус стануваат поактивни (седат, се вртат, лазат..) затоа се такви.
    @*malenavolena*87 враќај ја во креветче колку можеш. Поминува периодов а може да ти остане на спална ако се научи :) Не дека е тоа лошо, ама ти ако си ок со тоа да спие со вас.
    Поминува:)

На Sreka16 и mal.ecka им се допаѓа ова.
  6. ocicka2014

ocicka2014 Популарен член

Се зачлени на:
    27 јуни 2014
    Пораки:
    4.216
    Допаѓања:
    13.679
    И кај мене така се пушташе по неколку чекорчиња и паѓаше, сега пак ќе падне ама му броев 20тина чекорчиња прави значи знае и по 4-5 метра да изоди без да падне.
    Знае и да тргне до нешто прави 15тина чекорчиња клекнува и си го зима тоа што сака па пак се исправува.

Ама стрикно бос оди, со патичиња не знае му се плеткаат нозете ни со паткање не може да оди.

Кога се рачуна проодено детето, кога ќе треба да правам постапалки? :)

На Yowannty, Presrekna и mal.ecka им се допаѓа ова.
  7. mal.ecka

mal.ecka Форумски идол

Се зачлени на:
    2 декември 2010
    Пораки:
    9.420
    Допаѓања:
    127.010
    Во прво одделение:D
    Се шалам мамичке,лесни чекорчиња,јас на 5-6веднаш направив,да и бидат полесни.
    Да не закаснам де:wasntme:

На Yowannty, Presrekna и ocicka2014 им се допаѓа ова.
  8. ocicka2014

ocicka2014 Популарен член

Се зачлени на:
    27 јуни 2014
    Пораки:
    4.216
    Допаѓања:
    13.679
    Ау рано ми е што знам, не ми е стабилен јас мислев се прават кога убаво ќе прооди без паѓање :)

Леле паника ми се направи, јас не сум спремна психилки на моментов, како малку потресена хахахаха

На Yowannty, Presrekna и mal.ecka им се допаѓа ова.
  9. Мариаа.

Мариаа. Форумски идол

Се зачлени на:
    19 септември 2016
    Пораки:
    3.396
    Допаѓања:
    25.036
    Другарчињата се спремаат заедно да зачекорат :)
    Ние да замесиме ако не, а :)
    :*

На FreeMind, Presrekna, Septemvri и 2 други им се допаѓа ова.
  10. MilaSs12

MilaSs12 Форумски идол

Се зачлени на:
    20 април 2020
    Пораки:
    8.927
    Допаѓања:
    18.822
    Фазата на лазење и проодување може да траат долго. Синко лази од 6 и пол а првите чекорчиња ги направи на 11 месеци. Се изненадив. Од еднаш си направи два чекора од едно до друго место. Стои сам стабилно од 10 месеци.
    Сега пушта по 4 5 6 чекори ама почесто одлучува да лази.
    Сигурен е, си прави проценка, паѓа исклучиво на газе.

За тежина на колено не се секирај. Си прави како и одговара. И се развива моториката, нема да трае долго. Дефинитивно нема потреба за ортопед.

На Yowannty и Presrekna им се допаѓа ова.
  11. *malenavolena*87

Се зачлени на:
    1 мај 2019
    Пораки:
    1.699
    Допаѓања:
    3.500
    Абе ок да спие со нас :/ јас ја обожавам како и секоја мајка своето чедо ама и сопругот сакам некад да го гушнам а и да поспијам со неа не дека нема место ама не сум опуштена и како здрвена спијам :) се надевам ке пројде без многу урлање :)

12. KuklickaSk

KuklickaSk Форумски идол

Се зачлени на:
    20 јуни 2010
    Пораки:
    7.318
    Допаѓања:
    28.103
    Да. Јас не можам да спијам кога е до мене. Во викендица кога идеме спие со мене на спална зошто немаме посебно креветче купено, јас се будам на секое негово вртење. Страв ми е да не го смачкам несвесно.
    А и секако ми е битно да останеме со маж ми да спиеме во ист кревет :)

затоа ти кажав, фаза е, ќе помине. Само трпение:)

На *malenavolena*87 му/ѝ се допаѓа ова.
  13. BirMelek

BirMelek Популарен член

Се зачлени на:
    30 декември 2013
    Пораки:
    2.673
    Допаѓања:
    14.780
    За првото се замарав, да не спие со мене, да не се навикне, па да не се разделиме со мм на башка кревети итн. За волја на вистината, таа си спиеше во креветче и уште спие. Синко ниедна ноќ нема преспано сам, спие со мене. Од старт цица ноќе исто како дење, па неизводливо ми беше да станувам 100 пати и само што ќе го спуштам да се разбуди, а пробав.
    И така си спиеме 4цата секоја ноќ, креветот на ќерка ми е залепен до нашиот. Мене убаво ми е, од ќерка ми научив дека брзо растат и се осамостојуваат, кога тогаш ќе си заминат од оваа соба.
    Да признаам колку сум налудничава, првите саати што мали ги спие во креветче, едвај чекам да поминат за да си го земам :lol:
    А колку само ја карав другарка ми што спиеше со бебето, сега ме зеза.:$

На marchi-cool, KuklickaSk, rainbowmama и 5 други им се допаѓа ова.
  14. Sreka16

Sreka16 Активен член

Се зачлени на:
    5 февруари 2019
    Пораки:
    110
    Допаѓања:
    53
    Да, се врти на сите страни во креветчето. И она сака на спална да спие, мм без проблем прифаќа ама јас не попуштам. Се случува ретко на сабајле да ја земеме ама тоа на пример веќе на станување кога е па да дремнеме уште малку, оти на спална одма се успива пак. Нека ни се живи и здрави на сите, се ќе издржиме за нив ❤

На bella.gk и *malenavolena*87 им се допаѓа ова.
  15. *malenavolena*87

Се зачлени на:
    1 мај 2019
    Пораки:
    1.699
    Допаѓања:
    3.500
    Ние се предавсме порано нокеска до 1 и 30 издржавме да слушаме усписе кенкај... И ја земавме а на спална е исто не дека е во место тука јас и мм секој вп ќош а она се врти измегу нас :) што скпк што период ке беше незнам

16. haruki

haruki Популарен член

Се зачлени на:
    24 јуни 2018
    Пораки:
    1.164
    Допаѓања:
    3.618
    девојки со какви играчки си играат бебушите?

17. FreeMind

FreeMind Форумски идол

Се зачлени на:
    2 јули 2018
    Пораки:
    6.948
    Допаѓања:
    40.040
    Дојдов на постпалки ве гледам уште се срамите да си почастите со @The Unicorn

Дојдов да ве соберам во другата тема знам дека Август беа. Чим веќе одат оваа фаза (бебешката) ви е завршена. Ајде кај големите дади и батковци, да ве спремиме за едни фантастични периоди кои следат :rofl:

На marchi-cool, Mia Fuentes, Мариаа. и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  18. Yowannty

Yowannty Форумски идол

Се зачлени на:
    28 ноември 2012
    Пораки:
    11.539
    Допаѓања:
    184.405
    За лазење и не ми било битно оти голем дел и ја прескокаат таа фаза, што во прв момент се чинеше дека е случај и со мојата. Е сега тоа што мене ми се слатки деца што лазат и сакам да лази е друга ствар, па може задоцнето ама ќе ми учини. :D
    Битно ми е што се исправа и е доста сигурна, и прави чекорчиња дур се држи сама, на една рака се држи со друга пие вода и делува стабилно. Последно научи да седнува полека. Оти прво седнуваше на кревет и таму меко, ама долу на плочки не беше среќна околност паѓањето на газе. :D Па сега се спушта полека држејќи се за нешто пред неа. :D Ама не знае да се симнува сама од софа, ниту да се качи а не ни пробала. Сеуште оди со главата надолу. :D Ама добро, се во свое време. :)
    Никогаш за ништо не сум ја форсирала, се е на неа остаено, дури и за дремки и спиење ноќе, секогаш јас се прилагодував и оставав таа како има потреба од истото. :) Мислам дека е во ред за сега.

Браво за момците од генерацијата. Ќе се јадат слатки на поише места значи. :dance: Па баш се погодија и само момци да се, абе женско ако не доцни нема кој. :D

На Presrekna, Kaetana, koritsaki и 5 други им се допаѓа ова.
  19. The Unicorn

The Unicorn Популарен член

Се зачлени на:
    2 јуни 2018
    Пораки:
    1.159
    Допаѓања:
    6.518
    Јас одбивам да прифатам дека веќе не е бебе:shake::|:(
    што ми е проблемот?(facepalm)

На FreeMind му/ѝ се допаѓа ова.
  20. Мариаа.

Мариаа. Форумски идол

Се зачлени на:
    19 септември 2016
    Пораки:
    3.396
    Допаѓања:
    25.036
    Јас се пуштам во другата фаза со залет. :dance:
    Бебешката ми беше ептен тешка.
    Сеа само цигла врз глава да не ми падне во новото поглавје. :party:

На Presrekna, ocicka2014, The Unicorn и 1 друга личност им се допаѓа ова.