Совети, искуства од мајки за бебиња од 6-12 месеци

Дискусија во 'Бебе' започната од francais, 16 јануари 2013.

1. FreeMind

FreeMind Форумски идол

Се зачлени на:
    2 јули 2018
    Пораки:
    6.948
    Допаѓања:
    40.040
    Кај мене за некој ден ќе полни година и пол и можам да ти гарантирам дека сеуште е бебе. Има некои моменти на дете кога сака да рипне од софа, ги кине цвеќињата и се смее, надвор бега на спротивна страна али сепак е сеуште бебе. Така да имаш уште шест месеци да си го сакаш статусот.

Имаш два мирни месеци. Од 14ти паковче лексилиумче и чекај ги тројките и слипинг регресија. Околу два месеци трае сетоа тоа, а почнува со 9от скок без пауза измеѓу :drunk:

На ocicka2014, mal.ecka, PoisonGirl и 3 други им се допаѓа ова.
  2. The Unicorn

The Unicorn Популарен член

Се зачлени на:
    2 јуни 2018
    Пораки:
    1.159
    Допаѓања:
    6.518
    :dance::dance::dance::dance::dance:(poolparty)(poolparty)(poolparty)(poolparty)(poolparty)

Таман имам фора да напраам ново до тогаш и пак да имам БЕБЕ статус:?: :P(шала!)

На Spidy, PoisonGirl, FreeMind и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  3. MilaSs12

MilaSs12 Форумски идол

Се зачлени на:
    20 април 2020
    Пораки:
    8.927
    Допаѓања:
    18.822
    Исто, синко го диктира темпото. Кога сака спие, кога сака се игра.
    Уште малку ке наполни година и уште има ноќни подои. Најчесто цица два пати, поретко еднаш.
    Се трудам оброците да му се во исто време, ама ручекот пример, го јаде во период од 2 до 4.

Синко се качува на кревети од скоро, рано ви е за таа фаза. Не умее да се спушти ама му покажувам како треба. Кога треба ке научи.
    Децата кои не се форсирани да проодат прават се по книга. И синко го имаше тој премин од паѓање на меко на тврдо. Ама знае како треба.
    Стабилен е многу, цврсто бебе. До сега ни еднаш нема паднато на глава. Пама на газе затоа што научи како се паѓа. Тоа е најбитната фаза од проодување. Децата во дубак немаат рамнотежа и тоа е една од многуте негативни страни, често паѓаат на глава.

На Spidy, Kaetana, koritsaki и 6 други им се допаѓа ова.
  4. ocicka2014

ocicka2014 Популарен член

Се зачлени на:
    27 јуни 2014
    Пораки:
    4.216
    Допаѓања:
    13.679
    Затоа па женските ќе не стасаат во зборување.
    Машките обично се трололо кога станува збор за зборување. Барем кај нас така е.
    Освен мамамамама и бабабабба и аааааааааа, ееееееее друго не сака да каже. Поголемиот дел од времето си ќути :D збор-зланик хахахаха

На mal.ecka, Yowannty и *malenavolena*87 им се допаѓа ова.
  5. marchi-cool

marchi-cool Форумски идол

Се зачлени на:
    23 април 2017
    Пораки:
    7.014
    Допаѓања:
    14.502
    машала. И ние така исто лазиме. Т.е имаме таква поза. Знае да направи неколку "чекори" па пак исто така на нозе и на главче.
    јас па си викам којзнае што не чека таму :rofl:

Ние имаме многу мака со потењето. Пишував претходно неколку месеци ама тоа не било ништо во споредба со ова. Вчера вечер капено ноќта 2 пати го пресоблакав утрото мириса како голем човек некапан една недела. Што може да е работата? Ме нервира бебе да мириса ..... |( и шампон сменив. Што може да е??

6. TeddyGrey

TeddyGrey Форумски идол

Се зачлени на:
    13 октомври 2010
    Пораки:
    8.072
    Допаѓања:
    72.409
    @Yowannty мојата така лазеше.
    Сега од таа поза сама станува.
    Т.е. кога прооде одма сама стана не се задржуваше на ништо .
    Фаза кон одење е тоа.
    Многу ретко лазеше нормално.

На Yowannty му/ѝ се допаѓа ова.
  7. Yowannty

Yowannty Форумски идол

Се зачлени на:
    28 ноември 2012
    Пораки:
    11.539
    Допаѓања:
    184.405
    Исто ќе биде осеќам. Нејќе да лазе. Пред некој ден не знам што и стана, сама фрлаше топче и одеше по него и успеав да ја сликам и толку беше. Сега писка и кенка кога треба да отиде до негде, а нема за што да се исправи и да оди дур се држи. Па некако се труди да лазе само за да стигне до нешто да се фати и исправи. (facepalm)

На mal.ecka и TeddyGrey им се допаѓа ова.
  8. Bubish26

Bubish26 Форумски идол

Се зачлени на:
    2 март 2019
    Пораки:
    5.223
    Допаѓања:
    26.246
    Мамички и бебушки само да ве поздравиме. Нина моја и јас ви се приклучуваме :inlove: денес наполнивме 6 месеци :party:

На bela.m, marchi-cool, Presrekna и 6 други им се допаѓа ова.
  9. FemmeFatale

FemmeFatale Истакнат член

Се зачлени на:
    22 април 2011
    Пораки:
    116
    Допаѓања:
    141
    @Yowannty и мојот лази скроз исто, побрзо да стаса до некаде да може да се исправи. Никогаш не сум гледала на тоа како на нешто што не е во ред и мислам дека така лазат за да бидат побрзи. На пример од една до друга соба стасуваме за 30 секунди:D

10. Bubish26

Bubish26 Форумски идол

Се зачлени на:
    2 март 2019
    Пораки:
    5.223
    Допаѓања:
    26.246
    Ние денес полниме 6 месеци. Почнавме со војничко лазење ама гледам почна и да се дига сега скроз со нозете, она буквално прави мост, се подпира на прстињата и се турка.. некако мала ми е за така, не знам дали е нормално така да праи сега или рано е.

11. Yowannty

Yowannty Форумски идол

Се зачлени на:
    28 ноември 2012
    Пораки:
    11.539
    Допаѓања:
    184.405
    Апсолутно се сложувам. Освен дека нема "рано" и "доцна" кога веќе се влезени во конкретна фаза. Значи фазата на проодување е почната од негде 9-10 месеци и ќе трае до негде 18 месеци според мојот ортопед. Значи се што ќе следи во тој период, вклучително и симнувањето и качувањето е очекувано и нормално. Исто како што лазењето и седнувањето се очекувани од 4ти до 9 месец.
    Само што секое бебе ќе ги манифестира во различен период од таа фаза во зависност од степенот на ментален и физички развој. За проодувањето плус битно е и визуелно да биде во рамнотежа со останатите вештини.

@FemmeFatale (highfive) значи не сме сами. :lol: Лаземе само ако мора да се стигне негде за да се исправи. :D

@Bubish26 баш утрово читав убава статија и ете имало повеќе видови лазење сем класичното. Меѓу другото едното од нив беше како што опишуваш ти, а едно беше и како моето и на фемефатале. Бебињава чуда мали. :)

@ocicka2014 нек се здрави и живи па се во свое време. :inlove: Кај мене слуша 3 јазици. Па може да доцни во тој поглед иако сега е брборка. :D

На Spidy, PoisonGirl, MilaSs12 и 3 други им се допаѓа ова.
  12. MilaSs12

MilaSs12 Форумски идол

Се зачлени на:
    20 април 2020
    Пораки:
    8.927
    Допаѓања:
    18.822
    Доцна во смисла што таа фаза доаѓа по фазата стоење. Барем по мое искуство.
    Ама да не заборавиме дека некои деца не лазат а проодуваат, значи кај бебињата се е правилно доколку ги оставиме сами да прават што сакаат а ние само да пазиме да не паднат лошо.
    Некои деца брзо по лазењето проодуваат, а синко лази скоро 5 месеци.

13. Yowannty

Yowannty Форумски идол

Се зачлени на:
    28 ноември 2012
    Пораки:
    11.539
    Допаѓања:
    184.405
    Фактот дека било какво форсирање е непотребно и треба да се избегне стои и не го негирам. Во таа смисла немам набавено ни дубак ни проодувалка, и гзов печурки ми фати што сум долу на плочки со неа по цел ден, а нели најлесно е да ја стаам во дубак па нек се тркала, ја раат.
    Деновиве се изначитав статистики. Некаде се вели дека послабичките деца побрзо проодуваат, исто како и оние што не лазат, или дека генерално децата проодуваат околу 15 месец. Ама факт е дека, добар дел од децата нема да бидат дел од ниедна статистика, а сепак ќе се развијат подеднакво добро како и останатите.

На KuklickaSk, Mia Fuentes, marchi-cool и 8 други им се допаѓа ова.
  14. hristinan12

hristinan12 Популарен член

Се зачлени на:
    26 јуни 2014
    Пораки:
    1.126
    Допаѓања:
    1.489
    Има ли некоја мајка искуство со трициклот qplay да сподели? Или предложете некој трицикл тшо се склопува за во кола..

15. MilaSs12

MilaSs12 Форумски идол

Се зачлени на:
    20 април 2020
    Пораки:
    8.927
    Допаѓања:
    18.822
    Точно, истото го мислам. Мене задникот ми е добар ама колената... Си ги гледам и си потпевнувам Коленичев јас пред тебе. Не е ист контекстот ама колената ми се црни и груби. И онака не ослабнав од пораѓајот како што планирав па не сум за мини.
    Мене и зборот проодување ми е широк поим. Кога се смета за проодено? Од 11 месеци пушта чекори сам а со секој минат ден е постабилен и пушта повеќе чекори. Ама секогаш бира лазење. Побрзо му е и посигурен е.
    Синко не е ни слаб ни дебел. Има бутки и образи ама не е буце. 82 цм и 11 и пол кг.

На *malenavolena*87 и PoisonGirl им се допаѓа ова.
  16. Miss.N

Miss.N Популарен член

Се зачлени на:
    1 мај 2011
    Пораки:
    1.008
    Допаѓања:
    1.359
    Здраво мајки,

бебуш е 7+ кога се одѕвива на своето име кога не иначе во глобала повеќето не може и наша грешка е што до скоро не му се обраќавме на име него мама татичко и сл.. иначе си е позитивно бебе си пее си игра, но тоа од памет ме вади се и сешто прочитав.. ме загрижува мн.. кога почнаа вашите бебуши да се одѕвиваат на имињата?

17. kitty.m

kitty.m Популарен член

Се зачлени на:
    10 мај 2012
    Пораки:
    493
    Допаѓања:
    1.907
    Истото го размислував баш на таа воздраст (сега бебе е 9+), ама знаев дека грешката е во нас дека не го викавме по име,епа од каде да знае бебче како се вика :D Користете го името на секое обраќање кон него, викај го/ја по име и кога бебе прави нешто друго, ако треба и по неколку пати повторувај и ич не се секирај за брзо ќе го научи. Сега било кој кога ќе го викне по име се врти.

На Miss.N му/ѝ се допаѓа ова.
  18. Sofi.ja

Sofi.ja Форумски идол

Се зачлени на:
    21 јануари 2012
    Пораки:
    9.449
    Допаѓања:
    18.700
    20200714_180720.jpg
    20200714_180803.jpg
    Еве каки мојов од седечка позиција тргнува напред.
    Дали е ова фаза на лазење нанапред или ќе се џитка вака како во базен да се фрла:D

@MilaSs12 @Yowannty @Larahappy правеа ли вака вашите?

На Larahappy и MilaSs12 им се допаѓа ова.
  19. Yowannty

Yowannty Форумски идол

Се зачлени на:
    28 ноември 2012
    Пораки:
    11.539
    Допаѓања:
    184.405
    Да да, правилно си прави. Едното ноџе го свиткува, за со другото да се турне напред и се синхронизираат потоа. Супер си е дечкото. :)

На MilaSs12 и Sofi.ja им се допаѓа ова.
  20. kitty.m

kitty.m Популарен член

Се зачлени на:
    10 мај 2012
    Пораки:
    493
    Допаѓања:
    1.907
    да, баш вака правеше и уште вака трга од седење кон лазење, само што сега му е увежбано и за секунда е пуштен во лазење.

На MilaSs12 и Sofi.ja им се допаѓа ова.