Совети, искуства од мајки за бебиња од 6-12 месеци

Дискусија во 'Бебе' започната од francais, 16 јануари 2013.

1. MilaSs12

MilaSs12 Форумски идол

Се зачлени на:
    20 април 2020
    Пораки:
    8.927
    Допаѓања:
    18.822
    Супер е синхронизиран. :)
    За брзо ке го прави тоа во секунда и нема ни да го приметуваш.

На Sofi.ja му/ѝ се допаѓа ова.
  2. Larahappy

Larahappy Популарен член

Се зачлени на:
    4 февруари 2019
    Пораки:
    2.885
    Допаѓања:
    10.402
    @Sofi.ja мojата oваа пoзициjа jа пoчна пoсле лазење, сега лази убавo, правилнo кoга ќе се измoри седнува oд фазава на баткoтo, значи првo пoчна да лази па да се мести да седи. Дури мoжам да кажам стабилнo седење.

Пoсле фазата на скoкање вo базент пoчна убавo да лази.

Каj нас така беше, сите бебиња си прават различнo :inlove:

На Sofi.ja му/ѝ се допаѓа ова.
  3. FreeMind

FreeMind Форумски идол

Се зачлени на:
    2 јули 2018
    Пораки:
    6.948
    Допаѓања:
    40.040
    Ортопедски за проодено дете се смета она кое само станува од земја без да се фати за ништо ниту некој да му помогне и оди. Исто доста тежок процес за децата кои некои го совладуваат и неколку месеци после проодување.

Кај мене лазеше од шест месеци, на десет почна да се исправа, а прооде на 13 месеци. Кога тргна да оди сама стана од земја и замина. Буквално секоја фаза ја вежбаше до совршенство за да биде сигурна. На 14 веќе стабилно чекореше. На 18 почнува да трча. На кревет почна да се качува штом застана на нога. Потоа тоа го усовршуваше за да сега е способна да се качи и да трча по него. Кога се исправи на нозе и ставив стол и обожаваше на него да вежба. Пробај и така. Кај мене љуби да се искачува така да сите игри се поврзани со шипки за искачување, ридови од перници и душеци. На тој начин ја вежба рамнотежата.

Инаку секое дете лази пред проодување. Само можеби нема да личи на класичното лазење али физички ќе стаса до местото каде сака. Дали на една нога, рака, глава битно ќе се поместува низ станот. Нема фаза на одење без лазење. Мускулите на нозете за да може детето да се држи стабилно на нив се прават постепено. Потребна е стимулација со ставање на играчки на повисоко да се стимулира станување и искачување. Или за движење да се оставаат подалеку од дофат. Има маси на чико за овој период кои се доста стимулативни за фазата проодување.

На Мариаа., ocicka2014, mal.ecka и 2 други им се допаѓа ова.
  4. MilaSs12

MilaSs12 Форумски идол

Се зачлени на:
    20 април 2020
    Пораки:
    8.927
    Допаѓања:
    18.822
    Фала. Синко исто како твојата девојка. Се што прави прави совршено. Вежба и вежба. Горе долу во исто време ги минуваат фазите.
    Сега се обидува да стане сам ама сепак се помага со една рака. Кај и да е и тоа ке го извежба.

На FreeMind му/ѝ се допаѓа ова.
  5. Presrekna

Presrekna Популарен член

Се зачлени на:
    9 февруари 2019
    Пораки:
    2.196
    Допаѓања:
    12.942
    Поздрав мајки. Барам совет од мајки на деца со многу коса. Како се справувате. Топло е многу, само и ја собирам во кикици, ама ми е жал по 5-6 и фаќам со мали ластици, знам како боли. Стегачи не држи ги вади.
    Еве ја утрово од кревет со пижами и облечена ама без фризура.
    IMG_20200706_083203.jpg IMG_20200716_084809.jpg
    А ваква е со кики, но од тие трауми што ги имав од долга Коса како дете сега ептен кратко ја носам.
    Screenshot_2020-07-16-11-10-55-228_com.miui.gallery.jpg
    Некои мрежи, стегачи да не стегаат околу ушињата бидејќи на ќерка ми сетилата на 1000 и се пуштени, ништо не држи

На kockichka, koritsaki, Vanessa9li и 10 други им се допаѓа ова.
  6. Turna

Turna Популарен член

Се зачлени на:
    21 февруари 2018
    Пораки:
    344
    Допаѓања:
    2.199
    Здраво мајки барам ваше мислење малата има 12+месеци еве три дена како има пролив што можам да и дадам за проливот?

7. Cherry333

Cherry333 Популарен член

Се зачлени на:
    30 јули 2019
    Пораки:
    2.757
    Допаѓања:
    7.693
    Леле душа слатка, и син ми е сличен со косата, а 6 месеци има. Верувам кога ќе дојдеме колку вас полош ќе биде, а машко. Не знам што ќе му правам :rofl:

На Bubish26 и Presrekna им се допаѓа ова.
  8. *malenavolena*87

*malenavolena*87 Популарен член

Се зачлени на:
    1 мај 2019
    Пораки:
    1.699
    Допаѓања:
    3.500
    Еве и ние официјално од денес тука :) 6 месеци спиевме супер се будеше само за цицање.... Што и е станато последниве недела дена се врти се буди кенка се расплакува сака кај нас во кревет во нејзиното креветче се врти како хелихоптер..... Заспива до кај 9 ипол и до 1 е се во ред после од 1 до сабајле само се буди кенка..... Се се тешам дека е скок во развој пошти ако е трајно ке завршам во лудница

На Bubish26 и bella.gk им се допаѓа ова.
  9. BabyT*

BabyT* Популарен член

Се зачлени на:
    3 јуни 2019
    Пораки:
    4.517
    Допаѓања:
    17.622
    Медена :)
    А да и ја скратиш? Ќе и порасне пак, сега барем летото да не и е жешко

На Presrekna му/ѝ се допаѓа ова.
  10. EvieBabe

EvieBabe Истакнат член

Се зачлени на:
    17 април 2019
    Пораки:
    688
    Допаѓања:
    2.551
    Како се успивате на 9-10 месеци? Дали само моево уште заспива со нишкање, пеење, думкање, плачки, рикање? Мислев дека до сега ќе „научи“ да заспива сама, без церемонии, ама ми се чини се потешко станува успивањето наместо полесно :(

Последна измена: 16 јули 2020
  11. haruki

haruki Популарен член

Се зачлени на:
    24 јуни 2018
    Пораки:
    1.164
    Допаѓања:
    3.618
    кај мене е 8ипол месеци, од трети месец некаде заспива сама се помачив една недела две ама ја научив и од тогаш нема проблем, да напоменам не ја употребив cry out методата

12. EvieBabe

EvieBabe Истакнат член

Се зачлени на:
    17 април 2019
    Пораки:
    688
    Допаѓања:
    2.551
    Добро, како ти успеа без cry it out? Знам дека каснам, колку се помали, толку полесно ама јас никогаш не успеав да ја слушам да плаче подолго од една минута и све со нишкање, све во раце... Сега е врвот, нема шанси да заспие сама без минимум пола саат церемонии. Како помала знаеше и на цицка да си заспие, само да ја легнам во креветче... сега нема шанси.

На Cherry333 му/ѝ се допаѓа ова.
  13. haruki

haruki Популарен член

Се зачлени на:
    24 јуни 2018
    Пораки:
    1.164
    Допаѓања:
    3.618
    од старт сме на ад до некаде мозе да игра улога и тоа плус цуцлата ми помогна многу...кога приметував дека и се спие давам млеко ја легнувам на спална јас или мм до неа галиме пееме една недела така после сето тоа во креветче исто до неа сме...после две недели почна да ми заспива при крај на млеко само ја спуштам во креветче давам цуцла и толку.
    Е сега и она знае некогаш да протестира кога ја боли нешто што е нормално и не го гледам како проблем.
    мозеби не сум направила нешто посебно ама ете кај мене запали...верувам дека ти е пробано незнам колку ке ти биде од помош...
    а за плачењето не плачеше нешто којзнае колку па јас да бидам упорна на сето тоа и не, немам срце за cry it out

14. Larahappy

Larahappy Популарен член

Се зачлени на:
    4 февруари 2019
    Пораки:
    2.885
    Допаѓања:
    10.402
    9 месеци и уште се нишкаме.
    Прoбав на кревет не заспива лази пo спална. :D

На EvieBabe му/ѝ се допаѓа ова.
  15. rainbowmama

rainbowmama Истакнат член

Се зачлени на:
    19 јули 2019
    Пораки:
    422
    Допаѓања:
    2.197
    И јас сакам да знам, ако има некој трик или магија. :D 8м е, со цицање заспива, и тоа мора во исто време и да го нишкам, да слушаме бели звуци, да иде некоја приспивна мелодија во позадина, и јас да потпевнувам. Не можам веќе да го додржам, 13кг е, во последно време и тешко заспива, се буни, ми 'ржи, се витка ја фрла главата наназад... Мама бицепс трицепс на-на! Имам пробано да го легнам и да го галам да го тапкам да му пеам, го имам и сам оставено, значи он се преморува до тој степен што почнува да прета со раце и нозе како риба на суво, дури и ме загрижува изгледа како напади да има, ама не заспива. Среќа само што не плаче. Што да се прави кажувајте чаре. :D

На EvieBabe му/ѝ се допаѓа ова.
  16. Vanessa9li

Vanessa9li Истакнат член

Се зачлени на:
    29 август 2019
    Пораки:
    257
    Допаѓања:
    784
    Како јас да сум пишала. Се ко што опиша, па вчера и почна да "клецка", а јас многу се уплашив да не е некоја инфекција на уринарен канал па го чеша, оти нели мајка на најлошото прво помислува, ама ете што била работава.

На Larahappy му/ѝ се допаѓа ова.
  17. Larahappy

Larahappy Популарен член

Се зачлени на:
    4 февруари 2019
    Пораки:
    2.885
    Допаѓања:
    10.402
    Мojата беше наjупoрна вo таа фаза цел ден тoа гo правеше. :D

На Vanessa9li му/ѝ се допаѓа ова.
  18. koritsaki

koritsaki Moderator Член на тимот

Се зачлени на:
    1 март 2010
    Пораки:
    19.063
    Допаѓања:
    108.837
    Денес , 10 месеци :) ако е ептен многу успана , ќе поплаче и ќе заспие. А најчесто и ја ставам цуцлата лажливка и така заспива

19. Sofi.ja

Sofi.ja Форумски идол

Се зачлени на:
    21 јануари 2012
    Пораки:
    9.449
    Допаѓања:
    18.700
    Мојов уште не лази нанапред,се фрла ,се учи.
    А нашиов педијатар вика ние да сме му покажувале како треба:D

На Larahappy му/ѝ се допаѓа ова.
  20. Septemvri

Septemvri Популарен член

Се зачлени на:
    12 декември 2018
    Пораки:
    2.538
    Допаѓања:
    9.895
    И моето многу тешко заспива,само да заспие, не се случило до сега. И ние цицање нишкање пеење едно пола саат до 40мин. И толку лесен сон во секунда станува. Се надевам дека ке помине оваа фаза, навистина е измачувачки и за него и за мене.

На Presrekna му/ѝ се допаѓа ова.