Совети, искуства од мајки за бебиња од 6-12 месеци

Дискусија во 'Бебе' започната од francais, 16 јануари 2013.

1. MilaSs12

MilaSs12 Форумски идол

Се зачлени на:
    20 април 2020
    Пораки:
    8.927
    Допаѓања:
    18.818
    Синко е заинтерсиран за чоколадо и останати работи кои не се за него. (facepalm)

На Presrekna му/ѝ се допаѓа ова.
  2. BabyT*

BabyT* Популарен член

Се зачлени на:
    3 јуни 2019
    Пораки:
    4.517
    Допаѓања:
    17.622
    Каква и е крвната слика? Кај малата беше малку низок хгб и затоа не јадеше, иако не беше под граница.
    И јас не сум за такви работи ама од кога дадов 2,3 дози си јади како дупната :D

3. Yowannty

Yowannty Форумски идол

Се зачлени на:
    28 ноември 2012
    Пораки:
    11.539
    Допаѓања:
    184.402
    @Presrekna имај во предвид неколку работи. Има супер килажа за месеците. Значи потешка е од мојата што е родена со повеќе кг. Моја бебла најслабичка излезе не само од генерацијата туку и од помали од нејзе, па не се секирам.
    Потоа, сега се во фаза кога буквално не застануваат, па со тоа и многу трошат. И да стагнира и да намали некој грам не мора ништо да значи, чим останатите параметри се таман.
    Плус е жешко. И тоа дополнително влијае на апетитот. И Ирис ми јаде по околу 150 гр. Ретко 200. Ниту ние возрасните јадеме исто, па ниту децата можеме да ги водиме според некои критериуми. Секое си е своја индивидуа, со свои посебни потреби.

Имам јас неколку добитни комбинации кои може да ги јаде буквално секој ден. Ама гледам да и давам што повеќе разновидно и комбинирам, имам план за цела недела унапред на фрижидер ми стои за да не мислам од денес за утре. И секогаш имам готови кашички за секој случај.

Почнав со "награда" од скоро. Има плазма што ја обожава со какао без шекер нормално, иначе не сака бисквитни ужинки, и и давам и повеќе кога јаде убаво за ручек. Ако не јаде, нема плазма, форсирам овошје.
    Сигурно има некој намирник што го сака повеќе од останатите, па пробај комбинирај го почесто и акцентот да е на него.
    Не знам дали даваш зачини, ама магдонос, целер, босилек, рузмарин, можат значително да го подобрат вкусот.

Ич не се секирај. Супер си е женската. Плус цица често. Гладна не е во никој случај. :)

За перница бејби ти пишала, јас исто не планирам да и купам. Ако побара некогаш сама ок, ако не, вака на рамно е најдобро за нив.

На KuklickaSk, koritsaki и duffi им се допаѓа ова.
  4. The Unicorn

The Unicorn Популарен член

Се зачлени на:
    2 јуни 2018
    Пораки:
    1.159
    Допаѓања:
    6.518
    Мојов спие на перница како нашите. Ниска е. Сам почна да си легнува на неа. И во текот на денот во дневна дур си игра одеднаш ќе си легне на перничињата од гарнитурата. Ќе полежи 5 секунди и продолжува. Некогаш и само ќе ги гушне. Изгледа му се убави дека меки.

5. Мариаа.

Мариаа. Форумски идол

Се зачлени на:
    19 септември 2016
    Пораки:
    3.396
    Допаѓања:
    25.036
    Хелп!
    Преку ноќ бебе ептен ми се нафрла доле.
    Како рапаво е и ептен црвено.
    Прв пат ова ни се случува.
    Со туфери го бришам, ставам крем со цинк, ама се' полошо е.
    Што да купам, нешто ефикасно??

6. SanelaS

SanelaS Популарен член

Се зачлени на:
    7 октомври 2016
    Пораки:
    2.478
    Допаѓања:
    7.062
    Da ne ima gabicna infekcija, moeto takvo bese kako plikcinja celoto.

На Мариаа. му/ѝ се допаѓа ова.
  7. Presrekna

Presrekna Популарен член

Се зачлени на:
    9 февруари 2019
    Пораки:
    2.196
    Допаѓања:
    12.942
    IMG-4bb0131033b66a7345537fc4f22aaab4-V.jpg нас оваа не спаси. Исто цела беше нафрлана, и жар црвена. Се пробав и цинк, и павловичева. Кога ставив од оваа до нареден ден се снема.

@BabyT* последно крвната слика кога беше болна пред 1 месец и беше супер. Од 11 граница, таа 12 имаше хемоглобин. Не знам и јас на анемија помислив, ама не верувам за месец дена да паднало толку.

@Yowannty фала ти мила на исцрпниот одговор. Се е така како што рече, знам и јас, ама сепак како мајка се грижам. Теоријата ми оди ама праксата потешко
    Искрено не ме загрижува килажата толку, колку не јадењето. Овие дена и тоа што и е омилено не го јаде. На заби ми оди паметот.
    А и ставам лук, кромид, целер, пашканат, магдонос за вкус секогаш.
    Аза тоа дека е во движење, може да ти речам дека не застанува ни кога спие. Нон стоп е во движење. Денес и броев, покрај целодневното лазење се исправи на мене, столови, маси, тросед, кревет точно 87 пати. Плус, некои што не ги видов. Знам тоа е трошење енергија. Плус само скока, вреска.. . Вртоглавица имам од што ја гледам. Фала на Утехата, а Ирис е срце многу убаво изгледа.
    @MilaSs12 е мојата за чудо благо воопшто не сака. Кога ќе и дадам прави кисела фаца како од лимон и плука, исто и сладолед. Од забрането, што не се дава на бебе, само сака кафе. Обично на сабајле бара и ќе и дадам со прст и долго време се оближува, се мазни по мешето како да вели Ох, Ох колку е убаво.

На *malenavolena*87, Yowannty и Мариаа. им се допаѓа ова.
  8. marchi-cool

marchi-cool Форумски идол

Се зачлени на:
    23 април 2017
    Пораки:
    7.014
    Допаѓања:
    14.502
    првото дете ми беше на АД млеко. Имаше до година 3 оброци млеко 2 оброци каша. Наутро после станување пиеше млеко и фактички тоа му идеше појадок на околу 2ипол-3 часа каша па исто размак од 2ипол-3 часа млеко

Сега со второво наутро после станување цица па после сат ипол појадок ама има 3 оброци а цица почесто и помалку ама вода малку пие.
    како издржува толку време? Моето после станување цица појадок за саат ипол. Дотогаш ќе изгрицка и уште 1-2 бисквити.
    и јас се водев по тоа да вечера 2 сати пред да заспие ама не му се знае кога точно ќе заспие спиењето му е меѓу 21-22 часот. Така што ви 18 му давам ужинка а 2 саати после тоа вечера. Т.е некаде крај 20-20:30 сатот.
    додека можам ама мислам дека пред 2 години ќе го одбијам. Мада да е до мене би го доела и до 5 :lol:
    ќе и даваш од чаша. И ние сме без шише. До 2 месеци пиеше по едно шише во денот АД потоа го баталив ама со тоа баталив и да пие општо од шише. Сега течности пие од чаша. Па така планирам и млекото да му го давам понатака
    на кутијата пишува за која возраст по колку се дава. Јас мислам дека 180 или 210 пиеше првото. Ама до 7 месеци. После преминавме на кравјо. После млекото околу 3 саати поминуваа за оброк.

9. Sofi.ja

Sofi.ja Форумски идол

Се зачлени на:
    21 јануари 2012
    Пораки:
    9.449
    Допаѓања:
    18.700
    Јас мислам дека е период на нејадење и ќе помине.
    Така е и кај мојов во последно време.
    Кога почнавме со оброк 6+ супер јадеше, до кај 7ипол ,8 месеци,па период на нејадење ,па пак јадеше, па почна да јаде,ќе лапне две три лажички па прави кисели фаци,мачкај се со храната по лице,глуми демек му се спие, се ќе направи да ја избегне лажичката.
    Ова последново,траеше до пред два дена. Јас се чуствував како да сум по цел ден во кујна, готви доручек, нуди,фрли, готви ручек нуди фрли, готви вечера нуди фрли. Бев многу нервозна и лута.
    Ајде мака со забите (набабрени непца) ама да му понудиш бисквита,смоки,леб грица сам.

Овие два дена јаде активно и кога ќе реши крај (на пола каша) затвара уста шанса нема да протнеш лажиче.
    И ок,не го форсирам, можеби 120 грама јаде на оброк,ама подобро толку отколку првата опција па да биде николку.
    Единствено кога му давам ноќна каша од хип во тегличка ја јаде цела.
    Таман решив еден дневен подој ќе скратам,почна вака со нејадењево и жал ми е дека е гладен му давам да цица.
    Инаку сам не бара. Бара ако сме легнати еден до друг,а тоа е само за дневни дремки,инаку двајцата немаме време:D

Така да,трпение не се нервирај, готви и фрлај ако треба, твое е да понудиш.
    Ако те одбие тука е цицето :)

10. BabyT*

BabyT* Популарен член

Се зачлени на:
    3 јуни 2019
    Пораки:
    4.517
    Допаѓања:
    17.622
    Амонијакален дерматит, ако е како рапаво и воспалено.
    Го лечевме 5 месеци, со секакви масти и кортико. Кај нас беше проблем во силиконот на пелените. Помогна Памперс Премиум и миење директ под чешма и сушење природно без ништо да го миниш, од кога ќе се исуше дебел слој Судокрема, па пак малку да се исуше.
    После пробав пак да и ги вратам пелените пак се појави. Е сега ги пробав Eve Baby и за чудо добро се покажаа.

@Presrekna може вади заби и затоа да одбива храна.

На Presrekna и Мариаа. им се допаѓа ова.
  11. crazylady

crazylady Форумски идол

Се зачлени на:
    12 јули 2010
    Пораки:
    5.214
    Допаѓања:
    8.436
    Пробај со морковче комбинирај и моето не е многу голем обожавател па скоро секогаш со морков му комбинирам, искрено ми се здосади а и запек прави морковот, досадни комбинации дајте предлог некоја интересна, ние само овие го вртиме, компир, морков тиквица, морков тиквица, брокула и тиквица, карфиол и морковче, компир морков и боранија, некоја друга идеја кажете за бебе 6+...

На EmmaLO му/ѝ се допаѓа ова.
  12. The Unicorn

The Unicorn Популарен член

Се зачлени на:
    2 јуни 2018
    Пораки:
    1.159
    Допаѓања:
    6.518
    @Мариаа. имавме и ние слично и исто како @BabyT* пробавме триста креми и на крај кортико. Пробај смени пелени, миј под чешма, суши убаво. Можеш да ја пробаш и маста што ти ја постирала @Presrekna или Судокрем.
    Го пече? Мојов го печеше многу. Од сон ми се будеше и не даваше да го мачкам:/

На Presrekna и BabyT* им се допаѓа ова.
  13. Мариаа.

Мариаа. Форумски идол

Се зачлени на:
    19 септември 2016
    Пораки:
    3.396
    Допаѓања:
    25.036
    Фала на сите.
    @Presrekna кај да ја барам таа крема?
    @The Unicorn не го боли ваљда, кога го мијам или мачкам не реагира, ама мене многу лошо ми изгледа.

На BabyT* му/ѝ се допаѓа ова.
  14. KuklickaSk

KuklickaSk Форумски идол

Се зачлени на:
    20 јуни 2010
    Пораки:
    7.317
    Допаѓања:
    28.100
    Бепантен само на Bayer. Многу е ефикасна кремата.

@bela.m како се близнаците? Одамна не сум те прочитала.

На bela.m, Мариаа. и duffi им се допаѓа ова.
  15. haruki

haruki Популарен член

Се зачлени на:
    24 јуни 2018
    Пораки:
    1.164
    Допаѓања:
    3.618
    По колку дремки имате на ден и колку ви траат?

16. MilaSs12

MilaSs12 Форумски идол

Се зачлени на:
    20 април 2020
    Пораки:
    8.927
    Допаѓања:
    18.818
    Една. :D
    Вчера и завчера спиеше еднаш, два часа. Ке видиме денес.
    Мислам дека треба да се преместам во друга тема. Синко наполни 1 година. :inlove:

На rainbowmama, KuklickaSk, haruki и 2 други им се допаѓа ова.
  17. Mia Fuentes

Mia Fuentes Популарен член

Се зачлени на:
    2 јануари 2019
    Пораки:
    559
    Допаѓања:
    2.160
    Среќен роденден на баткото!
    Наскоро ќе ви се придружиме :*:

На MilaSs12 му/ѝ се допаѓа ова.
  18. crazylady

crazylady Форумски идол

Се зачлени на:
    12 јули 2010
    Пораки:
    5.214
    Допаѓања:
    8.436
    @Cherry333 @SanelaS почнавте со месо, какво прво дадовте пилешко или телешко???

19. Cherry333

Cherry333 Популарен член

Се зачлени на:
    30 јули 2019
    Пораки:
    2.752
    Допаѓања:
    7.688
    Јас почнав, околу 6 ипол месеци беше. Со телешко, па пилешко после, домашно најдов.

На crazylady му/ѝ се допаѓа ова.
  20. haruki

haruki Популарен член

Се зачлени на:
    24 јуни 2018
    Пораки:
    1.164
    Допаѓања:
    3.618
    Среќен роденден :inlove:
    Од кога ти премина во една дремка?
    Кај мене е 9м има две ама некогаш се многу кратки