Совети, искуства од мајки за бебиња од 6-12 месеци

Дискусија во 'Бебе' започната од francais, 16 јануари 2013.

1. Sofi.ja

Sofi.ja Форумски идол

Се зачлени на:
    21 јануари 2012
    Пораки:
    9.449
    Допаѓања:
    18.700
    Јас запамтив само дека после 6м од проодување се носи на контрола:D
    Мојов во октомври прави година,ортопедот вика да претпоставиме дека ноември,декември ќе прооди, крај на мај ве чекам на контрола:D

На PoisonGirl му/ѝ се допаѓа ова.
  2. Мариаа.

Мариаа. Форумски идол

Се зачлени на:
    19 септември 2016
    Пораки:
    3.396
    Допаѓања:
    25.036
    @KuklickaSk @Septemvri @Sofi.ja
    Фала женски. :)
    Кога ќе ми кажуваа дека се радуваат на вакви работи се чудев.
    Сега еве ме, го гледам и живи радости сум. :inlove:

На flower30, bella.gk, rainbowmama и 5 други им се допаѓа ова.
  3. Sofi.ja

Sofi.ja Форумски идол

Се зачлени на:
    21 јануари 2012
    Пораки:
    9.449
    Допаѓања:
    18.700
    Гордост на мајка :)
    Мојов денес прв пат скроз сам ,без помош си се исправи на нозе држејќи се за фотеља,па кога фати мајка тоа гушкање ,бацување честитање:lol:
    Можам да замислам како е да си го гледаш детето да оди само(y):l:

На *malenavolena*87, bella.gk, Xanty и 3 други им се допаѓа ова.
  4. Cherry333

Cherry333 Популарен член

Се зачлени на:
    30 јули 2019
    Пораки:
    2.752
    Допаѓања:
    7.688
    Мојов мрзле не ни лази, прееска малку со телото се гурна нанапред да дофати една играчка па јас аплаузи му давав :rofl:

5. Mia Fuentes

Mia Fuentes Популарен член

Се зачлени на:
    2 јануари 2019
    Пораки:
    559
    Допаѓања:
    2.160
    Лесни чекорчиња на лепотанот! :inlove:
    Чекаме частење:sun:

На Мариаа. му/ѝ се допаѓа ова.
  6. MilaSs12

MilaSs12 Форумски идол

Се зачлени на:
    20 април 2020
    Пораки:
    8.927
    Допаѓања:
    18.818
    Фала мајки!!!

Мајка за се се радува. Јас се прерадував што на пораѓај се помина супер. После што фати да цица. Па се прерадував кога следеше предмети со поглед. Па вртење на страна. Па на меше. Радости еден куп.
    Сега го гледам каков маж е, ми се плаче зошто порасна пребрзо.
    Постапалки правевме и ние од мерак, уште пред две недели.
    @Мариаа. Лесни чекорчиња. :hug:

На marchi-cool, KuklickaSk, Мариаа. и 3 други им се допаѓа ова.
  7. Larahappy

Larahappy Популарен член

Се зачлени на:
    4 февруари 2019
    Пораки:
    2.885
    Допаѓања:
    10.402
    @Мариаа. Лесни чекoрчиња :hug:

Маjки предлoг крема за мoдринки да си земам?
    Немoжам секунда сама да jа oставам oд кoга лази се исправа пo маси, кoмoда...и самo се пoтчукнува :doh: па нештo да се снабди превентивнo :emo:

8. BabyT*

BabyT* Популарен член

Се зачлени на:
    3 јуни 2019
    Пораки:
    4.517
    Допаѓања:
    17.622
    Кај секое дете различно ама најчесто од исправање и шетање наоколу држејќи се до проодување се 2 месеци. Секое дете различно, најбитно е да го надвладее стравот и да се пушти.

@Мариаа. Лесни чекорчиња, знаат од кога ќе породат да имат фаза на не одење, па ќе си речеш ех за што направив постапалки. И за 1 недела ќе трча :D

9. ocicka2014

ocicka2014 Популарен член

Се зачлени на:
    27 јуни 2014
    Пораки:
    4.216
    Допаѓања:
    13.679
    Вакцина таа на една година планирате ли да ја примите точно на време?
    Јас сакам да ја одложам ама не знам до кога може да се одложува.
    Слушнав требало да биде прооден и да почне да зборува ама тоа да не потрае зборувањево?

10. Xanty

Xanty Истакнат член

Се зачлени на:
    21 јануари 2019
    Пораки:
    242
    Допаѓања:
    661
    Исто и јас многу се израдував пред неколку денс кога син ми сам почна да оди по гарнитурата.Денеска па правеше чучњеви, се подигнува и ми вели геее (ѕееее) и тој и мама пресреќни :)

11. Presrekna

Presrekna Популарен член

Се зачлени на:
    9 февруари 2019
    Пораки:
    2.196
    Допаѓања:
    12.942
    Две по два часа. Денес нешто зафркаваше се будеше и пократко спиеше.
    @MilaSs12 среќен роденден на синко да е здрав и жив.
    Чекај не во другите теми, зад тебе сме.
    @Mia Fuentes во првите ќе заминиш. Јас последна доаѓам.
    @Мариаа. Лесни чекорчиња на зетот мој. Да го чува Господ. Чекаме колачиња
    @PoisonGirl и вам лесни чекорчиња да е здраво и живо.
    И така радувајќи се стигнавме до последните денови тука во овие теми
    Дај Боже секогаш да не радуваат

Последна измена: 31 јули 2020
    На flower30, KuklickaSk, PoisonGirl и 7 други им се допаѓа ова.
  12. Yowannty

Yowannty Форумски идол

Се зачлени на:
    28 ноември 2012
    Пораки:
    11.539
    Допаѓања:
    184.402
    @Мариаа. Лесни чекорчиња на баткото!! Да трча кон успеси! :l:

@Presrekna јас никогаш не мерам за житарки. Почесто ставам и повеќе па и јас јадам за доручек. Само што за неа поситно го кацкам овошјето, а за мене крупно.

Успешно научено да се симнува од кревет. Лазе до ивица, па се врти и симнува ептен профи. 8) Арно ама јас мислев симнувањето и качувањето одат заедно... Ама со качување до нигде не сме. :D
    Уште да се опуштам кога се движи држејќи се за нешто, би било супер. Јас од страв да не падне и распука глава само ја држам или седнувам. (facepalm) Сама ќе си ја уназадам. :tmi:

Недела дена како испушта еден звук/збор ама не можевме да сфатиме со маж што е, па мислевме може е само звук како и класичните што си ги меле. 8) Плус педијатарката ми рече оти слуша повеќе јазици исто време да не се секираме ако не можеме некој збор да и го "преведеме". :lol: Ама пред неколку дена конечно ја сфативме. Она цело време да ти викала гили-гили. :D Го слуша и од двајцата. И секогаш кога ќе и речеме Ирис гили-гили, таа почнува да мрмља - лидо лидо лидо лидо и истовремено го штипе маж за брадавици. :D Пресмешно е. :D
    И неколку пати извикала "аде" за ајде, ама мислам дека тоа сеуште само механички го повторува по мене.

Едвај чекам да можеме да си муабетиме бе. :inlove:

На Xanty, Mia Fuentes, Мариаа. и 2 други им се допаѓа ова.
  13. Kallias2

Kallias2 Популарен член

Се зачлени на:
    2 август 2019
    Пораки:
    1.684
    Допаѓања:
    3.998
    Похранливо е сигурно отколку вештачкото или тетрапак кравјо, козјо....
    Зошто сакаш да ја одбиеш? Јас втората ја доев 18 месеци, млеко само мое пиеше, никакво друго. Ако ја одбиеш ќе и воведеш друго млеко или нема да пие млеко веќе?
    Колку и АКО можеш дој си ја, колку повеќе толку подобро, мајчиното млеко е секогаш хранливо, нема рок на траење ;)

На mal.ecka, Presrekna и koritsaki им се допаѓа ова.
  14. Presrekna

Presrekna Популарен член

Се зачлени на:
    9 февруари 2019
    Пораки:
    2.196
    Допаѓања:
    12.942
    Фала @Yowannty . Леле со стравот од паѓање и седнувањето иста сум. Само назад ги враќаме. Ама не можам да гледам како се исправа.
    А за зборувањето права брборка е. Синко олку на 2 год не зборуваше
    Мама, тата, Бата, деде, баба, Тете, ада веќе вика по нас не познава.
    Да/ не кажува.
    Аде за ајде, Дај вели и кога сака нешто и кога подава, тиктик за саатот, тите за Цице, нана кога и се спие, т'те за срце кога ќе ја прашам што си ти на мама.
    Исто ги крева рачињата кога ќе ја прашаме колку не сака.
    Мау Мау за маче
    Аааааа или ооооо за куче. Се разбира што е најважно.
    Ќе и дадам пример смока и ќе и речам однеси ја кај бато, па оди кај него во собата и му ја става во уста.
    И многу е сензитивна. Се слуша и реагира. Ја нервираат етикетите на алиштата во вратот, секое влакно ја чеша И се мава, ако Еима нешто на алиштата како патлика, цирконче или копче ги вади. Буквално кожата на неа и смета. Чорапи, стегачи, ластици ништо не држи повеќе од 3 сек. А што убаво држеше како помала
    Дури и киките ги вади. Не знам како не ја боли. И многу издржува болка. Воопшто не плачи кога ќе се удри или искорне. Во тоа е на мама.

На PoisonGirl, Mia Fuentes, Sofi.ja и 3 други им се допаѓа ова.
  15. koritsaki

koritsaki Moderator Член на тимот

Се зачлени на:
    1 март 2010
    Пораки:
    19.061
    Допаѓања:
    108.829
    @Kallias2 да срц , во право си , нема полесно нешто од доењето..само ме плаши помислата дали лесно ќе се одбие потоа :?::D големата ептен тешко ја одбив на 10 месеца дали дека оддеднаш беше преку ноќ па затоа, а и ништо друго не пиеше , и купив ад не го сакаше воопшто и на крај се откажав и давав јогурт и пиеше тоа само и вода , ништо друго. А на ова сега искрено не знам што ќе биде подобро да и давам ако ја одбијам. Ако пие млеко ок ако не па мислам ништо страшно :?:

@Yowannty @Presrekna ве читам женски за лазење, стоење , качување , моево ништо не прави од тоа. Само ќе се исправи , ќе се фати за масата да стане и толку , стои. Па ќе и се здосади ќе сака да седне доле. И тоа е :D
    @Yowannty ќе видиш колку впрочем се паметни децата уште од толку мала возраст и колку се разбираат кога ќе почне тебе македонски да ти зборува , на татко и грчки. Мене педијатар уште за големата ќерка ми имаше кажано , секој својот јазик да си го зборува децата ептен се паметни се разбираат , нема воопшто да се буни или да меша :)

На Kallias2, Magic13 и Presrekna им се допаѓа ова.
  16. Presrekna

Presrekna Популарен член

Се зачлени на:
    9 февруари 2019
    Пораки:
    2.196
    Допаѓања:
    12.942
    Па И помали сте од нас, ама И преку ноќ менуваат. Мојата долго време се влечеше, вежбаше лазење од 7 месеци заземаше став, клецаше, а тек на 10 залази,преку ноќ. И тоа со 100 на час.
    А пред тоа се исправаше несигурно И стоеше. Сега како воопшто да не мисли. Станува И тргнува И кога ќе се најде во воздух без потпора или паѓа на газе, или пак се враќа да се фати. Ама воопшто не мисли, не се чува И јас умирам. Не се грижи. И јас така посакував побрзо да лази, сега си велам колку полесно ми беше пред тоа.
    А И до детето е. Синко ми беше И сеуште е по лежерен, смирен до месечина И назад. Тој кај ќе го оставев таму го наоѓав. Никогаш не лазеше. Никогаш не ми правеше проблем за капење или менување пелена.
    Само насмеан беше И толку.
    Оваа е жив напаст. По 3 пати се туширам од трудот што го вложувам за да ја пресоблечам, нахранам, А тек капењето навечер.

На Sofi.ja, Magic13 и koritsaki им се допаѓа ова.
  17. Мариаа.

Мариаа. Форумски идол

Се зачлени на:
    19 септември 2016
    Пораки:
    3.396
    Допаѓања:
    25.036
    Фала генерацијо. :)
    Постапалки од понеделник ќе почастиме, на празник не месам! :!::rofl::rofl:
    Тогаш имаше слободен термин за нарачка иначе. :bandit:

Моментално од тешки активности е бањање. После 11 месеци го бањам во када и само иде накај туш и ја врти чешмата. Ќе го попарам еден ден.
    После тоа јас сум послаба едно кило. :makeup::rofl:

На mal.ecka, KuklickaSk, Septemvri и 5 други им се допаѓа ова.
  18. Yowannty

Yowannty Форумски идол

Се зачлени на:
    28 ноември 2012
    Пораки:
    11.539
    Допаѓања:
    184.402
    @koritsaki истиот совет го добив од педијатарката. И така правиме, секој на својот јазик, и плус слуша и англиски, оти мене грчкиот уште не ми е баш разговорен. Разбирам, ама зборењето никако скроз да го совладам.

Иначе во право си. Јас мислев дека ќе оди потешко, секакви искуства изначитав на интернет, ама разбира. На пример, јас ќе и речам - види Ирис, одма погледнува и иста реакција има кога татко и ќе и рече - кита Ирис. Па ме има позитивно изненадено за неколку слични работи како примерот од погоре. Центарот за јазици им е сунџер до негде околу 36 месеци стои на нет, кога апсорбираат зборови само од слушање. Верувам дека може да им е збунувачко, ама се надевам ќе ги совлада јазиците лесно. За грчки не се секирам, него секако ќе го знае, почнувај ќи од татко и и сите останати овде така ќе и се обраќаат. Се надевам само нема да има проблем со македонскиот.

Иначе, оти ги сака кокомелон песничките, почнав да ги преведувам и адаптирам на Македонски и се снимам на мобилен за таа да слуша. :D Пред некој ден си помислив да не му текнало и на некој друг па да ги најдам веќе преведени и навистина ги има дел на Македонски на јт. Леле луѓе кои глупости се тоа. (facepalm) Мислам ушиве ми крвареа. Никаква креативност.
    Да не знае некоја од вас песнички на јт на Македонски во тој стил како кокомелон, да се едукативни плус?

Друго што заборавив да кажам. 2 дена се успиваме само гушнати. И кога се буди ноќе, ја земам и давам вода, цуцла и меше на меше како првите денови. :inlove: За сега не протестира кога е јадена.
    Ако продолжи вака, ќе се доиме и подолго. :)

Веќе подолго време наутро така ми прави. Кога ќе се разбуди ме вика од креветче да ја земам и легнува на мене, често знае и да си дремне без да побара цице. Или само ќе си седиме така. Па реков да пробам и за успивање по тој принцип и сега за сега добра е. :)

На mal.ecka, Kallias2, Мариаа. и 3 други им се допаѓа ова.
  19. KuklickaSk

KuklickaSk Форумски идол

Се зачлени на:
    20 јуни 2010
    Пораки:
    7.317
    Допаѓања:
    28.100
    На фризи дерм има во Зегин, супер е. Кажи за модрици ќе ти дадат. Пред некој ден се мавна во комода си направи голема црвена линија. Следниот ден немаше ништо со кремава.

И мојов се мава секаде, лази, станува, се држи на маса, пробува да оди и нема шанса да го допазиш.

@Yowannty и ја му ги преведувам на македонски како што ги слуша . Ама не сум се снимала.

Јас одам во када, сега ќе се бањам,
    јас ќе бидам најчисто бебе во цел свет.. Мијам раце дудудуду, мијам раце дудуду.:D:D:D

На Larahappy, Sofi.ja, PoisonGirl и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  20. crazylady

crazylady Форумски идол

Се зачлени на:
    12 јули 2010
    Пораки:
    5.214
    Допаѓања:
    8.436
    Што мислите дали е добар карфиолов или не, во замрзнувач стои одма го ставив ама жолтилото ме буни??? received_3275811575790786.jpeg