Совети, искуства од мајки за бебиња од 6-12 месеци

Дискусија во 'Бебе' започната од francais, 16 јануари 2013.

1. EmmaLO

EmmaLO Активен член

Се зачлени на:
    3 април 2020
    Пораки:
    29
    Допаѓања:
    9
    Мајки, беби премногу се поти додека спие и често се буди, дали имате некој начин како да се ослободиме од потта?

На crazylady му/ѝ се допаѓа ова.
  2. marchi-cool

marchi-cool Форумски идол

Се зачлени на:
    23 април 2017
    Пораки:
    7.014
    Допаѓања:
    14.502
    @Мариаа. Лесни чекорчиња.

Дојдов да прашам, мислам @joy1 и @Annath можат стручно да ми кажат,како може на бебе/дете да се забележи дека е дехидрирано според мокраќата? И освен тоа кои "симптоми" може да ги покаже. Прашувам бидејќи денес помалку од вообичаено имаше полни пелени а вечерва пред да го заспијам кога му менував пелена се осети чуден Мирис. Мислам досега воопшто не му мирисала мочката ама еве вечерва имаше мирис. Вода не пие многу ама секој ден се повеќе нудам со цел да научи и да прифати а во меѓувреме си цица кога сака и колку сака.

На Мариаа. му/ѝ се допаѓа ова.
  3. bela.m

bela.m Популарен член

Се зачлени на:
    8 декември 2015
    Пораки:
    1.554
    Допаѓања:
    7.128
    Благодарам што ме помисли друшке. Супер сме, фала му на Господ. Врви секојдневниот ред, тие личат на дечиња веќе, толку разбираат, толку љубов даваат.
    Најголем дел од денот минуваме на под, многу си играат со играчки, атракција им се пластичните шишиња и капакот од кутијата за играчки. Кркаат се пред себе, нанат убаво, па мајка одморена цел ден во кујна со нив околу себе. Најголем дел од денот сме сами, па така јас сум тенка и витка мама како пред бременост со неполни 52 килограми :D
    Мм се вклучува колку е во можност. Среќа умни се погодија, инаку незнам како ќе се справев. Толку трпеливо се чекаат, жал да ти падне на моменти :)
    Утре здравје, ќе одиме кај мајка ми, па таму некој ден да поминеме. Се надевам на мирни денови таму, дечињата на брат ми, нека се здрави и живи само, прилично темпераментни карактери имаат :D
    Неколку денови бев без телефон, Фемина и мајките овде ми недостасуваа, ама навистина. И многу сум среќна што и некој друг го почувствувал моето отсуство :*

На Sreka16, flower30, *malenavolena*87 и 4 други им се допаѓа ова.
  4. Cherry333

Cherry333 Популарен член

Се зачлени на:
    30 јули 2019
    Пораки:
    2.750
    Допаѓања:
    7.686
    Леле доаѓам и го гледам ова, истово ми се случи утрово. Помалку мочкал од обично, темно и мнооогу грдо мириса. Дали е дехидриран, дали некоја инфекција е, не знам.. Се испаничив, ќе го терам мм на приватен да одиме :sweat:

5. KuklickaSk

KuklickaSk Форумски идол

Се зачлени на:
    20 јуни 2010
    Пораки:
    7.317
    Допаѓања:
    28.100
    Не го носи одма, не паничи. Давај повеќе течности денес, цело време вода, млеко, па и чај. Многу е топло, мора да внесуваат течности.

На Cherry333 му/ѝ се допаѓа ова.
  6. Cherry333

Cherry333 Популарен член

Се зачлени на:
    30 јули 2019
    Пораки:
    2.750
    Допаѓања:
    7.686
    Не сака ништо плука водата, ја чува во уста. Офф сега чајче ќе пробам може ќе пие :doh:

7. Dikinzi

Dikinzi Популарен член

Се зачлени на:
    20 април 2019
    Пораки:
    2.598
    Допаѓања:
    6.162
    Добар ден, стасав јас :D
    Вчера малата направи 6 месеца :D

На Adams, *malenavolena*87 и rainbowmama им се допаѓа ова.
  8. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.941
    Допаѓања:
    203.231
    Пелената е темна, мириса на ацетон, бебето е млитаво, кожата кога ќе ја стиснеш со прст, не се враќа во нормална состојба. Форсирајте течности, јадење нема потреба, сега е битна хидратација на организмот, многу е топло.

На marchi-cool и mal.ecka им се допаѓа ова.
  9. marchi-cool

marchi-cool Форумски идол

Се зачлени на:
    23 април 2017
    Пораки:
    7.014
    Допаѓања:
    14.502
    баш од сето наведено мирисот е нешто како ацетон,јак мирис бојата многу темна не е ама не е нормална како што вообичаено,нешто како пиво. Се друго од наведеното за среќа немаме ама како информација ќе запазам. Се сеќавам лани мојата матична ми рече дека летно време кога има многу високи температури може и електролити дополнително да се земаат. Не знам дали тоа би важело и за маливе ама се сложувам дека е во право. Моето последните неколку дена многу почесто јаде лубеница. Кога нудам храна не секогаш јаде ама лубеница делка.... Ваљда со тоа е во предност околу внесување на течности. Вода пие одвреме навреме некогаш и сок (многу ретко) а давам исто одвреме навреме цеден лимон и портокал со вода во однос 2:1

На PoisonGirl му/ѝ се допаѓа ова.
  10. *malenavolena*87

*malenavolena*87 Популарен член

Се зачлени на:
    1 мај 2019
    Пораки:
    1.699
    Допаѓања:
    3.500
    Јас давам батат морков тиквица,
    Батат тиквица брокула, компир морков тиквица, авокадо круша банана, денес ке проба спанак па и тој ке и го пикам после

11. *malenavolena*87

Се зачлени на:
    1 мај 2019
    Пораки:
    1.699
    Допаѓања:
    3.500
    Ние на 6 месеци имаме 2 :/ ама се по 1 ипол до 2 ипол часа.... Дури им пишав и на гуднајт на инста тас рече супер било

На MilaSs12 му/ѝ се допаѓа ова.
  12. *malenavolena*87

Се зачлени на:
    1 мај 2019
    Пораки:
    1.699
    Допаѓања:
    3.500
    Абе мојата газот почна да го дига јас се расплакувам тек па да залази да се дигне сама на нозе ихааа може кишна година ке сум :)

На Cherry333 му/ѝ се допаѓа ова.
  13. *malenavolena*87

Се зачлени на:
    1 мај 2019
    Пораки:
    1.699
    Допаѓања:
    3.500
    Флези не се собувај :)

На Dikinzi му/ѝ се допаѓа ова.
  14. crazylady

crazylady Форумски идол

Се зачлени на:
    12 јули 2010
    Пораки:
    5.214
    Допаѓања:
    8.436
    Каде најде спанаќ?

15. *malenavolena*87

Се зачлени на:
    1 мај 2019
    Пораки:
    1.699
    Допаѓања:
    3.500
    Baby spanakj земав од тпј лидл што го продава во локална продавница ама 70 ден е 100 гр. И сега баш го направив на пареа од пола спанак 2 лажички каша :)

16. Dikinzi

Dikinzi Популарен член

Се зачлени на:
    20 април 2019
    Пораки:
    2.598
    Допаѓања:
    6.162
    :rofl:

На *malenavolena*87 му/ѝ се допаѓа ова.
  17. Adams

Adams Популарен член

Се зачлени на:
    23 декември 2018
    Пораки:
    1.308
    Допаѓања:
    4.925
    Нашето забче стана историско....
    Никако не сака да пукне, бебе не јааде ич ништо се со сила по 2-3 лажички и толку,млеко кога 120мл кога 60мл (facepalm)
    Матичната ми рече пред спиење да давам по 3мл Блок Макс сирупче ама веројатно пак го боли се буди на периоди сп силно плачење,а во сон се слуша како цимолење. Не дава да го чепнам на непце да проверам,ама кога пие од стаклена чаша се гледаат 2 забчиња,едното се познава скроз а другото помалце. Нервозен е многу и за се плаче,понекогаш и така кога си седи си игра плаче дури жал да ти падне колку се мачи.

На crazylady и Dikinzi им се допаѓа ова.
  18. rainbowmama

rainbowmama Истакнат член

Се зачлени на:
    19 јули 2019
    Пораки:
    422
    Допаѓања:
    2.197
    @EmmaLO Ние спиеме со клима, на 26 дува или најслабо или на средно ниво, нема шанси без. Моево ако е поактивно и со клима се поти, а за спиење имам пробано без, со вентилатор итн, се буди, или не ни заспива асално.

@Adams Ние чекавме запче 4 месеци ако ми веруваш. Последнава недела дрмаше најсилно. Истото ти што го пишуваш. Плус и во скок е, па регресија на спиење 8ми месец, сѐ се насобра. Едно веќе почна да грепка! Ама долу има уште едно а мислам и горните се спремаат па уште нѐ држи. Еве вчера спиеше малку подобро, ама со јадењето уште имаме проблем. По две три лажички јаде, се молиме уште за две три и после почнува да вика, бута раце во уста, се нервира...

На EmmaLO и *malenavolena*87 им се допаѓа ова.
  19. Dikinzi

Dikinzi Популарен член

Се зачлени на:
    20 април 2019
    Пораки:
    2.598
    Допаѓања:
    6.162
    Јас со првото не видов многу мака со забите, тадури некој заби не ни ѓи сетивме дека ќе излегуваат. Ова второво, рано му е за заби, нема на повидок, ама нервозно бебе е, и знам душа дека ќе ми вади.
    Со лесно само:hug:

Едит: Првото исто така не јаде ништо додека не излезе забчето.

На Adams му/ѝ се допаѓа ова.
  20. Larahappy

Larahappy Популарен член

Се зачлени на:
    4 февруари 2019
    Пораки:
    2.885
    Допаѓања:
    10.402
    Oд кoга се дава oбична вoда oд чешма?

На crazylady и Dikinzi им се допаѓа ова.